Linksys Velop router wit

Alles over HomeKit-routers: de support wordt nu uitgerold

Apple biedt ondersteuning voor HomeKit-routers. Daarbij ligt de nadruk op het verbeteren van je privacy. Fabrikanten zoals Linksys en Eero doen mee en bij de serviceproviders heeft Charter Spectrum zich aangemeld.

HomeKit-routers: de aankondiging

Apple kondigde tijdens WWDC 2019 aan dat er HomeKit-ondersteuning voor routers komt. In de routers van populaire fabrikanten zoals Linksys en Eero is ondersteuning voor HomeKit toegevoegd. Het gaat hierbij vooral om consumentenproducten.

HomeKit-routers: wat heb je eraan?

Apple heeft nog weinig details vrijgegeven over de HomeKit-ondersteuning door routers. Wel weten we dat het een extra beveiligingslaag voor je aangesloten HomeKit-accessoires biedt en ze minder gevoelig maakt voor hacks. Als één van je accessoires een beveiligingslek heeft, is er geen toegang tot de rest van het netwerk of tot andere apparaten mogelijk. Ook komen je privégegevens niet in gevaar.

Ze creëren een automatische firewall rondom je smart home-accessoires, zodat je beschermd blijft als je netwerk of andere aangesloten apparaten worden aangevallen door een hack op afstand.

HomeKit routers

De HomeKit-routers zijn zichtbaar in de Woning-app, waar je extra functies kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld regelen met welke diensten je HomeKit-accessoires mogen communiceren. Dit geldt zowel binnen het netwerk als met de buitenwereld via internet. In het verleden zijn er problemen geweest waarbij een via aangesloten accessoires zoals lampen een netwerk aangevallen kon worden. Apple wil dit voorkomen.

Linksys Velop

Welke HomeKit-router?

De vraag is dan natuurlijk: welke routers moet je hebben? Apple noemde bij de aankondiging drie namen: Linksys, Eero en Charter Spectrum. Netgear, Ubiquiti en andere bekende namen ontbreken. We hadden gehoopt dat later meer fabrikanten zouden aanhaken, maar er zijn sinds WWDC 2019 geen nieuwe aankondigingen meer geweest.

Wil je een dergelijke HomeKit-router aanschaffen, dan ligt routerfabrikant Linksys het meest voor de hand. Eero maakt meshsystemen die vooral in de VS worden verkocht maar ook bij Amazon Duitsland verkrijgbaar zijn. Het bedrijf is overgenomen door Amazon, maar heeft toch de beloofde HomeKit-ondersteuning toegevoegd. Als je wilt zou je hiervoor kunnen kiezen, maar je moet er wat meer moeite voor doen, terwijl Linksys-producten in elke elektronicazaak te vinden zijn.

Charter Spectrum is een Amerikaanse internetprovider, vergelijkbaar met Ziggo. Dat zij het gaan ondersteunen is voor Europeanen niet interessant.

Wanneer zijn HomeKit-routers beschikbaar?

Apple beloofde dat de eerste producten al in 2019 in de winkel zouden liggen. Dat is niet gelukt. Eero is eind februari 2020 pas met de uitrol van de HomeKit-firmware begonnen en bij Linksys is de update in maart 2020 beschikbaar.

Op de Engelstalige website van Linksys is slechts bij één product het Works with HomeKit-logo met de tekst ‘Coming soon’ te zien: de Linksys Velop AC2200, een mesh-systeem dat je in pakketten van 1, of 3 stuks kunt aanschaffen. Behalve in de kleur wit zijn ze ook verkrijgbaar in het zwart.

Onduidelijk is nog of bestaande Linksys-routers ooit een firmware-update zullen krijgen. Mogelijk gaat de fabrikant alleen de Velop en toekomstige producten voorzien van ondersteuning. Apple verkoopt momenteel al de Linksys Velop-routers als alternatief voor de uit de handel gehaalde Apple AirPort-routers.

Linksys Velop router

Apple’s eigen pagina met HomeKit-accessoires noemt alleen de eero, eero Pro en Linksys Velop. Daarnaast heeft de eero Beacon een update voor HomeKit gekregen.

Een HomeKit-router configureren op de Mac

Apple heeft sinds de aankondiging weinig extra info meer gegeven over wat er met HomeKit-routers zoal mogelijk is. Het is zelfs onduidelijk of iOS en macOS er al ondersteuning voor bieden.

Wel heeft Apple een supportartikel gemaakt, waarin wordt beschreven hoe je je HomeKit-router kunt instellen in de Woning-app op de Mac. Je moet hiervoor beschikken over een Woning-hub, bijvoorbeeld een Apple TV.

Belangrijk om te weten: wil je je HomeKit-accessoires in een aparte beveiligde groep afschermen van de rest van je apparaten, dan moet je al je HomeKit-accessoires die met Wi-Fi werken eerst loskoppelen. Vervolgens moet je ze weer handmatig toevoegen. Dit is gelukkig eenmalig en alleen als je gebruik wilt maken van de extra beveiliging. Voor apparaten met een bridge hoef je uiteraard alleen de bridge toe te voegen, maar niet alle losse apparaten. Bij Philips Hue hoef je dus alleen de bridge toe te voegen, niet alle afzonderlijke lampen.

Je kunt de router een naam geven en het beveiligingsniveau configureren. Daarbij heb je de keuze uit:

  • Geen beperking: Het accessoire kan via de router verbinding maken met elke internetvoorziening of elk lokaal apparaat.
    Dit is het laagste niveau van beveiliging.
  • Automatisch: Het accessoire kan via de router verbinding maken met een automatisch bijgewerkte lijst met door de fabrikant goedgekeurde internetvoorzieningen en lokale apparaten.
  • Beperk tot Woning: Het accessoire kan via de router alleen verbinding maken met je woninghub. Met deze optie kan het zijn dat het bijwerken van firmware of andere voorzieningen niet mogelijk is.

Meer over HomeKit-accessoires lees je in onze algemene round-up.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home