Logitech Pop-knop

Slimme knoppen voor HomeKit: dit zijn je opties voor knoppen

Met HomeKit-knoppen en dimmers wordt het bedienen van je slimme accessoires een stuk makkelijker. Je hebt dan geen iPhone meer nodig en kunt apparaten gemakkelijk inschakelen door op een knop te drukken. Soms is dat gemakkelijker dan aan Siri vragen. In deze gids zie je welke slimme knoppen voor HomeKit verkrijgbaar zijn en wat je ermee kunt doen.

Slimme knoppen voor HomeKit

Met slimme knoppen voor HomeKit zorg je ervoor dat ook andere mensen in huis allerlei accessoires kunnen bedienen, zonder dat ze toegang krijgen tot jouw HomeKit-account. Bovendien kun je met deze knoppen ook zonder een iPhone of Siri al je slimme apparaten in huis bedienen. Dat kan soms nét even handiger zijn. We bespreken in dit overzicht slimme knoppen en schakelaars met HomeKit waarmee je je smart home kunt aansturen. Vind je het te veel moeite om op een knop te drukken, dan zou je ook kunnen kiezen voor bewegingssensoren met HomeKit.

Het handige van HomeKit is dat je accessoires kunt bedienen met Siri of met één van de beschikbare HomeKit-apps, waaronder Apple’s eigen Woning-app. Maar er zijn gevallen waarbij een fysieke knop een stuk makkelijker in het gebruik is, bijvoorbeeld als je even geen iPhone of Apple Watch binnen handbereik hebt.

Let op: Tradfri-knop niet geschikt voor HomeKit
Voor de populaire Tradfri-serie van IKEA geldt dat de knoppen en sensoren nog niet geschikt zijn voor HomeKit. De IKEA Tradfri-lampen zelf werken wel met HomeKit.

Je kan onderstaande schakelaars configureren met de Woning-app, maar er zijn ook allerlei andere HomeKit-apps waarmee je meer mogelijkheden krijgt. Je kan dan bijvoorbeeld extra regels instellen, waardoor een knop anders reageert als een lamp aan of uit staat.

#1 Logitech POP

Logitech heeft met haar POP-knoppen een veelzijdige schakelaar in het assortiment. De POP-knoppen zijn geschikt voor onder andere Hue en Sonos, maar kun je ook koppelen aan al je andere HomeKit-accessoires. Je hebt daarvoor wel de POP Smart Button Kit nodig, bestaande uit een bridge en één of meer knoppen. Vervolgens kun je dit uitbreiden met losse knoppen, waarbij je kunt kiezen uit wit, grijs en enkele andere kleuren.

Logitech Pop op het nachtkastje

+ Stijlvolle en simpele knop
+ Werkt ook met Sonos en andere slimme accessoires
– Aan de prijzige kant
– Gebruikt vervangbare knoopcelbatterij

#2 Philips Hue Tap

De Hue Tap is een handige ronde schakelaar voor Hue-lampen, maar je kunt er ook andere apparaten mee aansturen. Je kan hem overal in huis neerleggen of aan de muur bevestigen. In eerste instantie was deze schakelaar alleen voor Hue, maar sinds een update van het Hue-systeem kun je er ook andere HomeKit-accessoires mee koppelen.

Philips Hue Tap

Het voordeel is dat de schakelaar bestaat uit uit vier knoppen en met de nodige apps kun je zelfs nog meer acties toevoegen. Een nadeel is dat je wel een Hue-bridge nodig hebt, omdat de knop niet op zichzelf te gebruiken is. De Hue Tap werkt zonder batterij: door op de knoppen te drukken wek je stroom op. Dat betekent wel dat je iets harder moet drukken om de knoppen te laten werken.

Zoek je een andere knop voor je Hue-accessoires, kijk dan eens naar de Philips Hue Dimmer en de Niko Dimschakelaars, die we verderop bespreken.

+ Ronde schakelaar met in totaal vier knoppen
+ Zonder batterijen
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken:

#3 Philips Hue Dimmer

Ook van Philips is deze Hue Dimmer Switch, eveneens een schakelaar voor HomeKit. Als je hem alleen voor je Hue-lampen gebruikt, kun je door ingestelde scenes scrollen door enkele keren op de bovenste knop te drukken. De middelste twee knoppen gebruik je om het licht te dimmen, terwijl de onderste knop je lampen uitschakelt. Zodra je hem aan HomeKit-koppelt, worden de knoppen als vier losse knoppen gezien. Daarmee is de Hue Dimmer net zo handig als de Hue Tap. Het grootste verschil zit hem in de prijs, want de Hue Dimmer is een stuk goedkoper. Verder is het zo dat je via de Hue-app veel meer functies kunt instellen voor de Dimmer, ook als je accessoires van derden gebruikt. De Tap heeft in de Hue-app geen extra functies.

Philips Hue White Ambiance dimmer

+ Vier knoppen in één accessoire
+ Relatief goedkope schakelaar
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken:

#4 (Elgato) Eve Button

Eén van de nieuwere knoppen is de Eve Button. Deze knop is vergelijkbaar met de Logitech POP, maar heeft het strakke uiterlijk van de recente Elgato Eve-accessoires. De Eve Button ondersteunt meerdere acties, namelijk enkel drukken, twee keer drukken en ingedrukt houden. Je kunt dus drie acties aan de Elgato Eve Button koppelen, waardoor hij goed van pas kan komen.

