Eve Aqua getest

Review: Eve Aqua, op afstand je tuin sproeien met HomeKit

Sinds een tijdje biedt HomeKit ondersteuning voor sprinklers, kranen en andere accessoires met watertoevoer. De Eve Aqua is een goed voorbeeld. Hiermee regel je op afstand het besproeien van je tuin. Wij hebben de Eve Aqua getest en in deze review lees je over onze ervaringen.

Eve Aqua: automatiseer je tuinsproeier

Heel wat mensen zijn bezig de tuin zomerklaar te maken. Maar daar blijft het niet bij, want als je wilt dat de planten er mooi bij staan zul je ook regelmatig moeten sproeien. De Eve Aqua (ca. 100 euro) is bedoeld om ook daar niet meer over na te hoeven denken. Je maakt een sproeischema aan of start de watertoevoer via de Woning-app of met een Siri-opdracht. Hoe ideaal is dat? Je leest het in deze Eve Aqua review.

Review en screenshots: Gonny van der Zwaag (@gonny), foto’s: Eve. Het product is voor deze review ter beschikking gesteld door de fabrikant.


Waarom is dit handig?
We hebben thuis een dakterras en twee balkons en dat is te klein om een uitgebreid Gardena-systeem aan te leggen. Gelukkig zijn er ook simpeler oplossingen: je kunt een (eventueel zwenkende) sproeier neerzetten die je favoriete planten nat houdt. Het enige wat je dan nog moet regelen is de watertoevoer. De Eve Aqua regelt dat voor je. Omdat mijn tuin er niet zo weelderig uitziet als die van Eve, heb ik de productfoto’s van de fabrikant gebruikt.

Eve Aqua bedienen met app

Het is een vrij uniek apparaatje, want zo heel veel waterregelaars met HomeKit zijn er nog niet. Sinds Apple in iOS 11 de HomeKit-ondersteuning voor kranen en sprinklers mogelijk maakte kunnen fabrikanten er al mee aan de slag. De Eve Aqua is een elektronische waterafsluiter die je open kunt zetten om je tuin of gazon nat te houden.

Design van de Eve Aqua

De Eve Aqua bestaat uit een fors zwart met zilverkleurig blok dat je aan de kraan vastmaakt. Om het accessoire te gebruiken heb je een kraan (liefst buitenshuis) met een schroefaansluiting nodig. Mocht het niet passen, dan kun je kijken of je een opzetstukje kunt gebruiken. De behuizing kun je openschuiven om twee AA-batterijen te plaatsen. Er zit ook een knop aan de voorkant waarmee je de Aqua handmatig kunt starten. Druk je hierop, dan hoor je duidelijk het geluid van tandwielen die de klep openen en sluiten. Je kunt de knop ook gebruiken om het accessoire te resetten, door de knop 10 seconden ingedrukt te houden.

Eve Aqua review

Dat de behuizing zo stevig is, heeft ermee te maken dat de Aqua buitenshuis gebruikt moet worden en omdat er waarschijnlijk ook behoorlijk wat waterdruk op staat tijdens het gebruik. Vanwege de elektronica die erin zit en omdat het een best prijzig accessoire is, lijkt het me verstandig om de Eve Aqua in de winter naar binnen te halen. Hij heeft trouwens ook maar een rating van IPX4 en is dus niet extreem waterbestendig. Ik zou de Eve Aqua ook niet zo snel op plekken hangen waar hij gestolen zou kunnen worden. Om te voorkomen dat kinderen ermee spelen kun je een kinderslot instellen, zodat de knop aan de buitenkant niet meer te gebruiken is.

Het koppelen van de Eve Aqua kan op twee manieren: via de Eve-app of de Woning-app. Wij gebruikten de Woning-app door het scannen van de code op de zijkant van het product. Via de Eve-app kan ook: die herkent de Aqua automatisch als je de batterijen hebt geplaatst. Je geeft de Aqua een naam en wijst deze toe aan een kamer, in ons geval ‘Dakterras’.

Hieronder zie je het koppelen in de Woning-app:

Eve Aqua in de Woning-app

Via de Eve-app heb je meer opties:

Eve Aqua in de Eve Home-app

Na het installeren van de firmware-update kunnen we ook schema’s maken:

Schema maken voor Eve Aqua

Eve Aqua aan de kraan bevestigen

Vervolgens moet je nog de Aqua bevestigen aan de kraan en een passende slang of sproeier aansluiten. Hoe je dit aanpakt is je eigen keuze. Heb je een buitendouche, dan zou je de belangrijkste planten tijdens de vakantie ook onder deze douche kunnen zetten, die je vervolgens eenmaal per dag een paar minuten inschakelt. Je kan ook een sproeier met zwenkmechanisme gebruiken om een groter oppervlak (bijvoorbeeld een grasveld) te bewateren. Eve houdt je op de hoogte van de hoeveelheid waterverbruik.

We hadden een speciaal opzetstukje nodig om de Aqua aan onze kraan te bevestigen. De kraan moet uiteraard wel steeds open staan, als je de Aqua op afstand wilt bedienen. Dat leverde tijdens onze test geen lekkages op, maar mocht jouw kraan zich binnenshuis bevinden dan is het goed om te kijken of er geen waterschade kan ontstaan als de Aqua toch onbedoeld losschiet.

Het openen en sluiten van de klep gaat gepaard met behoorlijk wat geluid. We hebben dit genoteerd als nadeel, maar voor de meeste mensen zal het niet meteen een probleem zijn. Je gebruikt dit accessoire vaak maar één keer per dag en het duurt niet langer dan een seconde of vijf.

