HomeKit logo

HomeKit: handleiding voor nieuwe gebruikers

Heb je net je eerste HomeKit-accessoire gekocht? Dan helpen wij je bij het instellen van alle functies die HomeKit biedt, zoals het toewijzen van Siri-namen en indelen van kamers en zones.

HomeKit instellen op een iPhone.HomeKit is een functie van je iOS-apparaat waardoor je allerlei apparaten in huis met elkaar kunt koppelen en met Siri kunt bedienen. Denk aan lampen, deursloten, stekkers en je verwarming. In deze handleiding lees je alles over wat je nodig hebt om met HomeKit van start te gaan en hoe je dit instelt.

HomeKit handleiding: Wat is HomeKit?

Dankzij HomeKit kun je allerlei verschillende apparaten, onafhankelijk van het merk, bedienen via je iPhone of iPad. Er zijn bijvoorbeeld speciale HomeKit-apps beschikbaar, waarmee je alle HomeKit-apparaten kunt bedienen (daarover later meer). Ook Siri speelt een belangrijke rol in HomeKit: vraag haar om de lampen aan te zetten en de rest gaat vanzelf. Meer over wat HomeKit precies is, lees je in ons uitgebreide dossier.

HomeKit instellen: dit heb je nodig

Om HomeKit in gebruik te nemen, heb je minimaal het volgende nodig:

 • Een iPhone (iPhone 4s of nieuwer), iPad (3e generatie of nieuwer) of iPod touch (5e generatie of nieuwer) met minimaal iOS 8.1
 • Een HomeKit-accessoire voor in huis en de bijbehorende app
 • Een HomeKit-app voor het instellen van kamers en zones
 • Een eigen Wi-Fi-netwerk

HomeKit instellen

Stap 1: code scannen met een app

Om HomeKit te activeren en in gebruik te nemen, dien je een HomeKit-accessoire te installeren volgens de stappen van de fabrikant. Bij deze stap gaan wij uit van de nieuwste Philips Hue Bridge, waardoor je via je stem je lampen kunt bedienen. Dit systeem is het meest toegankelijke en best verkrijgbare HomeKit-accessoire en is daarom een goede stap om mee te beginnen.

HomeKit instellen: Een HomeKit-code om accessoires toe te voegen.

Na het instellen van de nieuwste Philips Hue Bridge via de officiële Philips Hue-app, wordt gevraagd of je de stembediening van Siri voor je Hue-lampen aan wil zetten. Vervolgens die je de code achterop de Philips Hue Bridge te scannen, zodat het Hue-systeem gekoppeld is aan HomeKit. Je kunt de code ook handmatig invoeren.

Stap 2: Siri-namen instellen

In de Hue-app geef je de verschillende lampen een eigen naam, zodat je deze met Siri kunt bedienen. Geef een lamp een logische naam die Siri goed kan herkennen, zoals slaapkamer of eettafel.

HomeKit handleiding: Stembediening inschakelen in Philips Hue. HomeKit handleiding: Philips Hue lampen met namen voor HomeKit.

In het geval van Philips Hue kun je ook scènes instellen en met behulp van Siri activeren. Door scènes in te stellen en daar lampen aan te koppelen, kun je in één keer alle lampen tegelijk aanzetten en in een bepaalde kleur laten branden. Zeg tegen Siri Activeer [scenenaam] en alle gekoppelde lichten springen aan.

Stap 3: Zones, kamers en triggers instellen

Behalve het geven van namen aan individuele lampen en scènes, kun je al je accessoires ook groeperen in zones en kamers. Dit gaat echter niet via de app van desbetreffende HomeKit-accessoire, maar via losse HomeKit-apps. Apple heeft (nog) geen eigen HomeKit-app, maar er zijn wel meerdere apps in de App Store beschikbaar die allemaal hetzelfde doen.

HomeKit handleiding: HomeKit instellen voor triggers en scènes.

Twee van deze apps zijn Insteon+ (link) en Home (link). De apps doen exact hetzelfde, maar hebben allebei een iets ander uiterlijk. Door kamers aan te maken, kun je bijvoorbeeld met een Siri-commando alle lampen in een bepaalde kamer aan of uitzetten, zonder dat je alle lampen in huis activeert. Een zone is een groter gedeelte van het huis waar je vervolgens weer kamers aan toe kan voegen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste etage. Met triggers kun je scènes automatisch laten activeren, bijvoorbeeld op basis van tijd of locatie. Zo kun je instellen dat een groep lampen automatisch aan- of uitspringt als je een bepaald gebied binnenkomt of verlaat.

HomeKit handleiding: Insteon+ voor HomeKit met kamerindeling. HomeKit handleiding: Home voor HomeKit met kamerindeling.

Insteon+ en Home

Het instellen van kamers, zones en triggers spreekt redelijk voor zich: download één van de beschikbare HomeKit-apps en volg de instructies in deze apps. Je kunt kamers in veel van dit soort apps voorzien van een afbeelding, zodat je direct ziet om welke type kamer het gaat.

Stap 4: HomeKit bedienen vanuit buitenshuis

Om HomeKit te bedienen via Siri moet je in principe verbonden zijn met je eigen Wi-Fi-netwerk. Je kunt echter je accessoires ook vanuit buitenshuis bedienen, maar hier is wel een extra accessoire voor nodig: de Apple TV. Log bij een Apple TV van de 3e generatie of nieuwer in met je iCloud-account, waardoor je de Siri-commando’s ook kan gebruiken als je niet thuis bent.

Stap 5: Andere mensen uitnodigen en andere opties

Als je niet alleen in huis bent, dan is het wel zo handig om ook de mede-bewoners toegang te verlenen tot je HomeKit-accessoires. In de instellen van iOS is het mogelijk om andere mensen uit te nodigen, zodat ook zij bijvoorbeeld de lampen aan kunnen zetten. Degene die HomeKit ingesteld heeft, blijft echter de beheerder. De beheerder is de enige persoon die nieuwe accessoires toe kan voegen en kan verwijderen.

Meer over hoe je andere mensen toegang verleent tot je HomeKit-accessoires, lees je in onderstaande tip. Ook hebben we een aparte tip voor hoe je HomeKit-accessoires verwijderd en de toegang blokkeert.

Stap 6: Klaar!

Gefeliciteerd, je bent er nu helemaal klaar voor om volop gebruik te maken van je HomeKit-accessoire. Zo kun je nu Siri gebruiken om je lampen aan te zetten, van kleur te laten veranderen, om deuren te openen, je thermostaat te bedienen en dit alles aan elkaar te laten koppelen. Heb je een nieuw HomeKit-accessoire gekocht, dan voeg je deze op dezelfde stappen toe als hierboven.

Je kunt nu naar hartenlust je apparaten bedienen door middel van je stem. Hou de knop op je iPhone, iPad of iPod touch ingedrukt om Siri te activeren en je kunt gebruikmaken van onderstaande commando’s:

 • ‘Doe de lichten boven aan.’
 • ‘Doe het licht van Benjamin uit.’
 • ‘Doe het licht in de keuken uit.’
 • ‘Dim het licht in de eetkamer tot 50 procent.’
 • ‘Kleur het licht in de woonkamer blauw.’
 • ‘Laat het licht in de woonkamer op zijn felst branden.’
 • ‘Stel het huis Tahoe in op 22 graden.’
 • ‘Stel de thermostaat beneden in op 21 graden.’
 • ‘Schakel de printer op kantoor in.’
 • ‘Welterusten.’

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2016
Categorieën Accessoires, Apps
Onderwerp homekit
Devices Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone
Software iOS, tvOS, watchOS