
Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties
Je kunt ze vaak zo duur maken als je wil, die slimme stekkers. In dit artikel leggen we uit wat slimme stekkers met HomeKit voor je kunnen doen en zie je onze aanraders. Verder zetten we de beste slimme stekkerdozen met HomeKit voor je op een rij, mocht je behoefte hebben aan meer dan slechts één slim stopcontact. Een HomeKit stekkerdoos komt in veel situaties van pas, bijvoorbeeld voor je kerstverlichting tijdens de feestdagen of een ventilator tijdens warme zomerdagen.
HomeKit-stekkers:
- Aanrader: Hue Smart Plug
- Eve Energy
- Meross
- Satechi
- Belkin WeMo
- Ledvance Smart+
- IKEA Tradfri
- Fibaro
- Hama
HomeKit-stekkerdozen:
Wil je echt goedkoop gaan, dan vind je onderaan dit artikel nog meer stekkers die je met een app kan bedienen, maar die zonder HomeKit werken.
Slimme stekkers en stopcontacten met HomeKit
Zoek je een slimme stekker, ook wel een slim stopcontact genoemd, dan kun je het beste kiezen voor eentje met HomeKit-ondersteuning. Die biedt je namelijk de mogelijkheid om alles met Siri te bedienen en bovendien kun je de apparaten meenemen in scenes van HomeKit. Met één stemcommando kun je dan een reeks apparaten in- en uitschakelen. Slimme stekkers met HomeKit hebben eigenlijk maar één nadeel: ze zijn meestal vrij prijzig. Zoek je een goedkopere oplossing met spraakbediening, dan kun je ook kijken naar slimme stekkers die met Alexa of Google Assistent werken.
Binnenshuis zijn deze stekkers veelal via Wi-Fi te bedienen. Buitenshuis kun je ook op afstand via 4G de stekkers in- en uitschakelen, maar dan moet je wel beschikken over een Woninghub voor HomeKit, zoals een Apple TV of iPad.
Aanrader: Philips Hue Smart Plug
Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Bluetooth & Zigbee (via Hue-hub)
Philips Hue kennen we natuurlijk van de slimme verlichting die het merk al jarenlang verkoopt. Ze hebben ook een slimme stekker. Deze werkt via Zigbee naar de Philips Hue Bridge, maar kan ook via Bluetooth bediend worden. Dankzij de koppeling met de Hue Bridge is de Hue Smart Plug uiteraard compatibel met HomeKit. Matter-ondersteuning is er nog niet, maar Philips Hue werkt met zoveel smart home-systemen samen dat dit niet zo heel belangrijk is.
Het idee is dat je je gewone verlichting kunt aansluiten op deze slimme stekker. Vervolgens bedien je met de Philips Hue app de timers, of schakel je ze zelf aan en uit. Je kunt natuurlijk ook alle andere stekkers inpluggen, zoals een televisie of printer. Behalve met de app kun je de stekker ook bedienen met de knop aan de zijkant. Ook zit er een lampje op die de status van de stekker aangeeft.

Betrouwbare en betaalbare stekker die werkt met alle spraakassistenten.
Werkt ook met: Google Assistent, Alexa
Waarom zou je deze slimme stekker kopen? Nou, omdat het een van de goedkopere opties is. Verder weten we uit jarenlange ervaring dat Philips Hue goede kwaliteit levert en je er altijd op kunt rekenen. De stekker reageert erg snel en is compact genoeg voor de meeste stopcontacten. Lees ook onze review van de Hue Smart Plug.
De Philips Hue Smart Plug is bij diverse winkels verkrijgbaar:
Eve Energy
Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app
Verbinding: Bluetooth & Thread (vereist HomePod mini of Apple TV 4K 2021)
Eve Energy is al jarenlang een goede keuze als je slimme stekkers zoekt. De nieuwste variant is voorzien van Thread- en Matter-ondersteuning, zodat je een sterke verbinding hebt en met meerdere smart home-protocollen kunt bedienen. Bovendien is de Eve-app erg goed. Je kunt er allerlei gegevens raadplegen, zoals verbruik en status. Aan- en uitschakelen doe je via de Eve-app of met HomeKit. Je zou ook een Siri-commando kunnen geven. Geen smartphone bij de hand? Dan zit er een handig knopje aan de zijkant waarmee je de stekker meteen kunt in- en uitschakelen.
