elgato-eve-1

iCulture bekijkt: Eve Energy, de slimme stekker voor HomeKit

Met de Elgato Eve Energy maak je een dom apparaat slim. Deze slimme stekker past in elk stopcontact en in deze review van de Eve Energy bespreken we de mogelijkheden en voor- en nadelen.

Elgato is één van de bekendste merken als het gaat om HomeKit-accessoires. Al vanaf het eerste moment is dit van oorsprong Duitse bedrijf erbij met verschillende accessoires. In deze review van de Eve Energy nemen we de slimme stekker onder de loep.

Eve Energy in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Door & Window:

  • Slimme stekker maakt domme producten slim
  • Werkt met HomeKit
  • Eenvoudig te installeren
  • Geeft inzicht in het verbruik
  • Beschikbaar voor rond de €49,95

Elgato Eve Energy review: maak van je domme apparaat een slim apparaat

Veruit het meest bruikbare apparaatje van de Elgato Eve line-up is de Elgato Eve Energy. Dit is een slim stekkertje die je in je gewone stopcontact steekt, waar je vervolgens weer een gewone stekker van een willekeurig apparaat in steekt. Zo maak je bijvoorbeeld van je domme nachtlampje een slim toestel om je kamer te verlichten. Via de Elgato Eve- of de Woning-app zet je deze lamp eenvoudig aan, maar dit kan ook met Siri door simpelweg de zelfgekozen naam te roepen.

elgato-eve-1

De Elgato Eve Energy werkt met allerlei verschillende apparaten die ook een aan/uit-schakelaar hebben, zodat jij ze met je stem of met de Woning-app kunt bedienen. Hierdoor heb je voor een relatief lage prijs een makkelijk accessoire in huis waar je echt wat mee kunt doen. Als je graag je huis wat moderner wil maken, dan is de Elgato Energy een handig en toegankelijk hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen.

Een nadeel van de Eve Energy is dat deze werkt op basis van Bluetooth. Hij staat zo in verbinding met je iPhone en met de HomeKit-hub om je producten op afstand te bedienen. Het beperkte bereik van Bluetooth kan wel voor problemen zorgen. Het duurt soms namelijk wat lang voordat het accessoire ingeschakeld wordt. Wil je graag een zo snel mogelijke werking, dan is zijn er andere slimme stekkers met HomeKit die het overwegen waard zijn. De Koogeek Smart Plug is een goed voorbeeld van een goedkope stekker die met Wi-Fi werkt en daardoor sneller reageert.

Bekijk ook

iCulture bekijkt: Koogeek Smart Plug is een slimme stekker met HomeKit

De Koogeek Smart Plug is een slimme stekker die werkt met HomeKit. Met deze stekker kun je een gewoon apparaat, zoals een simpele lamp of televisie, slim maken. Het is dus een alternatief voor de Elgato Eve-stekker. Dankzij de koppeling met HomeKit kun je de accessoires met Siri besturen. Wij namen deze Smart Plug onder de loep en vertellen je erover in deze iCulture bekijkt.

Het voordeel van de Eve Energy is dat deze behoorlijk compact is. Je kan hem daardoor makkelijker wegwerken in een stopcontact of stekkerdoos, zonder dat de behuizing omliggende stopcontacten blokkeert. Bij sommige andere slimme stekkers is dat nog wel eens het geval, omdat deze fors groter zijn.

Automatiseringen en inzicht in verbruik
Dankzij het creëren van scènes en meerdere Eve Energy kun je bijvoorbeeld in één keer alle producten in een bepaalde kamer aan of uitschakelen. Steek bijvoorbeeld je televisie, geluidssysteem of andere entertainmentspullen elk in een Eve Energy, zodat je met een enkele Siri-commando deze tegelijk aan of uit kunt zetten. De Eve Energy komt dan ook goed van pas in je automatiseringen. Wij gebruiken de stekker bijvoorbeeld voor een simpele bureaulamp, die gekoppeld is aan een Hue Motion-sensor.

Elgato Eve Energy grafiek.

Naast het bedienen van de gekoppelde producten kun je in de app ook zien wat het verbruik is, zodat je weet in hoeverre een apparaat verantwoordelijk is voor je energierekening. Deze gegevens zijn alleen in te zien via de Eve-app en niet via de standaard Woning-app. Er zijn grafieken en hij rekent uit wat de kosten zijn van het verbruik. Het duurt echter wel eventjes voordat alle informatie opgehaald wordt, wat weer komt door het gebruik van Bluetooth.

Score

7.8

Eve Energy

Eve Energy

€49,95

Voordelen +

  • Makkelijk in te stellen en klein van formaat
  • Maakt al je domme apparaten slim
  • Inzicht in verbruik

Nadelen -

  • Reageert soms wat traag door Bluetooth

Conclusie Eve Energy

De Eve Energy is een buitengewoon handige slimme stekker voor HomeKit, al zijn er ook wel een paar nadelen. Het is fijn dat je met de stekker allerlei domme accessoires slim kan maken en het scheelt ook dat de behuizing behoorlijk compact is, waardoor je de stekker goed weg kan werken. Een nadeel is wel dat hij werkt via Bluetooth en dat hij daardoor soms traag reageert. Desalniettemin het overwegen waard, al zijn er wel alternatieven die een stukje goedkoper zijn.

Bekijk ook

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!