Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Eve Matter update

Eve brengt nog meer Matter-updates uit voor accessoires

Eve heeft al meerdere Matter-updates voor bestaande accessoires uitgebracht. Nu volgen er een aantal producten die meteen vanuit de doos Matter-geschikt zijn, namelijk de Eve Energy slimme stekker, de Eve Motion en de Eve Door & Window-sensor. Bestaande producten krijgen ook een Matter-update.

Update 28 maart 2023: Eve gaat maar door: er komen nieuwe Matter-upgrades van populaire producten aan. In Europa kun je de Eve Energy slimme stekker nu al in een Matter-variant kopen en vanaf 17 april komen de Eve Motion en Eve Door & Window-sensor erbij. Bestaande gebruikers van de HomeKit- en Thread-geschikte modellen van de Eve Energy, Eve Motion en Eve Door & Window-sensor kunnen ook gratis updaten naar Matter. Dit gebeurt via de Eve-app op je iPhone vanaf 17 april.


Update 12 december: Zoals eerder aangekondigd, brengt smart home-fabrikant Eve vanaf vandaag de eerste Matter-updates uit voor een drietal accessoires. Het gaat om de nieuwste en huidige generaties van Eve Motion, Eve Energy en Eve Door & Window-sensor, allemaal met Thread-support. De Matter-update is nu nog onderdeel van het nieuwe Eve Early Access Program, waar je je voor aan moet melden. Op deze pagina zie je welke uitvoering van de drie accessoires geschikt zijn.

Het Early Access Program vereist wel dat je al iOS 16.2 of iPadOS 16.2 moet hebben. Ook moet je een HomePod mini of Apple TV met Thread als woninghub ingesteld hebben, eveneens met de aankomende 16.2-update. Deze hubs zijn vanwege de Thread Border Router-functie vereist voor de Matter-support. iOS 16.2, iPadOS 16.2, tvOS 16.2 en HomePod software-update 16.2 worden deze week verwacht, mogelijk vanavond al. Het grote voordeel van Matter-ondersteuning is dat de Eve-accessoires daardoor voor het eerst te gebruiken zijn door niet-Apple-bezitters. Dankzij Matter werken de Eve-accessoires ook met Samsung SmartThings en binnenkort ook met Google Home en Amazon Alexa.

Eve Matter update

Het is nog niet duidelijk wanneer andere Eve-accessoires ondersteuning krijgen voor Matter, maar de komende tijd moeten er in ieder geval nog meer gratis updates uitgerold worden. Matter-updates voor Eve worden alleen uitgebracht voor de Thread-uitvoeringen van de accessoires.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 1 september 2022

2022 lijkt een spannend jaar te gaan worden voor de smart home. Dit najaar staat de release van Matter gepland, de nieuwe smart home-standaard waar fabrikanten aan mee kunnen doen. Dankzij Matter is het gemakkelijker om accessoires samen te laten werken met verschillende stemassistenten. Vandaag laat het smart home-merk Eve tijdens de IFA in Berlijn weten dat ze Matter gaan ondersteunen voor al hun Thread-geschikte accessoires, dat inmiddels uit veertien producten bestaat. Maar er komen ook nog wat nieuwe producten aan.

Eve krijgt Matter met software-update

Eve-accessoires werken momenteel exclusief met HomeKit en Apple’s Woning-app, maar dankzij de ondersteuning voor Matter komt daar verandering in. De Eve-accessoires die met Thread werken krijgen een gratis software-update om ze geschikt te maken voor Matter. Je kan ze dan ook gebruiken voor de smart home-platformen van Amazon en andere partijen die samenwerken met Matter. Eve is daardoor niet meer exclusief voor HomeKit, al blijven de producten ontworpen met Apple-gebruikers in het achterhoofd.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter gaan samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen eraan mee. Wat heb jij eraan?

Door de ondersteuning van Matter gaat Eve ook een Android-app uitbrengen, zodat je de accessoires kan instellen op een Android-toestel. Eve is daardoor in één klap voor veel meer mensen bereikbaar, omdat het geen Apple-apparaat meer vereist. Onthoud dat de camera’s van Eve nog wel exclusief met Apple werken, omdat deze categorie nog niet ondersteund wordt door Matter.

De Matter smart home-standaard komt zoals gezegd dit najaar beschikbaar, na meerdere keren uitgesteld te zijn. Matter is een samenwerking tussen meerdere partijen, zoals Apple, Amazon, Google, Zigbee en meer, om meer uniformiteit te creëren rondom smart home-accessoires. Nu moet je nog heel erg letten of een apparaat samenwerkt met jouw smart home-platform naar keuze (zoals HomeKit), maar als een product samenwerkt met Matter hoef je daar niet op te letten. Werkt iets met Matter, dan kun je het gebruiken in Apple’s Woning-app en Siri, bij Amazon, de Google Assistent en meer.

In onze Matter FAQ lees je wat er nog meer gaat veranderen voor jou als smart home-gebruiker.

Bekijk ook

Matter FAQ: dit zijn de plannen van de diverse fabrikanten

Matter komt eraan: dit najaar komen de eerste producten met Matter-certificaat beschikbaar. Wat betekent het voor jou als HomeKit-gebruiker? Moet je nog op het HomeKit-logo letten of zit je met Matter beter?

Nieuwe Eve MotionBlinds voor jaloezieën en plisségordijnen

De Eve MotionBlinds, een motor voor gordijnen die is ontstaan uit een samenwerking met het Nederlandse bedrijf Coulisse, gaat nieuwe versies uitbrengen. Er komen Eve Motionblinds voor jaloezieën (Venetian), zodat je ze niet alleen omhoog en dicht kan doen maar ook kan kantelen. Deze versie komt exclusief in Europa beschikbaar. Ook komt er een versie voor plisségordijnen (Honeycomb), zodat je die kan gebruiken met HomeKit. Het nadeel van de Eve MotionBlinds is dat ze niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn. In Nederland kan je alleen terecht bij SmartBlinds. De nieuwe versies voor de Eve MotionBlinds komen dit najaar beschikbaar.

Bovendien komt het bedrijf met de nieuwe Eve Shutter Switch, een schakelaar waarmee je gordijnen die werken via Eve MotionBlinds kunt bedienen. Dit is dus een fysieke knop die je via de Eve-app kan configureren. Deze schakelaar komt in december beschikbaar voor €99,95 en is ter vervanging van een fysieke schakelaar aan de muur.

Eve Outdoor Camera in wit

Eve Outdoor Cam ook in het wit

Tot slot komt Eve met een nieuwe witte versie van de Eve Outdoor Cam, de nieuwste buitencamera met ingebouwde lamp. Deze camera is sinds dit voorjaar beschikbaar, maar alleen in een zwarte versie. De nieuwe witte versie is wat minder opvallend en past wat mooier bij witte muren. De nieuwe witte versie wordt in december verwacht en zal verkrijgbaar zijn bij Eve zelf en ook bij andere bekende verkooppunten, zoals Amazon. Hou er dus wel rekening mee dat de Eve-camera alleen met Apple-producten werkt.

Geheel toevallig komt ook de Netatmo Slimme Buitencamera binnenkort uit in het wit. In ons artikel met HomeKit-camera’s lees je nog veel meer over beveiligingscamera’s die met HomeKit werken.

Bekijk ook

Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 28 maart: Artikel bijgewerkt nu er nieuwe Matter-producten aan komen.
  • 2022 - 12 december: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van eerste Eve Matter-updates.

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.