Kies bij voorkeur de Thread-versie van Eve Energy, zodat je niet meer afhankelijk bent van Bluetooth. Thread is sneller en betrouwbaarder dan Bluetooth en het enige wat je ervoor nodig hebt is een Thread Border Router, bijvoorbeeld een HomePod mini. Eerdere versies van deze stekker hadden nog wel eens het probleem dat de afstand tussen stekker en Homekit hub te groot was, waardoor je geen verbinding kreeg. Wil je meer weten over Eve HomeKit-producten, lees dan onze speciale gids.
Werkt met HomeKit, nieuwere versies werken ook met Matter
De Eve Energy is verkrijgbaar bij de bekende winkels:
Meross stekkers
Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Wifi
Meross is een middenklasse merk voor HomeKit-producten, dat de laatste tijd sterk in opkomst is. Het werkt met HomeKit en Siri, Alexa, Google Home en SmartThings. Er zijn verschillende modellen, waaronder ook een dubbele stekker. Via de Meross-app kun je ook allerlei dingen regelen, zoals een tijdschema of timer voor het in- en uitschakelen. Ook kun je de apparaten na een x-aantal minuten automatisch uitschakelen.
Daarnaast heeft Meross nog een ander interessant stopcontact, bedoeld voor buiten. Dit WiFi-buitenstopcontact bevat twee aansluitingen en is voorzien van een grote aan/uitknop. Ook deze werkt met HomeKit, Siri, Alexa, Google Assistent en bovendien met IFTTT. De IP44 waterdichte behuizing is geschikt voor binnen en buiten en kan tegen spatwater en regen. Je moet onderdompeling echter voorkomen. Handig voor tuin, terras en landschapsverlichting.
De stekkers zijn al beschikbaar vanaf zo’n €17,-.
Bekijken:
- Meross enkele stekker
- Meross dubbele stekker
- Meross buitenstopcontact
- Meross-stekkers en -stekkerdozen bij Amazon
Satechi slimme stekker
Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app
Verbinding: Wifi
Satechi heeft een enkele en dubbele slimme stekker voor de EU. Qua uiterlijk ziet hij er best strak uit en qua prijsniveau komt de Satechi in de buurt van de Eve Energy. De enkele stekker is relatief klein, dus andere stekkers passen nog in het eventueel naastgelegen stopcontact. De dubbele variant is met 60 euro relatief wat goedkoper. Je kan het energieverbruik meten via de eigen app.
De dubbele stekker is een van de weinige in zijn soort en is een mooie tussenstap van een gewone stekker en een hele stekkerdoos. Heb je dus geen plek voor een volledige stekkerdoos met snoer, maar heb je aan één slimme stekker niet genoeg, dan is dit een mooie oplossing. Deze stekkers werken met de Satechi-app en maakt verbinding via wifi (alleen 2.4GHz). Via HomeKit en Siri kun je scenes maken en activeren. Net als de Eve houdt deze slimme stekker realtime je energieverbruik in de gaten. Er is speciaal rekening gehouden met een wat compacter design voor Europese stopcontacten, zonder dat het naastgelegen stopcontact wordt geblokkeerd.
Je vindt de stekkers bij diverse winkels:
Belkin WeMo Smart Plug met HomeKit
Energieverbruik meten: Nee
Verbinding: Thread
Zoek je een compacte stekker die goed verbinding maakt, dan is de slimme stekker van Belkin een goede keuze. Deze werkt met HomeKit en maakt via het moderne Thread verbinding met al je andere apparaten. Zo kun je lampen, ventilatoren en meer aansluiten en op afstand bedienen, ook als ze zelf niet ‘connected’ zijn. Thread is de nieuwste en meest geavanceerde verbindingstechnologie die er is. Het is specifiek ontworpen voor slimme woningnetwerken.
