Aqara met Matter-support.

Aqara start in december 2022 met Matter-uitrol: ruim 40 accessoires zijn er klaar voor

Smart home-fabrikant Aqara heeft meer dan 40 accessoires die vanaf december geschikt zullen zijn van Matter. Het wordt allemaal mogelijk dankzij een update van de Aqara Hub M2. Aqara beloofde eerder al om Matter uitgebreid te gaan ondersteunen.

Aqara klaar voor Matter vanaf december 2022

Vandaag is een belangrijke dag voor de organisatie achter de Matter-standaard. In Amsterdam vindt de officiële aftrap plaats van Matter 1.0, met een conferentie, paneldiscussies en meer. iCulture is daar natuurlijk bij, maar ondertussen zijn fabrikanten ook al druk met aankondigingen voordat het event van start gaat. Zoals Aqara, die in december meer dan 40 accessoires geschikt wil hebben. Het bedrijf heeft in Amsterdam de roadmap onthuld, zodat je als klant weet waar je aan toe bent. In december komt er een gratis software-update voor de Hub M2 waarmee de bestaande Zigbee-devices geschikt worden voor Matter.


Begin 2023 volgt dan de release van Aqara’s eerste twee Matter-over-Thread accessoires en er komt in de toekomst ook een nieuwe hub die meerdere protocollen ondersteunt. Matter is een nieuwe smart home standaard waarmee accessoires die met verschillende protocollen werken, onderling kunnen samenwerken. Daarbij is ook rekening gehouden met privacy en beveiliging. Het voordeel van Matter is dat apparaten van verschillende bedrijven met elkaar kunnen communiceren. Matter maakt gebruik van ethernet, wifi, Thread en Bluetooth. Sinds iOS 16.1 heeft Apple ondersteuning voor Matter toegevoegd aan HomeKit.

M2 hub van Aqara
De M2-hub van Aqara is te herkennen aan de zwarte kleur.

Update voor Aqara Hub M2

Mocht je nog geen Hub M2 in huis hebben, dan kun je die voor 50 euro aanschaffen. De andere hubs (Hub M1S/M1S Gen 2, Hub E1, Camera Hub G3 en Camera Hub G2H Pro) krijgen in de daarop volgende maanden een update, heeft Aqara beloofd. De lijst van 40 ondersteunde Zigbee-accessoires moet uiteindelijk uitgroeien tot meer dan 160 accessoires. Dat lijkt een extreem aantal, maar Aquara brengt vaak meerdere varianten van hetzelfde accessoire uit en versies volgen elkaar in rap tempo op.

Deze accessoires worden ondersteund:

Aqara matter update M2 hub

Zodra de hub is bijgewerkt kan elk Aqara Zigbee-accessoire dat met de hub verbonden is, gebruikt worden in het Matter-systeem. Dit is de meest stressvrije aanpak, aangezien je dan niet al je bestaande accessoires hoeft te vervangen. De keerzijde is dat je nog wel afhankelijk bent van de hub van een bepaalde fabrikant en in dit geval ook van een heel specifieke hub (M2). Ook werkt het voorlopig alleen met de Zigbee-accessoires van Aqara zelf. Maar ook daar komt verandering in, want er komt via de Aqara Home-app ondersteuning voor Matter-accessoires van derde partijen.

Overigens volgt IKEA dezelfde aanpak met de nieuwe Dirigira-hub. Losse accessoires die zelf al Matter-support bieden komen eind van dit jaar beschikbaar.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter gaan samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen eraan mee. Wat heb jij eraan?

Aqara heeft nog meer aan te kondigen. De eerder al onthulde deur- en raamsensor P2 en de bewegings- en lichtsensor P2 zullen begin 2023 uitkomen en geschikt zijn voor Thread. Er komt dan een reeks Thread-gebaseerde accessoires uit, waaronder meerdere slimme sensoren, dimmers, stekkers en lampen. Daarnaast staat de Aqara Hub M3 op de planning, een nieuwe hub voor meerdere protocollen. Deze moet een brug slaan tussen bestaande Aqara Zigbee-apparaten en Matter en tegelijk dienst doen als Thread Border Router en Matter-controller.

Aqara Thread sensors

Het van oorsprong Chinese merk Aqara heeft in de loop der jaren een flink assortiment van smart home- en HomeKit-producten opgebouwd. Van slimme stekkers tot wandschakelaar en een rolgordijnmotor: er is van alles verkrijgbaar voor een relatief lage prijs. De meeste van deze accessoires werken met Zigbee, het protocol dat bijvoorbeeld ook door Philips Hue gebruikt wordt. In september 2021 kondigde Aqara de Matter-ondersteuning al aan en beloofde vanaf 2022 mee te doen. Dat lijkt te gaan lukken.

Bekijk ook

Alles over Aqara, het betaalbare smart home-platform met HomeKit

Je hebt er vast wel eens over gelezen: de smart home-accessoires van Aqara. We schrijven er op iCulture regelmatig over omdat ze ondersteuning voor HomeKit bieden. Er is heel veel keuze en de prijs ligt relatief laag. Aqara wordt vaak in verband gebracht met de merken Xiaomi en Mijia. Hier lees je hoe het zit en of Aqara de moeite is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home
5 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.