Eve Smoke rookmelder.

Review: Eve Smoke, een rookmelder met HomeKit

De Eve Smoke is een rookmelder met HomeKit. In deze Eve Smoke review lees je onze ervaringen met deze rookmelder. Is dit een must-have voor in je woning?

Naast temperatuursensoren en verlichting heeft Eve (voorheen Elgato Eve) ook een reeks beveiligingsaccessoires. Denk aan de door ons eerder besproken Eve Door & Window, maar ook de nieuwere Eve Smoke. Dit is een rookmelder met HomeKit die twee gevaren kan meten: rook en extreme hitte. In deze review van de Eve Smoke lees je onze bevindingen en of deze HomeKit-rookmelder veilig is?

Eve Smoke in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Smoke:

 • Rookmelder met HomeKit
 • Herkent rook en hitte
 • Ingebouwde batterij gaat tien jaar mee
 • Waarschuwt ook zonder verbinding dankzij sirene (85 decibel)
 • Geleverd inclusief montageschroeven
 • Advies €119,95


Een rookmelder is niet een typisch product dat je vaak hoopt te gebruiken, maar wel essentieel is in je woning. Dat geldt ook voor de Eve Smoke, die verbonden is met je iPhone en andere Apple-apparaten dankzij HomeKit. De Eve Smoke is gemaakt in samenwerking met Hager, een bekende fabrikant als het gaat om rookmelders. Dat is een gerenommeerde fabrikant, waardoor het met de betrouwbaarheid wel goed zit. We hebben de rookmelder in ieder geval getest op valse meldingen, maar daar konden we hem niet op betrappen. Mocht er toch een vals alarm klinken, dan schakel je deze vanaf je iPhone uit. De rookmelder test zichzelf, maar je kan dit ook handmatig doen via de Eve-app of de knop op de rookmelder zelf. Je kan ook meerdere Eve Smoke-rookmelders combineren. Als er dan eentje alarm slaat, stuurt hij het signaal door naar de andere rookmelders in de buurt.

De rookmelder detecteert rook, maar ook warmte. Dus ook als de temperatuur ineens hoog oploopt zonder directe rookontwikkeling in de buurt, kan de melder alarm slaan. De rookmelder herkent geen koolmonoxide, wat de Nest Protect wel kan. Deze combimelders bestaan dus wel, al is het vanuit veiligheidsoogpunt vrijwel altijd beter om een losse rookmelder en losse koolmonoxidemelder te installeren (meer uitleg, kopje ‘Combimelder’) Overigens is er in Nederland en België helaas nog geen gecombineerde rookmelder en koolmonoxidesensor met HomeKit-koppeling te koop.

Eve Smoke met bevestiging.

Bevestigen is een eitje
De Eve Smoke wordt geleverd met zowel schroeven, pluggen als een bevestigingsplaat. Deze bevestigingsplaat maak je vast aan het plafond of een schuin dak, waarna je de rookmelder zelf er alleen nog maar op hoeft te draaien. Hierdoor kan je de rookmelder er ook weer makkelijk vanaf halen, bijvoorbeeld als de batterijen leeg zijn. Dat hoeft overigens niet heel snel, want de batterij gaat volgens de makers zo’n tien jaar mee. Je hoeft voor de bevestiging dan ook geen kabels te trekken of andere lastige installatiehandelingen uit te voeren. Het enige wat je moet doen is een goede plek uitzoeken om hem op te hangen, bijvoorbeeld in de woonkamer of de keuken, en dan natuurlijk bij voorkeur op een hoge plek. Voor de keuken kan je ook de rooksensor uitschakelen, zodat hij alleen nog warmte meet. Hierdoor voorkom je dat de rookmelder onterecht af gaat. Lees meer over het plaatsingsadvies van rookmelders bij Brandweer.nl.

Eve Smoke met lampje.

Eve Smoke-rookmelder verbindt via Bluetooth

Net als andere Eve-accessoires werkt de Eve Smoke met Bluetooth voor de verbinding met je iPhone of iPad. Om meldingen op afstand te kunnen krijgen, moet de rookmelder binnen het bereik van de Apple TV of andere HomeKit-hub hangen. In onze test was dat niet zo’n probleem. De Bluetooth-verbinding zorgt er wel voor dat je altijd verbinding hebt met de rookmelder als je thuis bent, ook als het internet uitvalt.

De meldingen die de app kan sturen geven een fijn gevoel, omdat je zo altijd op de hoogte bent van de thuissituatie als je onderweg bent. Overigens werkt de Eve Smoke ook zonder verbinding, maar hij geeft dan alleen een hoorbaar alarm (85 decibel) en laat het lampje branden. Dit lampje is overigens niet heel erg fel.

Eve Smoke rookmelder instellen en automatiseren.

Koppeling met HomeKit
Dankzij de koppeling met HomeKit is er een aantal opties mogelijk. Allereerst kun je via Siri de status opvragen. Je kan bijvoorbeeld vragen of er brand is (“Is er brand in huis?”), hoewel je dat niet zo vaak zal doen. Je gebruikt dit HomeKit-accessoire dan ook niet echt voor de koppeling met Siri. De HomeKit-koppeling komt vooral tot zijn recht als je bijvoorbeeld slimme stopcontacten en/of slimme verlichting hebt. Zo kun je de rookmelder instellen dat de lampen aan gaan zodra er rook gedetecteerd wordt. Je stelt voor de automatisering gewoon de helderheid en kleuren in, dus je kan de lampen ook een hele opvallende kleur geven zodat je meteen overal in huis ziet als er ergens brand is waar de rookmelder dit kan detecteren. Een andere optie is bijvoorbeeld je voordeur van het slot halen zodra het alarm af gaat, dankzij een HomeKit-slot.

Score

8

Eve Smoke

Eve Smoke

€119,95

Voordelen +

 • Eenvoudig te installeren
 • Detecteert rook en hitte
 • Batterij gaat tien jaar mee
 • Handige HomeKit-koppeling voor bijvoorbeeld verlichting

Nadelen -

 • Aparte koolmonoxidemelder nodig
 • Bereik van de verbinding door Bluetooth beperkt
 • Waarschuwingslampje niet heel fel

Conclusie Eve Smoke review

De Eve Smoke rookmelder is een prima HomeKit-accessoire. Het bevestigen van de rookmelder is in een handomdraai gedaan. Het enige wat je moet doen is de juiste plek vinden, maar de handleiding helpt je daarbij. De koppeling met HomeKit komt van pas voor het ontvangen van meldingen, zelfs als je niet thuis bent. De HomeKit-koppeling zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld de lampen aanspringen op het moment dat er rook gedetecteerd wordt, wat zorgt voor een extra waarschuwing en veiligheid. Wel is het jammer dat de rookmelder geen koolmonoxide meet en dat hij via Bluetooth werkt, waardoor het bereik beperkt is. Je moet daardoor altijd een Apple TV, iPad of HomePod in de buurt hebben om meldingen op afstand te kunnen krijgen.

We hebben de Eve Smoke op dit moment nog niet kunnen vergelijken met andere HomeKit-rookmelders, zoals die van Fibaro of Netatmo. We hopen dit op een later moment alsnog te doen.

Bekijk ook

De beste slimme rookmelders met HomeKit: deze helpen je uit de brand

Wil je graag een slimme rookmelder, liefst met HomeKit? Er is tegenwoordig al behoorlijk wat keuze en in deze gids zetten we de beste rookmelder voor je op een rij.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 23 februari: Uitgebreider uitleg over plaatsingsadvies en gecombineerde rook- en CO-melder toegevoegd.