Deze stekker is ruimtebesparend en meet slechts 4,6 x 3,4 x 5,2 cm. Hij past ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Opvallend is dat je deze stekker alleen via de Woning-app kunt bedienen en niet via de WeMo-app; een vreemde keuze. Een ander minpunt is dat je geen energieverbruik te zien krijgt, terwijl dat met stekkers van bijvoorbeeld Eve en VOCOlinc wel kan.
Bekijken: Wemo Mini Smart Plug (€29,95 bij Apple)
Ledvance Smart+
Energieverbruik meten: onbekend, waarschijnlijk niet
Verbinding: Bluetooth
Ledvance is een merk van Osram. Er zijn twee slimme stekkers in het assortiment: de normale grijze versie die met een Osram-app te bedienen is en deze HomeKit-versie, die te herkennen is aan de witte kleur. De Ledvance Smart+ met HomeKit is sinds eind 2018 verkrijgbaar en werkt via Bluetooth. In tegenstelling tot Eve krijg je bij deze stekker geen verbruiksstatistieken te zien.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa
IKEA Tradfri-stopcontact
Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Zigbee (vereist Tradfri-bridge)
De IKEA Tradfri-stekkers hebben sinds een paar jaar ook ondersteuning voor HomeKit. Het voordeel van deze stekker is dat deze goedkoop is, want hij kost maar een tientje. Je kan de stekker bedienen met de IKEA Tradfri-app, maar ook nog met een normale afstandsbediening. Dankzij HomeKit automatiseer je hem met al je apparaten. Let er wel op dat je een Tradfri-hub nodig hebt.
Werkt ook met: Google Assistent, Amazon Alexa
Bekijk de IKEA Tradfri-stekker bij IKEA (ca. 10 euro)
Fibaro Wall Plug
Energieverbruik meten: ja (via eigen app)
Verbinding: Bluetooth
Echt mooi is ‘ie niet, maar dat geldt wel voor meer producten van Fibaro. Deze stekker heeft een lichtgevende ring die het stroomverbruik weergeeft. De kleur loopt van blauw naar paars (van laag naar hoog verbruik), zodat je vanaf de buitenkant meteen kunt zien of je een apparaat beter uit kunt schakelen vanwege hoog stroomverbruik. In de Fibaro-app kun je nog meer gegevens over het stroomverbruik van de stekker bekijken. Een nadeel is wel dat hij door de verlichting iets minder geschikt is voor de slaapkamer, mocht je daar erg last van hebben.
Let op dat er twee uitvoeringen van de Fibaro-stekker bestaan, beide aangeduid met ’type F’. De ene is bedoeld voor het Fibaro-systeem, communiceert via Z-Wave en werkt onder andere met de Toon-thermostaat. De andere is bedoeld voor HomeKit. Lees meer over de Fibaro Wall Plugin ons nieuwsartikel.
Werkt alleen met HomeKit
#9 Fibaro Single Switch
Energieverbruik meten: ja (via eigen app)
Verbinding: Bluetooth
Dit is een inbouwschakelaar voor in het stopcontact. Hierdoor heb je dus geen slimme stekker meer nodig omdat de chip in het stopcontact meteen verbinding maakt met HomeKit. Controleer vooraf wel even of het past, want het installatiemateriaal is nogal groot en niet iedereen heeft een zee van ruimte achter het stopcontact. Ook te plaatsen achter een lichtschakelaar.
Werkt alleen met HomeKit
Refoss stekker
Energieverbruik meten: nee
Verbinding: Wifi
Refoss lijkt heel erg op Meross (het zou ons ook niet verbazen als het hetzelfde Chinese bedrijf is) en biedt dan ook nagenoeg dezelfde soort stekker. Het is een no-nonsense stekker die je verbinding laat maken met HomeKit, Google Assistant en Alexa. Hij werkt met wifi (alleen 2,4GHz) en is ook redelijk compact qua formaat. Door de lage prijs het overwegen waard, al zie je dat ook wel terug in de bouwkwaliteit.
