IKEA gordijnen en zonwering.

Gordijnen bedienen met HomeKit: dit zijn je opties voor raambekleding

Als je je raamdecoratie zoals gordijnen en rolgordijnen met HomeKit wilt bedienen, dan zijn daar nog niet zoveel oplossingen voor. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor raambekleding met HomeKit voor je op een rijtje.

HomeKit voor je gordijnen en andere raambekleding

Als je je lampen automatisch aan kunt laten gaan, waarom dan niet je gordijnen openen en sluiten met Siri? Heel wat mensen willen hun (rol)gordijnen automatisch kunnen bedienen en er zijn ondertussen al een aantal mogelijkheden. Die zijn niet allemaal geschikt voor HomeKit, dus als je meerdere smart home-platformen gebruikt ben je het beste af. Je zou dan ook kunnen kiezen voor een oplossing die met Amazon Alexa of Google Assistent samenwerkt. Voor Apple-gebruikers kan bediening van de gordijnen met HomeKit toch het meest aantrekkelijk zijn, vooral omdat Apple extra nadruk legt op je privacy.

Hou er rekening mee dat de meeste grote merken vaak wat voorzichtig zijn als het om de nieuwste technologie gaat. Ze hebben soms wel opties voor huisautomatisering, maar dat is gebaseerd op eigen protocollen en het werkt niet altijd samen met de smart home-platformen van Apple, Google en Amazon.

Verder is er onderscheid tussen merken die standaardoplossingen en standaardformaten bieden, zoals IKEA. Dit is vaak de goedkoopste oplossing, maar het moet wel precies in jouw raamkozijn passen. Andere merken zoals Velux en Luxaflex zijn gebaseerd op maatwerk: je kunt precies de materialen en afmetingen kiezen die je zelf wilt. Uiteraard zijn deze oplossingen wat duurder. Je zou ook je bestaande gordijnen slim kunnen maken met bijvoorbeeld Soma. Daarnaast zijn er ‘exclusieve’ aanbieders die maatwerkaansturing voor gordijnen en rolluiken hebben ontwikkeld, maar vaak is het vrij prijzig en heb je te maken met een gesloten systeem dat met niets anders samenwerkt.

IKEA rolgordijnen met HomeKit

Zoek je betaalbare rolgordijnen met HomeKit, dan kun je het beste wachten tot de rolgordijnen van IKEA op de markt komen. De meubelfabrikant belooft dat deze zullen werken met HomeKit. Nadeel is wel, dat het hierbij alleen om rolgordijnen gaat, dus niet om de aansturing van normale hangende gordijnen. Je kunt kiezen uit IKEA Fyrtur (verduisterend) in formaten vanaf 60 x 195 cm tot en met 140 x 195 cm. Deze krijgen een prijs tussen de €119 en €159.

Daarnaast komen er de IKEA Kadrilj (licht doorschijnende) rolgordijnen die in dezelfde formaten te koop zijn met een prijs tussen €99 en €139. Deze rolgordijnen werken met HomeKit, maar daarvoor heb je wel de Tradfri-bridge nodig. Een losse hub kost €32,95 maar wellicht heb je al een dergelijke hub in huis gehaald toen je de IKEA Tradfri-lampen aanschafte. De motor voor de rolgordijnen krijgt stroom via een meegeleverde oplaadbare batterij. Je kunt deze via USB-C weer opladen. Ook krijg je bij elk rolgordijn een afstandsbediening om ze te openen en te sluiten. Je kunt hiervoor natuurlijk ook de Tradfri-app of de HomeKit Woning-app gebruiken. Meer informatie lees je in onderstaand artikel.

Velux Active en HomeKit

Velux beloofde al in 2016 (!) dat bepaalde VELUX-producten geschikt zouden worden voor Apple HomeKit. “De eerste VELUX producten zullen binnen een jaar geïntegreerd zijn in het Apple HomeKit platform”, beloofde Velux destijds. In de zomer van 2018 was het zover: toen ging de ondersteuning van Velux met HomeKit officieel van start. Met de Velux Active-app kun je zowel de kantelramen als de bijbehorende rolgordijnen met HomeKit te bedienen. Aan de hand van sensordata over het weer en het klimaat in huis kan het dakraam worden geopend en gaan de rolgordijnen open of dicht. Je kunt dit ook regelen met Siri. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de sensoren uit de Netatmo-weerstations. Het systeem kost 249 euro en bestaat uit drie delen: een schakelaar voor buitenshuis, een sensor voor het klimaat in de kamer en een internet-gateway. Velux Active werkt met alle elektrisch aangestuurde dakraam- en zonweringen uit de INTEGRA-serie. Heb je een handmatig bediend gordijn, dan kun je dit ook achteraf nog voorzien van automatisering.