De foto’s van Eve laten de Aqua zien in combinatie met verschillende typen kranen.

Eve Aqua in de tuin

Eve Aqua in gebruik

Makkelijker kan het niet. Net als een slim deurslot heeft de Aqua maar twee standen: open of dicht. In de Woning-app zet je de schakelaar om of je geeft een spraakopdracht. Via de Woning-app kun je ook nog instellen hoe lang het water moet sproeien: 5, 10, 15 minuten en meer, steeds in stappen van 5 minuten. Je kunt het nog simpeler maken door een schema in te stellen. Dit kan echter alleen via de Eve-app, niet via de Woning-app.

Toen we de Aqua voor het eerst uit de verpakking namen was het nog niet mogelijk om een autonoom schema te maken. Na installatie van firmware-update 1.2.5 lukte het wel.

Eve Aqua bedienen met app

Wat de Aqua verder nog handiger zou maken, is als er rekening wordt gehouden met de weersituatie ter plekke. Is er een flinke regenbui geweest? Dan is het niet nodig om de Eve Aqua te laten spuiten. Het zou mooi zijn als je dit soort IF-THEN-ELSE automatiseringen in HomeKit zou kunnen maken, maar dat lukt alleen via externe apps en diensten. Je zou hiervoor een vochtsensor kunnen gebruiken.

Positief vinden we de stats die je via de Eve-app kunt bekijken, zoals wanneer je voor het laatst gesproeid hebt en wanneer de klep open of dicht stond. Ook zie je hoeveel water er is gebruikt. Op een apart tabblad zie je een schatting van het waterverbruik per week en per maand. Dit is geen exacte wetenschap. De Aqua meet namelijk niet de werkelijke doorvoer, maar berekent het op basis van jouw instellingen.

Nadeel: beperkt Bluetooth-bereik
Omdat dit een Eve-product is, stuiten we meteen op een belangrijk nadeel: deze fabrikant heeft de voorkeur om verbindingen via Bluetooth te laten lopen. Wil je buitenshuis je sproeier aansturen, dan zal de HomeKit-hub (een Apple TV, HomePod of iPad) dus op korte afstand moeten staan. Dat is bij gebruik in de tuin niet altijd het geval. Zit de kraan in een schuurtje aan het einde van de tuin, dan wordt de afstand al snel te groot. In ons geval levert het ook problemen op: onze HomeKit-hub zit op de tweede etage vanwege een HomeKit-deurslot en het dakterras zit helemaal op de vijfde etage. Die afstand is te groot voor Bluetooth. Gelukkig lukt het bedienen wel als we thuis zijn.

De schema’s worden lokaal opgeslagen in de Eve Aqua zelf, dus het sproeien gaat gewoon door als er geen draadloze verbinding is. De batterijen gaan een heel zomerseizoen mee, dus daar heb je geen omkijken naar.

Een alternatief is het Gardena Smart System, want het onderdeel Smart Water Control (ongeveer €180) is ook geschikt voor HomeKit. Die is echter wel een stuk duurder.

Een ander alternatief is de Orbit B-Hyve Smart Hose Faucet Timer, die in de VS wordt verkocht (o.a. via Amazon). Die werkt via Wi-Fi, IFTTT en Amazon Alexa en kan je notificaties sturen. Maar helaas werkt deze niet met HomeKit en is het een product dat vooral op de Verenigde Staten is gericht. De Orbit B-Hyve is daardoor wat lastiger verkrijgbaar als je in Europa woont. Ook de Rachio 3 en de Blossom Smart Watering Controller zijn vooral bedoeld voor de VS. De Eve Aqua wordt daarentegen door een Europees bedrijf gemaakt en is bij gangbare winkels zoals Bol.com en Amac te vinden.

Score

8

Eve Aqua

Eve Aqua

99.95

Voordelen +

 • Goede kwaliteit, robuuste uitvoering
 • Makkelijk installeren en in gebruik nemen
 • Op elk moment je tuin besproeien, ook als je op vakantie bent
 • Werkt goed samen met Woning-app en Eve Home-app
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Geeft schatting van waterverbruik, zowel vooraf als achteraf
 • Je kunt bijna elk type sproeier of tuinslang gebruiken dankzij universele aansluiting

Nadelen

 • Past op heel veel kranen, maar niet op elke
 • Geen mogelijkheid om sproeien afhankelijk te maken van weersituatie
 • Beperkt bereik door gebruik van Bluetooth
 • Geluid van mechanische tandwielen is vrij luid

Conclusie Eve Aqua review

De Eve Aqua is een prima oplossing als je je tuin op afstand wilt besproeien. Je hangt het gewoon aan de kraan en je kunt het op je bestaande sproeisysteem of tuinslang aansluiten. Normaal kost een ondergronds sproeisysteem met sprinklers en afstandsbediening honderden euro’s en dan werkt het nog niet eens met HomeKit. Dit is een goedkope oplossing om een veelvoorkomend probleem op te lossen: het feit dat je planten na verloop van tijd verdorren omdat je gewoon geen tijd of zin hebt om ze nat te houden. Het zou nog mooier zijn als de Aqua het sproeien afhankelijk maakt van de regenval en andere weersituaties. Het is een vrij uniek product, want er zijn nauwelijks alternatieven te vinden. Dat het door Eve is gemaakt is voor ons een pluspunt, want deze fabrikant maakt altijd kwalitatief goede producten.

Eve Aqua getest

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home