#11 Gardena Smart Power Adapter
Energieverbruik meten: nee
Ook voor in je tuin kan een slimme stekker goed van pas komen. De Gardena Smart Power Adapter is een stekker die je zo in je stopcontact steekt. De stekker is spatwaterdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken om je tuinsproeier of een flinke regenbui. De stekker heeft een timerfunctie en is uiteraard te koppelen met HomeKit. Hou er wel rekening mee dat je het Gardena Smart basisstation nodig hebt.
Werkt ook met: IFTTT
Je vindt de Gardena Smart Power Adapter bij diverse winkels:
- Bekijken bij Amazon (1 stuk)
- Bekijken bij Amazon (3 stuks)
- Bekijken bij Alternate (1 stuk)
- Bekijken bij Alternate (3 stuks)
VOCOlinc Smart Plug wifi-stopcontact
Energieverbruik meten: ja
Dit VOCOlinc slim stopcontact werkt met wifi, zodat je geen hub nodig hebt. Deze slimme stekker meet ook je stroomverbruik. Hij is geschikt voor HomeKit, Alexa en meer en is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 of 2 stuks. VOCOlinc kennen we vooral van smart home-apparaten zoals luchtbevochtigers en geurverspreiders, maar het Europese merk maakt ook lichtslangen en andere accessoires.
#14 Lidl slimme stekkers
Energieverbruik meten: nee
Sinds Lidl de speciale Silvercrest-hub met HomeKit heeft uitgebracht kun je ook de accessoires van het Lidl-huismerk met HomeKit bedienen. De hub kost normaal 25 euro. Daarnaast heb je de Silvercrest tussenstekker met Zigbee nodig, waarmee je je apparaten kunt in- en uitschakelen.
Hij meet 5,8 x 5,8 x 8,8 cm en kan maximaal 3840 Watt aan. Als je deze slimme stekker wil gebruiken heb je de apart verkrijgbare gateway nodig, die we hierboven hebben genoemd. Beide werken met Zigbee 3.0 en communiceren veilig dankzij versleuteling. Er zit een knop op de stekker om ook handmatig te kunnen in- en uitschakelen. Andere extra’s zijn een countdown-functie, automatisch aan/uit bij zonsondergang en zonsopgang en automatische tijdsomschakeling bij zomer en winter.
Bekijken: Lidl Silvercrest Tussenstekker Zigbee
Hama slimme stekker met HomeKit
Energieverbruik meten: nee
Verbinding via: WiFi
Hama ken je misschien als merk dat je vaak bij MediaMarkt ziet hangen. Deze fabrikant heeft ook een aantal smart home-producten en met deze slimme stekker zetten ze ook hun eerste stappen op het gebied van HomeKit. De HomeKit-stekker heeft nog geen ondersteuning voor Matter, maar dat kan gaan veranderen. Je kunt tot 3.680 Watt aan apparatuur aansturen en de verbinding met je thuisnetwerk gebeurt via WiFi.
Qua grootte is deze stekker vergelijkbaar met de Eve Energy; hij is slechts een tikje slanker en langer. Ook Amazon Alexa en Google Assistent worden ondersteund. Daarnaast kun je de app van de fabrikant zelf gebruiken, of op de fysieke knop aan de zijkant drukken om de stekker in en uit te schakelen. Energieverbruik meten kan helaas niet. Let op dat Hama ook een slimme stekker zónder HomeKit verkoopt.
Meer opties voor slimme stekkers (geen HomeKit)
Er zijn nog meer opties om je stekkers op afstand te bedienen. Deze opties werken zonder HomeKit:
- KlikAanKlikUit stekkerdoos-schakelaar: verkrijgbaar bij de bouwmarkt
- TP-Link Tapo wifi stekkers: werkt met Alexa en Google, niet met HomeKit
- HiHome stekkers: verkrijgbaar bij MediaMarkt voor ca. 25 euro.
- Hombli: Nederlands merk voor onder andere lampen en stekkers. Werkt niet met HomeKit, maar wel met Siri, Google Assistent en Amazon Alexa.
- Tuya: de slimme stekkers van Kruidvat, Lidl, HEMA, etc.
