Aqara knop

Slimme knoppen voor HomeKit: dit zijn je opties voor schakelaars

Met HomeKit-knoppen en dimmers wordt het bedienen van je slimme accessoires een stuk makkelijker. Je hebt dan geen iPhone meer nodig en kunt apparaten gemakkelijk inschakelen door op een knop te drukken. Soms is dat gemakkelijker dan aan Siri vragen. In deze gids zie je welke slimme knoppen voor HomeKit verkrijgbaar zijn en wat je ermee kunt doen.

Minder interessant:

Er zijn nog véél meer oplossingen mogelijk, onder andere door Homebridge of een Homey te gebruiken. We hebben alleen oplossingen meegenomen die standaard al voor HomeKit geschikt zijn.

Slimme knoppen voor HomeKit

Met slimme knoppen voor HomeKit zorg je ervoor dat ook andere mensen in huis allerlei accessoires kunnen bedienen, zonder dat ze toegang krijgen tot jouw HomeKit-account. Bovendien kun je met deze knoppen ook zonder een iPhone of Siri al je slimme apparaten in huis bedienen. Dat kan soms nét even handiger zijn. We bespreken in dit overzicht slimme knoppen en schakelaars met HomeKit waarmee je je smart home kunt aansturen. Vind je het te veel moeite om op een knop te drukken, dan zou je ook kunnen kiezen voor bewegingssensoren met HomeKit. Verder heb je de mogelijkheid om de sensor achter een bestaande lichtknop in te bouwen, door te kiezen voor een Fibaro Switch of een Aqara Switch.


Het handige van HomeKit is dat je accessoires kunt bedienen met Siri of met één van de beschikbare HomeKit-apps, waaronder Apple’s eigen Woning-app. Maar er zijn gevallen waarbij een fysieke knop een stuk makkelijker in het gebruik is, bijvoorbeeld als je even geen iPhone of Apple Watch binnen handbereik hebt.

Je kunt een slimme knop op allerlei manieren gebruiken:

  • Om de verlichting aan en uit te doen.
  • Als knop om alles uit te schakelen. Te installeren bij de voordeur of op je nachtkastje.
  • En nog veel meer mogelijkheden om zelf te bedenken.

Je kan onderstaande schakelaars configureren met de Woning-app, maar er zijn ook allerlei andere HomeKit-apps waarmee je meer mogelijkheden krijgt. Je kan dan bijvoorbeeld extra regels instellen, waardoor een knop anders reageert als een lamp aan of uit staat.

Slimme knoppen met HomeKit

Naam knop Verbinding Prijs los Hub nodig voor HomeKit?
Eve Button Bluetooth €50 Niet nodig
Eve Light Switch Thread en Bluetooth €100 Niet nodig
Fibaro Button Bluetooth €60 Niet nodig
Philips Hue Dimmer Zigbee €20 Ja, €54,-
Philips Hue Smart-knop Zigbee €25 Ja, €54,-
Philips Hue Tap Dial Zigbee €50 Ja, €54,-
Aqara/Xiaomi Zigbee €15 Ja, €50,-
IKEA Snelkoppelknop Zigbee €10 Ja, €30,-
Lightwave RF €70 Ja, onbekend
Flic 2.0 Bluetooth €35 Ja, alleen in multipack

#1 De beste slimme knop: Aqara

Zoek je een goedkope optie, is de Aqara-knop een aanrader. Die kost minder dan 15 euro en ziet er stijlvol uit. Je hebt er echter wel een Aqara HomeKit-hub voor nodig, waarbij je de keuze hebt uit verschillende hubs en zelfs beveiligingscamera’s waar de hub-functie is ingebouwd.

Aqara was ooit een merk voor de liefhebbers, die graag zelf wilden knutselen en zich door Chinese handleidingen heen wilden worstelen. Maar inmiddels is die tijd voor bij en zijn er aparte EU-producten die voorzien zijn van een duidelijke handleiding in het Engels.

Met de knop kun je drie verschillende acties instellen, door eenmaal, tweemaal of lang drukken. Wil je liever een wandschakelaar, dan heeft Aqara die ook voor rond de €25. Je kunt deze onopvallend installeren op de plek waar de normale wandschakelaar zit. De schakelaars zijn draadloos en zijn overal op de muur te plakken zonder dat je een stroomdraad nodig hebt.

