Eve Aqua getest

Review: Eve Aqua, op afstand je tuin sproeien met HomeKit

Sinds een tijdje biedt HomeKit ondersteuning voor sprinklers, kranen en andere accessoires met watertoevoer. De Eve Aqua is een goed voorbeeld. Hiermee regel je op afstand het besproeien van je tuin. Wij hebben de Eve Aqua getest en in deze review lees je over onze ervaringen.

Eve Aqua: automatiseer je tuinsproeier

Heel wat mensen zijn bezig de tuin zomerklaar te maken. Maar daar blijft het niet bij, want als je wilt dat de planten er mooi bij staan zul je ook regelmatig moeten sproeien. De Eve Aqua (ca. 100 euro, ook bij Coolblue) zorgt dat je ook daar niet meer over na hoef te denken. Sluit een sprinkler aan en maak een sproeischema via de Woning-app of met een Siri-opdracht. Hoe ideaal is dat? Je leest het in deze Eve Aqua review.

Review en screenshots: Gonny van der Zwaag (@gonny), foto’s: Eve. De oorspronkelijke versie van deze review is uitgevoerd in mei 2019. In de zomer van 2022 is de review bijgewerkt met de nieuwste info en ervaringen. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van de Eve Aqua eerste en tweede generatie uit respectievelijk 2018 en 2020.


Waarom is dit handig?
We hebben thuis een dakterras en twee balkons en dat leek ons te klein om een uitgebreid Gardena-systeem aan te leggen. Gelukkig zijn er ook simpeler oplossingen: je kunt een (eventueel zwenkende) sproeier neerzetten die je favoriete planten nat houdt. Het enige wat je dan nog moet regelen is de watertoevoer. De Eve Aqua regelt dat voor je. Omdat mijn tuin er niet zo weelderig uitziet als die van Eve, heb ik de productfoto’s van de fabrikant gebruikt.

Eve Aqua bedienen met app

De Eve Aqua is een elektronische waterregelaar waarmee je op afstand de watertoevoer open of decht kunt zetten om je tuin of gazon nat te houden. Het is een vrij uniek apparaatje, want zo heel veel waterregelaars met HomeKit zijn er nog niet. Het enige alternatief is de watercomputer van Gardena, maar die vereist de aanschaf van een aparte gateway. Eve Aqua heeft als voordeel dat je die extra hub, gateway of bridge niet nodig hebt omdat het via Bluetooth werkt. De nieuwste versies (generatie 2 en later) werken bovendien met Thread, de draadloze netwerktechniek die het bereik nog verder vergroot.

Design van de Eve Aqua

De Eve Aqua bestaat uit een fors zilver/zwart blok dat je aan de kraan vastmaakt. Om het accessoire te gebruiken heb je buitenshuis een kraan met een schroefaansluiting nodig. Mocht het niet passen, dan kun je kijken of je een opzetstukje kunt gebruiken. De behuizing kun je openschuiven om twee AA-batterijen te plaatsen. Er zit ook een knop aan de voorkant waarmee je de Aqua handmatig kunt starten. Druk je hierop, dan hoor je duidelijk het geluid van tandwielen die de klep openen en sluiten. Je kunt de knop ook gebruiken om de watercomputer te resetten, door de knop 10 seconden ingedrukt te houden.

Eve Aqua review

Dat de behuizing zo stevig is, heeft ermee te maken dat de Aqua buitenshuis gebruikt moet worden en omdat er waarschijnlijk ook behoorlijk wat waterdruk op staat tijdens het gebruik. Vanwege de elektronica die erin zit en omdat het een best prijzig accessoire is, lijkt het me verstandig om de Eve Aqua in de winter naar binnen te halen. Hij heeft trouwens ook maar een rating van IPX4 en is dus niet extreem waterbestendig. Ik zou de Eve Aqua bovendien niet zo snel op plekken hangen waar hij gestolen zou kunnen worden. Om te voorkomen dat kinderen ermee spelen kun je een kinderslot instellen, zodat de knop aan de buitenkant niet meer te gebruiken is.

