Philips Hue Motion Sensor

Bewegingssensoren voor HomeKit: dit zijn de beste bewegingsmelders

Wil je dat de lampen automatisch aan gaan als je binnenkomt? Kijk dan eens naar een bewegingssensor met HomeKit. Zo kun je allerlei acties automatiseren, afhankelijk van de vraag of er iemand in een kamer aanwezig is of langs de bewegingssensor loopt. Dit zijn de beste HomeKit-bewegingssensoren!

Een bewegingssensor met HomeKit opent allerlei deuren. Je kan er al je andere HomeKit-accessoires mee automatiseren, zodat je geen knopjes meer in hoeft te drukken, je iPhone hoeft te pakken of Siri hoeft te gebruiken. Maar de ene bewegingssensor is de andere niet. In deze gids zetten we onze favorieten voor je op een rij.

Onze favoriete bewegingssensor met HomeKit: Philips Hue Motion v2

De Philips Hue Motion is één van de bekendste en best functionerende bewegingssensoren voor HomeKit. Deze werkt met alle HomeKit-accessoires en heeft een snelle reactietijd. We adviseren om voor de nieuwste versie Philips Hue Motion v2 te kiezen uit december 2021 omdat die nét iets beter is. Deze is op drie punten verbeterd:

  • Kan beweging op een afstand van 7 meter detecteren (voorheen 5)
  • Heeft twee extra gevoeligheidsniveau’s
  • Heeft een nieuwe setup-knop

In de praktijk is het grotere bereik niet zo goed merkbaar, dus als je al een bewegingssensor v1 hebt hoef je niet te upgraden. Bij een nieuwe aankoop kun je het beste wel voor de v2 kiezen, zeker omdat het prijsverschil niet zo groot is. De nieuwe sensor is gevoeliger: zelfs een kleine beweging wordt al gedetecteerd. Een nadeel van de nieuwe sensor is dat er nog geen ondersteuning is voor de experimentele functies van Hue Labs.

Philips Hue Motion Sensor
€34,99 Philips Hue Motion Sensor Signify

Een betrouwbare bewegingssensor die bovendien snel reageert.


Beide modellen van de Philips Hue Motion hebben een kijkhoek van 100 graden. Je kunt met deze sensor ook de lampen laten uitschakelen als er enige tijd geen beweging wordt gedetecteerd, maar dat moet dan wel via de Hue-app. Hierbij loopt er een timer af en als er in de tussentijd weer beweging wordt gedetecteerd geeft de sensor dit door.

Je kunt de sensor op een kast zetten of aan de muur bevestigen. ’s Nachts schakelt hij over naar een slimme nachtverlichting, zodat de lampen niet opeens fel gaan branden als je even uit bed gaat. Ze houden ook meteen de temperatuur en lichtsterkte in de gaten en sturen die waarden door naar HomeKit. Een nadeel is dat je een Hue-bridge nodig hebt.

De Philips Hue Motion kost rond de €40,- en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com, bij BCC en andere winkels.

+ Snelle reactietijd
+ Klein van formaat en makkelijk te verbergen
+ Meet ook temperatuur en lichtsterkte
– Kijkhoek van 100 graden is wat klein (de buitensensor heeft 160 graden)
– Vereist Hue-set met bridge

Philips Hue Outdoor buitensensor

Zoek je een bewegingssensor voor buitenshuis, zodat je automatisch je tuin- of buitenverlichting kunt laten inschakelen als er iemand door de tuin loopt? Dan kun je beter deze Philips Hue Outdoor nemen. Die is namelijk waterbestendig en werkt op batterijen. Je hoeft geen stroomkabel aan te leggen. Monteer de sensor bij de deur en de verlichting schakelt automatisch in, zodat je makkelijk het sleutelgat kunt vinden als je thuiskomt. Ook deze bewegingssensor heeft een Hue-bridge nodig. Hij is gemaakt van zwart kunststof, zodat hij buiten minder opvalt. Deze sensor voor buitenshuis heeft een kijkhoek van 160 graden.

