Thread-logo

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Apple en Thread: dit kun je ermee

Sinds de HomePod mini kunnen Apple-gebruikers de smart home protocol Thread gebruiken (niet te verwarren met het sociale netwerk Threads). Thread heeft nogal wat voordelen ten opzichte van bestaande netwerktechnologieën zoals Bluetooth, wifi en Zigbee. In deze gids lees je wat Thread is en wat je ermee kan in Apple-producten.

Thread in de iPhone 15 Pro: wat kun je ermee?

De iPhone 15 Pro is de allereerste smartphone waar Thread in zit. Apple zegt daarover in het persbericht het volgende:

Het is ook de allereerste smartphone die geschikt is voor Thread, wat interessante toepassingsmogelijkheden biedt voor de Woning-app.

Maar wat betekent dit voor jou als gebruiker? Daar is nog weinig over bekend. Thread wordt de afgelopen jaren steeds meer door accessoires voor je smart home gebruikt, zoals sensoren en knoppen. Mogelijk kan je met een iPhone 15 Pro direct een Thread-accessoire bedienen, zonder tussenkomst van een Thread-hub zoals de HomePod of Apple TV. Er wordt ook gespeculeerd dat je een iPhone in de toekomst kan gebruiken als Thread Border Router, maar dat lijkt onwaarschijnlijk aangezien een Thread Border Router altijd stroom moet krijgen.

Wat is Thread?

Maar wat is Thread precies? Thread is een IP-gebaseerde netwerktechnologie voor het koppelen van Internet of Things (IoT)-apparaten. Het verbruikt weinig energie en levert een goed beveiligd mesh-gebaseerd systeem op voor smart home-apparaten. Dankzij deze techniek heb je versterkers zoals de Eve Extend niet meer nodig. Er zijn nog meer initiatieven om smart home-apparaten beter met elkaar te laten samenwerken. Zo is er de smart home-standaard Matter, waar Thread ook een belangrijke rol in speelt.

Thread gebruikt open standaarden zoals IPv6 en 6LoWPAN. Al je apparaten moeten in staat zijn om met elkaar te ‘praten’, ongeacht de fabrikant. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van AES.

HomePod mini in kamer

Thread wordt ontwikkeld door de Thread Group, waarin Apple-engineer Stuart Cheshire een belangrijke rol speelt. Hij ontwikkelde bijna twintig jaar geleden Bonjour en Rendezvous voor Apple.

Hiermee kun je bijvoorbeeld printers en andere apparaten terugvinden in een netwerk, zonder uitgebreide configuratie te hoeven doen. Google, NXP, Somfy, Qualcomm en meer bedrijven zitten in het bestuur van de Thread Group. De techniek is dus geen eigendom van Apple, maar het is wel gemaakt door mensen met diepgaande kennis van Apple-technologie. Dat geeft vertrouwen dat het goed gaat werken op je Apple-apparaten.

Wat is het verschil met ZigBee, Z-Wave en WeMo?
Soortgelijke standaarden voor smart home zijn WeMo, ZigBee en Z-Wave. Uiteraard kunnen fabrikanten voor de draadloze verbinding van je smart home-apparaten ook gebruik maken van bekende technologieën zoals wifi en Bluetooth, maar daarbij is meestal geen sprake van een mesh-netwerk.

Hieronder zie je de verschillen in een tabel. Net als Zigbee en Z-Wave kan Thread al je apparaten met elkaar koppelen in een gigantisch mesh-netwerk. Er is niet voor elk apparaat een hub nodig, maar kan met een hub (zoals een HomePod, Apple TV 4K of Thread router) alle apparaten tegelijk van internet voorzien. Bij Zigbee en Z-Wave zijn voor de internetverbinding vaak wel afzonderlijke hubs nodig. Bij Zigbee is de hub vaak een eigen bridge, zoals de Philips Hue Bridge. Naast de genoemde standaarden is het ook mogelijk om met Bluetooth een mesh-netwerk te bouwen. Daarnaast staan veel apparaten via wifi in verbinding met elkaar en met een hub.

Z-Wave ZigBee WeMo Thread Bluetooth mesh
Bereik 100 feet 35 feet 100 feet 100 feet (theoretisch) 330 feet
Max. aantal apparaten 232 65.000 Afhankelijk van router 250-300 32.000
Datasnelheid 9.6-100 kbps 40-250 kbps Afhankelijk van router 250 kbps 1 Mbps
Frequentie 908/916 MHz (VS) 915 MHz/2.4 GHz 2.4 GHz 2.4 GHz 2.4 GHz
Netwerktype Mesh Mesh Ster Mesh Mesh
Hub nodig? Ja Ja Nee Ja Ja

Welke apparaten werken met Thread?

Dit zijn de Apple-apparaten die met Thread werken:

  • HomePod mini
  • HomePod (2e generatie)
  • Apple TV 4K (2e generatie, 2021)
  • Apple TV 4K (3e generatie, Wi-Fi + Ethernet, 2022)
  • iPhone 15 Pro (Max)

Daarnaast werken bepaalde producten van Eve, Nanoleaf, Aqara en meer met deze technologie. Sommige werken ook als Thread Border Router, zodat je ermee je smart home-netwerk kunt uitbreiden.

