Parce Plus

Slimme stekkers met HomeKit: dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen.

Slimme stekkers met HomeKit

Zoek je een slimme stekker, dan kun je het beste kiezen voor eentje met HomeKit-ondersteuning. Die biedt je namelijk de mogelijkheid om alles met Siri te bedienen en bovendien kun je de apparaten meenemen in scenes van HomeKit. Met één stemcommando kun je dan een reeks apparaten in- en uitschakelen. Slimme stekkers met HomeKit hebben eigenlijk maar één nadeel: ze zijn vrij prijzig. Reken op zo’n 40 euro per stuk. Zoek je een goedkopere oplossing met spraakbediening, dan kun je ook kijken naar slimme stekkers die met Alexa of Google Assistent werken.

Deze slimme stekkers werken met HomeKit:

Binnenshuis zijn deze stekkers veelal via Wi-Fi te bedienen. Buitenshuis kun je ook op afstand via 4G de stekkers in- en uitschakelen, maar dan moet je wel beschikken over een Woninghub voor HomeKit, zoals een Apple TV of iPad.

Slimme stekkers bieden allerlei mogelijkheden. Zo kun je je kerstboom op afstand bedienen, ook als de lampjes van de kerstboom niet op afstand te bedienen zijn. Een andere goede toepassing is het slim maken van een ventilator als het warm is of een elektrische deken slimmer maken als de temperatuur kouder wordt. Maar er zijn ook toepassingen die minder geschikt zijn, zoals een koffiezetapparaat. Je zult altijd nog zelf koffie en water erin moeten doen. Apparaten die geen verdere interactie nodig hebben zijn het meest geschikt.

Eve Energy

Als je een willekeurig apparaat slim met HomeKit wilt bedienen, dan kun je dat doen met de Elgato Eve Energy. Deze slimme stekker steek je in het stopcontact en vervolgens sluit je daarop een elektronisch apparaat aan. Dankzij dit slimme tussenstukje kun je opeens het aangesloten apparaat bedienen met je iPhone of iPad: via de Eve-app of door een Siri-commando uit te spreken, omdat het immers met HomeKit werkt. In de app kun je allerlei gegevens raadplegen, zoals verbruik en de mogelijkheid om een apparaat aan en uit te zetten. Er zit een knopje aan de zijkant waarmee je de stekker ook zonder app kunt in- en uitschakelen. Handig op momenten dat je iPhone niet bij de hand is.

Bekijk de Elgato Eve Energy: €49,95

elgato-eve-1


Koogeek Smart Plug

De Koogeek Smart Plug is een slimme stekker met HomeKit. Deze is wat groter (6,5 bij 6,5 centimeter) en ziet er minder elegant uit dan de Eve Energy. Daardoor kan de Koogeek nogal in de weg zitten als je een stekkerblok gebruikt: de andere aansluitingen worden daardoor geblokkeerd. Net als bij de andere slimme stekkers met HomeKit kun je aangesloten accessoires met Siri bedienen. De stekker is gemaakt van glimmend wit plastic en maakt verbinding via Wi-Fi. Je zult deze stekker via AliExpress en andere kanalen moeten bestellen, want je vindt ze niet bij de meeste elektronicawinkels. Daardoor kan de levertijd wat langer zijn – maar de prijs is er dan ook naar. Lees onze Koogeek Smart Plug review voor meer info.

Bekijk de Koogeek Smart Plug: €26 via AliExpress

Koogeek Smart Plug


Parce Plus

De Parce Plus is een intelligent stopcontact met een ingebouwde verbruiksmeter. De verbinding wordt gelegd via Wi-Fi en je kunt er apparaten met een vermogen tot 3.600 Watt op aansluiten. De installatie kost natuurlijk geen moeite, want je stopt de Parce Plus rechtstreeks in het stopcontact. Wel is deze HomeKit-geschikte stekker wat moeilijker in handen te krijgen. De fabrikant verkoopt via Amazon.de, maar verzendt niet naar Nederland en België en via de eigen webshop is alleen verzending naar de Duitstalige landen mogelijk. Alleen praktisch als je aan de grens woont of vrienden in Duitsland hebt die kunnen helpen. Echt goedkoop is het niet. Lees ons artikel over Parce Plus voor meer informatie.