Philips Hue Outdoor sensor

+ Zeer gevoelig
+ Geen stroomaansluiting nodig
+ Waterbestendig
+ Makkelijk te installeren
+ Grote kijkhoek
– Design is niet zo mooi

Aqara Smart Home Motion Sensor

Deze voordelige sensor van Aqara werkt met Zigbee en reageert daardoor snel, namelijk met een responstijd van 15 milliseconden. Om deze bewegingssensor te gebruiken heb je een Aqara-hub nodig. Let daarbij op dat je de EU-versie hebt. Deze sensor heeft een gezichtsveld van 170 graden en kan daardoor dus goed zien waar er beweging is. De sensor werkt met een knoopcelbatterij die meer dan 2 jaar mee gaat. Met een prijs van nog geen €20 is dit één van de goedkoopste opties.

Aqara Motion Sensor

+ Grote kijkhoek van 170 graden
+ Lage prijs
+ Werkt snel via Zigbee
– Vereist een losse hub

Bekijken bij Amazon

Eve Motion

De Elgato Eve Motion lijkt op de bewegingssensor van Philips, maar heeft als voordeel dat hij zelfstandig te gebruiken is. Je hebt dus geen bridge nodig. Ook zijn de afstand en de kijkhoek wat groter. De Eve Motion heeft een kijkhoek van 120 graden en kan tot negen (!) meter ver kijken. Hij werkt op twee AA-batterijen, die meer dan een jaar meegaan. Het nieuwste model is sinds zomer 2022 verkrijgbaar en werkt met Thread en Matter. Deze moet je hebben, als je voorbereid wilt zijn op de toekomst. Hij kost 40 euro via Eve en diverse winkels en is te herkennen aan het ronde ‘kijkoog’.

Eve Motion Sensor buitenshuis

Je kunt in de winkel ook nog de oudere versie uit 2016 aantreffen. Deze heeft een langwerpig kijkvenster en is niet geschikt voor Thread en Matter. Daardoor is deze sensor afhankelijk van Bluetooth en heeft een wat langere reactietijd, namelijk 2 seconden. Je zult iets langer moeten wachten totdat bijvoorbeeld de lampen aan gaan. Ook is het bereik een stuk minder door Bluetooth. Desondanks is de Eve Motion-sensor een prima product, met als belangrijkste voordelen dat je privacy wordt gewaarborgd en je nergens hoeft te registreren. Eve slaat je data ook niet op online servers op. Sterker nog: Eve weet helemaal niets van haar klanten en heeft daarom bewust voor HomeKit gekozen.

Eve Motion Sensor bewegingssensor

+ Nieuwste versie is voorzien van Thread en Matter
+ Nieuwste versie geschikt voor binnen en buiten
+ Grote kijkhoek en afstand
+ Te gebruiken zonder bridge
– Reactietijd wat langer (bij Bluetooth-versie)

IKEA Tradfri bewegingssensor

Zoek je een goedkope oplossing, dan zou je de IKEA bewegingssensor met artikelnummer 704.299.13 kunnen gebruiken. Deze kan maximaal 10 lampen automatisch aan en uit doen op basis van beweging. Je kunt de lichtbronnen koppelen aan de sensor en vervolgens kiezen voor een waarde tussen de 30% en 100% lichtsterkte. Dit zijn de standaard functies van IKEA’s home smart-systeem, maar dankzij de ondersteuning voor HomeKit is er natuurlijk veel meer mogelijk. De ondersteuning werd begin 2021 toegevoegd in firmwareversie 1.13.21.

Je koopt deze knop voor €12,95 bij IKEA.