Het koppelen van de Eve Aqua kan op twee manieren: via de Eve-app of de Woning-app. Wij gebruikten de Woning-app door het scannen van de code op de zijkant van het product. Via de Eve-app kan ook: die herkent de Aqua automatisch als je de batterijen hebt geplaatst. Je geeft de Aqua een naam en wijst deze toe aan een kamer, in ons geval ‘Dakterras’.

Hieronder zie je het koppelen in de Woning-app:

Eve Aqua in de Woning-app

Via de Eve-app heb je meer opties:

Eve Aqua in de Eve Home-app

Na het installeren van de nieuwste firmware-update kunnen we ook schema’s maken:

Schema maken voor Eve Aqua

Eve Aqua aan de kraan bevestigen

Vervolgens moet je nog de Aqua bevestigen aan de kraan en een passende slang of sproeier aansluiten. Hoe je dit aanpakt is je eigen keuze. Heb je een buitendouche, dan zou je de belangrijkste planten tijdens de vakantie ook onder deze douche kunnen zetten, die je vervolgens eenmaal per dag een paar minuten inschakelt. Je kan ook een sproeier met zwenkmechanisme gebruiken om een groter oppervlak (bijvoorbeeld een grasveld) te bewateren. Eve houdt je op de hoogte van de hoeveelheid waterverbruik.

We hadden een speciaal opzetstukje nodig om de Aqua aan onze kraan te bevestigen. De kraan moet uiteraard wel steeds open staan, als je de Aqua op afstand wilt bedienen. Dat leverde tijdens onze test geen lekkages op, maar mocht jouw kraan zich binnenshuis bevinden dan is het goed om te kijken of er geen waterschade kan ontstaan als de Aqua toch onbedoeld losschiet. De eerste en tweede generatie zijn voorzien van een kunststof aansluiting, die bij sommige mensen na verloop van tijd kapot kan gaan. Dit gebeurt vooral als je de Aqua erg vaak losschroeft of blootstelt aan grote temperatuurschommelingen. De derde generatie Eve Aqua is voorzien van een koperen aansluiting, maar is wel een stuk duurder.

Het openen en sluiten van de klep gaat gepaard met behoorlijk wat geluid. We hebben dit genoteerd als nadeel, maar voor de meeste mensen zal het niet meteen een probleem zijn. Je gebruikt dit accessoire vaak maar één keer per dag en het duurt niet langer dan een seconde of vijf.

De foto’s van Eve laten de Aqua zien in combinatie met verschillende typen kranen.

Eve Aqua in de tuin

Eve Aqua in gebruik

Makkelijker kan het niet. Net als een slim deurslot heeft de Aqua maar twee standen: open of dicht. In de Woning-app zet je de schakelaar om of je geeft een spraakopdracht. Via de Woning-app kun je ook nog instellen hoe lang het water moet sproeien: 5, 10, 15 minuten en meer, steeds in stappen van 5 minuten. Je kunt het nog simpeler maken door een schema in te stellen. Dit kan echter alleen via de Eve-app, niet via de Woning-app.

Toen we de Aqua voor het eerst uit de verpakking namen was het nog niet mogelijk om een autonoom schema te maken. Na installatie van firmware-update 1.2.5 lukte het wel.

Eve Aqua bedienen met app

Wat de Aqua verder nog handiger zou maken, is als er rekening wordt gehouden met de weersituatie ter plekke. Is er een flinke regenbui geweest? Dan is het niet nodig om de Eve Aqua te laten spuiten. Het zou mooi zijn als je dit soort IF-THEN-ELSE automatiseringen in HomeKit zou kunnen maken, maar dat lukt alleen via externe apps en diensten. Je zou hiervoor een vochtsensor kunnen gebruiken. Bij het (veel duurdere) Gardena Smart System kun je sensoren in de grond plaatsen die zorgen dat er elke dag wordt gesproeid, tenzij de grond vochtig genoeg is (ca. 60% of meer). Dergelijke sensoren met optie om te automatiseren zijn er – voorzover wij weten – nog niet van andere merken.

Bekijk ook

Review: Gardena Smart System

Gardena heeft een compleet systeem om je planten water te geven, het gras te maaien en een vernevelaar voor hete zomeravonden aan te sturen. Het werkt ook met HomeKit. Maar voordat je alles werkend hebt ben je wel een paar honderd euro verder. Loont dat de moeite? Je leest het in deze Gardena Smart System-review!

