Bewegingssensor met HomeKit

Bewegingssensoren voor HomeKit: dit zijn je opties

Wil je dat de lampen automatisch aan gaan als je binnenkomt? Kijk dan eens naar een bewegingssensor met HomeKit. Zo kun je allerlei acties automatiseren, afhankelijk van de vraag of er iemand in een kamer aanwezig is of langs de bewegingssensor loopt. Dit zijn de beste HomeKit-bewegingssensoren!

Wat kun je met een bewegingssensor?

Een bewegingssensor is in feite een heel eenvoudig digitaal ‘oog’ dat in de gaten houdt of er beweging optreedt. Is dat het geval, dan gaat er een signaal naar HomeKit, waarna je een bepaalde actie kunt uitvoeren. Zo kun je een melding krijgen als er bijvoorbeeld beweging is gedetecteerd als jij niet thuis bent.

Bewegingssensor voor HomeKitBewegingssensor voor HomeKit

Je kunt ook zorgen dat de lampen automatisch aan gaan. Elke denkbare actie met HomeKit is mogelijk, al zal het meestal gaan om het detecteren van indringers of het inschakelen van apparaten als je zelf thuis bent. Heb je een slimme stekker aangesloten, dan kun je vrijwel elk denkbaar apparaat aansturen, zelfs als er geen appbediening aanwezig is. Vaak zou je in plaats van een bewegingssensor ook een slimme knop voor HomeKit kunnen gebruiken, maar die vereist wel dat je nog een extra handeling uitvoert (namelijk op de knop drukken). Wil je dat de automatiseringen niet altijd worden uitgevoerd als je een kamer binnenkomt, dan is een knop een beter idee.

Philips Hue Motion Sensor aan de muur bevestigen

Philips Hue Motion

De Philips Hue Motion is een van de bekendste en best functionerende bewegingssensoren voor HomeKit. Deze werkt met alle HomeKit-accessoires en heeft een snelle reactietijd. De Philips Hue Motion kan maximaal vijf meter zien met een kijkhoek van 100 graden. Wat ook mooi is meegenomen: hij houdt ook meteen de temperatuur en lichtsterkte in de gaten en stuurt die waarden door naar HomeKit. Je kunt met deze sensor ook de lampen laten uitschakelen als er enige tijd geen beweging wordt gedetecteerd. Je kunt de sensor op een kast zetten of aan de muur bevestigen. ‘s Nachts schakelt hij over naar een slimme nachtverlichting, zodat de lampen niet opeens fel gaan branden als je even uit bed gaat.

+ Snelle reactietijd
+ Klein van formaat en makkelijk te verbergen
+ Meet ook temperatuur en lichtsterkte
– Afstand en kijkhoek wat klein
– Vereist Hue-set met bridge

De Philips Hue Motion kost rond de 40 euro en is onder andere verkrijgbaar bij:

Philips Hue Outdoor sensor

Philips Hue Outdoor buitensensor

Zoek je een bewegingssensor voor buitenshuis, zodat je automatisch je tuin- of buitenverlichting kunt laten inschakelen als er iemand door de tuin loopt? Dan kun je beter deze Philips Hue Outdoor nemen. Die is namelijk waterbestendig en werkt op batterijen. Je hoeft geen stroomkabel aan te leggen. Monteer de sensor bij de deur en de verlichting schakelt automatisch in, zodat je makkelijk het sleutelgat kunt vinden als je thuiskomt.

+ Zeer gevoelig
+ Geen stroomaansluiting nodig
+ Waterbestendig
+ Makkelijk te installeren
– Design is niet zo mooi

De Philips Hue Motion Outdoor kost rond de 50 euro en is onder andere verkrijgbaar bij:

Eve Motion Sensor bewegingssensor

(Elgato) Eve Motion

De Elgato Eve Motion is vergelijkbaar met de bewegingssensor van Philips, maar heeft een groot verschil dat deze helemaal op zichzelf te gebruiken is (zonder bridge). Ook zijn de afstand en de kijkhoek wat groter. De Eve Motion heeft een kijkhoek van 120 graden en kan tot negen meter ver kijken. Hij werkt op twee AA-batterijen, die meer dan een jaar meegaan. Een nadeel is dat de reactietijd wat langer is, namelijk 2 seconden. Daardoor moet je iets langer wachten tot bijvoorbeeld de lampen aan gaan.

+ Grote kijkhoek en afstand
+ Te gebruiken zonder bridge
– Reactietijd wat langer

De Eve Motion kost rond 45-50 euro en is verkrijgbaar bij:

Fibaro accessoires met HomeKit.

Fibaro Motion Sensor

Je moet ervan houden: de Fibaro Motion Sensor heeft een wel heel herkenbaar uiterlijk in de vorm van een oog. Zelf vinden wij dit design minder mooi, maar hij is tenminste wel klein en compact. Het ronde accessoire kun je ophangen of op tafel neerzetten. Deze bewegingssensor bevat ook een lampje, maar deze zie je in de praktijk eigenlijk zelden. De Fibaro Motion Sensor kan beweging op een afstand van zeven meter herkennen. Fibaro geeft geen specificaties over de exacte kijkhoek, maar hoeft het ‘erg breed’. Hij meet ook de lichtintensiteit en omgevingstemperatuur en waarschuwt je als ermee gesaboteerd wordt. Let op dat je de HomeKit-versie kiest, want er is ook een versie die alleen voor Z-Wave geschikt is. Lees ook onze review van Fibaro sensoren, waarin we onder andere deze bewegingssensor bespreken.

+ Waarschuwt voor sabotage
+ Meet ook lichtintensiteit en temperatuur
+ Klein en compact
– Relatief duur
– Apart design

De Fibaro Motion Sensor kost rond de 65 euro en is verkrijgbaar bij:

Andere HomeKit-accessoires die je ook in Nederland kunt kopen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, sensor