Samsung 2022 Micro LED tv

Deze televisies zijn geschikt voor AirPlay 2

In deze gids laten we zien welke televisies op dit moment geschikt zijn voor AirPlay 2. Met deze techniek kun je vanaf je iPhone of iPad direct muziek of video streamen naar je televisie, zonder tussenkomst van een ander apparaat.

Televisies met AirPlay 2, TV-app en HomeKit

Verschillende televisiemerken bieden ondersteuning voor AirPlay 2. Het geldt voor nieuwe tv’s, maar ook veel televisies die de afgelopen jaren uitgebracht zijn. In dit artikel vind je een overzicht met geschikte merken en lees je welke apps van Apple beschikbaar zijn.

Hoe weet ik of mijn televisie AirPlay 2 heeft?

Het aanbod van modellen wisselt en er worden regelmatig nieuwe tv’s uitgebracht. Dit artikel geeft een goede indruk van de merken waar je uit kan kiezen. Wil je weten of jouw televisie AirPlay 2 ondersteunt, dan kun je het volgende doen:

  • Raadpleeg dit overzicht van Apple, waarop je ook oudere modellen vindt.
  • Gaat het om een televisie die je al in bezit hebt, check dan of je via AirPlay content vanaf je iPhone er naartoe kunt streamen. Of kijk in het meegeleverde handleiding of de functie wordt genoemd.
  • Gaat het om een televisie die je nog wilt kopen, dan staat meestal in de specs of er AirPlay 2 op zit. Winkels zoals Coolblue hebben vaak uitgebreide specs en ‘AirPlay 2’ is een van de eigenschappen waarop je kunt filteren.
  • Vul op internet simpelweg het modelnummer van jouw televisie in combinatie met ‘AirPlay 2’ in en je ziet snel genoeg of de functie aanwezig is.

Sony X85L televisie 2023 met AirPlay

LG tv’s met AirPlay 2

Beschikbaar: Ja (vrijwel alle recente modellen)
HomeKit: Ja
Apple TV-app: Ja
Apple Music-app: Ja, sinds november 2021

LG heeft ervoor gekozen om diverse modellen te voorzien van AirPlay 2. Ook sommige oudere modellen, teruggaand tot 2018, hebben een update gekregen. Koop je momenteel een LG-televisie, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er AirPlay 2 op zit. Check bij aanschaf van een nieuwe LG-televisie goed of er wel ondersteuning voor AirPlay en HomeKit aanwezig is, want de modelnummers lijken soms erg op elkaar.

LG heeft LED- en OLED-tv’s die gebruik maken van twee technieken: QNED en NanoCell. QNED televisies zijn de nieuwste modellen die LG in 2021 heeft geïntroduceerd. Een LG QNED televisie combineert quantum dots met de mini-led techniek. Met name mini-led zorgt voor een diepe zwartweergave en hoge helderheid. De extra laag quantum dots op het scherm laat alleen de juiste kleuren door, zodat een QNED tv een realistisch beeld geeft en HDR-beelden goed tot hun recht komen. QNED tv’s zijn alleen in de grotere maten 65-, 75- en 86-inch verkrijgbaar, dus alleen voor grote woonkamers.

LG televisie met AirPlay 2, webOS en Apple TV

Op een LG NanoCell-tv zijn de kleuren extra levendig. De schermen van de NanoCell tv’s bevatten namelijk minuscule deeltjes, die overmatige lichtgolven absorberen. Hierdoor vervagen of vervormen de kleuren niet, zelfs niet wanneer je schuin voor de tv zit. Zit je met meerdere personen rondom de tv, dan kan iedereen genieten van hetzelfde heldere en kleurrijke beeld. Voor mensen die veel sport kijken raadt LG aan om een 100 Hertz NanoCell tv te kijken, voor snelle, vloeiende beelden. Mensen met een groot budget kiezen een 8K NanoCell tv. Hiermee zie je zelfs de allerkleinste details en heb je een tv waar je nog jarenlang mee vooruit kan.