Slimme stekkerdozen met HomeKit
Naast een enkele stekker zijn er ook een paar stekkerdozen met HomeKit. Een HomeKit-stekkerdoos heeft meestal drie of meer stopcontacten, met soms ook nog extra USB-ingangen. Het voordeel is dat je met zo’n HomeKit stekkerblok maar één stopcontact in de muur bezet houdt en meteen heel veel apparaten kan aansluiten en via HomeKit kan bedienen. De stopcontacten in zo’n stekkerdoos zijn individueel te bedienen en zijn daarom ideaal voor op kantoor of bij de kerstverlichting.
Het aanbod wisselt heel erg. Voorheen waren er nog stekkerdozen van Meross en VOCOlinc, maar die zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar.
Onze keuze voor een slimme stekkerdoos met HomeKit: Eve Energy Strip
Energieverbruik meten: ja, alleen via eigen app
Verbinding: Wifi
De Eve Energy Strip (of Power Strip) is een stekkerblok met drie aansluitingen, die je afzonderlijk van elkaar kunt aansturen. Dit stekkerblok is gemaakt van stevig aluminium. Via de Eve-app op de iPhone kun je het energieverbruik zien. De aansluitingen zijn beveiligd tegen overbelasting. Bijzonder is dat de Eve Power Strip voor de verbinding gebruikt maakt van Wi-Fi, terwijl deze fabrikant meestal voor Bluetooth kiest. Wi-Fi verbetert het bereik en de connectiviteit. De ruimte tussen de stopcontacten is groot, zodat kabels elkaar niet in de weg zitten. De stekkerdoos is daardoor wel aan de forse kant. Helaas zitten er geen usb-poorten in.
Werkt alleen met HomeKit

De Eve Energy Strip is verkrijgbaar bij de bekende winkels:
#2 Meross/Refoss stekkerblok
Meross of Refoss, het maakt niet zoveel uit welk merk er op deze stekkerdoos staat. De Refoss-stekkerdoos lijkt namelijk erg op de Meross stekkerdoos met HomeKit en heeft dan nagenoeg dezelfde functies. Sterker nog, je kan deze ook gewoon gebruiken met de Meross-app. Er zitten vier stopcontacten op en vier usb-a-poorten. De stopcontacten zijn individueel in en uit te schakelen, terwijl de usb-poorten als groep werken. Door de lage prijs van iets meer dan €30,- is dit een interessante keuze. Hij werkt via wifi en ondersteunt naast HomeKit ook Google Assistent en Amazon Alexa.
Zoek je alleen een model dat werkt met Google Assistent en Amazon Alexa of alleen met een eigen app, dan is de keuze nog veel ruimer.
#3 TP-Link Tapo stekkerblok
TP-Link is vooral bekend van de wifi-routers, maar ze maken onder de merknaam Tapo ook allerlei andere accessoires. Veel Tapo-producten hebben ondersteuning voor HomeKit. Dit nieuwe stekkerblok Tapo P300 maakt verbinding via 2.4GHz wifi en bevat drie stopcontacten. Daarnaast zitten er drie usb-poorten in voor het opladen van je iPhone. Eén van deze poorten is usb-c en levert 18 Watt vermogen met Power Delivery. De overigen twee usb-a-poorten laden ook snel op dankzij Quick Charging 3.0 (QC 3.0).
Elk stopcontact heeft en eigen ledlampje voor de status. Gek genoeg zijn er geen aparte aan/uitknoppen per stopcontact, maar schakel je met één knop alles uit. Via de Woning-app of Siri kun je gelukkig wel elk stopcontact apart aansturen. De kabel is 1,5 meter lang en de behuizing heeft twee gaatjes aan de achterkant, zodat je ‘m aan de muur kunt hangen. De behuizing is bovendien vlamvertragend, terwijl de interne componenten ervoor zorgen dat er geen overbelasting of oververhitting kan optreden. Behalve met HomeKit is het stekkerblok ook geschikt voor Amazon Alexa en Google Assistent.
Je vindt de TP-Link Tapo-producten onder andere bij Amazon.
Wat kun je met slimme stekkers en stekkerdozen?
