De Muziek-app op de iPhone.

Dit moet je weten over Apple’s Muziek-app in iOS

De Muziek-app in iOS is een veelzijdige muziekspeler. Je gebruikt de Muziek-app voor Apple Music, maar ook voor je eigen gesynchroniseerde muziek. In deze gids lees je alles over de Muziek-app in iOS.

De Muziek-app op de iPhone.
De Muziek-app in iOS zit bomvol met functies om naar je favoriete muziek te luisteren. Dit kan zowel via een abonnement op Apple Music als via je eigen gesynchroniseerde muziekbibliotheek. Wat heeft de Muziek-app je allemaal te bieden en wat betekenen alle verschillende onderdelen? In deze gids leggen we je alles uit over de Muziek-app in iOS.

Muziek-app met compleet nieuw design

De Muziek-app is twee jaar geleden helemaal vernieuwd. De app werd op de schop gegooid voor de komst van Apple Music, Apple’s eigen streamingdienst waarmee je onbeperkt muziek kunt luisteren. Het is echter niet verplicht om gebruik te maken van Apple Music. Ook niet Apple Music-leden maken gebruik van de standaard Muziek-app en de bijbehorende functies.

Na het grote redesign in 2015, is de app met ingang van iOS 10 weer aangepast. Knoppen zijn verplaatst, waardoor de app net even anders werkt ten opzichte van de versie daarvoor. Hieronder leggen we je stap voor stap alle functies uit die in de Muziek-app beschikbaar zijn.

De nieuwe muziekapplicatie zou samen met Nine Inch Nails-frontman Trent Reznor zijn ontworpen. Hij is sinds de overname van Beats bij Apple werkzaam.

Apple Music: ongelimiteerd muziek luisteren

Apple Music is Apple’s muziekdienst waardoor je ongelimiteerd muziek kunt beluisteren uit een catalogus van meer dan dertig miljoen nummers. De eerste drie maanden kun je gratis proberen, waarna je voor een normaal abonnement €9,99 per maand betaalt. Veel functies in de nieuwe Muziek-app zijn alleen ontworpen voor Apple Music, waardoor je die alleen kunt gebruiken als je een abonnement hebt. Meer over Apple Music lees je in ons dossier over Apple Music.

Apple Music-functies in Muziek-app

Bepaalde functies in de Muziek-app zijn alleen te gebruiken als je een Apple Music-abonnement hebt. Dit geldt voor de onderdelen Voor jou en Ontdekken. Hieronder leggen we deze stuk voor stuk uit.

Voor jou

Als je geabonneerd bent op Apple Music, is onderaan de tabblad Voor jou beschikbaar. Apple toont daar nieuwe muziek die speciaal voor jou geselecteerd is, op basis van je van tevoren aangegeven favoriete artiesten. Ook het tikken op hartjes zie je hier terug. Je kunt met een enkele tik direct een voorgesteld nummer laten afspelen, waardoor het ontdekken van nieuwe muziek een fluitje van een cent is.

Voor jou in de Muziek-app.

Ontdekken

De pagina Ontdekken is de plek waar je nieuwe muziek vindt als je geabonneerd bent op Apple Music. Je vindt hier bovenaan nieuwe albums, populaire afspeellijsten en andere nieuwe muziek. Je kunt hier ook nog filteren op vijf onderdelen: Nieuwe muziek, afspeellijsten, video’s, hitlijsten en genres. Elke knop brengt je naar het overeenkomstige onderdeel. Bij genres kun je nog verder sorteren op je favoriete genre, zoals pop, rock, dance en blues.

Ontdekken en hitlijsten in de Muziek-app.

De bovenste twee opties zijn alleen te gebruiken als je een actief Apple Music-abonnement hebt. Heb je dit niet, dan kan het zijn dat de opties wel verschijnen in de menubalk van de Muziek-app. Je kunt deze pagina’s verwijderen door Apple Music uit te schakelen als je de Muziek-app alleen wil gebruiken voor het luisteren van je eigen gesynchroniseerde muziek. Ga hiervoor naar Instellingen > Muziek en zet de schakelaar bij Toon Apple Music uit.

Basisfuncties in de Muziek-app

De Muziek-app heeft natuurlijk ook allemaal basisfuncties die voor iedereen te gebruiken zijn, zoals het beheren van je bibliotheek, het luisteren naar radio, het bekijken van het huidige nummer en meer. Hieronder leggen we de werking van elke functie apart uit.

Bibliotheek in Muziek-app

Het Bibliotheek-scherm bevat bovenaan een reeks opties. Hiermee kun je navigeren naar al je nummers, albums of een lijst van artiesten bekijken. Je navigeert vanaf hier ook naar alle afspeellijsten die je zelf aangemaakt hebt of opgeslagen hebt vanuit Apple Music. Hieronder vind je ook een overzicht van alle nummers en albums die je onlangs toegevoegd hebt. Dit staat los van de afspeellijst Onlangs toegevoegd, want daarmee kun je al deze nummers achter elkaar afspelen of eenvoudig shufflen.

