Sonos Playbase wit frontaal

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de prijzen? Hier lees je alles!

Sonos speakers voor je hele huis

Wil je in het hele huis naar muziek luisteren? Dan is een draadloos Sonos-systeem misschien iets voor jou. In deze gids leggen we alles uit over Sonos. Deze onderwerpen komen aan de orde:

Waarom zou je Sonos kopen?

De tijd is voorbij dat je stereo- of hifi-systeem in één kamer stond of dat je kabels door het hele huis moest aanleggen. Tegenwoordig kun je overal in huis luisteren naar je favoriete muziek, bijvoorbeeld met de multiroom-speakers van Sonos. Met Sonos kun je gemakkelijk een dergelijk systeem samenstellen, waarbij de speakers draadloos met elkaar zijn verbonden. Vanaf je iPhone, iPad of Mac regel je welke muziek wordt gestreamd en op welke speaker, kamer of groep van speakers.

Sonos introduceerde in 2020 het nieuwe softwareplatform Sonos S2. Speakers die hier geschikt voor zijn, hebben de meeste functies. Ook hebben recente speakers ondersteuning voor AirPlay 2, dat noodzakelijk is voor multiroom audio en bedienen via Siri. Bekijk ons overzicht van AirPlay 2 speakers voor alle info.

Onder Apple-gebruikers is het één van de populairste merken omdat het qua beleving en design aansluit op de Apple-producten. De fabrikant heeft een overzichtelijk assortiment met speakers voor toepassing: van een Arc of Beam voor onder je televisie tot de One voor in de slaapkamer. Er zijn ook enkele draagbare modellen. In deze gids lopen we ze met je langs.

Sonos multiroomsysteem kopen

Wat is Sonos?

Sonos is in 2002 opgericht en is gevestigd in Californië, niet ver van Apple. Het bedrijf maakt speakers die passen bij het digitale tijdperk. In elke kamer kun je genieten van muziek. Je verbindt één speaker met je draadloze netwerk en kunt dit vervolgens steeds verder uitbreiden. Er geldt een maximum van 32 speakers. Ze zijn onderling verbonden via een beveiligd draadloos netwerk, het zogenaamde Sonosnet. Dit zorgt ervoor dat er geen hapering of vertraging optreedt als je muziek in meerdere kamers tegelijk afspeelt. De draagbare speakers van Sonos kunnen behalve via Sonosnet ook via Bluetooth verbinding maken.

Het assortiment bestaat uit de volgende producten:

Sonos kopen: waar moet ik op letten?

De speakers zijn natuurlijk verkrijgbaar op Sonos.com, maar ook bij alle bekende winkels zoals Coolblue, Media Markt en Bol.com. De meeste winkels hanteren adviesprijzen en je zult zelden tegen koopjes aanlopen. Wel heeft de fabrikant regelmatig acties, waarbij je bijvoorbeeld een bundel van twee speakers met korting kunt kopen. Daarvoor raadpleeg je het beste ons artikel met de beste Sonos aanbiedingen.

Bekijk ook

Dit zijn de beste Sonos aanbiedingen

Sonos-speakers zijn erg gewild, maar ze zijn vaak erg prijzig. Je kunt daarom beter je slag slaan met deze Sonos-deals! Er zijn regelmatig kortingen op de Sonos Beam, Sonos One en de nieuwste Sub.

Welke draagbare Sonos-speakers zijn er?

Je kunt kiezen uit drie portable speakers van Sonos:

Sonos Roam

De Sonos Roam is een kleine draagbare speaker die in het voorjaar van 2021 verscheen. Deze is zo klein als een waterflesje en is makkelijk mee te nemen, ook buitenshuis. De Roam heeft twee unieke eigenschappen: met SoundSwap kun je bij thuiskomst de muziek verder laten spelen op je multiroomsysteem en de speaker wisselt bovendien automatisch tussen Bluetooth en WiFi. Het geluid is iets minder vol dan de grotere speakers van Sonos maar daar staat dan ook een lagere prijs en meer portabiliteit tegenover. Lees ook onze review van de Sonos Roam. De Sonos Roam heeft een adviesprijs van €199.

Sonos Roam wit in de hand

Prijzen Sonos Roam

Sonos Roam SL

Sinds maart 2021 is er ook de Sonos Roam SL. Deze draagbare speaker is identiek aan de gewone Sonos Roam, maar dan zonder microfoons. Dat heeft drie gevolgen: de adviesprijs ligt €20,- lager, je kan er geen stemassistenten mee gebruiken en de automatische Trueplay-tuning ontbreekt. Met die functie kan de gewone Roam de geluidskwaliteit automatisch aanpassen, wat vooral binnenshuis effect heeft. Maar als je de speaker toch overal met je meeneemt, zal het ontbreken van deze functie geen groot gemis zijn.

Sonos Roam SL draagbare speaker.

