tado X-lijn: thermostaat, radiatorknop en meer met Matter-over-Thread

Nieuwe Tado X-lijn: thermostaat, radiatorknop en meer met Matter-over-Thread

Smart home-fabrikant tado heeft een nieuwe lijn uitgebracht, de tado X. Deze serie bestaat uit een nieuwe thermostaat, radiatorknop, temperatuursensor, warmtepompregelaar en meer. Ze werken allemaal via het Thread-protocol en zijn geschikt voor Matter.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het merk tado is een van de bekendste als het gaat om HomeKit-thermostaten en radiatorknoppen. Het merk biedt al lange tijd verschillende modellen die allemaal met HomeKit werken. Maar naast de bestaande reeks van tado, is er nu een geheel nieuwe lijn, die vooral gericht is op woningen met een warmtepomp. De tado X-serie werkt uitsluitend via Thread, heeft een nieuw ontwerp en vereist geen aparte bridge als je al een Thread-bridge in huis hebt.

Tado X-lijn: nieuwe thermostaat en meer

Het grootste verschil tussen de nieuwe X-lijn en de vorige tado-producten, is de manier van verbinden. De X-lijn werkt uitsluitend via Thread, terwijl de vorige serie werkte op het eigen 868MHz-protocol. De producten uit de X-lijn kunnen dan ook alleen met elkaar communiceren: ze zijn niet te gebruiken met de vorige V3+ of V2-lijn van tado. Om de producten uit de X-lijn te gebruiken, heb je een geschikte bridge nodig. Dit kan een HomePod mini of ook een andere Thread Border Router zijn. Heb je die niet, dan kun je de nieuwe tado X bridge aanschaffen.

tado X-lijn: thermostaat, radiatorknop en meer met Matter-over-Thread

Tado Slimme Thermostaat X

Met de Slimme Thermostaat X kan je je oude thermostaat vervangen. Je krijgt zo meer controle over een ketel, kamers met vloerverwarming of een zonnescherm aan je gevel. De Slimme Thermostaat X is een handige samenwerking samen met de Warmtepomp Optimizer X zodat je per ruimte de temperatuur kan regelen als je een warmtepomp hebt. De Thermostaat X kan los worden gebruikt, of worden gebruikt met de Radiatorknoppen X. Hij ondersteunt de OpenTherm-standaard en is ook geschikt voor het aansturen van vloerverwarming. De Slimme Thermostaat X werkt met de meeste cv-ketels en (hybride) warmtepompen. De bedieningsknoppen hebben een inkeping, zodat het aanpassen van de temperatuur makkelijker gaat.

Tado X Thermostaat

Tado Slimme Radiatorknop X

Heb je radiatoren in huis, dan is er de Slimme Radiatorknop X. Deze heeft een nieuw T-vormig ontwerp met display en is op de radiator vast te schroeven, op de plek van de traditionele draaiknop. Binnenin is een oplaadbare batterij aanwezig die je met usb-c kan opladen. Je hoeft daardoor de knop niet los te koppelen. De knop is voorzien van een display met hoge resolutie en een touchscreen om de temperatuur aan te passen. De radiatorknop is op de meeste radiatoren te monteren en wordt geleverd met zes adapters en een keuzeschakelaar voor de installatie.

Tado X radiatorknop

Tado Draadloze Temperatuursensor X

Er is ook een draadloze temperatuursensor, die op de thermostaat lijkt en de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte meet. Deze stuurt vervolgens de radiatorknop of slimme thermostaat aan als het bijvoorbeeld te koud wordt. Deze is aan de muur te bevestigen of in een standaard te plaatsen.

Tado X draadloze temperatuursensor

Tado Warmtepomp Optimizer X

De Warmtepomp Optimizer X werkt samen met de hoofdregelaar van je warmtepomp. Op die manier kan je zelf schema’s instellen voor verwarming en warm water via de Tado-app. De Warmtepomp Optimizer X is geschikt voor de meest populaire Europese merken, zoals Atlantic, Fujitsu en Vaillant.  Het werkt met lucht-water, water-water en brine-water warmtepompen. Op de site kun je checken of jouw merk warmtepomp geschikt is.

Tado X warmtepomp optimizer

Tado X Bridge

De tado Bridge X koppelt alle nieuwe producten aan elkaar. Deze bridge is alleen geschikt voor de tado X-producten en is niet te combineren met eerdere tado V3+ producten. Heb je thuis al een Thread-netwerk op basis van een geschikte Thread Border Router, zoals een HomePod mini, dan heb je deze bridge niet nodig. Wel raadt tado aan om in grotere huizen meerdere tado X-bridges te installeren om het bereik te verbeteren. De bridge zit ook in diverse starterkits.

Tado X Bridge

Tado X-lijn prijzen

Alle producten in de X-lijn zijn geschikt voor Matter en HomeKit, dus je kan het ook koppelen in de Woning-app en aansturen met Siri.

Dit zijn de prijzen:

Je kunt ook diverse bundels kopen:

  • Multi-Room Starterkit x: €349,99
  • Slimme Thermostaat met Bridge X Starterskit: €199,99
  • Slimme Radiatorknop X met Bridge X Starterskit: €159,99
  • Slimme Radiatorknop X 4-pack: €369,99
Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit

Reacties: 2 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.