Philips Hue met Siri-functies.

Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Philips Hue is slimme verlichting voor in huis die je met je iPhone of iPad kan bedienen. Wat kun je allemaal met Philips Hue, welke lampen zijn er en waar werkt het mee samen? In deze gids lees je alles wat je wil weten over Philips Hue.

Philips Hue: alles wat je wilt weten

In deze gids lees je alles over Philips Hue. Dit zijn slimme ledlampen en bijbehorende accessoires die via een app en met Siri en HomeKit te bedienen zijn. Als je meer info wil over wat je met Philips Hue kan en wat er zoal verkrijgbaar is, dan ben je hier aan het goede adres.

Wat is Philips Hue?

Philips Hue omvat een serie lampen, sensoren en accessoires die op afstand te bedienen zijn via een iPhone- en iPad-app. De meeste Philips Hue-lampen stralen niet alleen wit licht uit, maar zijn in te stellen op miljoenen kleuren. Alle lampen zijn draadloos met elkaar verbonden en staan in contact met de Philips Hue-bridge. Dit centrale kastje sluit je aan op de internetaansluiting thuis, meestal in de meterkast. Met de nieuwere bridge verbind je je Hue-accessoires ook met Apple HomeKit, voor integratie met al je andere slimme apparaten.

Omdat de Philips Hue-bridge op internet is aangesloten, kun je de lampen ook aansturen als je niet thuis bent. Via de app kun je overal ter wereld waar een internetverbinding is de lampen aan- en uitschakelen. Voor de communicatie tussen bridge en lampen maakt Philips Hue gebruik van het Zigbee-protocol. Je kunt het aantal lampen eindeloos uitbreiden.

Alle Philips Hue-componenten zijn te bedienen via apps of een webinterface, maar de meest voor de hand liggende bediening is via de Woning-app van Apple.

Wat heb ik nodig voor Philips Hue?

Om Philips Hue te kunnen gebruiken, heb je in ieder geval een startersset nodig met daarin een bridge om de lampen aan te koppelen. Bovendien heb je de app nodig om de lampen voor de eerste keer te installeren. Dit zijn alle benodigdheden om van start te gaan:

 • Philips Hue Bridge
 • Philips Hue-lampen (minimaal één)
 • iPhone of iPad (of Android-toestel)
 • Philips Hue-app
 • Wi-Fi-netwerk

Philips Hue Bridge, vierkant model 2015

Om met Hue van start te gaan heb je dus sowieso een bridge nodig. Een bridge kun je los kopen voor ongeveer 50 euro, maar verstandig is om meteen een starterkit aan te schaffen met lampen, een bridge en eventueel een bewegingssensor of knop.

Welke lampen zijn er van Philips Hue?

Philips begon in 2012 met één soort lamp: een ledlamp met 16 miljoen kleuren en een normale fitting (E27). Inmiddels is het assortiment fors uitgebreid. Zo zijn er nu ledstrips, plafondlampen, kinderlampen, spotjes en meer. Ook verkoopt Philips schakelaars voor mensen die hun lampen toch liever met een drukknop bedienen. We zetten de belangrijkste producten hieronder op een rij. Let op dat er regelmatig wijzigingen plaatsvinden in de samenstelling waarin Philips Hue-lampen worden verkocht.

Hue White

De Hue White is de meest eenvoudige lamp in het assortiment. Deze lamp kan één tint wit licht tonen en is daarom ook meteen de goedkoopste lamp in het assortiment. Deze lamp is vooral geschikt in de badkamer, kelder of in andere ruimtes waar je het niet per se heel sfeervol hoeft te maken. Zoals alle Hue-lampen kun je deze ook gewoon dimmen. De Hue White was alleen beschikbaar met een E27-fitting en wordt niet meer verkocht.

Hue White

Hue White ambiance

De White ambiance kan verschillende warme en koude tinten aannemen. Deze lamp is prettig voor in een studeerkamer, omdat je het licht bijvoorbeeld heel koel kunt zetten ter bevordering van je concentratie. De lamp is echter wel een stukje duurder dan de normale witte lamp. Naast de E27-fitting is deze ook te koop met een GU10- en E14-fitting.

Philips Hue White Ambiance

Hue White and color ambiance

Deze lamp brengt zonder twijfel de meeste kleur in je woning. De Hue White and color ambiance kan zowel wit als gekleurd licht tonen. De lamp kent maar liefst 16 miljoen kleuren die allemaal dimbaar zijn. Deze lampen gebruik je vooral in je woonkamer, bijvoorbeeld als je een bepaalde sfeer wil creëren, een feestje wil geven of een spannende film aan het kijken bent. De White and color ambiance zijn de duurste peertjes in het assortiment. Deze gekleurde lampen zijn beschikbaar met E27-, GU10- en E14-fitting.

Philips Hue White and Color Losse Lamp

Lightstrip

Wil je een mooie, heldere lichtstrip? Dan kun je ook bij Philips Hue terecht. De Lightstrip is 2 meter lang, maar je kunt hem desgewenst ook inkorten met een schaar of verlengen per extra meter. Deze lichtstrip kan ook miljoenen kleuren tonen en wordt heel fel. Met de plakstrip kun je hem zonder gedoe vrijwel overal bevestigen, zoals achter de bank of langs het plafond. Je hebt alleen een gewoon stopcontact nodig.

philips-hue-lightstrip-plus

Hue Play

De Hue Play is een lichtbalk die je onder je televisie, achter je computer en op andere plekken kunt neerleggen of ophangen. Je kunt ze los kopen, waarbij je later eventueel nog een uitbreiding kunt aanschaffen. Maar veel mensen zullen meteen kiezen voor een setje van twee. Je kunt deze lampen bijvoorbeeld combineren met de nieuwe Philips Hue Sync Box, om een soort Ambilight-effect op de televisie te krijgen.

Philips Hue Play

Hue Go

De Hue Go is een kleine lichtbol en kan gebruikt worden als sfeerverlichting thuis, maar je kunt hem ook meenemen dankzij de ingebouwde batterij. De lichtopbrengst is 300 lumen, en kan tot 3 uur lang gebruikt worden op de batterij. Het opladen duurt ongeveer anderhalf uur, wat best lang is vergeleken met de gebruiksduur die je ervoor terugkrijgt. Zo erg is dat niet, want zó vaak neem je een lamp waarschijnlijk niet mee buiten de deur.

philips-hue-go

Philips Hue armaturen en meer

Naast de losse lampen heeft Philips ook kant-en-klare sets die geschikt zijn voor Hue. Dit zijn vaak spotjes, plafondlampen, leeslampjes en tafellampen. Het assortiment wordt vaak uitgebreid en de lampen worden vaak geleverd met een losse Hue dimmer schakelaar. De prijzen variëren van €25 voor een verlenging van de ledstrip tot meer dan €300 voor een hanglamp, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Er zijn ook spotjes voor in de badkamer die bestand zijn tegen water.

Bekijken: Philips Hue armaturen en lampen (prijzen variëren)

Philips Hue lamp

Philips Hue buitenverlichting

Voor in de tuin of op het balkon heeft Philips speciale buitenverlichting. Net als bij de armaturen kun je het zo gek maken als je wil. Zo zijn er wandlampen, maar ook verschillende soorten sokkels in alle hoogtes.

Bekijken: Philips Hue buitenverlichting (prijzen variëren)

Philips Hue buitenverlichting in de tuin.

Welke accessoires zijn er voor Philips Hue?

Naast de verlichting zelf, heeft Philips ook accessoires in huis om je lampen mee te bedienen. Dit kan handig zijn als je even geen zin hebt om je iPhone te gebruiken of als je vaak gasten over de vloer hebt die ook je licht aan of uit willen zetten. Onderstaande accessoires kun je ook gebruiken in HomeKit, zodat je er zelfs andere HomeKit-accessoires mee kunt bedienen.