Prijzen Sonos Roam SL

Sonos Move

De Move was de eerste draagbare speaker van Sonos. Dat betekent dat er een oplaadbare batterij in zit en je de speaker overal kunt neerzetten waar je wil. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact, dus je kan hem ook buiten de deur meenemen. Er zit zowel Bluetooth als wifi op. Luister je binnenshuis, dan maakt de speaker gebruik van de wifi-verbinding. Als je hem meeneemt, druk je op de knop om te wisselen naar Bluetooth. De Move klinkt goed en is een zeer krachtige speaker voor onderweg. Met automatische TruePlay past hij het geluid aan aan de omgeving, maar dit werkt alleen via de wifi-verbinding. Lees ook onze review van de Sonos Move.

Sonos Spotify Free

Prijzen Sonos Move

Welke Sonos-audiospeakers zijn er?

Zoek je een audiospeaker om muziek te luisteren, dan heb je keuze uit de volgende modellen:

Sonos One kopen

Sonos One

Sonos One is één van de nieuwere modellen in de reeks. Deze speaker is qua grootte en eigenschappen te vergelijken met de Play:1 maar heeft de mogelijkheid om slimme assistenten te gebruiken. Dit werkt met Siri, Google Assistent en Amazon Alexa. Alexa is nog niet in het Nederlands beschikbaar, de andere assistenten wel.

Daarnaast zijn er diverse gekleurde varianten verschenen, al dan niet in samenwerking met andere merken. Lees onze Sonos One review voor meer informatie.

Prijzen Sonos One

Sonos One SL

De Sonos One SL is nagenoeg hetzelfde als de One, maar dan zonder microfoon. Dat betekent dat er dus ook geen slimme assistent in zit waar je vragen aan kan stellen en opdrachten aan kan geven. Deze speaker komt daardoor vooral van pas als je hem puur gebruikt als stereoinstallatie, omdat je dan vaak geen microfoon nodig hebt. De speaker heeft goed geluid en ondersteunt ook AirPlay 2, dus je kan naar hartelust draadloos streamen naar de One SL.

Prijzen Sonos One SL

Sonos Five

De Sonos Five is de vervanger van de Sonos Play:5 (Gen 2). Qua naamgeving sluit dit aan op de al bestaande Sonos One. Dit model is technisch op meerdere verbeterd. Er zit meer geheugen in en de processor is sneller. De geluidservaring blijft gelijk.

Sonos Five met Sub

De nieuwe Sonos Five heeft zes D-Class digitale versterkers, drie tweeters en drie midwoofers. Je kunt het horizontaal gebruiken als losse speaker, of twee stuks op z’n kant. Je kunt via de line-in ook een platenspeler aansluiten. Het werkt met AirPlay 2 in combinatie met iOS 11.4 en hoger. De afmetingen zijn 203 x 364 x 154 mm en hij weegt 6,36 kg.

Wat ook nieuw is, is het uiterlijk. De speaker is nu helemaal in één matte kleur uitgevoerd, met minimale details. De adviesprijs is €579 per stuk. Alles werkt met de nieuwe Sonos-app en met het S2 software-systeem dat in juni beschikbaar kwam.

Sonos Five in paar

Prijzen Sonos Five

Sonos Play:1, 3 en 5 (uit assortiment)

We bespreken hier een aantal modellen die niet meer in het assortiment van Sonos zitten. De Play:5 is opgevolgd door de Sonos Five, de Play:1 kreeg met de Sonos One een opvolger en de Play:3 is geruisloos uit het assortiment verdwenen zonder dat er een vervanger kwam. Wil je een mid-size speaker, dan zou je voor de Sonos Move kunnen kiezen, die je zowel draagbaar als op een vaste plek kunt gebruiken.

De Play:1 was de kleinste speaker in het assortiment en bedoeld voor een boekenplank of badkamer, want de behuizing is spatwaterbestendig. De speaker geeft monogeluid en beschikt over één tweeter, maar je kunt er meerdere aan elkaar koppelen voor een stereogeluid. Ook kun je deze speaker rondom de tv gebruiken in combinatie met een Playbar, Playbase, Arc of Beam en een Sub voor 5.1 surround sound. De Play:1 was verkrijgbaar in zwart en wit. Daarnaast waren er enkele speciale uitvoeringen, onder andere in blauw. De Play:1 ondersteunt geen AirPlay 2 en is niet te gebruiken als slimme speaker.

Sonos Play:1 kopen in wit en zwart

De Sonos Play:3 was voor een wat grotere kamer geschikt. Je kunt deze speaker horizontaal of verticaal neerzetten. Hij levert een wat voller geluid dan de instapmodellen. Beschikt over één tweeter en twee mid-range drivers, ondersteund door een bass radiator voor de lagere frequenties. Je kunt twee koppelen tot een stereopaar.