+ Goedkope producten
+ Stijlvol uiterlijk in wit
+ Keuze uit meerdere varianten, van slimme knop tot wandschakelaar
– Niet overal verkrijgbaar
– Chinese fabrikant, vooral geschikt voor gevorderden vanwege onoverzichtelijk productassortiment

De beste plek om voor Aqara-knoppen te kijken is bij Amazon, waar je verschillende uitvoeringen vindt voor een redelijke prijs.

Wireless Switch
ca. €15 Wireless Switch Aqara

Een goedkope knop met een neutraal uiterlijk. Je hebt wel een hub nodig voor HomeKit, maar als je die eenmaal hebt is uitbreiden van je systeem erg goedkoop.

Aqara knop


#2 De beste knop voor Hue-gebruikers: Philips Hue Dimmer Switch (nieuw model)

Ben je fanatiek Hue-gebruiker en heb je een bridge in huis, dan is de vernieuwde Philips Hue Dimmer Switch een interessante optie. Deze krijg je vaak meegeleverd bij een startpakket of bij een setje lampen, maar je kunt ‘m ook los kopen. En met een prijs van rond de 20 euro is hij een stuk goedkoper dan de knop van Eve. Wil je ook de andere Philips Hue-schakelaars en -knoppen bekijken, dan hebben we daar een aparte gids over.

Philips Hue Dimmer Switch 2021.

Dit is de vernieuwde versie van de Philips Hue Dimmer Switch die al veel langer bestaat en die we verderop bespreken. Dit nieuwe model is te herkennen aan de afgeronde hoeken. Het grootste verschil met de vorige generatie Hue Dimmer, is dat er nu maar drie in plaats van vier fysieke knoppen op zitten. Qua functies merk je daar echter niets van: de middelste knop gebruik je nog steeds om de helderheid hoger (bovenste deel van de knop) of lager (onderste deel van de knop) te zetten. In de Woning-app worden de vier huidige knoppen als individuele programmeerbare knop gezien. De dimmer is sinds januari 2020 verkrijgbaar in de Philips Hue-shop en andere aanbieders, waaronder Conrad.

+ Nieuw design met afgeronde hoeken
+ Vaak meegeleverd met Hue-lampen
+ Relatief goedkoop
– Hue-bridge vereist

Bekijk ook

Philips Hue-schakelaars en knoppen: welke moet je hebben?

Zoek je een fysieke knop om je Philips Hue-lampen te bedienen, dan heb je keuze uit officiële accessoires van Philips Hue of de Friends of Hue-wandschakelaars. Kies je voor de Dimmer, Smart Button of een schakelaar van derden? Hier lees je wat je opties zijn.


#3 Philips Hue Tap Dial

Om al je lampen te bedienen kun je ook de tweede generatie Hue Tap gebruiken. Dit is een ronde afstandsbediening met vier knoppen. Elke knop kan worden ingesteld om de verlichting in maximaal drie afzonderlijke kamers of zones in huis te bedienen. Zo kun je snel een lichtscene activeren. De Tap is er in zwart of wit.

Philips Hue Tap wit

Door een knop aan te tikken kun je onmiddellijk een lichtscène activeren of aanpassen. Er zit ook een intuïtieve dimregeling in: hoe sneller je aan de knop draait, hoe sneller de verlichting dimt of helderder wordt. Draai je langzamer, dan gebeurt het wat geleidelijker. Net als de vorige Hue Tap kun je ‘m los gebruiken, aan de muur bevestigen of magnetisch aan een metalen oppervlak plakken. De Europese versie wordt geleverd met een vierkante achterplaat en is iets kleiner dan in de afbeeldingen die je hier ziet. In tegenstelling tot de vorige Hue Tap, die zelf energie opwekte door het indrukken van de knop, vereist de nieuwe Hue Tap Dial een batterij. Het gaat om een CR2032-batterij, ook wel bekend als een knoopcelbatterij. De Philips Hue Tap in zwart of wit kost 
€49,99. Lees ook onze Philips Hue Tap review.

