Philips Hue Smart Plug

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Je kunt ze vaak zo duur maken als je wil, die slimme stekkers. In dit artikel leggen we uit wat slimme stekkers met HomeKit voor je kunnen doen en zie je onze aanraders. Ook zetten we de beste slimme stekkerdozen met HomeKit voor je op een rij, mocht je behoefte hebben aan meer dan slechts één slim stopcontact. Een HomeKit stekkerdoos komt in veel situaties van pas, bijvoorbeeld voor je kerstverlichting of een ventilator tijdens warme zomerdagen.

Wil je echt goedkoop gaan, dan vind je onderaan dit artikel nog meer stekkers die je met een app kan bedienen, maar die zonder HomeKit werken.

Onze keuze voor een slimme stekker: Philips Hue Smart Plug

Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Bluetooth & Zigbee (via Hue-hub)

Philips Hue kennen we natuurlijk van de slimme verlichting die het merk al jarenlang verkoopt. Ze hebben ook een slimme stekker. Deze werkt via Zigbee naar de Philips Hue Bridge, maar kan ook via Bluetooth bediend worden. Dankzij de koppeling met de Hue Bridge is de Hue Smart Plug uiteraard compatibel met HomeKit.

Het idee is dat je je gewone verlichting kunt aansluiten op deze slimme stekker. Vervolgens bedien je met de Philips Hue app de timers, of schakel je ze zelf aan en uit. Je kunt natuurlijk ook alle andere stekkers inpluggen, zoals een televisie of printer. Behalve met de app kun je de stekker ook bedienen met de knop aan de zijkant. Ook zit er een lampje op die de status van de stekker aangeeft.

Werkt ook met: Google Assistent, Alexa

Hue Smart Plug
€29,95 Hue Smart Plug Philips

Betrouwbare en betaalbare stekker die werkt met alle spraakassistenten.

Waarom zou je deze slimme stekker moeten kopen? Nou, omdat het een van de goedkopere opties is. Verder weten we uit jarenlange ervaring dat Philips Hue goede kwaliteit levert en je er dus altijd op kunt rekenen. De stekker reageert erg snel en is ook compact genoeg voor de meeste stopcontacten. Lees ook onze review van de Hue Smart Plug.

Philips Hue Smart Plug

Slimme stekkers en stopcontacten met HomeKit

Zoek je een slimme stekker, ook wel een slim stopcontact genoemd, dan kun je het beste kiezen voor eentje met HomeKit-ondersteuning. Die biedt je namelijk de mogelijkheid om alles met Siri te bedienen en bovendien kun je de apparaten meenemen in scenes van HomeKit. Met één stemcommando kun je dan een reeks apparaten in- en uitschakelen. Slimme stekkers met HomeKit hebben eigenlijk maar één nadeel: ze zijn meestal vrij prijzig. Zoek je een goedkopere oplossing met spraakbediening, dan kun je ook kijken naar slimme stekkers die met Alexa of Google Assistent werken.

Binnenshuis zijn deze stekkers veelal via Wi-Fi te bedienen. Buitenshuis kun je ook op afstand via 4G de stekkers in- en uitschakelen, maar dan moet je wel beschikken over een Woninghub voor HomeKit, zoals een Apple TV of iPad.


#2 Eve Energy

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app
Verbinding: Bluetooth & Thread (vereist HomePod mini of Apple TV 4K 2021)

Als je een willekeurig apparaat slim met HomeKit wilt bedienen, dan kun je dat doen met de Eve Energy (voorheen Elgato). Deze slimme stekker steek je in het stopcontact en vervolgens sluit je daarop een elektronisch apparaat aan. Dankzij dit slimme tussenstukje kun je opeens het aangesloten apparaat bedienen met je iPhone of iPad: via de Eve-app of door een Siri-commando uit te spreken, omdat het immers met HomeKit werkt. In de app kun je allerlei gegevens raadplegen, zoals verbruik en de mogelijkheid om een apparaat aan en uit te zetten. Er zit een knopje aan de zijkant waarmee je de stekker ook zonder app kunt in- en uitschakelen. Handig op momenten dat je iPhone niet bij de hand is.