Fibaro Motion Sensor

Je moet ervan houden: de Fibaro Motion Sensor heeft een wel heel herkenbaar uiterlijk in de vorm van een oog. Zelf vinden wij dit design minder mooi, maar hij is tenminste wel klein en compact. Het ronde accessoire kun je ophangen of op tafel neerzetten. Deze bewegingssensor bevat ook een lampje, maar deze zie je in de praktijk eigenlijk zelden. De Fibaro Motion Sensor kan beweging op een afstand van zeven meter herkennen. Fibaro geeft geen specificaties over de exacte kijkhoek, maar noemt het ‘erg breed’. Hij meet ook de lichtintensiteit en omgevingstemperatuur en waarschuwt je als ermee gesaboteerd wordt. Let op dat je de HomeKit-versie kiest, want er is ook een versie die alleen voor Z-Wave geschikt is. Lees ook onze review van Fibaro sensoren, waarin we onder andere deze bewegingssensor bespreken.

Fibaro accessoires met HomeKit.

+ Waarschuwt voor sabotage
+ Meet ook lichtintensiteit en temperatuur
+ Klein en compact
– Relatief duur
– Apart design

Onvis bewegingssensor met HomeKit

Onvis is een wat minder bekend merk als het gaat om HomeKit-accessoires. Het voordeel van deze sensor is dat deze rechtstreeks met HomeKit verbinding maakt en ook geen aparte registratie via een eigen app of een apart account nodig heeft. Net als bij de sensor van Eve dus. Hij heeft een kijkhoek van 100 graden en kan 7 meter naar voren kijken. Hij maakt verbinding via Bluetooth 5.0, waardoor het bereik soms wel wat tegen kan vallen. Behalve beweging kan hij ook de luchtvochtigheid en de temperatuur in de kamer meten. Een voordelig alternatief dus voor bijvoorbeeld de sensor van Eve.

Onvis Motion Sensor: bewegingssensor met HomeKit.

+ Vereist geen apart account
+ Voordelig geprijsd
+ Meet ook temperatuur en luchtvochtigheid
– Werkt alleen via Bluetooth
– Kijkhoek niet heel erg groot

Bekijken bij Amazon

Beveiligingscamera’s ook geschikt als bewegingssensor
Wist je dat je beveiligingscamera’s met HomeKit ook kunt gebruiken voor je automatiseringen? Een HomeKit-camera heeft in de Woning-app ook een aparte ’tegel’ voor bewegingsdetectie. Je hoeft dus in een kamer waar je een HomeKit-camera hebt staan ook nog eens een bewegingssensor te zetten. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat de lampen aan gaan of beginnen te knipperen zodra er beweging wordt gedetecteerd. Bekijk ons overzicht van camera’s met HomeKit om een indruk te krijgen van de opties. Een dergelijke camera kun je vaak nog voor veel meer toepassingen gebruiken.

Bekijk ook

Deze HomeKit-camera's zijn in Nederland verkrijgbaar (met en zonder HomeKit Secure Video)

Zoek je een camera met HomeKit-ondersteuning, dan kun je bij meerdere fabrikanten terecht. Dit zijn de HomeKit-camera's waar je uit kunt kiezen en we geven je de beste keuze voor een beveiligingscamera met HomeKit.

Wat kun je met een bewegingssensor?

Een bewegingssensor is in feite een heel eenvoudig digitaal ‘oog’ dat in de gaten houdt of er beweging optreedt. Is dat het geval, dan gaat er een signaal naar HomeKit, waarna je een bepaalde actie kunt uitvoeren. Zo kun je een melding krijgen als er bijvoorbeeld beweging is gedetecteerd als jij niet thuis bent.

Je kunt ook zorgen dat de lampen automatisch aan gaan. Elke denkbare actie met HomeKit is mogelijk, al zal het meestal gaan om het detecteren van indringers of het inschakelen van apparaten als je zelf thuis bent. Heb je een slimme stekker aangesloten, dan kun je vrijwel elk denkbaar apparaat aansturen, zelfs als er geen appbediening aanwezig is. Vaak zou je in plaats van een bewegingssensor ook een slimme knop voor HomeKit kunnen gebruiken, maar die vereist wel dat je nog een extra handeling uitvoert (namelijk op de knop drukken). Wil je dat de automatiseringen niet altijd worden uitgevoerd als je een kamer binnenkomt, dan is een knop een beter idee.

Andere HomeKit-accessoires die je ook in Nederland kunt kopen: