Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

iCulture bekijkt: Eve Door & Window, een deur- en raamsensor met HomeKit

De Elgato Eve Door & Window is een sensor die ziet of een raam of deur gesloten is. De sensor werkt met HomeKit, maar hoe handig is dit? In deze iCulture bekijkt bespreken we de Eve Door & Window.

Als je beveiliging toe wil voegen aan je huis, dan kan dat met een duur beveiligingssysteem. Als je het eerst wat goedkoper aan wil pakken, dan is de Eve Door & Window-sensor een handige optie. Dankzij deze sensor weet je altijd of een raam of deur gesloten is of open staat, zelfs als je niet thuis bent. In deze review van de Eve Door & Window bespreken we de voor- en nadelen.

Eve Door & Window in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Door & Window:

  • Sensor check of raam of deur gesloten is
  • Werkt met HomeKit
  • Eenvoudig te installeren
  • Beschikbaar voor rond de €40


Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. Deze Eve Door & Window is beschikbaar gesteld door Elgato.

Eve Door & Window review

De Eve Door & Window bestaat uit twee delen: een sensor voor op het kozijn of de deurpost en een extra sensor voor op het raam of de deur zelf. De sensor op het kozijn of de deurpost weet dat het raam of de deur gesloten is als de andere sensor er tegenaan zit. Je bevestigt beide onderdelen met de meegeleverde plakstrip. De sensoren aan de deur of het raam moet je eventueel verlengen met extra geleverde tussenstukjes, om ervoor te zorgen dat hij gelijk ligt met de sensor op het kozijn.

Dankzij de sensor zie je of deze geopend of gesloten zijn en geeft de Eve-app ook weer hoe vaak een deur of raam geopend geweest is. De Eve Door & Window is bijvoorbeeld handig tegen inbraak, omdat je zo precies kunt zien hoe laat en hoe lang een raam of deur open geweest is. Dit laatste is alleen af te lezen uit de Eve-app.

Elgato Eve Door & Window op een deur.

In de Woning-app kan je instellen dat je een melding moet ontvangen als je niet thuis bent. Zo blijf je dus op de hoogte als bijvoorbeeld je voordeur of een raam opengebroken wordt door inbrekers. Inbrekers merken daar zelf niets van, maar het geeft jou wel mooi de gelegenheid om de buren te waarschuwen of andere maatregelen te nemen. Je kan ook aan Siri vragen of je raam of deur open of dicht is, bijvoorbeeld als je twijfelt als je net van huis vetrokken bent.

Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

De Door & Windows is wel het minst elegante van alle Eve-accessoires. De hoofdsensor bevestig je aan het kozijn, terwijl je het oogje plakt op de deur of raam. Het is van belang dat het oogje op gelijke hoogte komt met de hoofdsensor, waardoor je in veel gevallen gebruik moet maken van tussenstukjes. Dit heeft als resultaat dat je een staafje van enkele centimeters aan je deur hebt zitten, wat er niet echt charmant uit ziet.

De sensor komt pas echt tot zijn recht als je hem bijvoorbeeld koppelt aan je verlichting. Je kan het dan zo instellen dat de lampen aan gaan zodra de sensor registreert dat de deur open gaat. Dit is dus een soort alternatief voor de bewegingssensor die in principe hetzelfde kan doen. Als je geen andere slimme accessoires hebt, dan komt de Door & Window-sensor het beste van pas voor het controleren van de status van je raam of deur. Hou er wel rekening mee dat je voor het aflezen op afstand een HomeKit-hub nodig hebt en dat deze binnen het beperkte Bluetooth-bereik van de sensor moet staan.

Score

7.5

Eve Door & Window

Eve Door & Window

€39,95

Voordelen +

  • Zie op afstand of ramen of deuren dicht zijn
  • Meldingen ontvangen als je niet thuis bent
  • Automatiseren met je andere slimme accessoires, zoals verlichting

Nadelen -

  • Beperkte bereik kan een probleem zijn
  • Ziet er niet heel mooi uit

Conclusie Eve Door & Window review

De Eve Door & Window is een handig accessoire om de meest eenvoudige vorm van beveiliging aan je huis toe te voegen. Je ziet snel of je raam of deur open of dicht is en je kan meldingen als er iets open gaat als je niet thuis bent. Het geeft een veilig gevoel, al is dit natuurlijk lang niet waterdicht. Daarnaast kan je de sensor automatiseren en combineren met je andere accessoires, bijvoorbeeld je verlichting. De Door & Window ziet er niet heel stijlvol uit, maar kan voor deze toepassingen een handig hulpmiddel zijn.

Bekijk ook

Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?