Philips Hue Play HDMI Sync Box

Met de Hue Sync Box kun je de lampen rondom je tv afstemmen op wat er op het scherm te zien is. Je hebt dus het effect van een Ambilight-tv, zonder dat je daarvoor een speciale Philips-tv hoeft aan te schaffen. Het werkt met meerdere lampen die je rondom je tv hebt opgehangen, bijvoorbeeld met de Hue Play.

Philips Hue Dimmer

De goedkoopste schakelaar is de Philips Hue Dimmer. Deze heeft standaard vier knoppen, waarmee je bepaalde scenes kunt activeren, het licht uit kunt doen of het licht kan laten dimmen. De dimmer is zelf in te stellen via de Hue-app, maar via HomeKit fungeren de vier knoppen als zelfstandige toetsen met elk hun eigen functie. De dimmer werkt op een platte batterij en kun je via de meegeleverde accessoires aan de muur bevestigen. Het deel met de knoppen is ook als afstandsbediening voor op tafel te gebruiken. Bij de meeste armaturen en pakketten wordt deze schakelaar standaard meegeleverd, maar je kan er meerdere in huis gebruiken.

Philips Hue White Ambiance dimmer

Philips Hue Tap

De Hue Tap is vergelijkbaar met de dimmer, maar heeft een ronde vorm en is in staat om vier verschillende scenes te activeren. Aan elke knop op de Tap kun je één scene koppelen, maar er zijn ook apps die meer mogelijkheden bieden zoals verschillende scenes door een knop meerdere keren in te drukken. De Hue Tap is daardoor erg veelzijdig. Het voordeel van deze knop is dat er geen batterij in zit en gebruikmaakt van kinetische energie. Ook deze kan je aan de muur ophangen, maar werkt ook als afstandsbediening.

Philips Hue Tap ophangen.

Philips Hue Motion bewegingssensor

De Philips Hue Motion is een bewegingssensor voor je Hue-verlichting. Hiermee gaan je lampen automatisch aan zodra je in het zicht van de sensor komt. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je met je handen vol een kamer binnen komt lopen, maar is bijvoorbeeld ook handig voor op de wc. Je kan zelf instellen na hoeveel minuten geen beweging de lampen ook vanzelf weer uit gaan, dus je hoeft geen lichtknopje meer aan te raken. Als je deze bewegingssensor gebruikt in HomeKit, is het ook meteen een temperatuur- en lichtsensor.

Philips Hue Motion Sensor plaatsen

Philips Hue Smart Plug

Het idee bij de Hue Smart Plug is dat je je gewone verlichting kunt aansluiten op deze slimme stekker. Vervolgens bedien je met de Philips Hue app de timers, of schakel je ze zelf aan en uit. Je kunt natuurlijk ook alle andere stekkers inpluggen, zoals een televisie of printer.

Philips Hue Smart Plug

Philips Hue Smart knop

Philips Hue heeft ook een slimme knop in het assortiment, waarmee je scenes kunt activeren. Voorlopig is deze knop alleen verkrijgbaar bij de fabrikant en bij Amazon Duitsland voor €20.

Welke Philips Hue apps zijn er?

Heb je een Hue-pakket gekocht, dan is de officiële Philips Hue-app (link) onmisbaar. Met de Hue-app stel je alle lampen in, deel je ze in in kamers en pas je de kleuren aan. Je kan met de Hue-app ook instellen dat lampen automatisch aan of uit gaan op basis van je locatie of tijdstip. Het is ook mogelijk om wekkers in te stellen, zodat de lampen in de slaapkamer je langzaamaan wekken.