Bij de OLED-televisies van LG kun je kiezen uit de productseries C, B, G en Z (we hebben ze hier genoemd in volgorde van prijsniveau). LG-televisies draaien op het eigen platform WebOS, dat is afgeleid van de Palm-organizers van vroeger. De genoemde series zijn voorzien van het nieuwste ThinQ AI-pakket, met ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistant. Daarnaast is HomeKit-support beschikbaar op de genoemde modellen.

Bekijk het aanbod bij de volgende winkels:

Naast televisies heeft LG ook een 4K laserprojector met AirPlay 2. Daarmee kun je een beeld van maximaal 300-inch projecteren, ideaal dus voor grotere home cinema-kamers.


Samsung tv’s met AirPlay 2

Beschikbaar: Ja (meeste modellen)
HomeKit: Nee
Apple TV-app: Ja
Apple Music-app: Ja, sinds april 2020

Samsung heeft een breed assortiment aan televisies met de laatste schermtechnieken, zoals Crystal UHD, QLED en Neo QLED. Een groot deel hiervan beschikt over AirPlay 2. Opvallend bij Samsung-televisies is dat er nooit ondersteuning voor HomeKit in zit. Wel krijg je de TV- en Muziek-app van Apple meegeleverd. Door het ontbreken van HomeKit-ondersteuning kun je ze niet gebruiken om je smart home aan te sturen. Je kan alleen content streamen naar de televisie. Wel hebben de meeste Samsung-tv’s een Apple Music- én Apple TV-app. Sommige oudere modellen bieden alleen AirPlay 2 en geen TV-app.

De televisies van Samsung draaien op het Tizen-platform, dat slimme functies bevat. Via een menu schakel je gemakkelijk tussen live tv, apps en aangesloten apparaten zoals een Apple TV. Vind je het uiterlijk van een televisie belangrijk? Dan heeft Samsung enkele premium modellen zoals The Frame en The Serif.

Samsung AirPlay 2 tv's in 2021

Een QLED scherm beschikt over een breed kleurenpalet, waardoor beelden realistisch lijken. QLED televisies beschikken over een laag piepkleine deeltjes in het scherm. Deze zogenaamde Quantum Dots gaan vervorming van licht tegen, zodat alleen de juiste kleuren op het scherm te zien zijn.

Voor een krachtig contrast en meer kleurdetails kies je voor Samsung Neo QLED-technologie. Neo QLED is een beeldtechniek van Samsung, waarbij mini-led achtergrondverlichting wordt gecombineerd met QLED technologie. Deze zijn dus iets prijziger.

Samsung heeft relatief weinig OLED-tv’s in het assortiment en dat is opmerkelijk voor deze fabrikant, die zelf ook OLED-schermen produceert voor andere bedrijven, zoals Apple.

Voor een overzicht van Samsung-tv’s uit 2021 met AirPlay hebben we een apart artikel. In 2022 ligt de nadruk op AirPlay, NFT, games, mini-LED en een verversingsgraad van 144 Hz bij de topmodellen.

Bekijk het aanbod bij de volgende winkels:

Heb je in 2018 of later een Samsung televisie gekocht, dan is de kans groot dat je AirPlay tot je beschikking hebt. Samsung biedt bovendien iTunes-films en -series aan, zodat je je iTunes-aankopen ook via een Samsung-televisie kunt bekijken. Voor gebruik buitenshuis heeft Samsung The Terrace 4K outdoor-televisie. Deze valt onder de QLED Series.


Sony televisies met AirPlay 2

Beschikbaar: Ja (meeste modellen)
HomeKit: Ja
Apple TV-app: Ja
Apple Music-app: Nee

Sony biedt sinds 2018 ondersteuning voor AirPlay 2. Op recente modellen is zo’n 95% voorzien van AirPlay 2, dus in de meeste gevallen zit je meteen goed. Een upgrade van je oudere televisie is helaas niet mogelijk.

Sony is het enige merk dat QD-OLED, OLED én miniLED in het assortiment heeft. Er is dus keuze genoeg. Sony adviseert om voor (QD-)OLED te kiezen als je vooral films kijkt en miniLED voor liefhebbers van sport. QD-OLED-televisies bieden een combinatie van quantum dots en OLED in één scherm. Het voordeel hiervan is een breder kleurbereik en accuratere kleuren.

