Philips Hue Tap ophangen.

Slimme knoppen en sensoren voor HomeKit

Met HomeKit-knoppen en sensoren wordt het bedienen van je slimme accessoires een stuk makkelijker. Je hebt dan geen iPhone meer nodig of kunt accessoires automatisch laten reageren op basis van beweging. In deze gids zie je wat er mogelijk is.

Slimme HomeKit-knoppen

Met slimme knoppen en sensoren voor HomeKit zorg je ervoor dat ook je allerlei accessoires kunnen bedienen, zonder dat je ze toegang hoeft te geven tot jouw HomeKit-account. Bovendien kun je met deze knoppen en sensoren ook zonder een iPhone of Siri al je slimme apparaten in huis bedienen. Dit zijn de meest handige opties. We bespreken een aantal knoppen en schakelaars waarmee je je smart home kunt aansturen, maar behandelen ook een aantal contact- en bewegingssensoren.

Slimme knoppen voor HomeKit

Het handige van HomeKit is dat je accessoires kunt bedienen met Siri of met één van de beschikbare HomeKit-apps, waaronder Apple’s eigen Woning-app. Maar er zijn echter gevallen waarbij een fysieke knop een stuk makkelijker in het gebruik is, bijvoorbeeld als je even geen iPhone of Apple Watch binnen handbereik hebt. Nog handiger zijn bewegingssensoren, waarmee je zelfs handelingen automatisch kunt uitvoeren op basis van beweging. Hieronder zetten we enkele mogelijke opties voor je op een rij. Voor de populaire Tradfri-serie van IKEA geldt dat alleen de lampen zelf met HomeKit werken en niet de knoppen en bewegingssensoren.

Je kan onderstaande schakelaars configureren met de Woning-app, maar er zijn ook allerlei andere HomeKit-apps waarmee je meer mogelijkheden krijgt. Je kan dan bijvoorbeeld extra regels instellen, waardoor een knop anders reageert als een lamp aan of uit staat.

Logitech POP Starter Kit

Logitech heeft met haar POP-knoppen een veelzijdige schakelaar in het assortiment. De POP-knoppen zijn geschikt voor onder andere Hue en Sonos, maar kun je ook koppelen aan al je andere HomeKit-accessoires. Je hebt daar wel de POP Smart Button Kit voor nodig, waar zowel een bridge als één knop in zit. De knop is zowel beschikbaar in het wit als grijs, maar de knop in dit pakket is er alleen in het wit.

Logitech POP Kit.

+ Stijlvolle en simpele knop
+ Werkt ook met Sonos en andere slimme accessoires
– Aan de prijzige kant
– Gebruikt vervangbare knoopcelbatterij

Bekijken: Logitech POP Starter Kit (ca. €90)

Philips Hue Tap

De Hue Tap is een handige ronde schakelaar voor Hue-systemen. Je kan hem overal in huis leggen, maar met de meegeleverde bevestigingen hang je hem ook aan je muur. In eerste instantie was deze schakelaar alleen voor Hue, maar sinds een update van het Hue-systeem kun je er ook andere HomeKit-accessoires mee koppelen. Het voordeel is dat de schakelaar bestaat uit uit vier knoppen en met de nodige apps kun je zelfs nog meer acties toevoegen. Een nadeel is dat je wel een Hue-bridge nodig hebt, omdat de knop niet op zichzelf te gebruiken is. De Hue Tap werkt zonder batterij: door op de knoppen te drukken wek je stroom op. Dat betekent wel dat je iets harder moet drukken om de knoppen te laten werken.

Philips Hue Tap

+ Ronde schakelaar met in totaal vier knoppen
+ Zonder batterijen
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken: Philips Hue Tap (ca. €60)

Philips Hue Dimmer

Ook van Philips is deze Hue Dimmer Switch, eveneens een schakelaar voor HomeKit. Als je hem alleen voor je Hue-lampen gebruikt, kun je door ingestelde scenes scrollen door enkele keren op de bovenste knop te drukken. De middelste twee knoppen gebruik je om het licht te dimmen, terwijl de onderste knop je lampen uitschakelt. Zodra je hem aan HomeKit-koppelt, worden de knoppen als vier losse knoppen gezien. Daarmee is de Hue Dimmer net zo handig als de Hue Tap. Het grootste verschil zit hem in de prijs, want de Hue Dimmer is een stuk goedkoper.

Philips Hue White Ambiance dimmer

+ Vier knoppen in één accessoire
+ Relatief goedkope schakelaar
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken: Philips Hue Dimmer (ca. €25)

(Elgato) Eve Button

Eén van de nieuwere knoppen is de Eve Button. Deze knop is vergelijkbaar met de Logitech POP, maar heeft het strakke uiterlijk van de recente Elgato Eve-accessoires. De Eve Button ondersteunt meerdere acties, namelijk enkel drukken, twee keer drukken en ingedrukt houden. Je kunt dus drie acties aan de Elgato Eve Button koppelen, waardoor hij goed van pas kan komen.

