Siri Shortcuts op de Mac

Zo werkt de Opdrachten-app op de Mac

Eenvoudig taken automatiseren
Siri Shortcuts zijn ook op de Mac te gebruiken. In deze gids leggen we uit hoe de Opdrachten-app op de Mac werkt en hebben we wat aanraders voor je, waaronder Opdrachten starten vanuit het deelmenu.

Siri Shortcuts op de Mac

Siri Shortcuts en de bijbehorende Opdrachten-app zijn gebaseerd op Workflow, een al veel langer bestaande app waarmee je taken kon automatiseren. Apple nam de app over, maakte er Siri Shortcuts van en bracht het uit op de iPhone en iPad. Op de Mac is het sinds macOS Monterey ook mogelijk om Siri Shortcuts te gebruiken, waarbij gedacht is aan een nauwe samenwerking met Automator, de al bestaande automatiseringsmethode op de Mac.

Siri Shortcuts op de Mac in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Siri Shortcuts op de Mac:

 • Een manier om zelf allerlei taken te automatiseren.
 • Je regelt alles via de Opdrachten-app (in het Engels: Shortcuts).
 • Automatiseringen zijn te starten met een Siri-spraakopdracht of door op een knop in de Opdrachten-app te drukken.
 • Apple biedt een galerij met voorbeeld-automatiseringen, maar je kunt ze ook zelf maken of bestaande acties aanpassen.
 • Met persoonlijke automatiseringen is bijna alles mogelijk.
 • Anderen kunnen hun shortcuts delen, zodat jij ze ook kunt gebruiken. Pas wel op dat ze veilig zijn!

Opdrachten-app galerie Mac

Verbeteringen voor Opdrachten in macOS Ventura

Voor macOS Ventura kun je ook verbeteringen van de Opdrachten-app verwachten. Een functie die we eigenlijk al eerder hadden verwacht, ziet binnenkort dan toch het daglicht. Je kunt vanaf macOS Ventura namelijk je opdrachten gebruiken vanuit het deelmenu in andere apps.

Heb je bijvoorbeeld een handige opdracht waarmee je websites wil opslaan in een bepaalde app, dan kan dat heel snel. Ook kun je bijvoorbeeld een PNG-afbeelding omzetten naar JPEG, gewoon vanuit het deelmenu. Het voordeel hiervan is ook dat je het deelmenu in veel apps vindt. Dat maakt het laagdrempelig om de nieuwe functie te gebruiken. Als je deze functie al gebruikte op je iPhone of iPad, zul je al snel gewend zijn aan deze verbetering. Op de iPhone en iPad bestond deze mogelijkheid al langer.

Bekijk ook

macOS Ventura is er nu voor iedereen: nu te downloaden voor je Mac

macOS Ventura is de grote update voor de Mac in 2022. Welke functies zitten er in macOS 13 en wanneer kun je het downloaden? Dat lees je hier!

Opdrachten-app op de Mac

Hoewel de Opdrachten-app op de Mac relatief nieuw is, heeft Apple wel gedacht aan oudere methodes van automatiseren op de Mac. De Opdrachten-app voor Mac werkt namelijk ook met Automator, AppleScript, JavaScript en shell scripts. Heb je nog een van deze automatiseringen, dan kun je die importeren als opdracht.

Alle opdrachten bekijken op de Mac

Heb je de Opdrachten-app op andere platformen gebruikt, dan kun je met Siri Shortcuts op de Mac meteen aan de slag. Omdat Siri Shortcuts al een tijdlang op de iPhone aanwezig zijn, heb je de beschikking over een groot aanbod, ook bij apps van derden. Vanaf de Mac kun je je shortcut delen met een iCloud-linkje, zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken.

Opdrachten aanmaken op de Mac

Heb je een idee voor een opdracht, dan kun je die ook aanmaken op je Mac. Omdat de mogelijkheden bijna eindeloos zijn, zullen we je uitleggen waar je de basiselementen vindt. Je start het aanmaken door bovenin in de Opdrachten-app op het plusje te klikken.

 • In de rechterkolom vind je alle acties. Ze zijn gesorteerd op actiesoort en op apps. Je kunt zoeken met de zoekbalk bovenin.
 • Je kunt acties naar de linkerkolom slepen om deze toe te voegen. In de linkerkolom kun je van boven naar beneden slepen om de volgorde te wijzigen.
 • Blauw gemarkeerde teksten bevatten variabelen. Klik erop om deze in te vullen.
 • Rechtsboven vind je het schakelaar-symbool. Klik erop voor meer opties, zoals zichtbaarheid van de opdracht.
 • Klaar? Vul linksboven een naam in, druk op enter en sluit het scherm. Klik op het afspeelsymbool om je opdracht uit te voeren.

Opdracht op de Mac

Meer informatie over het aanmaken van Siri Shortcuts vind je in onze uitleg.

Bekijk ook

Zo maak je je eigen opdrachten met Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts kun je zelf opdrachten voor Siri maken met apps die hier ondersteuning voor bieden. In deze tip lees je hoe dit werkt vanuit deze apps, maar ook met Apple's Opdrachten-app.

Opdrachten importeren naar Siri Shortcuts op de Mac

Opdrachten kunnen erg simpel zijn, maar ook enorm complex met meer dan 500 commandoregels. Het is niet voor iedereen weggelegd om zulke complexe taken aan te maken. Gelukkig zijn er genoeg knappe koppen in de wereld die veel taken al hebben gemaakt. We leggen je nu uit hoe je een opdracht importeert.

Wanneer iemand jou een link stuurt van een opdracht, of je komt er een tegen op het internet, kun je hierop klikken. De Opdrachten-app wordt automatisch geopend. Je kunt hier bekijken waar je de opdracht kunt gebruiken. Zo wordt het vermeld als de opdracht in je deelmenu en/of op je Apple Watch wordt getoond. Klik op de drie puntjes om te bekijken hoe de opdracht precies werkt. Ziet het er goed uit? Voeg de opdracht dan toe.

Opdracht importeren op de Mac

Wij hebben een handjevol van onze favoriete opdrachten verzameld. Je vindt ze hieronder. Voor meer inspiratie kijk je bij The 8-bit en MacStories.

 • Passwords: open snel je iCloud-sleutelhanger wachtwoorden.
 • Open in Chrome: open de URL in je klembord in Google Chrome. Handig als dit niet je standaard browser is.
 • Make GIF: verander een video snel in een GIF-bestand.
 • Shazam: herken snel liedjes, net als op je iPhone.
 • Get Images From Page: download in één klik alle afbeeldingen van een pagina.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.