Koogeek stekker met HomeKit

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Je kunt ze vaak zo duur maken als je wil, die slimme stekkers. In dit artikel leggen we uit wat slimme stekkers met HomeKit voor je kunnen doen en zie je onze aanraders. Ook zetten we de beste slimme stekkerdozen met HomeKit voor je op een rij, mocht je behoefte hebben aan meer dan slechts één slim stopcontact. Een HomeKit stekkerdoos komt in veel situaties van pas, bijvoorbeeld voor je kerstverlichting of een ventilator tijdens warme zomerdagen.


Wil je echt goedkoop gaan, dan vind je onderaan dit artikel nog meer stekkers die je met een app kan bedienen, maar die zonder HomeKit werken.

Onze keuze voor een slimme stekker: Philips Hue Smart Plug

Energieverbruik meten: nee

Philips Hue kennen we natuurlijk van de slimme verlichting die het merk al jarenlang verkoopt. Ze hebben ook een slimme stekker. Deze werkt via Zigbee naar de Philips Hue Bridge, maar kan ook via Bluetooth bediend worden. Dankzij de koppeling met de Hue Bridge is de Hue Smart Plug uiteraard compatibel met HomeKit.

Het idee is dat je je gewone verlichting kunt aansluiten op deze slimme stekker. Vervolgens bedien je met de Philips Hue app de timers, of schakel je ze zelf aan en uit. Je kunt natuurlijk ook alle andere stekkers inpluggen, zoals een televisie of printer. Behalve met de app kun je de stekker ook bedienen met de knop aan de zijkant. Ook zit er een lampje op die de status van de stekker aangeeft.

Werkt ook met: Google Assistent, Alexa

Hue Smart Plug
€29,95

Hue Smart Plug

Philips

Betrouwbare en betaalbare stekker die werkt met alle spraakassistenten.

Waarom zou je deze slimme stekker moeten kopen? Nou, omdat het een van de goedkopere opties is. Verder weten we uit jarenlange ervaring dat Philips Hue goede kwaliteit levert en je er dus altijd op kunt rekenen. De stekker reageert erg snel en is ook compact genoeg voor de meeste stopcontacten. Lees ook onze review van de Hue Smart Plug.

Philips Hue Smart Plug

Slimme stekkers en stopcontacten met HomeKit

Zoek je een slimme stekker, ook wel een slim stopcontact genoemd, dan kun je het beste kiezen voor eentje met HomeKit-ondersteuning. Die biedt je namelijk de mogelijkheid om alles met Siri te bedienen en bovendien kun je de apparaten meenemen in scenes van HomeKit. Met één stemcommando kun je dan een reeks apparaten in- en uitschakelen. Slimme stekkers met HomeKit hebben eigenlijk maar één nadeel: ze zijn meestal vrij prijzig. Zoek je een goedkopere oplossing met spraakbediening, dan kun je ook kijken naar slimme stekkers die met Alexa of Google Assistent werken.

Binnenshuis zijn deze stekkers veelal via Wi-Fi te bedienen. Buitenshuis kun je ook op afstand via 4G de stekkers in- en uitschakelen, maar dan moet je wel beschikken over een Woninghub voor HomeKit, zoals een Apple TV of iPad.


#2 Koogeek Smart Plug

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app

De Koogeek Smart Plug is een slimme stekker met HomeKit, maar hij werkt ook met de Google Assistent en Amazon Alexa. Het grote voordeel is dat de stekker met Wi-Fi werkt en razendsnel reageert. Net als bij de andere slimme stekkers met HomeKit kun je aangesloten accessoires met Siri bedienen. Het is gemaakt van glimmend wit plastic, waardoor hij wat minder elegant oogt dan die van de concurrentie.