Elgato Eve Button met HomeKit

+ Drie acties aan enkele knop
+ Mooi design zoals andere recente Elgato-accessoires
– Werkt met knoopcelbatterij

Bekijken:

#5 Philips Hue Smart-knop

Philips Hue heeft een slimme knop waarmee je allerlei scenes kunt activeren. Je bedient de lampen met één druk op de knop en kunt ook het licht inschakelen op basis van het tijdstip. Druk je ‘s ochtends op de knop, dan krijg je bijvoorbeeld felle verlichting waarbij je goed kunt ontbijten en werken. Maar druk je ‘s avonds laat op dezelfde knop, dan activeert de Hue Smart-knop een gezellige scene met warm licht.

Philips Hue Smart knop

Met één klik bedien je je slimme lampen, zonder dat je een smartphone nodig hebt. Dus ook geschikt voor huisgenoten die technisch niet zo handig zijn. Druk één keer om de lampen aan en uit te zetten, of houd de knop ingedrukt om ze te dimmen of te versterken versterken.

Philips Hue slimme knop

Je kunt deze knop los gebruiken of aan de wand bevestigen met de speciale wandhouder. De knop is alleen verkrijgbaar in wit en is gemaakt van siliconenrubber. Hij heeft een IP-waarde van IP44 en is dus ook geschikt voor in de badkamer, omdat hij tegen spatwater kan. Buitenshuis is echter minder geschikt. Hij meet 32 x 14,5 mm en als je de wandplaat erbij wilt gebruiken moet je rekening houden met een muuroppervlak van 76 x 76 mm.

Net als bij de andere Hue-producten werkt het met HomeKit (via de Hue-bridge), Siri, Google Assistent, Amazon Alexa en Microsoft Cortana. De Philips Hue Smart-knop is voorgeconfigureerd en is dus meteen na het koppelen met je Hue-systeem te gebruiken, zonder dat je dingen hoeft in te programmeren.

+ Compact design
+ Gedrag van knop afhankelijk van tijdstip
– Vereist Philips Hue-hub
– Alleen verkrijgbaar in wit

Momenteel is deze knop alleen verkrijgbaar bij Hue zelf voor €19,95.

#6 Flic 2.0

De vernieuwde Flic Smart Button werkt met HomeKit. Het gaat om de tweede generatie die sinds de zomer van 2019 op de markt komt, dankzij een Kickstarter-campagne. De knop heeft een nieuw design en geeft betere feedback of je de knop hebt ingedrukt. Ook is het bereik verbeterd en is de batterijduur verbeterd. De Flic 2.0 werkt met een open platform voor ontwikkelaars, zodat zij er elke denkbare actie aan kunnen koppelen. Je leest er meer over in ons nieuwsartikel over de Flic 2.0.

+ Simpele en compacte knop
+ Open platform, ontwikkelaars kunnen allerlei toepassingen maken
– Aparte hub nodig

Bekijken:

  • Deze knop is nog niet in de winkel verkrijgbaar (meer info)

#7 Fibaro Button

De knop van Fibaro is de moeite waard om los te vermelden. Het is niet de meest elegante knop die er is, maar je ziet wel meteen wat de functie is: je moet erop drukken. De Fibaro Button is een soort The Voice-achtige alarmknop, waarmee je eenvoudig een scene kan activeren. De knop heeft drie acties (één keer indrukken, twee keer indrukken of ingedrukt houden) en is beschikbaar in drie kleuren: rood, wit en zwart.

Fibaro Button kleuren

+ Drie acties aan één knop
+ Duidelijke knop in drie kleuren
– Werkt met knoopcelbatterij
– Niet de mooiste knop

Bekijken:

#8 Nanoleaf Remote

De Nanoleaf Remote is een heel unieke afstandsbediening. Het is namelijk een twaalfvlak, oftewel een dodecaëder. Elk vlak heeft zijn eigen knop, dus je kan helemaal los gaan met het bedienen van je HomeKit-accessoires. De knop zelf kan ook van kleur veranderen die past bij je Nanoleaf Aurora of de Nanoleaf Canvas.

Nanoleaf Remote

Als je ook een Nanoleaf Rhythm-module hebt (standaard ingebouwd in de Canvas), kun je de kleuren van je Nanoleaf-lampen zelfs dimmen door de afstandsbediening te kantelen. Omdat de Nanoleaf Remote met HomeKit werkt, kun je natuurlijk ook al je andere accessoires bedienen.

+ Uniek design
+ Veel knoppen
– Vereist Nanoleaf-set om er alles uit te halen

#9 Alternatief: Niko Dimschakelaar

Zoek je een knop voor je Philips Hue-lampen, dan kun je ook eens kijken naar de Niko Dimschakelaars. Dit zijn knoppen die eruit zien als normale lichtschakelaars. Je kunt ze in verschillende uitvoeringen en kleuren (wit, grijs, zwart, creme) aanschaffen in verschillende afwerkingen zoals Pure, Intense en Original. Deze knoppen zijn ideaal om je Philips Hue-systeem te bedienen als je de Hue Tap of Hue Dimmer niet zo mooi vindt.

Niko dimschakelaar Philips Hue

Niko is een Belgisch bedrijf dat schakelmateriaal voor smart homes maakt. Het is een van de eerste partners die schakelaars heeft gemaakt voor het Friends of Hue-programma. Je kunt de lampen aan- en uitschakelen, voorgeprogrammeerde sferen instellen of de lampen dimmen.

+ Verkrijgbaar in meerdere kleuren en afwerkingen
+ Te gebruiken op bestaande lichtpunten
+ Neutraal design
+ Officieel Friends of Hue-product

Bekijken:

Meer HomeKit-accessoires
Zoek je nog meer accessoires voor HomeKit, kijk dan eens naar deze round-ups:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, smart home
Devices iPad, iPhone
Software iOS

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home