Sony AirPlay tv 2022

De meeste smart tv’s van Sony werken op Android. Je hebt via dit systeem al toegang tot allerlei slimme functies, apps en bediening via de Google Assistent. De instapmodellen van Sony zijn wat beperkter qua mogelijkheden, omdat deze op een simpeler besturingssysteem draaien. Maar als je een Apple TV op aansluit heb je toch uitgebreide functionaliteit, bijvoorbeeld het installeren van tvOS-apps en het aansturen van je HomeKit-huis.

Bekijk het aanbod bij de volgende winkels:


TCL televisies met AirPlay en HomeKit

Beschikbaar: Ja (geselecteerde modellen)
HomeKit: Ja
Apple TV-app: Ja
Apple Music-app: Nog niet bekend

TCL heeft een reeks televisies voor de Europese markt uitgebracht, die draaien op het Google TV-platform maar ook ondersteuning bieden voor HomeKit én AirPlay 2. Het gaat om de volgende 2022-modellen:

  • C735
  • C835
  • C935

Eerdere TCL-televisies zijn niet geschikt. De genoemde modellen zijn verkrijgbaar in een formaat tussen 43″ en 98″ en liggen vanaf mei 2022 in de winkel.

TCL 2022 modellen Features Formaten
TCL C735 4K LCD
Direct LED
Google TV 11.0
43″
50″
55″
65″
75″
85″
98″
TCL C835 4K LCD
miniLED FALD (tot 360)
miniLED (360, 288, 240 zones in 75, 65, 55″)
Google TV 11.0
55″
65″
75″
TCL C935 4K LCD
miniLED FALD (tot 1920)
miniLED (1920 zones in 75″, 1080 zones in 65″)
Google TV 11.0
65″
75″


Overige AirPlay 2-tv’s

Twee andere merken die AirPlay 2-televisies hebben uitgebracht zijn Vizio en Roku. De televisietoestellen van beide merken zijn niet in Nederland verkrijgbaar. Er zijn ook Roku-tv’s van Philips, TCL, Sharp, Sanyo, Westinghouse, Philco, RCA, Onn, Magnavox, JVC, InFocus, Hitachi, Hisense, Element, ATVIO en AOC maar ook hiervoor geldt: niet in Nederland verkrijgbaar.

Andere bekende tv-fabrikanten zoals Philips en Loewe hebben nog steeds geen plannen om AirPlay 2-geschikte televisies uit te brengen. Op korte termijn verwachten we niet dat er veel tv-merken bij komen.

Waar moet ik op letten bij een geschikte televisie?

Als je op zoek bent naar een televisie met AirPlay 2, let er dan goed op welke apps en diensten ondersteund worden. Samsung-tv’s werken bijvoorbeeld alleen met AirPlay 2 en niet met HomeKit. Daarentegen vind je bij Samsung wel de Apple Music-app. Op veruit alle modellen met AirPlay 2 vind je ook de Apple TV-app. Andere functies waar je op moet letten zijn per televisie verschillend. Beeldformaat, kleur en andere extra functies zijn allemaal afhankelijk van je smaak, voorkeuren en budget.

Kan ik AirPlay 2 op de televisie gebruiken voor andere modellen?

Dat kan, maar niet rechtstreeks via de televisie. Je zult een Apple TV moeten kopen. Het voordeel is dat je daarbij wel de zekerheid en privacy hebt van een Apple-product en je kunt er ook vaak betere apps op installeren dan op Smart TV-software. Het nadeel is dat je wel een extra kastje en twee kabels moet hebben.

Wil je meer weten over AirPlay 2 en wat je hiermee kunt doen? Lees dan onze uitleg AirPlay over draadloos afspelen op iPhone, iPad en Mac.

Bekijk ook

AirPlay en AirPlay 2: alles over draadloos afspelen op iPhone, iPad en Mac

AirPlay betekent draadloos muziek, foto's en video's afspelen vanaf een iOS-apparaat of Mac naar een Apple TV, speaker of televisie. En met AirPlay 2 is er nog meer mogelijk, zoals muziek op meerdere speakers afspelen. In deze uitleg lees je alles over AirPlay en AirPlay 2.