Voorjaar 2021 verscheen een nieuwe versie van deze Koogeek stekker, dus let op dat je het meest recente exemplaar te pakken hebt. Deze is te herkennen aan het feit dat er geen groot logo meer op de voorkant staat. Zijn voorganger was wat forser (6,5 bij 6,5 centimeter) en kon in de weg zitten als je nog andere stekkers wilde aansluiten op hetzelfde stroompunt.

Koogeek stekker met HomeKit

Voor rond de €30 heb je een compacte stekker die op 2,4 GHz Wi-Fi werkt. Je hebt geen aparte bridge nodig voor bediening via HomeKit, Alexa en Google Assistent. Aan de bovenkant vind je een schakelaar om de stekker handmatig aan en uit te schakelen. Verder zit er een kinderslot op.

Het stroomverbruik bekijk je via de app van de fabrikant, omdat HomeKit deze functie nog niet ondersteunt.

Lees onze Koogeek Smart Plug review voor meer info. Deze heeft overigens wel betrekking op de eerdere versie.
Werkt ook met: Alexa, Google Assistent

Bekijk de Koogeek Smart Plug: bij Amazon DE of binnenkort via Amazon NL


#3 Eve Energy

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app

Als je een willekeurig apparaat slim met HomeKit wilt bedienen, dan kun je dat doen met de Eve Energy (voorheen Elgato). Deze slimme stekker steek je in het stopcontact en vervolgens sluit je daarop een elektronisch apparaat aan. Dankzij dit slimme tussenstukje kun je opeens het aangesloten apparaat bedienen met je iPhone of iPad: via de Eve-app of door een Siri-commando uit te spreken, omdat het immers met HomeKit werkt. In de app kun je allerlei gegevens raadplegen, zoals verbruik en de mogelijkheid om een apparaat aan en uit te zetten. Er zit een knopje aan de zijkant waarmee je de stekker ook zonder app kunt in- en uitschakelen. Handig op momenten dat je iPhone niet bij de hand is. Een nadeel van de Eve Energy is dat deze voornamelijk via Bluetooth communiceert, wat als beperking heeft dat de afstand tussen iPhone en stekker of tussen stekker en Homekit hub niet te groot mag zijn. Ook is de reactiesnelheid via Bluetooth lager dan bij stekkers die via Wi-Fi verbonden zijn. Als je een HomePod mini hebt, dan communiceert de stekker ook via Thread. Dit is een stuk sneller en betrouwbaarder dan Bluetooth. Wil je meer weten over Eve HomeKit-producten, lees dan onze speciale gids.
Werkt alleen met HomeKit

elgato-eve-1


#4 Satechi slimme stekker

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app

Satechi heeft een enkele en dubbele slimme stekker voor de EU. Qua uiterlijk lijkt het wel wat lijkt op de Koogeek, maar 40 euro ligt de Satechi eerder op het prijsniveau van de Eve Energy. De dubbele variant is met 60 euro relatief wat goedkoper. De enkele stekker is relatief klein, dus andere stekkers passen nog in het eventueel naastgelegen stopcontact. Je kan het energieverbruik meten via de eigen app.

Satechi slimme stekker

De dubbele stekker is een van de weinige in zijn soort en is een mooie tussenstap van een gewone stekker en een hele stekkerdoos. Heb je dus geen plek voor een volledige stekkerdoos met snoer, maar heb je aan één slimme stekker niet genoeg, dan is dit een mooie oplossing. Deze stekkers werken met de Satechi-app en maakt verbinding via Wi-Fi (alleen 2.4GHz). Via HomeKit en Siri kun je scenes maken en activeren. Net als de Eve houdt deze slimme stekker realtime je energieverbruik in de gaten. Er is speciaal rekening gehouden met een wat compacter design voor Europese stopcontacten, zonder dat het naastgelegen stopcontact wordt geblokkeerd.

Satechi dubbele slimme stekker


#5 Wemo Mini Smart Plug met HomeKit

Deze slimme stekker maakt direct verbinding met HomeKit en is vervolgens via de Woning-app en via andere HomeKit-toepassingen te bedienen. Niet via de Wemo-app en dat is eigenlijk een vreemde keuze.

Wil je deze slimme stekker in een krappe ruimte kwijt, dan is zit je goed, want hij is met 5,3 bij 5,7 centimeter nog best compact. Je kunt er maximaal 2300 Watt op aansluiten en de stroomsterkte is maximaal 10 Ampère. De koppeling via WiFi moet zorgen voor een beter bereik en een snellere reactietijd in vergelijking met Bluetooth. Het werkt overigens alleen op de 2,4GHz frequentie.

Wemo Smart Plug met HomeKit

Een ander minpunt is dat je geen energieverbruik te zien krijgt, terwijl dat met stekkers van bijvoorbeeld Eve en VOCOlinc wel kan.

Bekijken: Wemo Mini Smart Plug (€24,95 bij Apple

Wemo Smart Plug met HomeKit

Er zijn nog veel meer slimme stekkers en in onderstaande round-up vind je de belangrijkste die met HomeKit werken.

#5 Ledvance Smart+

Energieverbruik meten: onbekend, waarschijnlijk niet

Ledvance is een merk van Osram. Er zijn twee slimme stekkers in het assortiment: de normale grijze versie die met een Osram-app te bedienen is en deze HomeKit-versie, die te herkennen is aan de witte kleur. De Ledvance Smart+ met HomeKit is sinds eind 2018 verkrijgbaar en werkt via Bluetooth. In tegenstelling tot Eve krijg je bij deze stekker geen verbruiksstatistieken te zien.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa

Osram Smart+ HomeKit


#6 IKEA Tradfri-stopcontact

Energieverbruik meten: nee

De IKEA Tradfri-stekkers zijn nu al verkrijgbaar en hebben sinds kort ook ondersteuning voor HomeKit. Het voordeel van deze stekker is dat deze goedkoop is, want hij kost maar een tientje. Je kan de stekker bedienen met de IKEA Tradfri-app, maar ook nog met een normale afstandsbediening. Dankzij HomeKit automatiseer je hem met al je apparaten. Let er wel op dat je een Tradfri-hub nodig hebt.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa

Bekijk de IKEA Tradfri-stekker bij IKEA (ca. 10 euro)

IKEA Tradfri stekkerdoos


#7 Fibaro Wall Plug

Energieverbruik meten: nee

Echt mooi is ‘ie niet, maar dat geldt wel voor meer producten van Fibaro. Deze stekker heeft een lichtgevende ring die het stroomverbruik weergeeft. De kleur loopt van blauw naar paars (van laag naar hoog verbruik), zodat je vanaf de buitenkant meteen kunt zien of je een apparaat beter uit kunt schakelen vanwege hoog stroomverbruik. In de Fibaro-app kun je nog meer gegevens over het stroomverbruik van de stekker bekijken. Een nadeel is wel dat hij door de verlichting iets minder geschikt is voor de slaapkamer, mocht je daar erg last van hebben.

Fibaro Wall Plug met kleuren.

Let op dat er twee uitvoeringen van de Fibaro-stekker bestaan, beide aangeduid met ‘type F’. De ene is bedoeld voor het Fibaro-systeem, communiceert via Z-Wave en werkt onder andere met de Toon-thermostaat. De andere is bedoeld voor HomeKit. Lees meer over de Fibaro Wall Plug in ons artikel.
Werkt alleen met HomeKit

Bekijk de Fibaro Wall Plug: ca. 70 euro


#8 Fibaro Single Switch

Energieverbruik meten: nee

Dit is een inbouwschakelaar voor in het stopcontact. Hierdoor heb je dus geen slimme stekker meer nodig omdat de chip in het stopcontact meteen verbinding maakt met HomeKit. Controleer vooraf wel even of het past, want het installatiemateriaal is nogal groot en niet iedereen heeft een zee van ruimte achter het stopcontact. Ook te plaatsen achter een lichtschakelaar.
Werkt alleen met HomeKit


#9 Meross stekkers

Energieverbruik meten: nee

Meross is een middenklasse merk voor HomeKit-producten, dat sterk in opkomst is. Het werkt met HomeKit en Siri, Alexa, Google Home en SmartThings. Er zijn verschillende modellen, waaronder ook een dubbele stekker. Via de Meross-app kun je ook allerlei dingen regelen, zoals een tijdschema of timer voor het in- en uitschakelen. Ook kun je de apparaten na een x-aantal minuten automatisch uitschakelen.