+ Betrouwbare fabrikant
+ Keuze uit twee kleuren
+ Gaat lang mee op een batterij
– Hue-app nodig voor uitgebreide instelling van de knoppen


#4 Philips Hue Smart-knop

Philips Hue heeft een slimme knop waarmee je allerlei scenes kunt activeren. Je bedient de lampen met één druk op de knop en kunt ook het licht inschakelen op basis van het tijdstip. Druk je ’s ochtends op de knop, dan krijg je bijvoorbeeld felle verlichting waarbij je goed kunt ontbijten en werken. Maar druk je ’s avonds laat op dezelfde knop, dan activeert de Hue Smart-knop een gezellige scene met warm licht.

Philips Hue Smart knop

Met één klik bedien je je slimme lampen, zonder dat je een smartphone nodig hebt. Dus ook geschikt voor huisgenoten die technisch niet zo handig zijn. Druk één keer om de lampen aan en uit te zetten, of houd de knop ingedrukt om ze te dimmen of te versterken versterken.

Philips Hue slimme knop

Je kunt deze knop los gebruiken of aan de wand bevestigen met de speciale wandhouder. De knop is alleen verkrijgbaar in wit en is gemaakt van siliconenrubber. Hij heeft een IP-waarde van IP44 en is dus ook geschikt voor in de badkamer, omdat hij tegen spatwater kan. Buitenshuis is echter minder geschikt. Hij meet 32 x 14,5 mm en als je de wandplaat erbij wilt gebruiken moet je rekening houden met een muuroppervlak van 76 x 76 mm.

Net als bij de andere Hue-producten werkt het met HomeKit (via de Hue-bridge), Siri, Google Assistent, Amazon Alexa en Microsoft Cortana. De Philips Hue Smart-knop is voorgeconfigureerd en is dus meteen na het koppelen met je Hue-systeem te gebruiken, zonder dat je dingen hoeft in te programmeren.

+ Compact design
+ Gedrag van knop afhankelijk van tijdstip
– Vereist Philips Hue-hub
– Alleen verkrijgbaar in wit

Bekijk de Philips Hue Smart Button bij Amazon.nl voor ca. €25


#5 Eve Button

Update: Eve heeft deze knop uit het assortiment gehaald. Hij is nog wel gewoon te gebruiken, maar is momenteel wat moeilijker verkrijgbaar. Je kunt nog wel terecht bij Amac (zolang de voorraad strekt).

Heb je nog geen hubs en bridges en wil je geen gedoe met Chinese producten, dan is de Eve Button wat ons betreft de beste slimme knop. De Eve Button wordt gemaakt door een Duits bedrijf en de makers hebben veel aandacht voor privacy. Het is niet de goedkoopste knop in het assortiment, maar voor mensen die gemak belangrijk vinden is het de simpelste oplossing die je kunt kopen. Je hebt voor deze knop geen speciale hub nodig om HomeKit te kunnen gebruiken en dat bespaart geld.

De Eve Button is vergelijkbaar met de Logitech POP, maar heeft het strakke uiterlijk van de recente Elgato Eve-accessoires. De Eve Button ondersteunt meerdere acties, namelijk enkel drukken, twee keer drukken en ingedrukt houden. Je kunt dus drie acties aan de Elgato Eve Button koppelen.

+ Drie acties op een enkele knop
+ Geen hub nodig
+ Makkelijk in gebruik
+ Privacy is bij Eve goed geregeld
+ Mooi design zoals andere recente Elgato-accessoires
– Werkt met knoopcelbatterij
– Bluetooth, dus beperkt bereik

Elgato Eve Button met HomeKit


#6 IKEA Tradfri Snelkoppelknop

De IKEA Snelkoppelknop voor het Tradfri-systeem is sinds februari 2021 ook geschikt voor HomeKit. Daarmee komt er een relatief goedkope oplossing bij. Je hebt hiervoor wel een Tradfri-hub met firmware 1.13.21 of nieuwer nodig. Het updaten van het systeem doe je via de IKEA Home Smart-app, waarna de bewegingssensor en snelkoppelknop in de Woning-app voor HomeKit verschijnen. Daar kun je ze vervolgens instellen en bijvoorbeeld koppelen in automatiseringen.

Tradfri Snelkoppelknop IKEA

Met de Snelkoppelknop kun je snel scènes activeren en bijvoorbeeld lampen uitschakelen. Je kan er stickers met icoontjes op plakken, zodat je kan zien wat je met de knop precies activeert. De snelkoppelknop kost €10,- en de benodigde hub kost €25,-.

