Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Aqara met Matter-support.

Deze Aqara-hubs hebben een Matter-update gekregen

Smart home-fabrikant Aqara heeft meer dan 40 accessoires die vanaf februari 2023 geschikt zijn voor Matter. Het wordt allemaal mogelijk dankzij een (beta-)update van de Aqara Hub M2. Aqara beloofde eerder al om Matter uitgebreid te gaan ondersteunen.

Update 2 augustus 2023: Aqara heeft een firmware-update uitgebracht voor de Camera Hub G3 (review). Versie 4.0.4 lost een aantap bugs op en voegt ook Matter-ondersteuning toe. De update biedt alleen Matter-ondersteuning voor de hub-functie van de G3 en niet voor de camera, want dit is nog geen ondersteunde categorie in Matter. Je kunt nu je ‘child devices’ die aan de G3 gekoppeld zijn bedienen met je favoriete smart home-platform zoals HomeKit, Google Home of iets anders.


Update 2 juni 2023: Er is nu ook een update voor de Aqara Hub M1S. Deze hub kost rond de 50 euro en we raden aan om de nieuwere tweede generatie te kopen.

Update 24 mei 2023: De Aqara Hub E1 heeft nu ook een Matter-update gekregen. Deze goedkopere hub kost minder dan 30 euro en is te updaten via de Aqara-app via het tabblad Profiel. Het gaat om versie 4.0.2, die nog als beta staat aangegeven. Na het installeren werkt de hub met Matter. Gebruik je alleen HomeKit, dan heeft het geen haast om nu al te installeren. Matter biedt dan geen directe voordelen. Heb je echter ook accessoires met Alexa, Google Home of Samsung SmartThings in huis, dan heeft het wel zin. Eerder kreeg de M2-hub al een update.

Update 1 maart 2023: Het is Aqara op het nippertje gelukt om nog in februari de beloofde Matter-update uit te brengen. Firmware 4.0 staat nu klaar voor M2-hubs. Door deze te installeren worden diverse gekoppelde accessoires ook geschikt voor Matter. De andere hubs zoals de Camera Hub G2H Pro, Camera Hub G3 en Hub E1 krijgen later dit jaar een firmware-update. Je hebt minimaal iOS 16.3 nodig om de update te kunnen installeren. Ook moet minstens één Zigbee-apparaat met de bijgewerkte hub verbonden zijn. Voor aansturing via HomeKit verandert er niets. De Aqara-producten zijn sinds kort ook verkrijgbaar bij Tink.

Update 4 februari 2023: Aqara is begonnen met de uitrol van Matter-ondersteuning. Het gaat voorlopig om een betaversie van de update, dus we raden aan om voorzichtig te zijn en alleen te installeren als je bereid bent om tegen wat problemen aan te lopen. Versie 4.0.0 voegt Matter-ondersteuning toe aan de Aqara M2 hub en de aangesloten accessoires die er geschikt voor zijn. De beta is voorlopig alleen te installeren op de internationale versie van de M2, die in 2022 zijn geproduceerd. De rest volgt in de komende 4 tot 6 weken. Om Matter te activeren ga je in de Aqara Home-app (versie 3.0.8 of nieuwer) naar de instellingen van de M2 hub en kies je ‘Bind to Matter (Beta)’. Lees de instructies goed, want als je niet oppast kun je met niet-bestuurbare accessoires komen te zitten. Zo moet je minimaal één Zigbee-apparaat met de M2 hub verbinden voordat je aan de slag gaat met third party-platformen via Matter. Als het goed gaat, hoef je niets te resetten en kun je HomeKit blijven gebruiken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Update 30 december 2022: Aqara heeft de Matter-ondersteuning uitgesteld. Het bedrijf wilde in december de eerste accessoires geschikt maken, maar er is een kleine vertraging opgetreden. De Matter-update voor de Aqara Hub M2 is uitgesteld naar januari 2023. Daarna volgen dan de andere apparaten, zoals de M1S Hub, E1 Hub, G3 Camera Hub en G2H Camera Hub Pro.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 3 november 2022.

Aqara is klaar voor Matter

Vandaag is een belangrijke dag voor de organisatie achter de Matter-standaard. In Amsterdam vindt de officiële aftrap plaats van Matter 1.0, met een conferentie, paneldiscussies en meer. iCulture is daar natuurlijk bij, maar ondertussen zijn fabrikanten ook al druk met aankondigingen voordat het event van start gaat. Zoals Aqara, die in december meer dan 40 accessoires geschikt wil hebben. Het bedrijf heeft in Amsterdam de roadmap onthuld, zodat je als klant weet waar je aan toe bent. In december komt er een gratis software-update voor de Hub M2 waarmee de bestaande Zigbee-devices geschikt worden voor Matter.