Velux Active-app

Deze oplossing kan wel vrij prijzig worden, zeker als je je Velux-kantelramen ook automatisch wilt openen en sluiten met HomeKit. Dit kost je zo’n 700 euro per raam. Daarna moet je nog het Velux Active-startpakket van €250 aanschaffen, waarmee je temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-gehalte kunt meten. Deze sensoren regelen het openen en sluiten van de ramen op basis van het binnenklimaat. Vervolgens heb je nog passende gordijnen nodig.

Luxaflex met HomeKit

Luxaflex is onderdeel van Hunter Douglas. Intern is het bedrijf druk bezig met HomeKit-ondersteuning voor de producten. Tijdens WWDC 2017 werd onthuld dat Hunter Douglas ondersteuning voor HomeKit gaat bieden.

HomeKit merken WWDC 2017

Het gaat concreet om de tweede generatie Luxaflex Powerview. Dit zijn elektrische rolgordijnen die nu al ondersteuning voor IFTTT bieden. Je zou je Luxaflex Powerview kunnen koppelen met HomeBridge, maar daarmee heb je nog geen ‘echte’ HomeKit-ondersteuning. Ook kun je de Powerview bedienen via Homey, een Nederlandse smart home-hub. Een derde optie is om de stembediening via Google Assistent of Amazon Alexa te gebruiken.

Luxaflex Powerview motorisation

In de FAQ op de website van Luxaflex is te lezen: “De PowerView Gen 2 hub is klaar voor de Apple Homekit. Op dit moment werken we samen met Apple aan de release. Houdt onze website en social media in de gaten voor meer informatie.” De software voor de 2e generatie hub zou al klaar zijn en moet beschikbaar komen via een update van de Luxaflex-app. Je sluit de hub eenmalig aan op je router, waarna deze draadloos met de Luxaflex-app kan communiceren.

Aqara Curtain Controller met HomeKit

Aqara is een onderdeel van Xiaomi, de Chinese fabrikant die allerlei techproducten op de markt brengt. Sinds de komst van de Aqara HomeKit Smart Home Gateway (een hub) is het mogelijk om ook bestaande Aqara-producten geschikt voor HomeKit te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Aqara Curtain Controller, een motor die je gordijnen via HomeKit kan openen en sluiten.

Voor westerse gebruikers is deze oplossing minder ideaal, omdat het product gericht is op de Chinese markt. Je zult dan ook via bijvoorbeeld T-Mall, AliExpress of GearBest moeten kopen en krijgt een handleiding in het Chinees meegeleverd. Bovendien zit er geen Europese stekker aan. De motor is geschikt voor 100-240V, 50/60Hz internationaal gebruik, dus je kunt de stekker vervangen door een lokaal exemplaar. Heb je alles geïnstalleerd, dan kun je via de Woning-app bijvoorbeeld aangeven welk percentage van het gordijn geopend moet zijn (in stapjes van 1%). Ook kun je je gordijnen meenemen in een scene, zoals ‘Goedenacht’ of ‘Opstaan’. Heb je een sensor met lichtdetectie in je HomeKit-systeem opgenomen, dan kun je de gordijnen ook automatisch openen zodra de zon op komt.

Aqara motor voor gordijn

Vanwege de Chinese insteek is dit niet het meest toegankelijke product om in huis te halen, maar we wilden ‘m toch even noemen omdat sommige iCulture-lezers er geen probleem mee hebben om Chinese producten in huis te halen. Hier vind je een review van het product. Voor ongeveer 100 euro koop je deze oplossing bij Chinese koopjessites.