Maar wil je écht lol beleven aan je Hue-set, kijk dan ook eens naar de volgende apps:

 • iConnectHue for Philips Hue (€4,99, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 13.0+) - Veruit de beste en meest complete Hue-app die er is. Met deze app heb je zoveel vrijheid, dat je je hele huis naar eigen smaak en wensen kunt verlichten. Ook zijn er meer mogelijkheden om de accessoires in te stellen.
 • MagicHue (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Transformeer je huis tot een LivingColor-kunstwerk, van rustige overgangen tot flashy en dynamische ervaringen
 • Hue Widget (€1,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Een uitgebreidere Hue-widget voor waarmee je heel veel instellingen kunt aanpassen.
 • Ambify (€2,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Met Ambify laat je je verlichting perfect samenwerken met je eigen muziek.

Busch-Jaeger schakelaar voor Philips Hue

Werkt Philips Hue ook samen met andere systemen?

Via het Friends of Hue-label werkt de Hue-verlichting ook samen met allerlei andere systemen. Een van de Friends of Hue-partners is Busch-Jaeger, een bekende Duitse fabrikant van schakelmateriaal. Ook Niko en Gira zijn van de partij.

Bekijken: Friends of Hue slimme lichtschakelaars (prijzen variëren)

Los van de ondersteuning met HomeKit, werkt Hue ook samen met Amazon Alexa, Google Assistent en Microsoft Cortana. Ook andere systemen zijn compatibel met Philips Hue, zoals de spullen van Nest en Logitech. Onder de naam Philips Hue Entertainment werken ze samen met game-accessoiremaker Razer. Zoals eerder gezegd kun je Hue ook automatiseren via IFTTT (If This Then That).

In Nederland kun je Philips Hue bovendien gebruiken in combinatie met Toon van Eneco. Deze slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verlichting mee kleurt met de status van je woning. In combinatie met Toon werkt je verlichting ook samen met slimme rookmelders en slimme stekkers.

Wat zijn de voor- en nadelen van Philips Hue?

Kort samengevat: Philips Hue is een fijn product, maar je betaalt er wel voor.

Pluspunten

 • Philips Hue-lampen hebben een goede productkwaliteit.
 • De lampen zijn op allerlei manieren te automatiseren, bijvoorbeeld met IFTTT.
 • Je kunt het systeem eindeloos uitbreiden met nieuwe lampen.
 • Philips komt regelmatig met nieuwe producten in de Hue-lijn.
 • Hue is een belangrijk product voor Philips, dus ze zullen er niet zomaar mee stoppen (in tegenstelling tot Aziatische prijsknallers).
 • Philips werkt nauw samen met Apple, waardoor er relatief weinig klachten zijn over de werking van de lampen.
 • Philips Hue werkt samen met iPhone én Android.

Minpunten

 • De Philips Hue-lampen zijn prijzig.
 • Winkeliers hanteren meestal de adviesprijzen, waardoor er weinig kans is op een koopje.

Wat zijn de alternatieven van Philips Hue?

Veruit de bekendste alternatief is de Tradfri-lijn van IKEA. Net als bij Philips Hue kun je met Tradfri je huis op een slimme manier verlichten. Er zijn witte lampen, gekleurde lampen, schakelaars, bewegingssensoren en ze werken samen met HomeKit. Het grootste voordeel van Ikea is dat de lampen een stuk goedkoper zijn dan van Philips Hue. Als je relatief goedkoop je hele huis slim wil maken, dan is IKEA Tradfri een betere keuze. Geef je meer om flexibiliteit, dan kun je beter terecht bij Hue. In een apart artikel hebben we de verschillen tussen Hue en Tradfri op een rij gezet.

In de afgelopen jaren zijn er niet veel Hue-alternatieven bijgekomen die kwalitatief net zo goed zijn. IKEA en diverse Chinese merken brengen wel goedkopere alternatieven op de markt, maar hierover krijgen we regelmatig klachten dat ze niet goed verbinding maken of niet altijd reageren.

Een alternatief van een beter merk is Osram Lightify. Ook van dit merk zijn verschillende lampen, LED-strips en accessoires zoals bewegingssensoren verkrijgbaar. Wil je een mooi lichtpaneel aan de muur? Dan raden wij de verlichting van Nanoleaf aan. Meer weten over Nanoleaf? Check dan onze review van de Nanoleaf Canvas.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!