Een nadeel van de Eve Energy is dat deze voornamelijk via Bluetooth communiceert, wat als beperking heeft dat de afstand tussen iPhone en stekker of tussen stekker en Homekit hub niet te groot mag zijn. Ook is de reactiesnelheid via Bluetooth lager dan bij stekkers die via wifi verbonden zijn. Als je een HomePod mini hebt, dan communiceert de stekker ook via Thread. Dit is een stuk sneller en betrouwbaarder dan Bluetooth. Wil je meer weten over Eve HomeKit-producten, lees dan onze speciale gids.
Werkt alleen met HomeKit

elgato-eve-1


#3 Meross stekkers

Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Wifi

Meross is een middenklasse merk voor HomeKit-producten, dat de laatste tijd sterk in opkomst is. Het werkt met HomeKit en Siri, Alexa, Google Home en SmartThings. Er zijn verschillende modellen, waaronder ook een dubbele stekker. Via de Meross-app kun je ook allerlei dingen regelen, zoals een tijdschema of timer voor het in- en uitschakelen. Ook kun je de apparaten na een x-aantal minuten automatisch uitschakelen.

Meross buiten stekkerblok

Daarnaast heeft Meross nog een ander interessant stopcontact, bedoeld voor buiten. Dit WiFi-buitenstopcontact bevat twee aansluitingen en is voorzien van een grote aan/uitknop. Ook deze werkt met HomeKit, Siri, Alexa, Google Assistent en bovendien met IFTTT. De IP44 waterdichte behuizing is geschikt voor binnen en buiten en kan tegen spatwater en regen. Je moet onderdompeling echter voorkomen. Handig voor tuin, terras en landschapsverlichting.

De stekkers zijn al beschikbaar vanaf zo’n €17,-.

Bekijken:


#4 Satechi slimme stekker

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app
Verbinding: Wifi

Satechi heeft een enkele en dubbele slimme stekker voor de EU. Qua uiterlijk ziet hij er best strak uit en qua prijsniveau komt de Satechi in de buurt van de Eve Energy. De dubbele variant is met 60 euro relatief wat goedkoper. De enkele stekker is relatief klein, dus andere stekkers passen nog in het eventueel naastgelegen stopcontact. Je kan het energieverbruik meten via de eigen app.

Satechi slimme stekker

De dubbele stekker is een van de weinige in zijn soort en is een mooie tussenstap van een gewone stekker en een hele stekkerdoos. Heb je dus geen plek voor een volledige stekkerdoos met snoer, maar heb je aan één slimme stekker niet genoeg, dan is dit een mooie oplossing. Deze stekkers werken met de Satechi-app en maakt verbinding via wifi (alleen 2.4GHz). Via HomeKit en Siri kun je scenes maken en activeren. Net als de Eve houdt deze slimme stekker realtime je energieverbruik in de gaten. Er is speciaal rekening gehouden met een wat compacter design voor Europese stopcontacten, zonder dat het naastgelegen stopcontact wordt geblokkeerd.

Satechi dubbele slimme stekker


#5 Belkin WeMo Smart Plug met HomeKit

Energieverbruik meten: Nee
Verbinding: Thread

Zoek je een compacte stekker die goed verbinding maakt, dan is de slimme stekker van Belkin een goede keuze. Deze werkt met HomeKit en maakt via het moderne Thread verbinding met al je andere apparaten. Zo kun je lampen, ventilatoren en meer aansluiten en op afstand bedienen, ook als ze zelf niet ‘connected’ zijn. Thread is de nieuwste en meest geavanceerde verbindingstechnologie die er is. Het is specifiek ontworpen voor slimme woningnetwerken.

Wemo Smart Plug met HomeKit

Deze stekker is ruimtebesparend en meet slechts 4,6 x 3,4 x 5,2 cm. Hij past ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Opvallend is dat je deze stekker alleen via de Woning-app kunt bedienen en niet via de WeMo-app; een vreemde keuze. Een ander minpunt is dat je geen energieverbruik te zien krijgt, terwijl dat met stekkers van bijvoorbeeld Eve en VOCOlinc wel kan.

Bekijken: Wemo Mini Smart Plug (€24,95 bij Apple)


#6 Ledvance Smart+

Energieverbruik meten: onbekend, waarschijnlijk niet
Verbinding: Bluetooth

Ledvance is een merk van Osram. Er zijn twee slimme stekkers in het assortiment: de normale grijze versie die met een Osram-app te bedienen is en deze HomeKit-versie, die te herkennen is aan de witte kleur. De Ledvance Smart+ met HomeKit is sinds eind 2018 verkrijgbaar en werkt via Bluetooth. In tegenstelling tot Eve krijg je bij deze stekker geen verbruiksstatistieken te zien.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa

Osram Smart+ HomeKit


#7 IKEA Tradfri-stopcontact

Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Zigbee (vereist Tradfri-bridge)

De IKEA Tradfri-stekkers hebben sinds een paar jaar ook ondersteuning voor HomeKit. Het voordeel van deze stekker is dat deze goedkoop is, want hij kost maar een tientje. Je kan de stekker bedienen met de IKEA Tradfri-app, maar ook nog met een normale afstandsbediening. Dankzij HomeKit automatiseer je hem met al je apparaten. Let er wel op dat je een Tradfri-hub nodig hebt.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa

Bekijk de IKEA Tradfri-stekker bij IKEA (ca. 10 euro)

IKEA Tradfri stekkerdoos


#8 Fibaro Wall Plug

Energieverbruik meten: ja (via eigen app)
Verbinding: Bluetooth

Echt mooi is ‘ie niet, maar dat geldt wel voor meer producten van Fibaro. Deze stekker heeft een lichtgevende ring die het stroomverbruik weergeeft. De kleur loopt van blauw naar paars (van laag naar hoog verbruik), zodat je vanaf de buitenkant meteen kunt zien of je een apparaat beter uit kunt schakelen vanwege hoog stroomverbruik. In de Fibaro-app kun je nog meer gegevens over het stroomverbruik van de stekker bekijken. Een nadeel is wel dat hij door de verlichting iets minder geschikt is voor de slaapkamer, mocht je daar erg last van hebben.

Fibaro Wall Plug met kleuren.

Let op dat er twee uitvoeringen van de Fibaro-stekker bestaan, beide aangeduid met ’type F’. De ene is bedoeld voor het Fibaro-systeem, communiceert via Z-Wave en werkt onder andere met de Toon-thermostaat. De andere is bedoeld voor HomeKit. Lees meer over de Fibaro Wall Plug in ons artikel.
Werkt alleen met HomeKit


#9 Fibaro Single Switch

Energieverbruik meten: ja (via eigen app)
Verbinding: Bluetooth

Dit is een inbouwschakelaar voor in het stopcontact. Hierdoor heb je dus geen slimme stekker meer nodig omdat de chip in het stopcontact meteen verbinding maakt met HomeKit. Controleer vooraf wel even of het past, want het installatiemateriaal is nogal groot en niet iedereen heeft een zee van ruimte achter het stopcontact. Ook te plaatsen achter een lichtschakelaar.
Werkt alleen met HomeKit


#10 Refoss stekker

Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Wifi

Refoss lijkt heel erg op Meross (het zou ons ook niet verbazen als het hetzelfde Chinese bedrijf is) en biedt dan ook nagenoeg dezelfde soort stekker. Het is een no-nonsense stekker die je verbinding laat maken met HomeKit, Google Assistant en Alexa. Hij werkt met wifi (alleen 2,4GHz) en is ook redelijk compact qua formaat. Door de lage prijs het overwegen waard, al zie je dat ook wel terug in de bouwkwaliteit.

Refoss HomeKit stekker.

Bekijken bij Amazon

#11 Gardena Smart Power Adapter

Energieverbruik meten: nee

Ook voor in je tuin kan een slimme stekker goed van pas komen. De Gardena Smart Power Adapter is een stekker die je zo in je stopcontact steekt. De stekker is spatwaterdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken om je tuinsproeier of een flinke regenbui. De stekker heeft een timerfunctie en is uiteraard te koppelen met HomeKit. Hou er wel rekening mee dat je het Gardena Smart basisstation nodig hebt.
Werkt ook met: IFTTT

Gardena Smart Power Adapter.

Bekijk de Gardena Smart Power Adapter: €59,95 via Wehkamp
Bekijk de Gardena Smart basisstation: €199,99 via Coolblue
of losse Gardena Gateway (+- €100, beperkte beschikbaarheid)


Meer opties voor slimme stekkers (geen HomeKit)

Er zijn nog meer opties om je stekkers op afstand te bedienen. Deze opties werken zonder HomeKit:

  • KlikAanKlikUit stekkerdoos-schakelaar: ca. 18 euro
  • TP Link Smart Plug: ca. 30 tot 40 euro
  • HiHome stekkers: verkrijgbaar bij MediaMarkt voor ca. 25 euro.
  • Hombli: Nederlands merk voor onder andere lampen en stekkers. Werkt niet met HomeKit, maar wel met Siri, Google Assistent en Amazon Alexa.

Slimme stekkerdozen met HomeKit

Naast een enkele stekker zijn er ook een paar stekkerdozen met HomeKit. Een HomeKit-stekkerdoos heeft meestal drie of meer stopcontacten, met soms ook nog extra USB-ingangen. Het voordeel is dat je met zo’n HomeKit stekkerblok maar één stopcontact in de muur bezet houdt en meteen heel veel apparaten kan aansluiten en via HomeKit kan bedienen. De stopcontacten in zo’n stekkerdoos zijn individueel te bedienen en zijn daarom ideaal voor op kantoor of bij de kerstverlichting.

Het aanbod wisselt heel erg. Voorheen waren er nog stekkerdozen van Meross en VOCOlinc, maar die zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.

Onze keuze voor een slimme stekkerdoos met HomeKit: Eve Energy Strip stekkerdozen

Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app
Verbinding: Wifi

De Eve Energy Strip (of Power Strip) is een stekkerblok met drie aansluitingen, die je afzonderlijk van elkaar kunt aansturen. Dit stekkerblok is gemaakt van stevig aluminium. Via de Eve-app op de iPhone kun je het energieverbruik zien. De aansluitingen zijn beveiligd tegen overbelasting. Bijzonder is dat de Eve Power Strip voor de verbinding gebruikt maakt van Wi-Fi, terwijl deze fabrikant meestal voor Bluetooth kiest. Wi-Fi verbetert het bereik en de connectiviteit. De ruimte tussen de stopcontacten is groot, zodat kabels elkaar niet in de weg zitten. De stekkerdoos is daardoor wel aan de forse kant. Helaas zitten er geen usb-poorten in.
Werkt alleen met HomeKit

Eve Energy Strip
Vanaf €89,99 Eve Energy Strip Eve

Veelzijdige wifi-stekkerdoos met HomeKit

Eve Energy Strip met HomeKit specs.


#2 Refoss stekkerblok

Deze stekkerdoos lijkt erg op de Meross stekkerdoos met HomeKit en heeft dan ook nagenoeg dezelfde functies. Sterker nog, je kan deze ook gewoon gebruiken met de Meross-app. Er zitten vier stopcontacten op en vier usb-a-poorten. De stopcontacten zijn individueel in en uit te schakelen, terwijl de usb-poorten als groep werken. Door de lage prijs van iets meer dan €30,- is dit een interessante keuze. Hij werkt via wifi en ondersteunt naast HomeKit ook Google Assistent en Amazon Alexa.

Refoss stekkerdoos met HomeKit en 4 stopcontacten.

Bekijken bij Amazon

Zoek je alleen een model dat werkt met Google Assistent en Amazon Alexa of alleen met een eigen app, dan is de keuze nog veel ruimer.

Wat kun je met slimme stekkers en stekkerdozen?

Slimme stekkers en stekkerdozen bieden allerlei mogelijkheden. Zo kun je je kerstboom op afstand bedienen, ook als de lampjes van de kerstboom niet op afstand te bedienen zijn. Een andere goede toepassing is het slim maken van een ventilator als het warm is of een elektrische deken slimmer maken als de temperatuur kouder wordt. Maar er zijn ook toepassingen die minder geschikt zijn, zoals een koffiezetapparaat. Je zult altijd nog zelf koffie en water erin moeten doen. Apparaten die geen verdere interactie nodig hebben zijn het meest geschikt.

Het voordeel van een slim stopcontact is dus dat je een dom apparaat slim kan maken. Dit komt van pas als als veel van je producten in huis slim zijn, maar nog niet allemaal. Zonder een apparaat te hoeven vervangen, verbind je deze met je bestaande accessoires. Zo’n slim stopcontact is meteen ook te automatiseren. Zet bijvoorbeeld de ventilator aan zodra het boven de 25 graden wordt. Of zet een simpel bureaulampje aan zodra er beweging gedetecteerd wordt. Je hoeft dan niet een heel systeem voor slimme verlichting in huis te halen.

Slimme stekkers met Bluetooth, Wi-Fi of Zigbee

Bij de slimme stekkers en stekkerblokken die we in dit artikel besproken hebben is sprake van drie manieren om verbinding te maken: Bluetooth, Wi-Fi of Zigbee.

Zigbee
Geschikte producten: IKEA slimme stekker, Philips Hue Smart Plug

Voorzover wij konden nagaan zijn IKEA en Philips Hue de enige fabrikanten die Zigbee gebruiken voor de stekkers. Dit vereist wel een hub, bijvoorbeeld die van IKEA zelf. Technisch gezien zou je ook voldoende hebben aan een Zigbee-remotes waarmee je de accessoires rechtstreeks kunt aansturen. Maar wil je HomeKit gebruiken dan zul je een Zigbee-geschikte hub of bridge moeten hebben die verbinding maakt met je netwerk.

Bluetooth:
Geschikte producten: Eve Energy, Ledvance, Fibaro Single Switch, Philips Hue Smart Plug

Een verbinding via Bluetooth kan handig zijn, maar heeft wel een beperkter bereik. Vooral als het stekkerblok ver van de HomeKit-hub is verwijderd kan dit problemen geven bij de bediening op afstand. Bluetooth 5.0 heeft het grootste bereik en is daarom de beste optie. De Philips Hue Smart Plug gebruikt alleen Bluetooth als je geen Hue-hub hebt, maar je mist dan wel de HomeKit-functies.

Wifi:
Geschikte producten: Eve Energy Strip, Koogeek, Osram, Parce Plus, Fibaro Wall Plug, Sinbeda, Meross, Refoss

Deze stekkers maken rechtstreeks verbinding met je router en hebben een beter bereik dankzij de sterkere radio. Let wel op dat sommige producten een 2,4GHz netwerk vereisen, dus je moet in dat geval zorgen dat je een mesh-netwerk hebt of een apart 2,4GHz netwerk hiervoor gebruiken. Vaak staat deze frequentie echter uitgesteld, omdat het traag is en interferentie met andere draadloze apparaten kan veroorzaken.


HomeBridge

Voor handige types is er nog meer mogelijk wat betreft apparaten geschikt maken voor HomeKit. Je gebruikt hiervoor een Raspberry Pi in combinatie met Homebridge. In onze uitleg vind je het stappenplan hoe je het aanpakt.

Bekijk ook

Haal met Homebridge meer uit HomeKit en Siri

Met HomeBridge en een Raspberry Pi 3 kun je apparaten die normaal niet met HomeKit werken toch geschikt maken. Dit artikel helpt je op weg met HomeBridge.

Meer opties nodig? Bekijk dan onze gids over het slim maken van je verlichting:

Bekijk ook

Slimme verlichting: dit zijn je opties om je lampen slim te maken

Wil je de verlichting in je huis slimmer maken? Er zijn tal van oplossingen om de lampen in huis te automatiseren en met je iPhone of iPad te bedienen. Wij zetten enkele mogelijkheden voor je op een rijtje, omdat het automatiseren van je verlichting een makkelijk en laagdrempelige manier is om met een smart home te beginnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!