Linksys Velop router wit

Deze HomeKit-routers zijn momenteel verkrijgbaar

Met een HomeKit-router heb je volledige controle over je smart home-accessoires en ben je veiliger. Ook ligt nadruk op het verbeteren van je privacy. Niet elke router is geschikt. Ontdek wat je nodig hebt voor Apple's HomeKit Secure Router-functies en hoe het werkt!

HomeKit-routers: meer veiligheid

Apple’s HomeKit Secure Router werd tijdens WWDC 2019 aangekondigd en biedt allerlei voordelen om veiliger thuis te kunnen internetten. Zo kun je je smart home-accessoires afschermen van de rest van je netwerk. In de sommige routers van fabrikanten als Linksys en Eero is ondersteuning voor HomeKit al toegevoegd. Met deze gids helpen we je op weg!

HomeKit-routers: wat heb je eraan?

HomeKit-routers bieden een extra beveiligingslaag voor je aangesloten HomeKit-accessoires en maken ze minder gevoelig voor hacks. Als één van je accessoires een beveiligingslek heeft, krijgt een kwaadwillende geen toegang tot de rest van je netwerk of je andere apparaten. Ook liggen je privégegevens niet op straat.

Linksys Velop mesh-router

HomeKit-routers creëren een automatische firewall rondom je smart home-accessoires, zodat je beschermd bent bij een hack op afstand. Daarnaast bieden HomeKit-routers nog meer beveiligingsfuncties om je thuisnetwerk veilig te houden. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat een accessoire niet met een server in de cloud kan communiceren.

Een HomeKit-router is een goed alternatief voor het inrichten van een apart draadloos netwerk voor je IoT-apparaten. Het kost namelijk minder moeite en alle beveiligingsfuncties zijn standaard al aanwezig. Wel is het zo, dat de extra beveiliging alleen geldt voor HomeKit-accessoires, niet voor je ‘connected’ speelgoed en dergelijke. Alles over het instellen van je HomeKit-router lees je in onze aparte tip.

Bekijk ook

Een HomeKit-router instellen: zo doe je dat

Met een HomeKit-router zorg je ervoor dat al je apparaten beter beveiligd zijn. Hoe je een HomeKit-router moet instellen, lees je in deze tip. Je hebt zelf de controle over de beveiliging.

De HomeKit-routers zijn zichtbaar in de Woning-app, waar je extra functies kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld regelen met welke diensten je HomeKit-accessoires wel en niet mogen communiceren. Dit geldt zowel binnen het netwerk als met de buitenwereld via internet. In het verleden zijn er bijvoorbeeld problemen geweest waarbij een hacker via eenvoudige, slecht beveiligde accessoires wist binnen te dringen en vervolgens toegang kreeg tot nog meer apparaten op het netwerk. Met een HomeKit-router zal je dat niet overkomen.

Linksys Velop

Welke HomeKit-router?

De vraag is dan natuurlijk: welke routers moet je hebben? Je hebt momenteel keuze uit twee merken: Linksys en Eero. Daarnaast zou Ubiquiti bezig zijn om HomeKit-support aan de AmpliFi Alien toe te voegen. Bekende namen zoals Netgear ontbreken. We hadden na de aankondiging gehoopt dat meer fabrikanten zouden aanhaken, maar dat is niet gebeurd.

De meest voor de hand liggende aanschaf is deze, aangezien het zowel door Apple als door Linksys wordt aanbevolen als de beste keuze als je een HomeKit-router zoekt:

Deze HomeKit-routers zijn ook verkrijgbaar in Nederlandse winkels:

Deze routers zijn verkrijgbaar via Amazon Duitsland:

Eero HomeKit

Eero-routers zijn niet direct in Nederland te koop. Je kunt ze alleen via een omweg aanschaffen, bijvoorbeeld via Amazon Duitsland. Omdat alleen op adressen in Duitsland wordt geleverd heb je mogelijk hulp nodig van vrienden of familie met een lokaal adres. Wij hebben goede ervaringen met Eero, maar je moet er iets meer moeite voor doen, terwijl Linksys in elke elektronicazaak te vinden is. Hou er rekening mee dat Eero een merk van Amazon is en dat de webshop bekend staat om het verzamelen van data. Je vindt hier de privacyvoorwaarden van het merk.

Let bij aanschaf goed op of het product HomeKit ondersteunt! Typenummers en modelnummers kunnen soms verwarrend zijn. Let bij aanschaf ook op of je een WiFi 6 router nodig hebt, of dat WiFi 5 voor jou voldoende is.

