Philips Hue Tap ophangen.

Slimme knoppen voor HomeKit: dit zijn je opties voor knoppen

Met HomeKit-knoppen en dimmers wordt het bedienen van je slimme accessoires een stuk makkelijker. Je hebt dan geen iPhone meer nodig en . In deze gids zie je wat er mogelijk is.

Slimme knoppen voor HomeKit

Met slimme knoppen voor HomeKit zorg je ervoor dat ook andere mensen in huis allerlei accessoires kunnen bedienen, zonder dat ze toegang krijgen tot jouw HomeKit-account. Bovendien kun je met deze knoppen ook zonder een iPhone of Siri al je slimme apparaten in huis bedienen. Dat kan soms nét even handiger zijn. We bespreken in dit overzicht slimme knoppen en schakelaars met HomeKit waarmee je je smart home kunt aansturen. Vind je het te veel moeite om op een knop te drukken, dan zou je ook kunnen kiezen voor bewegingssensoren met HomeKit.

Slimme knoppen voor HomeKit

Het handige van HomeKit is dat je accessoires kunt bedienen met Siri of met één van de beschikbare HomeKit-apps, waaronder Apple’s eigen Woning-app. Maar er zijn gevallen waarbij een fysieke knop een stuk makkelijker in het gebruik is, bijvoorbeeld als je even geen iPhone of Apple Watch binnen handbereik hebt. Voor de populaire Tradfri-serie van IKEA geldt dat de knoppen en sensoren nog niet geschikt zijn voor HomeKit. De IKEA Tradfri-lampen zelf werken wel met HomeKit.

Je kan onderstaande schakelaars configureren met de Woning-app, maar er zijn ook allerlei andere HomeKit-apps waarmee je meer mogelijkheden krijgt. Je kan dan bijvoorbeeld extra regels instellen, waardoor een knop anders reageert als een lamp aan of uit staat.

Logitech POP Starter Kit

Logitech heeft met haar POP-knoppen een veelzijdige schakelaar in het assortiment. De POP-knoppen zijn geschikt voor onder andere Hue en Sonos, maar kun je ook koppelen aan al je andere HomeKit-accessoires. Je hebt daarvoor wel de POP Smart Button Kit nodig, bestaande uit een bridge en één of meer knoppen. De knop is beschikbaar wit, grijs en enkele andere kleuren.

Logitech POP Kit.

+ Stijlvolle en simpele knop
+ Werkt ook met Sonos en andere slimme accessoires
– Aan de prijzige kant
– Gebruikt vervangbare knoopcelbatterij

Bekijken: Logitech POP Starter Kit (ca. €90)

Philips Hue Tap

De Hue Tap is een handige ronde schakelaar voor Hue-systemen. Je kan hem overal in huis leggen, maar met de meegeleverde bevestigingen hang je hem ook aan je muur. In eerste instantie was deze schakelaar alleen voor Hue, maar sinds een update van het Hue-systeem kun je er ook andere HomeKit-accessoires mee koppelen. Het voordeel is dat de schakelaar bestaat uit uit vier knoppen en met de nodige apps kun je zelfs nog meer acties toevoegen. Een nadeel is dat je wel een Hue-bridge nodig hebt, omdat de knop niet op zichzelf te gebruiken is. De Hue Tap werkt zonder batterij: door op de knoppen te drukken wek je stroom op. Dat betekent wel dat je iets harder moet drukken om de knoppen te laten werken.

Philips Hue Tap

+ Ronde schakelaar met in totaal vier knoppen
+ Zonder batterijen
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken: Philips Hue Tap (ca. €60)

Philips Hue Dimmer

Ook van Philips is deze Hue Dimmer Switch, eveneens een schakelaar voor HomeKit. Als je hem alleen voor je Hue-lampen gebruikt, kun je door ingestelde scenes scrollen door enkele keren op de bovenste knop te drukken. De middelste twee knoppen gebruik je om het licht te dimmen, terwijl de onderste knop je lampen uitschakelt. Zodra je hem aan HomeKit-koppelt, worden de knoppen als vier losse knoppen gezien. Daarmee is de Hue Dimmer net zo handig als de Hue Tap. Het grootste verschil zit hem in de prijs, want de Hue Dimmer is een stuk goedkoper.

Philips Hue White Ambiance dimmer

+ Vier knoppen in één accessoire
+ Relatief goedkope schakelaar
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken: Philips Hue Dimmer (ca. €25)

(Elgato) Eve Button

Eén van de nieuwere knoppen is de Eve Button. Deze knop is vergelijkbaar met de Logitech POP, maar heeft het strakke uiterlijk van de recente Elgato Eve-accessoires. De Eve Button ondersteunt meerdere acties, namelijk enkel drukken, twee keer drukken en ingedrukt houden. Je kunt dus drie acties aan de Elgato Eve Button koppelen, waardoor hij goed van pas kan komen.

Elgato Eve Button met HomeKit

+ Drie acties aan enkele knop
+ Mooi design zoals andere recente Elgato-accessoires
– Werkt met knoopcelbatterij

Bekijken: Elgato Eve Button (ca. €50)

Fibaro Button

De knop van Fibaro is de moeite waard om los te vermelden. Het is niet de meest elegante knop die er is, maar je ziet wel meteen dat je erop moet drukken. De Fibaro Button is een soort The Voice-achtige knop, waarmee je eenvoudig een scene kan activeren. De knop heeft drie acties (één keer indrukken, twee keer indrukken of ingedrukt houden) en is beschikbaar in drie kleuren: rood, wit en zwart.

Fibaro Button kleuren

+ Drie acties aan één knop
+ Duidelijke knop in drie kleuren
– Werkt met knoopcelbatterij

Bekijken: Fibaro Button (ca. €60)

Nanoleaf Remote

De Nanoleaf Remote is een hele unieke afstandsbediening. Het is namelijk een twaalfvlak, oftewel een zogenaamde dodecaëder. Elk vlak heeft zijn eigen knop, dus je kan helemaal los gaan met het bedienen van je HomeKit-accessoires. De knop zelf kan ook van kleur veranderen die past bij je Nanoleaf Aurora-set. Als je ook een Nanoleaf Rhythm-module hebt, kun je de kleuren van je Nanoleaf-lampen zelfs dimmen door de afstandsbediening te kantelen. Omdat de Nanoleaf Remote met HomeKit werkt, kun je natuurlijk ook al je andere accessoires bedienen.

Nanoleaf Remote

+ Uniek design
+ Veel knoppen
– Vereist Nanoleaf Aurora-set om er alles uit te halen

Bekijken: Nanoleaf Aurora (ca. €60)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, smart home
Devices iPad, iPhone
Software iOS