+ Erg goedkoop
+ Neutraal design
– Vereist Tradfri-bridge
– Systeem is soms wat minder betrouwbaar


#7 Lightwave knoppen

De Lightwave Smart Series-producten waren korte tijd verkrijgbaar bij de Apple Store, waar je deze wandschakelaars voor prijzen tussen de 70 en 120 euro kon kopen. Inmiddels zijn ze daar weer verdwenen, maar Conrad verkoop ze nog wel. Let op dat je voor de Lightwave-wandschakelaars wel een stroomaansluiting en de Lightwave Link Plus-hub nodig hebt. Deze knoppen heten Smart Dimmer en zijn te bedienen met je iPhone of iPad, HomeKit en Siri. Je gebruikt de Lightwave-app voor het instellen van automatiseringsfuncties, zoals tijdschakelaars, gegroepeerde activiteiten en triggers. De knoppen werken met een eigen RF-protocol, dus niet via Wi-Fi. Dit heeft volgens de fabrikant een groter bereik en heeft minder last van interferentie. Via de Lightwave-app kun je bovendien je energieverbruik bijhouden.

Lightwave Smart Dimmer

De Lightwave Smart Dimmer past in een inbouwdoos van 35 mm en is uitgevoerd in roestvrij staal of wit metaal. Je kunt kiezen uit een enkele of dubbele uitvoering.

Bekijken bij Amac (ook in wit)


#8 Eve Light Switch

De Eve Light Switch is de eerste lichtschakelaar met Bluetooth én Thread, de nieuwe netwerktechnologie. Deze vereist geen eigen hub en doet ook dienst als Thread Router, zodat je netwerk nog verder wordt uitgebreid. De lichtschakelaar is bedoeld voor Europa en heeft standaard afmetingen. Je kunt deze meenemen in je HomeKit-automatiseringen. Wel moet de montagedoos beschikken over een nuldraad (blauw). De Eve-lichtschakelaar is ook te gebruiken als Bluetooth-accessoire.

Je koopt de Eve Light Switch bij Amac en bij Amazon.nl.

Bekijk ook

Eve brengt eerste lichtschakelaar met Thread uit

Eve heeft een nieuwe versie van de lichtschakelaar uitgebracht. Deze biedt ondersteuning voor Thread en is bedoeld voor de Europese markt. De schakelaar kan zowel Thread als Bluetooth gebruiken.


#9 Fibaro Button

De knop van Fibaro is de moeite om apart te vermelden. Het is niet de meest elegante knop die er is, maar je ziet wel meteen wat de functie is: dit is een knop waarop je moet drukken. Ideaal dus als noodknop voor je wat oudere familieleden. Je zou deze knop echter ook kunnen gebruiken om The Voice of Holland na te spelen. Of om een scene te activeren.

De knop heeft drie acties (één keer indrukken, twee keer indrukken of ingedrukt houden) en is beschikbaar in drie kleuren: rood, wit en zwart. Uiteraard is ‘ie geschikt voor HomeKit. Maar let wel op bij de Fibaro-producten, want er zijn van de meeste producten afzonderlijke versies met en zonder HomeKit.

Fibaro Button kleuren

+ Drie acties aan één knop
+ Duidelijke knop in drie kleuren
– Werkt met knoopcelbatterij
– Niet de mooiste knop


#10 Flic 2.0

Toen de vernieuwde Flic Smart Button 2.0 werd aangekondigd beloofde de fabrikant dat deze met HomeKit zou werken. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd, maar inmiddels is deze belofte ingewilligd.

Flic 2 knoppen

Het gaat om de tweede generatie die dankzij een Kickstarter-campagne kon worden ontwikkeld. De knop heeft een nieuw design en geeft betere feedback of je de knop hebt ingedrukt. Ook is het bereik verbeterd en is de batterijduur verbeterd. De Flic 2.0 werkt met een open platform voor ontwikkelaars, zodat zij er elke denkbare actie aan kunnen koppelen. Ook leuk is dat je er stickers op kunt plakken, om meteen duidelijk te maken welke actie eraan gekoppeld is. Je leest er meer over in ons nieuwsartikel over de Flic 2.0.