Bekijk de Parce Plus: €54,95

Parce One slimme stekker in de muur


Fibaro Wall Plug

Echt mooi is ‘ie niet, maar dat geldt wel voor meer producten van Fibaro. Deze stekker heeft een lichtgevende ring die het stroomverbruik weergeeft. De kleur loopt van blauw naar paars (van laag naar hoog verbruik), zodat je vanaf de buitenkant meteen kunt zien of je een apparaat beter uit kunt schakelen vanwege hoog stroomverbruik. In de Fibaro-app kun je nog meer gegevens over het stroomverbruik van de stekker bekijken. Een nadeel is wel dat hij door de verlichting iets minder geschikt is voor de slaapkamer, mocht je daar erg last van hebben.

Fibaro Wall Plug met kleuren.

Let op dat er twee uitvoeringen van de Fibaro-stekker bestaan, beide aangeduid met ‘type F’. De ene is bedoeld voor het Fibaro-systeem en werkt onder andere met de Toon-thermostaat. De andere is bedoeld voor HomeKit. Lees meer over de Fibaro Wall Plug in ons artikel.

Bekijk de Fibaro Wall Plug: ca. 70 euro


Koogeek stekkerblok

We noemden bij de Koogeek al even het probleem dat slimme stekkers vrij fors zijn, waardoor ze de andere ingangen in een stekkerblok kunnen blokkeren. Koogeek heeft daar de oplossing voor met een slim stekkerblok, die voorzien is van 3 aansluitingen, die elk afzonderlijk te bedienen zijn met HomeKit. De stopcontacten kunnen maximaal 3.000 Watt aan en er zit een 150 cm lange kabel aan om het geheel aan te sluiten op een normaal stopcontact.

Koogeek stekkerdoos met HomeKit

Overigens is dit stekkerblok een manusje van alles, want het werkt met HomeKit, Alexa en Google Assistant. De aangesloten apparaten verschijnen in de Woning-app als schakelaar. Je krijgt ook gedetailleerde info over het stroomverbruik via de Koogeek-app.

Bekijk het Koogeek stekkerblok: €50 via AliExpress


Meer opties voor slimme stekkers (geen HomeKit)

Er zijn nog meer opties om je stekkers op afstand te bedienen, al werken ze niet allemaal met HomeKit.

Osram Smart+ Plug

Geen HomeKit, al wordt het wel genoemd op Osram’s pagina met HomeKit-geschikte producten. De lampen zijn geschikt voor HomeKit, de schakelaars en stekkers niet. Je gebruikt deze stekker vooral om bestaande apparaten geschikt te maken voor het ZigBee-protocol. Zo kun je gewone lampen en elektrische apparaten op afstand schakelen. Via een ZigBee-geschikte app (minimaal iOS 7) bedien je de apparaten die erop zijn aangesloten.

Osram Lightify Plug

De Osram Smart+ Plug wordt dan ook vooral gebruikt in combinatie met Philips Hue, waar het prima mee samenwerkt. Het lukte ons echter niet om de Smart+ Plug zichtbaar te krijgen in de Woning-app van HomeKit. Voor als je een goedkope oplossing van een goed merk zoekt. Zit geen energiemeting op, wel een beveiliging tegen oververhitting.

Bekijk de Osram Smart+ Plug: ca. 20 euro

Fibaro Single Switch

Dit is een inbouwschakelaar voor in het stopcontact. Hierdoor heb je dus geen slimme stekker meer nodig omdat de chip in het stopcontact meteen verbinding maakt met HomeKit. Controleer vooraf wel even of het past, want het installatiemateriaal is nogal groot en niet iedereen heeft een zee van ruimte achter het stopcontact. Ook te plaatsen achter een lichtschakelaar.

Bekijk de Fibaro Single Switch: ca. 60 euro

Verder zou je kunnen kijken naar de volgende opties zonder HomeKit:

HomeBridge

Voor handige types is er nog meer mogelijk wat betreft apparaten geschikt maken voor HomeKit. Je gebruikt hiervoor een Raspberry Pi in combinatie met Homebridge. In onze uitleg vind je het stappenplan hoe je het aanpakt.

Meer opties nodig? Bekijk dan onze gids over het slim maken van je verlichting:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, stekker
Devices iPad, iPhone
Software iOS