Meross buiten stekkerblok

Daarnaast heeft Meross nog een ander interessant stopcontact, bedoeld voor buiten. Dit WiFi-buitenstopcontact bevat twee aansluitingen en is voorzien van een grote aan/uitknop. Ook deze werkt met HomeKit, Siri, Alexa, Google Assistent en bovendien met IFTTT. De IP44 waterdichte behuizing is geschikt voor binnen en buiten en kan tegen spatwater en regen. Je moet onderdompeling echter voorkomen. Handig voor tuin, terras en landschapsverlichting.

Bekijken:

#10 Gardena Smart Power Adapter

Energieverbruik meten: nee

Ook voor in je tuin kan een slimme stekker goed van pas komen. De Gardena Smart Power Adapter is een stekker die je zo in je stopcontact steekt. De stekker is spatwaterdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken om je tuinsproeier of een flinke regenbui. De stekker heeft een timerfunctie en is uiteraard te koppelen met HomeKit. Hou er wel rekening mee dat je het Gardena Smart basisstation nodig hebt.
Werkt ook met: IFTTT

Gardena Smart Power Adapter.

Bekijk de Gardena Smart Power Adapter: €59,95 via Wehkamp
Bekijk de Gardena Smart basisstation: €199,99 via Coolblue
of losse Gardena Gateway (+- €100, beperkte beschikbaarheid)


Meer opties voor slimme stekkers (geen HomeKit)

Er zijn nog meer opties om je stekkers op afstand te bedienen. Deze opties werken zonder HomeKit:

  • KlikAanKlikUit stekkerdoos-schakelaar: ca. 18 euro
  • TP Link Smart Plug: ca. 30 tot 40 euro
  • HiHome stekkers: verkrijgbaar bij MediaMarkt voor ca. 25 euro.
  • Hombli: Nederlands merk voor onder andere lampen en stekkers. Werkt niet met HomeKit, maar wel met Siri, Google Assistent en Amazon Alexa.
  • Innr slimme stekker: zie prijzen hieronder


Slimme stekkerdozen met HomeKit

Naast een enkele stekker zijn er ook diverse stekkerdozen met HomeKit. Een HomeKit-stekkerdoos heeft meestal drie of meer stopcontacten, met soms ook nog extra USB-ingangen. Het voordeel is dat je met zo’n HomeKit stekkerblok maar één stopcontact in de muur bezet houdt en meteen heel veel apparaten kan aansluiten en via HomeKit kan bedienen. De stopcontacten in zo’n stekkerdoos zijn individueel te bedienen en zijn daarom ideaal voor op kantoor of bij de kerstverlichting.

Onze keuze voor een slimme stekkerdoos met HomeKit: Meross stekkerdozen

Energieverbruik meten: nee

Het aanbod van HomeKit-stekkerdozen is wat beperkter dan losse stekkers, maar we vinden de modellen van Meross de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben. De Meross-stekkerdozen met HomeKit zijn voordelig en zien er strak uit. Ze zijn gemaakt van wit plastic zoals de meeste stekkerdozen, maar voelen zeker niet goedkoop aan. De rubberen voetjes aan de onderkant zorgen ervoor dat hij mooi op z’n plek blijft liggen.