Begin 2023 volgt dan de release van Aqara’s eerste twee Matter-over-Thread accessoires en er komt in de toekomst ook een nieuwe hub die meerdere protocollen ondersteunt. Matter is een nieuwe smart home standaard waarmee accessoires die met verschillende protocollen werken, onderling kunnen samenwerken. Daarbij is ook rekening gehouden met privacy en beveiliging. Het voordeel van Matter is dat apparaten van verschillende bedrijven met elkaar kunnen communiceren. Matter maakt gebruik van ethernet, wifi, Thread en Bluetooth. Sinds iOS 16.1 heeft Apple ondersteuning voor Matter toegevoegd aan HomeKit.

M2 hub van Aqara
De M2-hub van Aqara is te herkennen aan de zwarte kleur.

Update voor Aqara Hub M2

Mocht je nog geen Hub M2 in huis hebben, dan kun je die voor 50 euro aanschaffen. De andere hubs (Hub M1S/M1S Gen 2, Hub E1, Camera Hub G3 en Camera Hub G2H Pro) krijgen in de daarop volgende maanden een update, heeft Aqara beloofd. De lijst van 40 ondersteunde Zigbee-accessoires moet uiteindelijk uitgroeien tot meer dan 160 accessoires. Dat lijkt een extreem aantal, maar Aquara brengt vaak meerdere varianten van hetzelfde accessoire uit en versies volgen elkaar in rap tempo op.

Deze accessoires worden ondersteund:

Aqara matter update M2 hub

Zodra de hub is bijgewerkt kan elk Aqara Zigbee-accessoire dat met de hub verbonden is, gebruikt worden in het Matter-systeem. Dit is de meest stressvrije aanpak, aangezien je dan niet al je bestaande accessoires hoeft te vervangen. De keerzijde is dat je nog wel afhankelijk bent van de hub van een bepaalde fabrikant en in dit geval ook van een heel specifieke hub (M2). Ook werkt het voorlopig alleen met de Zigbee-accessoires van Aqara zelf. Maar ook daar komt verandering in, want er komt via de Aqara Home-app ondersteuning voor Matter-accessoires van derde partijen.

Overigens volgt IKEA dezelfde aanpak met de nieuwe Dirigira-hub. Losse accessoires die zelf al Matter-support bieden komen eind van dit jaar beschikbaar.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter gaan samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen eraan mee. Wat heb jij eraan?

Aqara heeft nog meer aan te kondigen. De eerder al onthulde deur- en raamsensor P2 en de bewegings- en lichtsensor P2 zullen begin 2023 uitkomen en geschikt zijn voor Thread. Er komt dan een reeks Thread-gebaseerde accessoires uit, waaronder meerdere slimme sensoren, dimmers, stekkers en lampen. Daarnaast staat de Aqara Hub M3 op de planning, een nieuwe hub voor meerdere protocollen. Deze moet een brug slaan tussen bestaande Aqara Zigbee-apparaten en Matter en tegelijk dienst doen als Thread Border Router en Matter-controller.

Aqara Thread sensors

Het van oorsprong Chinese merk Aqara heeft in de loop der jaren een flink assortiment van smart home- en HomeKit-producten opgebouwd. Van slimme stekkers tot wandschakelaar en een rolgordijnmotor: er is van alles verkrijgbaar voor een relatief lage prijs. De meeste van deze accessoires werken met Zigbee, het protocol dat bijvoorbeeld ook door Philips Hue gebruikt wordt. In september 2021 kondigde Aqara de Matter-ondersteuning al aan en beloofde vanaf 2022 mee te doen. Dat lijkt te gaan lukken.

Bekijk ook

Alles over Aqara, het betaalbare smart home-platform met HomeKit

Je hebt er vast wel eens over gelezen: de smart home-accessoires van Aqara. We schrijven er op iCulture regelmatig over omdat ze ondersteuning voor HomeKit bieden. Er is heel veel keuze en de prijs ligt relatief laag. Aqara wordt vaak in verband gebracht met de merken Xiaomi en Mijia. Hier lees je hoe het zit en of Aqara de moeite is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 02 augustus: De update voor de Camera Hub G3 is er.
  • 2023 - 02 juni: Update voor M1S-hub beschikbaar.
  • 2023 - 24 mei: De Aqara Hub E1 heeft nu ook een update gekregen voor Matter.
  • 2022 - 30 december: Aqara heeft de update uitgesteld. We hebben het artikel daarom een update gegeven.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 16 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.