Soma Smart Shades voor HomeKit

Een heel andere oplossing is Soma Smart Shades. Dit is een oplossing om je rolgordijnen achteraf geschikt te maken voor HomeKit. De oplossing bestaat uit een blokje, die aan het ‘bolletjeskoord’ van je rolgordijnen hangt. Dit systeem voert de handelingen uit die je normaal met je hand doet, namelijk aan het koord trekken. Het werkt met HomeKit, Amazon Alexa en Google Home. Soma werkt met Bluetooth Smart en kan gordijnen tot 2 meter breedte en 2 meter hoogte aansturen. In de doos vind je het apparaatje en een (vrij groot) zonnepaneel voor de motor en de stroomvoorziening. Opladen doe je met USB of via het zonnepaneel.

Soma Smart Shades met HomeKit

Soma is redelijk gemakkelijk te installeren. Je kunt het systeem aan de muur vastplakken of met schroeven vastzetten. Je bedient alles vanuit je smartphone. Er is geen knop om handmatig de gordijnen te sluiten. Het systeem werkt redelijk traag, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als je de automatisering inplant gaat het vanzelf en dan maakt het niet zoveel uit of het een paar minuten duurt voordat het rolgordijn helemaal dicht is. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de rolgordijnen bij zonsopkomst en -ondergang automatisch moeten openen en sluiten. Wil je gebruik maken van alle mogelijkheden, dan heb je de Soma Connect-module nodig van rond de 100 euro, die je op je router aansluit.

Rolgordijnen met HomeKit-aansturing

Meer opties voor gordijnen met HomeKit

Wil je gordijnen met HomeKit laten samenwerken, dan is dat momenteel nog een lastige klus. Je zou kunnen kiezen voor buitenlandse oplossingen die je bijvoorbeeld op Amazon vindt (zoals deze), maar je hebt dan weinig zekerheid of het goed werkt en de prijs van rond de 300 euro ligt op een zodanig niveau dat je het ook niet voor de lol even bestelt om te proberen.

Lutron Serena met HomeKit

Je zou ook kunnen kiezen voor buitenlandse oplossingen, zoals Lutron Serena. Dit zijn rolgordijnen die in de VS verkocht worden en die samenwerken met de Caseta-bridge. Alles wat je aansluit op de Lutron Caseta-bridge werkt meteen met HomeKit, dus dit kan ook een oplossing zijn voor andere producten die je voor HomeKit geschikt wilt maken. Je ontwerpt op de website zelf een rolgordijn, dat vervolgens voor enkele honderden dollars wordt geleverd. Dit is een kwalitatief hoogwaardige oplossing met fluisterstille motor en lange batterijduur. Bovendien heb je keuze uit heel veel kleuren, materialen en rolsystemen om op afstand te bedienen. De Lutron Smart Bridge werkt ook met Alexa, Google Assistent, Nest, SmartThings, Wink, Logitech Harmony en Sonos samen. Deze oplossing is erg flexibel, maar ook vrij prijzig.

Rolgordijnen met HomeKit

Somfy en HomeKit

Somfy heeft plannen om producten geschikt te maken voor HomeKit, maar dit geldt voorlopig alleen voor de beveiligingssystemen en -camera’s. Somfy is een grote speler op het gebied van rolgordijnen, maar bestaande rolgordijnen aansluiten is nog niet zo simpel. Je moet eerst een motor kiezen, waarbij je een aantal opties hebt, afhankelijk van het type gordijn of raambekleding. De aansturing is echter ingewikkelder. De Somfy myLink-app werkt met de RTS-motoren van het bedrijf, maar je kunt ook gebruik maken van motoren met Zigbee of Z-Wave. Dat laatste is nodig als je verbinding wilt maken met smart home-hubs zoals die van SmartThings.

De Somfy-aansturing vindt plaats door een klein wit blokje, dat op de motor past. Let er daarbij op dat je een oplossing kiest die met Alexa, Google Assistant of IFTTT werkt. Of koppel het handmatig met HomeBridge, maar daar heb je weer een Raspberry Pi (en technisch inzicht voor nodig). Kortom: samenwerking met HomeKit is bij Somfy nog niet mogelijk en het lijkt er ook niet op dat dit snel wordt ondersteund.

Zoek je meer HomeKit-accessoires die in Nederland verkrijgbaar zijn? Bekijk dan onze overzichten met slimme stekkers, deursloten en deurbellen, HomeKit-camera’s en meer!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, woning