Om de stekkerdoos te kunnen gebruiken, hoef je niet eens de app van de fabrikant te gebruiken. Je koppelt de Meross stekkerdoos zo aan HomeKit via de Woning-app. Er is een model met drie stopcontacten en vier usb-poorten, maar er is er ook eentje met maar liefst vier stopcontacten en vier usb-poorten. De stekkerdoos reageert snel. De vier usb-poorten bedien je via HomeKit allemaal tegelijk als één groep. Er zit ook overspanningsbeveiliging op. Met de enkele fysieke knop kun je alles ook in één keer uitzetten.

Werkt ook met: Google Assistent, Alexa

Meross Stekkerdoos MSS425EHK
Vanaf €39,95

Meross Stekkerdoos MSS425EHK

Meross

Veelzijdige wifi-stekkerdoos met HomeKit

Bekijken:

  • Drie stekkers, vier usb-poorten: €39,99
  • Vier stekkers, vier usb-poorten: €44,99

#2 Koogeek stekkerblok

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app

We noemden bij de Koogeek al even het probleem dat slimme stekkers vrij fors zijn, waardoor ze de andere ingangen in een stekkerblok kunnen blokkeren. Koogeek heeft daar de oplossing voor met een slim stekkerblok, die voorzien is van 3 aansluitingen, die elk afzonderlijk te bedienen zijn met HomeKit. De stopcontacten kunnen maximaal 3.000 Watt aan en er zit een 150 cm lange kabel aan om het geheel aan te sluiten op een normaal stopcontact.

Let op dat alleen de stopcontacten van dit stekkerblok te bedienen zijn met HomeKit, je kunt niet de usb-poorten aansturen. Het voordeel van deze is dat elk stopcontact ook zijn eigen fysieke schakelaar heeft.

Koogeek stekkerdoos met HomeKit

Overigens is dit stekkerblok een manusje van alles, want het werkt met HomeKit, Alexa en Google Assistent. De aangesloten apparaten verschijnen in de Woning-app als schakelaar. Je krijgt ook gedetailleerde info over het stroomverbruik via de Koogeek-app.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa

Bekijk het Koogeek stekkerblok: ongeveer €68 via Amazon


#3 Eve stekkerblok

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app

De Eve Energy Strip (of Power Strip) is een stekkerblok met drie aansluitingen, die je afzonderlijk van elkaar kunt aansturen. Dit stekkerblok is gemaakt van stevig aluminium. Via de Eve-app op de iPhone kun je het energieverbruik zien. De aansluitingen zijn beveiligd tegen overbelasting. Bijzonder is dat de Eve Power Strip voor de verbinding gebruikt maakt van Wi-Fi, terwijl deze fabrikant meestal voor Bluetooth kiest. Wi-Fi verbetert het bereik en de connectiviteit. De ruimte tussen de stopcontacten is groot, zodat kabels elkaar niet in de weg zitten. De stekkerdoos is daardoor wel aan de forse kant. Helaas zitten er geen usb-poorten in.
Werkt alleen met HomeKit

Eve Energy Strip met HomeKit specs.


#4 VOCOlinc VP2 stekkerdoos

Energieverbruik meten: onbekend

De Vocolink VP2 heeft vier aansluitingen, die je afzonderlijk kunt schakelen. De VP2 werkt zowel via HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistent. Het stekkerblok kan daarnaast bediend en ingesteld worden met de eigen Linkwise app. Alle aansluitingen en de stekkerdoos zelf zijn beveiligd tegen overbelasting, temperatuuroverschrijding, kortsluiting en meer. De Vocolinc verbindt via Wi-Fi. Wat ook slim is, is dat de stopcontacten een stukje gedraaid zijn, zodat de kabels elkaar niet in de weg zitten. Nadeel is dat actueel en historisch verbruik niet wordt gemeten.

Bekijk de VOCOlinc VP2 slimme stekkerdoos

Er is nog meer keuze als je op zoek bent naar een HomeKit stekkerdoos, maar we bespreken hier de beste opties. Zoek je alleen een model dat werkt met Google Assistent en Amazon Alexa of alleen met een eigen app, dan is de keuze nog veel ruimer.