Bekijk ook

Wat is een Thread Border Router en waarom heb je het nodig?

We zien steeds vaker accessoires verschijnen die Thread ondersteunen. Daarbij wordt vaak een Thread Border Router vereist, om accessoires te kunnen aansturen. Maar hoe werkt het dan? En heb je er een nodig in je smart home?

Eve:

Bekijk ook

Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?

Nanoleaf:

HomePod mini met U1 en iPhone.

Een aandachtspunt daarbij is dat Apple bij de HomePod en Apple TV aangeeft dat de Thread-support beperkt is tot HomeKit-apparaten en Matter. Je kunt het dus niet gebruiken voor apparaten die wel Thread ondersteunen, maar geen HomeKit (of Matter). De producten van Eve en Nanoleaf werkten altijd al met HomeKit, dus daarmee zit je goed.

Wat heb je aan Thread-support op Apple-apparaten?

Niemand maakte zich druk om de Thread Group totdat Apple in augustus 2018 lid werd. Er is dan ook weinig te doen geweest rondom dit protocol. Totdat Apple ondersteuning toevoegde aan de HomePod mini, en later aan de Apple TV 4K en grote HomePod, omdat het vooral voordelen heeft voor HomeKit-gebruikers.

Een HomeKit- of Matter-product dat werkt met Thread, maakt dankzij dit protocol direct verbinding met deze HomeKit-hubs. Je kunt dit soort producten daardoor bedienen via de Woning-app, ook als je niet thuis bent en dus niet dicht bij het accessoire bent. Thread wordt tot nu toe dus alleen gebruikt voor smart home-accessoires.

Er is kans dat je nu al Thread-geschikte accessoires in huis hebt. Vrijwel alle recente Google Nest-apparaten bieden ondersteuning. Koop je de Nanoleaf Essentials-producten, dan maak je ook gebruik van Thread. Daarnaast kunnen de Nanoleaf Essentials ook via Bluetooth verbinding maken met een hub, zoals een Apple TV, iPad of HomePod zonder Thread die dienstdoet als woninghub.

Waar komt Thread vandaan?

Thread werd in juli 2014 voor het eerst aangekondigd. Google Nest, Samsung Electronics, ARM en enkele andere fabrikanten wilden een netwerkprotocol voor smart home dat de Internet ofThings (IoT) voor de komende jaren zou ondersteunen. Het is een open netwerkprotocol dat IPv6 gebruikt en net als ZigBee is gebaseerd op de 802.15.4 radio-standaard. Thread is niet geschikt voor het meer gangbare maar oudere IPv4 voor internetadressen. ZigBee en Z-Wave zijn niet IP-gebaseerd en werken daardoor niet gemakkelijk samen met andere standaarden zoals wifi, Ethernet en 4G. Zo ontstond de behoefte aan een nieuwe manier om mesh-netwerken te maken: Thread.

HomePod mini binnenkant

Thread is energiezuinig en is daardoor ook geschikt voor apparaten die op batterij werken. Het gaat om thermostaten, lichtschakelaars, beveiligingsproducten, sensoren en meer. Een nadeel is dat het communiceert op de 2,4 GHz-band, waardoor er interferentie kan ontstaan met andere technologieën, zoals Bluetooth en wifi. Maar wij hebben daar in de praktijk geen last van gehad met de Thread-accessoires die wij gebruiken.

Met Thread kun je een netwerk bouwen van meer dan 250 apparaten. Het netwerk is zelfhelend: als er een apparaat uitvalt of kapot gaat, lost het netwerk het zelf op. Er zijn plannen om Thread en ZigBee nauwer te laten samenwerken, zodat je niet meer afhankelijk bent van één protocol. Daarmee kan Thread ook omgaan met ZigBee-apparaten, maar het omgekeerde gaat waarschijnlijk niet lukken.

Een voordeel van Thread is dat de smart home-apparaten in huis met elkaar kunnen ‘praten’ zonder dat het een grote belasting vormt voor het netwerk of voor de batterijduur. De insteek is dat het veilig, betrouwbaar en schaalbaar moet zijn voor wel honderden apparaten tegelijk. Je normale router thuis kan dat aantal apparaten waarschijnlijk niet aan. Ook is het systeem redundant, dus als er eentje kapot gaat blijft het netwerk gewoon in de lucht.

Toekomst van Thread

In 2019 verscheen Thread 1.2, een grote upgrade met veel nieuwe functies, zoals ondersteuning voor Bluetooth LE-apparaten zoals smartphones. Zij kunnen verbinding maken met Thread-netwerken zonder dat de beveiliging van het systeem in gevaar komt. Het grootste struikelblok is dat het nog niet mogelijk is om je smart home volledig in te richten met Thread-geschikte apparaten. Verder heb je een Thread-geschikte router nodig. Ook niet alle fabrikanten doen mee.

Inmiddels is ook Thread 1.3 vrijgegeven, dat beter werkt met Matter support biedt voor Thread Border Routers.

Verder lezen:

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home.

HomePod