Slimme stekkers en stekkerdozen bieden allerlei mogelijkheden. Zo kun je je kerstboom op afstand bedienen, ook als de lampjes van de kerstboom niet op afstand te bedienen zijn. Een andere goede toepassing is het slim maken van een ventilator als het warm is of een elektrische deken slimmer maken als de temperatuur kouder wordt. Maar er zijn ook toepassingen die minder geschikt zijn, zoals een koffiezetapparaat. Je zult altijd nog zelf koffie en water erin moeten doen. Apparaten die geen verdere interactie nodig hebben zijn het meest geschikt.
Het voordeel van een slim stopcontact is dus dat je een dom apparaat slim kan maken. Dit komt van pas als als veel van je producten in huis slim zijn, maar nog niet allemaal. Zonder een apparaat te hoeven vervangen, verbind je deze met je bestaande accessoires. Zo’n slim stopcontact is meteen ook te automatiseren. Zet bijvoorbeeld de ventilator aan zodra het boven de 25 graden wordt. Of zet een simpel bureaulampje aan zodra er beweging gedetecteerd wordt. Je hoeft dan niet een heel systeem voor slimme verlichting in huis te halen.
Slimme stekkers met Bluetooth, Wi-Fi of Zigbee
Bij de slimme stekkers en stekkerblokken die we in dit artikel besproken hebben is sprake van drie manieren om verbinding te maken: Bluetooth, Wi-Fi of Zigbee.
Zigbee
Geschikte producten: IKEA slimme stekker, Philips Hue Smart Plug
Voorzover wij konden nagaan zijn IKEA en Philips Hue de enige fabrikanten die Zigbee gebruiken voor de stekkers. Dit vereist wel een hub, bijvoorbeeld die van IKEA zelf. Technisch gezien zou je ook voldoende hebben aan een Zigbee-remotes waarmee je de accessoires rechtstreeks kunt aansturen. Maar wil je HomeKit gebruiken dan zul je een Zigbee-geschikte hub of bridge moeten hebben die verbinding maakt met je netwerk.
Bluetooth:
Geschikte producten: Eve Energy, Ledvance, Fibaro Single Switch, Philips Hue Smart Plug
Een verbinding via Bluetooth kan handig zijn, maar heeft wel een beperkter bereik. Vooral als het stekkerblok ver van de HomeKit-hub is verwijderd kan dit problemen geven bij de bediening op afstand. Bluetooth 5.0 heeft het grootste bereik en is daarom de beste optie. De Philips Hue Smart Plug gebruikt alleen Bluetooth als je geen Hue-hub hebt, maar je mist dan wel de HomeKit-functies.
Wifi:
Geschikte producten: Eve Energy Strip, Koogeek, Osram, Parce Plus, Fibaro Wall Plug, Sinbeda, Meross, Refoss
Deze stekkers maken rechtstreeks verbinding met je router en hebben een beter bereik dankzij de sterkere radio. Let wel op dat sommige producten een 2,4GHz netwerk vereisen, dus je moet in dat geval zorgen dat je een mesh-netwerk hebt of een apart 2,4GHz netwerk hiervoor gebruiken. Vaak staat deze frequentie echter uitgesteld, omdat het traag is en interferentie met andere draadloze apparaten kan veroorzaken.
HomeBridge
Voor handige types is er nog meer mogelijk wat betreft apparaten geschikt maken voor HomeKit. Je gebruikt hiervoor een Raspberry Pi in combinatie met Homebridge. In onze uitleg vind je het stappenplan hoe je het aanpakt.
Meer opties nodig? Bekijk dan onze gids over het slim maken van je verlichting:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
HomeKit
Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

- Alles over HomeKit
- HomeKit handleiding voor nieuwe gebruikers
- HomeKit-producten in Nederland
- Woning-app van HomeKit gebruiken
- De beste HomeKit-tips
- De beste HomeKit-apps
- HomeKit deursloten
- HomeKit-camera's
- Slimme stekkers met HomeKit
- HomeKit-knoppen en sensoren
- Rookmelders met HomeKit
- HomeKit routers
- HomeKit bedienen op verschillende manieren
- Slimme luchtreinigers met HomeKit
- HomeKit deurbellen met video
- Garagedeur bedienen met HomeKit en Siri
- Bewegingssensoren voor HomeKit