Wat kun je met slimme stekkers en stekkerdozen?

Slimme stekkers en stekkerdozen bieden allerlei mogelijkheden. Zo kun je je kerstboom op afstand bedienen, ook als de lampjes van de kerstboom niet op afstand te bedienen zijn. Een andere goede toepassing is het slim maken van een ventilator als het warm is of een elektrische deken slimmer maken als de temperatuur kouder wordt. Maar er zijn ook toepassingen die minder geschikt zijn, zoals een koffiezetapparaat. Je zult altijd nog zelf koffie en water erin moeten doen. Apparaten die geen verdere interactie nodig hebben zijn het meest geschikt.

Het voordeel van een slim stopcontact is dus dat je een dom apparaat slim kan maken. Dit komt van pas als als veel van je producten in huis slim zijn, maar nog niet allemaal. Zonder een apparaat te hoeven vervangen, verbind je deze met je bestaande accessoires. Zo’n slim stopcontact is meteen ook te automatiseren. Zet bijvoorbeeld de ventilator aan zodra het boven de 25 graden wordt. Of zet een simpel bureaulampje aan zodra er beweging gedetecteerd wordt. Je hoeft dan niet een heel systeem voor slimme verlichting in huis te halen.

Slimme stekkers met Bluetooth, Wi-Fi of Zigbee

Bij de slimme stekkers en stekkerblokken die we in dit artikel besproken hebben is sprake van drie manieren om verbinding te maken: Bluetooth, Wi-Fi of Zigbee.

Zigbee
Geschikte producten: IKEA slimme stekker, Philips Hue Smart Plug

Voorzover wij konden nagaan zijn IKEA en Philips Hue de enige fabrikanten die Zigbee gebruiken voor de stekkers. Dit vereist wel een hub, bijvoorbeeld die van IKEA zelf. Technisch gezien zou je ook voldoende hebben aan een Zigbee-remotes waarmee je de accessoires rechtstreeks kunt aansturen. Maar wil je HomeKit gebruiken dan zul je een Zigbee-geschikte hub of bridge moeten hebben die verbinding maakt met je netwerk.

Bluetooth:
Geschikte producten: Eve Energy, Ledvance, Fibaro Single Switch, Philips Hue Smart Plug

Een verbinding via Bluetooth kan handig zijn, maar heeft wel een beperkter bereik. Vooral als het stekkerblok ver van de HomeKit-hub is verwijderd kan dit problemen geven bij de bediening op afstand. Bluetooth 5.0 heeft het grootste bereik en is daarom de beste optie. De Philips Hue Smart Plug gebruikt alleen Bluetooth als je geen Hue-hub hebt, maar je mist dan wel de HomeKit-functies.

Wi-Fi:
Geschikte producten: Eve Energy Strip, Koogeek, Osram, Parce Plus, Fibaro Wall Plug, Sinbeda, Meross

Deze stekkers maken rechtstreeks verbinding met je router en hebben een beter bereik dankzij de sterkere radio. Let wel op dat sommige producten een 2,4GHz netwerk vereisen, dus je moet in dat geval zorgen dat je een mesh-netwerk hebt of een apart 2,4GHz netwerk hiervoor gebruiken. Vaak staat deze frequentie echter uitgesteld, omdat het traag is en interferentie met andere draadloze apparaten kan veroorzaken.


HomeBridge

Voor handige types is er nog meer mogelijk wat betreft apparaten geschikt maken voor HomeKit. Je gebruikt hiervoor een Raspberry Pi in combinatie met Homebridge. In onze uitleg vind je het stappenplan hoe je het aanpakt.

Meer opties nodig? Bekijk dan onze gids over het slim maken van je verlichting:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2021
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, stekker
Devices iPad, iPhone
Software iOS