Eve Flare lichtbol bij plant.

iCulture bekijkt: Eve Flare, een lichtbol met HomeKit voor binnen en buiten

De Eve Flare is een mooie lichtbol die zowel binnen als buiten kan staan. De Eve Flare werkt met HomeKit, maar hoe handig en mooi is deze lamp? Wij hebben hem getest en in deze review van de Eve Flare lees je er alles over.

De lijn van Eve-accessoires bestaat vooral uit allerlei handigheidjes, zoals een slimme stekker, een bewegingssensor en een thermometer voor in huis. De Eve Flare is de eerste verlichting die ze uitgebracht hebben. In de donkere dagen kan deze lamp goed van pas komen, maar ook op de mooie zomeravonden misstaat de Eve Flare niet in of rondom je huis. In deze review van de Eve Flare bespreken we de voor- en nadelen.

Eve Flare in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Flare:

  • Lichtbol met HomeKit
  • Geschikt voor binnen en buiten
  • Kan ruim zes uur draadloos branden
  • Draadloos opladen via meegeleverde oplaadstation


Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. De Eve Flare is beschikbaar gesteld door de fabrikant.

Eve Flare lamp

Voor slimme verlichting gebruiken wij vooral de lampen van Philips Hue. Sinds kort heeft ook Elgato haar Eve-lijn uitgebreid met verlichting. De Eve Flare is een draadloze lichtbol die je overal in huis kan plaatsen. De lichtbol kan in veel verschillende kleuren branden en is daardoor ideaal voor sfeerverlichting in de zomer of juist in de winter.

Eve Flare: draadloze lichtbol met kleuren

Het instellen en in gebruik nemen van de Eve Flare gaat net als alle andere HomeKit-accessoires. Je scant de code en het apparaat is aan je HomeKit-huis toegevoegd. We vinden het wel jammer dat deze draadloze lamp werkt met Bluetooth, net als veel andere Eve-accessoires. Het bereik van Bluetooth is beperkter dan dat van Wi-Fi. Bij het testen gebeurde het dan ook wel dat de lamp niet bereikbaar was en daardoor niet aan- of uitgezet kon worden. Ook merkten we dat het wisselen tussen de kleuren of het in- en uitschakelen wat langzaam reageert. Het reageert een stuk trager dan onze gekleurde Hue-lampen.

Eve Flare in woonkamer.

Als de lamp verder staat, bijvoorbeeld ergens in de tuin, kan dit nog meer problemen geven. Hoewel je de lamp waarschijnlijk vooral bediend als je thuis bent, zorgt het beperkte bereik van Bluetooth er wel voor dat de lamp voor bediening op afstand altijd binnen het bereik van de Apple TV moet zijn. Omdat dat bij deze lamp lang niet altijd het geval is, kan dat dus problemen geven met de bediening. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden in het gebruik. Als alternatief voor de app-bediening kan je ook de knop onderop gebruiken om van kleur te wisselen.

Doordat de lamp met Bluetooth werkt, is hij wel energiezuiniger. Hierdoor kan de Eve Flare zes uur lang ongestoord blijven branden. Dat is een groot voordeel, want je hoeft daardoor niet bang te zijn dat je tijdens lange zomeravonden buiten ineens zonder licht zit. De lamp is IP65 waterbestendig, dus hij kan ook prima tegen een klein regenbuitje. De lamp is ook behoorlijk licht van gewicht, dus je neemt hem zo onder je arm mee naar buiten of naar een andere kamer. Behalve dat je hem op tafel of op de grond neer kan zetten, kan je de lamp ook ophangen aan het beugeltje aan de onderkant. Wij hebben dit zelf niet geprobeerd, maar als je een mooie houder hebt of een haakje aan het tuinschuurtje, kan dit een extra mooi effect geven.

Eve Flare oplader.

Opladen van Eve Flare

Het opladen van de Eve Flare gaat via de meegeleverde draadloze oplader. Dit is een rond klein plastic schijfje met twee pinnetjes. Je hoeft de Flare alleen maar met de platte onderkant op de oplader te zetten. Dat gaat vrij eenvoudig, al gebeurde bij ons tijdens het testen ook wel eens dat hij er niet goed op bleek te staan. Bovendien is de oplader wat fragiel en wel erg licht van gewicht. Je kan ook niet zo eenvoudig zien of de lichtbol oplaadt of niet. De enige manier om dit te zien is door naar de Eve- of Woning-app te gaan, waar de batterij- en oplaadstatus weergegeven wordt.

Score

8.2

Eve Flare

Eve Flare

Ongeveer €100

Voordelen +

  • Mooie lichtbol met veel verschillende kleuren
  • Kan zowel binnen als buiten
  • Volledig draadloos

Nadelen -

  • Meegeleverde draadloze oplader wat goedkoop
  • Bluetooth zorgt voor minder bereik en vertraagde werking

Conclusie Eve Flare review

De Eve Flare is een mooie lichtbol die zeker wat sfeer in en rondom het huis kan brengen. Op lange zomeravonden zorgt de lamp voor sfeer op het terras en in de winter juist aan de eettafel. De kleuren zijn mooi en egaal en je hebt qua kleur veel verschillende mogelijkheden. De lamp gaat lekker lang mee zonder dat je hem tussentijds hoeft op te laden. Als de batterij dan leeg is, hoef je de lamp alleen maar op de draadloze oplader te zetten. Deze oplader voelt wel wat goedkoop en niet zoals de gemiddelde draadloze oplader voor je iPhone, maar de manier van opladen is wel erg handig.

Het grootste gebrek van deze Eve Flare is dat hij werkt via Bluetooth. Dit zorgt ervoor dat het bereik wat beperkt is en dat de lamp wat langzamer reageert dan bij lampen die via Wi-Fi verbonden zijn. Bluetooth zorgt wel voor een langere batterijduur, maar wij hadden liever gezien dat de lamp iets sneller reageert.

Bekijk ook

Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?