+ Simpele en compacte knop
+ Open platform, ontwikkelaars kunnen allerlei toepassingen maken
+ Heeft HomeKit-ondersteuning
– Aparte hub nodig
– Wat lastiger verkrijgbaar

Bekijken:

Bekijk ook

Vernieuwde Flic 2.0 knop werkt met HomeKit

De tweede generatie van de Flic Smart Button werkt met HomeKit. Met de knop kun je een aantal vooraf ingestelde acties uitvoeren door op de knop te drukken. De ondersteuning voor HomeKit is nieuw.


#11 Philips Hue Dimmer (moeilijk verkrijgbaar)

Deze Philips Hue Dimmer Switch is te gebruiken als schakelaar voor HomeKit. Als je hem alleen voor je Hue-lampen gebruikt, kun je door ingestelde scenes scrollen door enkele keren op de bovenste knop te drukken. De middelste twee knoppen gebruik je om het licht te dimmen, terwijl de onderste knop je lampen uitschakelt. Zodra je hem aan HomeKit-koppelt, worden de knoppen als vier losse knoppen gezien.

Eerder verkocht Philips ook de Hue Tap. Het grootste verschil zit hem in de prijs, want de Hue Dimmer is een stuk goedkoper. Verder is het zo dat je via de Hue-app veel meer Dimmer-functies kunt instellen, ook als je accessoires van derden gebruikt. Bij de Tap is dat niet het geval en bovendien is deze knop uit het assortiment gehaald.

Philips Hue White Ambiance dimmer

+ Vier knoppen in één accessoire
+ Relatief goedkope schakelaar
– Vereist Hue-set met bridge


#12 Logitech POP (moeilijk verkrijgbaar)

Logitech had met de POP-knoppen een veelzijdige schakelaar in het assortiment, maar dit product wordt helaas niet meer ondersteund door de fabrikant. De POP-knoppen zijn geschikt voor onder andere Hue en Sonos, maar kun je ook koppelen aan al je andere HomeKit-accessoires. Je hebt daarvoor wel de POP Smart Button Kit nodig, bestaande uit een bridge en één of meer knoppen. Vervolgens kun je dit uitbreiden met losse knoppen, waarbij je kunt kiezen uit wit, grijs en enkele andere kleuren.

Logitech Pop op het nachtkastje

+ Stijlvolle en simpele knop
+ Werkt ook met Sonos en andere slimme accessoires
– Aan de prijzige kant
– Wordt niet meer ondersteund
– Gebruikt vervangbare knoopcelbatterij

Je koopt de Logitech POP onder andere bij Amazon.nl.

#13 Friends of Hue-knoppen

Zoek je een knop voor je Philips Hue-lampen, dan kun je ook eens kijken naar de Friends of Hue-wandschakelaars. Er zijn tegenwoordig heel wat fabrikanten die ze maken. Ze zien eruit als normale lichtschakelaars en je kunt ze kopen in verschillende uitvoeringen en kleuren (wit, grijs, zwart, creme). Deze knoppen zijn ideaal om je Philips Hue-systeem te bedienen als jij (of je partner) de slimme knoppen die we hierboven bespreken niet mooi vindt. Omdat het lijkt op een wandschakelaar kun je ze onopvallend op de muur plakken.

Niko dimschakelaar Philips Hue

Je kunt deze wandschakelaars aanbrengen op de plekken waar je bestaande lichtpunten zijn, maar het mooie is: je hebt vaak geen stroomaansluiting nodig. Sommige werken met een verwisselbare batterij, andere wekken zelf energie op door op de knop te drukken.

+ Verkrijgbaar in meerdere kleuren en afwerkingen
+ Te gebruiken op bestaande lichtpunten
+ Neutraal design
+ Geen stroomaansluiting nodig
– Vereist installatie

Bekijk ook

Philips Hue-schakelaars en knoppen: welke moet je hebben?

Zoek je een fysieke knop om je Philips Hue-lampen te bedienen, dan heb je keuze uit officiële accessoires van Philips Hue of de Friends of Hue-wandschakelaars. Kies je voor de Dimmer, Smart Button of een schakelaar van derden? Hier lees je wat je opties zijn.

Meer HomeKit-accessoires
Zoek je nog meer accessoires voor HomeKit, kijk dan eens naar deze round-ups:

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!

Heb je een geschikte HomeKit-knop gekozen? Dan kun je met onze lijst van HomeKit-apps bezig gaan met het inrichten van kamers en het regelen van al je automatiseringen!

https://www.iculture.nl/gids/beste-homekit-apps/

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home