Elgato Eve Button met HomeKit

+ Drie acties aan enkele knop
+ Mooi design zoals andere recente Elgato-accessoires
– Werkt met knoopcelbatterij

Bekijken: Elgato Eve Button (ca. €50)

Fibaro Button

De knop van Fibaro is de moeite waard om los te vermelden. Het is niet de meest elegante knop die er is, maar je ziet wel meteen dat je erop moet drukken. De Fibaro Button is een soort The Voice-achtige knop, waarmee je eenvoudig een scene kan activeren. De knop heeft drie acties (één keer indrukken, twee keer indrukken of ingedrukt houden) en is beschikbaar in drie kleuren: rood, wit en zwart.

Fibaro Button kleuren

+ Drie acties aan één knop
+ Duidelijke knop in drie kleuren
– Werkt met knoopcelbatterij

Bekijken: Fibaro Button (ca. €60)

Nanoleaf Remote

De Nanoleaf Remote is een hele unieke afstandsbediening. Het is namelijk een twaalfvlak, oftewel een zogenaamde dodecaëder. Elk vlak heeft zijn eigen knop, dus je kan helemaal los gaan met het bedienen van je HomeKit-accessoires. De knop zelf kan ook van kleur veranderen die past bij je Nanoleaf Aurora-set. Als je ook een Nanoleaf Rhythm-module hebt, kun je de kleuren van je Nanoleaf-lampen zelfs dimmen door de afstandsbediening te kantelen. Omdat de Nanoleaf Remote met HomeKit werkt, kun je natuurlijk ook al je andere accessoires bedienen.

Nanoleaf Remote

+ Uniek design
+ Veel knoppen
– Vereist Nanoleaf Aurora-set om er alles uit te halen

Bekijken: Nanoleaf Aurora (ca. €60)

Philips Hue Motion

Met bewegingssensoren kun je accessoires makkelijker automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die de lampen activeren als je binnenkomt. De Philips Hue Motion werkt met alle HomeKit-accessoires, mits je de juiste update geïnstalleerd hebt. Deze schakelaar heeft een snelle reactietijd en kan maximaal vijf meter zien met een kijkhoek van 100 graden. In HomeKit meet deze sensor ook nog de temperatuur en lichtsterkte.

Philips Hue Motion Sensor aan de muur bevestigen

+ Snelle reactietijd
+ Klein van formaat en makkelijk te verbergen
+ Meet ook temperatuur en lichtsterkte
– Afstand en kijkhoek wat klein
– Vereist Hue-set met bridge

Bekijken: Philips Hue Motion (ca. €38)

(Elgato) Eve Motion

De Elgato Eve Motion is vergelijkbaar met de bewegingssensor van Philips, maar heeft een groot verschil dat deze helemaal op zichzelf te gebruiken is (zonder bridge) en dat de afstand en kijkhoek wat groter zijn. De Eve Motion heeft een kijkhoek van 120 graden en kan tot negen meter ver kijken. Een nadeel is dat de reactietijd wat langer is, waardoor je iets langer moet wachten tot de acties die gekoppeld zijn aan de beweging uitgevoerd worden.

Elgato Eve Motion op een tafel.

+ Grote kijkhoek en afstand
+ Te gebruiken zonder bridge
– Reactietijd wat langer

Bekijken: Elgato Eve Motion (ca. €50)

Elgato Eve Door & Window en Fibaro Door/Window Sensor

Deze sensor kijkt niet of er beweging geconstateerd wordt, maar checkt of je raam of deur open of gesloten zijn. Aan de hand daarvan kun je je lichten koppelen. Doe je ‘s avonds voor het slapengaan je slaapkamerraam dicht, dan kun je je lampen met deze sensor automatisch aan laten gaan. Vergelijkbaar is de Fibaro Door/Window Sensor die op dezelfde manier werkt. Het voordeel van de Fibaro-versie is dat die ook de temperatuur meet.

Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

+ Zien of je raam of deur open of dicht is
+ Relatief goedkoop voor automatiseringen
+ Meet ook temperatuur (alleen Fibaro)
– Meet geen beweging

Bekijken: Elgato Eve Door & Window (ca. €40) en Fibaro Door/Window Sensor (ca. €60)

Fibaro Motion Sensor

De Fibaro Motion Sensor is de minst mooie bewegingssensor die er beschikbaar is, maar is wel klein en compact. Het gaat om een rond accessoire die je zowel op tafel kunt neerzetten als op kunt hangen. De Motion Sensor bevat ook een lampje, maar deze zie je in de praktijk eigenlijk zelden. De Fibaro Motion Sensor kan beweging op een afstand van zeven meter herkennen. Fibaro wil niks specifieks zeggen over de kijkhoek van deze bewegingssensor, maar is volgens de maker wel ‘erg breed’. Meet ook lichtintensiteit en omgevingstemperatuur en waarschuwt je als ermee gesaboteerd wordt.

Fibaro Motion Sensor.

+ Waarschuwt voor sabotage
+ Klein en compact
– Relatief duur

Bekijken: Fibaro Motion Sensor (ca. €68)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, smart home
Devices iPad, iPhone
Software iOS