Linksys meldt op de eigen website dat HomeKit-functies alleen werken op de volgende Velop Tri-band-nodes:

 • A03x
 • WHW0301
 • WHW0301B
 • WHW0302
 • WHW0302B
 • WHW0303
 • WHW0303B
 • MX4200
 • MX8000
 • MX8400C
 • MX12600

Gemengde hardware-netwerken zoals WHW03x en A03x met WHW01, WHW01P of MX5300 worden niet ondersteund.

Wil je klaar zijn voor de toekomst, dan is een WiFi 6-router de beste keuze. Apple verkoopt de Linksys Velop AX4200 met WiFi 6, maar wil je een betere deal dan kun je bij andere winkelketens kijken.

Alle genoemde routers zijn zogenaamde mesh-systemen, vaak uitgevoerd in een witte kleur. Het is niet nodig om meerdere units aan te schaffen als je de HomeKit-functies wilt gebruiken. Ook met een losse unit heb je de HomeKit tot je beschikking. Hoeveel units je nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van je huis.

Een HomeKit-router kopen, wel of niet doen?

We hebben hierboven de voordelen van een HomeKit-router geschetst. Toch wil dat niet zeggen dat iedereen nu blindelings een HomeKit Secure Router zou moeten aanschaffen. Dit komt omdat er vanuit consumenten en fabrikanten niet zoveel interesse lijkt te bestaan. Fabrikanten vinden het wellicht te ingewikkeld om aan Apple’s eisen te voldoen, terwijl consumenten zich afvragen of ze de extra functionaliteit wel nodig hebben.

Sinds de aankondiging zijn maar twee fabrikanten met HomeKit-routers aan de slag gegaan: Linksys en Eero. Opvallend daarbij is dat Amazon met de nieuwste Eero Pro 6E en Eero 6+ juist weer afstapt van HomeKit-ondersteuning en ook geen update gaat uitbrengen. Eerdere routers werkten hier wel mee. Je bent daarom nog steeds vooral aangewezen op Linksys Velop.

Fabrikant Ubiquiti zou bezig zijn met het testen van HomeKit-support op de AmpliFi Alien, maar dit bevindt zich nog in betafase.

Waarom je toch een HomeKit-router zou aanschaffen? Op zich zijn de geboden functies erg nuttig, de kinderziektes zijn eruit en er is duidelijkheid bij welke fabrikanten je terecht kunt. Alle onzekerheden zijn weg en door voor een router met WiFi 6-ondersteuning te kiezen ben je ook nog voorbereid op de toekomst. Op zich is het een verstandige investering.

Het grootste obstakel is dat je beperkt bent in je keuze. Fabrikanten moeten voor elke router opnieuw certificering bij Apple aanvragen en dat is een moeizaam proces. Voor consumenten zit er ook een hoop werk aan, want je moet vaak je accessoires en automatiseringen opnieuw toevoegen.


HomeKit-router FAQ: veelgestelde vragen

Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen rondom HomeKit-routers:

Krijgt mijn bestaande router HomeKit-support?

Heb je al een router waar je tevreden over bent, dan zou het fijn zijn als de fabrikant hier een update voor uitbrengt met HomeKit-ondersteuning. Helaas is dat maar in beperkte mate het geval.

Alleen Linksys en Eero hebben HomeKit-updates uitgebracht voor bestaande routers:

Eero begon in februari 2020 met de uitrol en Linksys volgde in maart 2020. Sindsdien zijn er weinig nieuwe ontwikkelingen geweest. Je kunt daarom het beste een router kopen waar de HomeKit-ondersteuning al in zit. De kans dat jouw huidige router het achteraf krijgt is klein.

Linksys Velop router

Moet ik een nieuwe router kopen?

In de meeste gevallen zul je een nieuwe router moeten kopen. Bestaande routers worden namelijk maar zelden of nooit voorzien van een HomeKit-update. Zoals hierboven aangegeven hebben alleen Linksys en Eero updates uitgebracht, andere fabrikanten niet. Je kunt beter meteen een router kopen waar de functie al in zit.

Werkt een HomeKit-router alleen met HomeKit-accessoires?

Heb je een HomeKit-router, dan werken al je accessoires en apparaten nog gewoon zoals je gewend bent. Je kunt ermee internetten en hebt alle functies tot je beschikking. Voor HomeKit-accessoires krijg je echter extra functies. Uiteraard zullen alleen de HomeKit-accessoires te zien zijn in de Woning-app, met de optie om extra functies te activeren. Voor niet-HomeKit-accessoires zijn er geen extra functies. Vaak zul je de app van de fabrikant moeten gebruiken.

Hoe kan ik een HomeKit-router instellen?

Sinds iOS 13 en iPadOS 13 kun je aan HomeKit routers toevoegen. Maar hoe werkt het instellen van een HomeKit-router precies? Welke opties zijn er en wat heb je allemaal nodig? Dat leggen we uit in een apart artikel.

Bekijk ook

Een HomeKit-router instellen: zo doe je dat

Met een HomeKit-router zorg je ervoor dat al je apparaten beter beveiligd zijn. Hoe je een HomeKit-router moet instellen, lees je in deze tip. Je hebt zelf de controle over de beveiliging.

Apple heeft zelf ook een supportartikel met stappenplan. Je moet beschikken over een Woning-hub, bijvoorbeeld een Apple TV.

Na het toevoegen van de router kun je het apparaat een naam geven. De extra beveiligingsfuncties voor accessoires zijn niet altijd meteen zichtbaar. Vaak zul je de HomeKit-accessoires die met WiFi werken eerst moeten loskoppelen. Vervolgens voeg je ze weer handmatig toe. Dit is eenmalig en alleen nodig als je gebruik wilt maken van de extra functies.

Voor apparaten met een hub, bridge of gateway is het vaak voldoende om alleen de hub toe te voegen en niet alle losse apparaten. Bij Philips Hue hoef je dus alleen de bridge toe te voegen, niet alle afzonderlijke lampen.

Welke beveiligingsniveau’s kan ik kiezen?

Je kunt per HomeKit-accessoire een beveiligingsniveau instellen. Daarbij heb je de keuze uit:

 • Geen beperking: Het accessoire kan via de router verbinding maken met elke internetvoorziening of elk lokaal apparaat.
  Dit is het laagste niveau van beveiliging.
 • Automatisch: Het accessoire kan via de router verbinding maken met een automatisch bijgewerkte lijst met door de fabrikant goedgekeurde internetvoorzieningen en lokale apparaten.
 • Beperk tot Woning: Het accessoire kan via de router alleen verbinding maken met je woninghub. Met deze optie kan het zijn dat het bijwerken van firmware of andere voorzieningen niet mogelijk is.

HomeKit router instellen.

Als ik het hoogste beveiligingsniveau kies, werken mijn HomeKit-apparaten dan nog wel goed?

Kies je ‘Beperkt tot Woning’, dan werken je HomeKit-apparaten nog gewoon op lokaal niveau. Ze communiceren echter alleen met de HomeKit-hub. De performance zou hetzelfde moeten zijn en je kunt ze nog steeds gebruiken in scenes en automatiseringen. Wel kun je bij sommige apparaten tegen problemen aanlopen, bijvoorbeeld als je andere spraakassistenten gebruikt of externe diensten nodig hebt om ze te laten werken. Maar 100% HomeKit-accessoires zoals die van Eve, zullen gewoon blijven werken.

Hoe update ik mijn HomeKit-apparaten?

Als je een HomeKit-router gebruikt krijg je nog steeds firmware-updates voor je losse smart home-accessoires. Het maakt geen verschil of je een normale router of een HomeKit-router hebt. Wel moet je oppassen dat de ‘Beperk tot Woning’-optie kan voorkomen dat er firmware-updates worden geïnstalleerd. Je kunt dit oplossen door de instelling tijdelijk te wijzigen.

Wissel regelmatig even naar een lager beveiligingsniveau om te zorgen dat je alle performance- en beveiligingsupdates voor je accessoires binnenkrijgt.

Heb je voor HomeKit Secure Routers een abonnement nodig?

Aan een HomeKit-router zijn geen verdere kosten verbonden. De functionaliteit is gratis te gebruiken. Je hebt dus niet te maken met een maandabonnement of andere bijkomende kosten. Dit is anders dan HomeKit Secure Video, waar je verplicht bent om betaalde iCloud-opslag te hebben. Bij HomeKit-routers is dat niet het geval.

Amazon Eero

Kan ik mijn HomeKit-router gebruiken in automatiseringen?

Helaas is het niet mogelijk om je router mee te nemen in scènes en automatiseringen. In de toekomst zou Apple dit nog wel kunnen toevoegen, waarbij je bijvoorbeeld internettoegang voor bepaalde apparaten tijdelijk pauzeert. Op dit moment is dat nog niet het geval.

Kan ik de HomeKit-functies op de router ook uitschakelen?

Wil je uiteindelijk toch geen gebruik maken van de HomeKit-functies of verkoop je je router aan een persoon die geen HomeKit-accessoires heeft, dan kan dat. Je schakelt dan eenvoudig de HomeKit-functionaliteit. Wel is het zo dat je dan geen toegang meer hebt tot sommige HomeKit-accessoires. Je zult ze soms naar fabrieksinstellingen terug moeten zetten om te zorgen dat ze weer in HomeKit verschijnen.

Meer over HomeKit-accessoires lees je in onze algemene round-up.

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home