Bibliotheek en albums in de Muziek-app.

Radio

Het is in de Muziek-app makkelijker geworden om muziek te ontdekken vanuit Radio. Onder het kopje Radio kun je luisteren naar Beats1, BBC World Service, Bloomberg Radio en PRI News and Insights. Ben je een Apple Music-lid, dan kun je ook luisteren naar allerlei themastations, zoals Trending, Hier en nu en Latin pop. Daarnaast vind je makkelijk recent geluisterde stations terug.

Radio in de Muziek-app.

Overal zoeken naar muziek

Via de knop rechtsonder in de menubalk kun je zoeken naar muziek. Heb je een abonnement op Apple Music, dan kun je zoeken naar muziek uit je eigen bibliotheek of uit de catalogus van Apple Music. Heb je geen Apple Music-abonnement, dan zoek je in plaats van naar muziek in Apple Music naar muziek uit radiostations. Op de zoekpagina vind je ook een lijst van trending zoekopdrachten en bekijk je je eigen recente zoekresultaten.

Zoeken in de Muziek-app.

Nieuwe minispeler in de Muziek-app

Tijdens het afspelen van muziek vind je te allen tijde onderaan een minispeler, boven de menubalk. Je ziet hier de titel van het huidige nummer en de albumhoes. Je kunt hier het nummer pauzeren en afspelen of doortikken naar het volgende nummer. Deze minispeler is altijd beschikbaar zodra je binnen de app navigeert. Wil je de minispeler weer verwijderen, dan moet je de Muziek-app geforceerd afsluiten via het multitaskingscherm. Druk twee keer op de homeknop en veeg de Muziek-app naar boven uit de appkiezer.

Minispeler in de Muziek-app.

Huidig Nummer-scherm

Zodra je op de minispeler tikt, wordt je gebracht naar het scherm met het huidige nummer. Je vindt hier de gebruikelijke knoppen om de muziek af te spelen, te pauzeren of naar het volgende of vorige nummer te gaan. Daarnaast vind je er ook een regelaar voor het geluid en kun je door het nummer scrollen. Onderin vind je nog drie extra knoppen. Met de Plus-knop voeg je een nummer toe aan je muziekbibliotheek (in het geval van Apple Music). Met het AirPlay-icoontje speel je de muziek af via een draadloze speaker of een Apple TV. Met de knop met de drie puntjes, krijg je nog meer opties te zien. Afhankelijk van het al dan niet hebben van een Apple Music-abonnement, kun je een nummer in een afspeellijst zetten, een station aanmaken, het nummer delen of de songtekst bekijken. Ook beoordeel je een nummer met een hartje, al heeft dit bij niet Apple Music-gebruikers weinig nut.

Huidig nummer in de Muziek-app.

Je kunt in het scherm voor het huidige nummer ook scrollen. Door een klein stukje naar boven te scrollen, vind je twee extra knoppen voor shuffle en herhaal. Hiermee stel je de muziek zo in dat deze respectievelijk door elkaar gespeeld wordt of dat het huidige nummer herhaald wordt. Daaronder vind je eventueel nog een optie om de songtekst te bekijken.

Huidig nummer met knoppen in de Muziek-app.

Volgende

Als je in het scherm van het huidige nummer nog verder naar onderen scrollt, kom je bij een lijst genaamd Volgende. Hierin is te zien welke nummers na het huidige nummer afgespeeld wordt. Deze wachtrij is ook aan te passen door een nummer te verslepen. Veeg een nummer naar links en tik op Verwijder om deze uit de wachtrij te verwijderen. Wil je een nummer aan deze lijst toe voegen, druk dan met 3D Touch of hou een nummer langer ingedrukt om meer opties tevoorschijn te halen. Je kunt dan kiezen om een nummer later af als eerstvolgende af te spelen.

Volgende in de Muziek-app.

Connect

In de Muziek-app kun je ook snel in contact komen met je favoriete artiesten. Elke artiest heeft een eigen pagina waar ze berichten met foto’s en ander materiaal kunnen plaatsen. Heb je geen Apple Music, dan is Connect een aparte knop in de menubalk. Je kunt op hun berichten reageren of liken op een Facebook-achtige manier. Door te zoeken naar artiesten kun je ze eenvoudig volgen, waarna hun nieuwe berichten automatisch in het Connect-overzicht zullen verschijnen. Apple Music-gebruikers vinden Connect op allerlei plekken in Apple Music, bijvoorbeeld bij hitlijsten. Zoek je Connect-berichten van een specifieke artiest, dan kun je met de zoekfunctie naar een artiesten zoeken. Op de artiestenpagina zie je, indien beschikbaar, de geplaatste Connect-berichten.

Connect in de Muziek-app.

Wil je Apple Music Connect als niet Apple Music-abonnee verwijderd hebben uit de menubalk, dan kan dat. Volg daarvoor de stappen in onderstaande tip over het verbergen van Apple Music Connect.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerpen apple music, beats, muziek