elgato-eve-1

Review: Eve Energy, de slimme stekker voor HomeKit

Met de Elgato Eve Energy kun je allerlei apparaten schakelen en kun je ook nog het energieverbruik meten. Deze slimme stekker past in elk stopcontact en in deze review van de Eve Energy bespreken we de voor- en nadelen.

Elgato Eve Energy review

Elgato is één van de bekendste merken als het gaat om HomeKit-accessoires. Al vanaf het eerste moment is dit van oorsprong Duitse bedrijf erbij met verschillende accessoires. In deze review van de Eve Energy nemen we de slimme stekker onder de loep.

Tekst, foto’s en review: Benjamin Kuijten (@benjaminrk). De test is oorspronkelijk uitgevoerd in mei 2016 met de eerste generatie van deze stekker en bijgewerkt in mei 2023 met de nieuwste Matter-versie van de Eve Energy. De stekker is zelf aangeschaft.

Eve Energy in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Door & Window:

  • Slimme stekker voor het in- en uitschakelen van apparaten
  • Werkt met HomeKit
  • Eenvoudig te installeren
  • Geeft inzicht in het verbruik
  • Beschikbaar voor rond de €49,95 bij Apple en andere winkels

Elgato Eve Energy: maakt elk apparaat slim

Veruit het meest bruikbare accessoire in de line-up van dit bedrijf is de Eve Energy. Dit is een slim stekkertje die je in je gewone stopcontact steekt, waar je vervolgens weer een gewone stekker van een willekeurig apparaat in steekt. Zo maak je bijvoorbeeld van je nachtlampje een op afstand te bedienen lamp om je kamer te verlichten. Via de Eve- of de Woning-app zet je deze lamp eenvoudig aan, maar dit kan ook met Siri door simpelweg de zelfgekozen naam te roepen.

elgato-eve-1

De Eve Energy werkt met allerlei apparaten die een aan/uit-schakelaar hebben, zodat jij ze met je stem of met de Woning-app kunt bedienen. Hierdoor heb je voor een relatief lage prijs een makkelijk accessoire in huis waar je echt wat mee kunt doen. Als je graag je huis wat moderner wil maken, dan is de Energy een handig en toegankelijk hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen.

Een nadeel van de eerste generatie Eve Energy is dat deze werkt op basis van Bluetooth. Hij staat zo in verbinding met je iPhone en met de HomeKit-hub om je producten op afstand te bedienen. Het beperkte bereik van Bluetooth kan wel voor problemen zorgen. Het duurt soms namelijk wat lang voordat het accessoire ingeschakeld wordt. Wil je graag een zo snel mogelijke werking, dan zijn er andere slimme stekkers met HomeKit die met WiFi werken, bijvoorbeeld de Koogeek Smart Plug.

Sinds de Thread/Matter-versie van de Eve Energy is verschenen is dit probleem grotendeels opgelost. Daarmee wordt het bereik sterk vergroot, zodat je ook op zolder nog je slimme stekker kunt schakelen. We raden dan ook aan om de nieuwere Matter-versie te kiezen.

Het voordeel van de Eve Energy is dat deze behoorlijk compact is. Je kan hem daardoor makkelijker wegwerken in een stopcontact of stekkerdoos, zonder dat de behuizing omliggende stopcontacten blokkeert. Bij sommige andere slimme stekkers is dat nog wel eens het geval, omdat deze fors groter zijn.

Heb je behoefte aan meer apparaten om te schakelen, dan heeft Eve ook een stekkerblok met meerdere aansluitingen.

Eve Energy geeft inzicht in verbruik

Dankzij het creëren van scènes Eve Energy kun je bijvoorbeeld in één keer alle producten in een bepaalde kamer aan of uitschakelen. Steek bijvoorbeeld je televisie, geluidssysteem of andere entertainmentspullen in een Eve Energy Strip of een stekkerblok dat op een losse Eve Energy is aangesloten en je kunt deze met een enkel Siri-commando tegelijk aan- of uitzetten. De Eve Energy komt dan ook goed van pas in je automatiseringen. Wij gebruiken de stekker bijvoorbeeld voor een simpele bureaulamp, die gekoppeld is aan een Hue Motion-sensor.

Elgato Eve Energy grafiek.

Naast het bedienen van de gekoppelde producten kun je in de app ook zien wat het verbruik is, zodat je weet in hoeverre een apparaat verantwoordelijk is voor je energierekening. Deze gegevens zijn alleen in te zien via de Eve-app en niet via de standaard Woning-app. Er zijn grafieken en hij rekent uit wat de kosten zijn van het verbruik.

Score

8.5

Eve Energy

Eve Energy

€49,95

Voordelen +

  • Makkelijk in te stellen en klein van formaat
  • Maakt al je apparaten schakelbaar
  • Inzicht in energieverbruik
  • Compact design

Nadelen -

  • De originele Bluetooth-versie reageert soms wat traag door Bluetooth

Conclusie review Eve Energy: kopen of niet?

De Eve Energy is een buitengewoon handige slimme stekker voor HomeKit. Het is fijn dat je met de stekker allerlei accessoires slim kan maken en het scheelt ook dat de behuizing behoorlijk compact is, waardoor je de stekker goed weg kan werken. Een ander pluspunt is dat je inzicht krijgt in het energieverbruik. We raden aan om de Thread/Matter-versie te gebruiken, die wat sneller reageert en een groter bereik heeft. Zoek je iets om alleen te schakelen en heb je geen behoefte aan het energieverbruik, dan zijn er ook goedkopere alternatieven.

Bekijk ook

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Elgato Eve kopen