Positief vinden we de stats die je via de Eve-app kunt bekijken, zoals wanneer je voor het laatst gesproeid hebt en wanneer de klep open of dicht stond. Ook zie je hoeveel water er is gebruikt. Op een apart tabblad zie je een schatting van het waterverbruik per week en per maand. Dit is geen exacte wetenschap. De Aqua meet namelijk niet de werkelijke doorvoer, maar berekent het op basis van jouw instellingen.

Beperkt Bluetooth-bereik (update: opgelost)
Omdat dit een Eve-product is, hadden we bij de eerste generatie Eve Aqua te maken met een belangrijk nadeel: deze fabrikant heeft de voorkeur om verbindingen via Bluetooth te laten lopen. Wil je buitenshuis je sproeier aansturen, dan zal de HomeKit-hub (een Apple TV, HomePod of iPad) dus op korte afstand moeten staan. Dat is bij gebruik in de tuin niet altijd het geval. Zit de kraan in een schuurtje aan het einde van de tuin, dan wordt de afstand al snel te groot. In ons geval levert het ook problemen op: onze HomeKit-hub staat op de tweede etage (vanwege een HomeKit-deurslot) en het dakterras zit helemaal op de vijfde etage. Die afstand is te groot voor Bluetooth. Gelukkig lukt het bedienen wel als we thuis zijn.

Dit nadeel is bij de tweede generatie Eve opgelost, door toevoeging van Thread. Er ontstaat dan een mesh-netwerk van meerdere accessoires waardoor je ook in uithoeken nog goed bereik hebt.

De schema’s worden lokaal opgeslagen in de Eve Aqua zelf, dus het sproeien gaat gewoon door als er geen draadloze verbinding is. De batterijen gaan een heel zomerseizoen mee, dus daar heb je geen omkijken naar. Wil je meer weten over het automatisch besproeien van je planten met HomeKit, lees dan onze tip.

Bekijk ook

Zo kun je je planten automatisch water geven met HomeKit

Op zoek naar een oplossing om de planten water te geven, ook als je niet thuis bent? Kijk dan eens naar een slimme watersensor in combinatie met een bewateringssysteem. Je kunt dit met HomeKit aansturen.

Score

8

Eve Aqua

Eve Aqua

99.95

Voordelen +

 • Goede kwaliteit, robuuste uitvoering
 • Makkelijk installeren en in gebruik nemen
 • Op elk moment je tuin besproeien, ook als je op vakantie bent
 • Werkt goed samen met Woning-app en Eve Home-app
 • Gemakkelijk te bedienen
 • Geeft schatting van waterverbruik, zowel vooraf als achteraf
 • Je kunt bijna elk type sproeier of tuinslang gebruiken dankzij universele aansluiting

Nadelen -

 • Past op heel veel kranen, maar niet op elke
 • Geen mogelijkheid om sproeien afhankelijk te maken van weersituatie
 • Beperkt bereik door gebruik van Bluetooth
 • Geluid van mechanische tandwielen is vrij luid

Conclusie Eve Aqua review

De Eve Aqua is een prima oplossing als je je tuin op afstand wilt besproeien. Je hangt het gewoon aan de kraan en je kunt het op je bestaande sproeisysteem of tuinslang aansluiten. Normaal kost een ondergronds sproeisysteem met sprinklers en afstandsbediening honderden euro’s en dan werkt het nog niet eens met HomeKit. Dit is een goedkope oplossing om een veelvoorkomend probleem op te lossen: het feit dat je planten na verloop van tijd verdorren omdat je gewoon geen tijd of zin hebt om ze nat te houden. Het zou nog mooier zijn als de Aqua het sproeien afhankelijk maakt van de regenval en andere weersituaties. Het is een vrij uniek product, want er zijn nauwelijks alternatieven te vinden. Dat het door Eve is gemaakt is voor ons een pluspunt, want deze fabrikant maakt altijd kwalitatief goede producten.

Eve Aqua getest

De tweede generatie Eve Aqua met Thread-ondersteuning kost net als zijn voorganger rond de 100 euro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home