De Sonos Play:5 is het voormalige topmodel. Deze verscheen in twee generaties (1 en 2) en levert het beste geluid in wat grotere kamers. Dit model heeft in de loop van de jaren een nieuw design gekregen. De meest recente uitvoering heeft zes speakers (voorheen vijf), namelijk drie tweeters en drie woofers voor de middentonen. Er zit ook een 3,5mm aansluiting op voor als je andere apparaten wilt aansluiten. Verkrijgbaar in zwart of wit. Lees onze Sonos Play:5 review voor meer informatie.


Welke TV-speakers van Sonos zijn er?

Met Sonos kun je ook een draadloos home theater-systeem bouwen. Je hebt daarbij keuze uit de Sonos Beam (review) voor kleinre ruimtes of de Sonos Arc (review) voor grotere home cinema-opstellingen. Daarnaast zou je nog gebruik kunnen maken van de Playbar of Playbase, twee tv-speakers die uit het assortiment zijn verdwenen. Je kunt ze aanvullen met een Play One (SL) tot een 3.1 of 5.1 systeem.

Deze speakers zijn speciaal voor de tv gemaakt:

In ons aparte overzichtsartikel lees je een Sonos tv-speakers vergelijking.

Bekijk ook

Sonos Beam: verschillen met Playbar en HomePod

Sonos gaat binnenkort de Sonos Beam uitbrengen, een compactere soundbar voor onder de televisie. Moet je je huidige Sonos Playbar de deur uit doen? Of ben je beter af met een HomePod, als je op zoek bent naar een extra speaker voor de tv?

Sonos Ray

Sonos Ray is de meest betaalbare soundbar van dit merk en werd geïntroduceerd in juni 2022. Hij is compact en is bedoeld voor ruimtes waar je geen uitgebreid audiosysteem gaat neerzetten, zoals een tienerkamer, slaapkamer of klein appartement. Voor minder dan driehonderd euro heb je in één klap beter geluid. Het is dan ook een goede keuze als je een wat oudere tv hebt met matige speakers. Er ontbreken echter wat aansluitingen (zoals HDMI) en je mist ook functies zoals Dolby Atmos. Lees onze Sonos Ray review voor alle informatie!

Bekijk ook

Review: Sonos Ray, de nieuwe compacte soundbar met AirPlay 2

De Sonos Ray is de eerste betaalbare soundbar van het bedrijf. Hij is een stuk goedkoper dan eerdere modellen als de Beam en Arc. Ben je goed af met dit goedkopere model? Of kun je beter toch even doorsparen voor beter geluid? Dat lees je in deze Sonos Ray review!

Prijzen Sonos Ray

Sonos Beam

De Sonos Beam is de middenklasse soundbar van Sonos. De eerste generatie verscheen in 2018 en werd in de zomer van 2021 opgevolgd door de tweede generatie. Deze tv-speaker heeft slimme functies en werkt samen met Alexa, AirPlay 2 en Siri. De Siri-functies zijn echter wel beperkt tot muziek en het gebruik vindt plaats met een omweg (via AirPlay 2). De Beam is compacter en korter dan de vroegere Playbar, waardoor hij makkelijker onder de tv past.

De tweede generatie van de Sonos Beam bracht ondersteuning voor Dolby Atmos en heeft een aangepast design. De speakergrille is nu van aluminium in plaats van de stoffen bekleding van de eerste generatie. De nieuwe versie trekt daarom minder stof aan.

Bekijk ook

Review: Sonos Beam 2021 is verbeterd op de belangrijkste punten

Sonos heeft de Beam Gen 2 uitgebracht, de 2021 versie van de populaire soundbar voor onder je televisie. De tweede generatie heeft een verbeterd design en is ook nog voorzien van Dolby Atmos. Is de Beam Gen 2 het upgraden waard en voor wie is dit model het meest interessant? In deze review van de Sonos Beam 2021 lees je het.

Prijzen Sonos Beam

Sonos Arc

De Sonos Arc is de high-end soundbar van Sonos. Deze beschikt over 8 woofers en 3 tweeters waardoor je vanaf iedere luisterpositie van gedetailleerd geluid geniet. Zo komt je favoriete film of serie echt tot leven. Deze soundbar werkt ook met Dolby Atmos technologie, zodat het geluid van alle kanten lijkt te komen, ook van boven. Zo klinkt het alsof het vliegtuig uit de film rakelings over je hoofd vliegt. Via TruePlay stem je het geluid af op de akoestiek van je kamer.

Sonos Arc met televisie

Lees onze review van de Sonos Arc voor meer informatie.

Prijzen Sonos Arc

Sonos Playbar (uit assortiment)

De Playbar verbetert het geluid van je televisie. Het bevat zes mid-range en drie tweeters, dus in totaal negen speakers. Ze zijn allemaal actief versterkt. Aansluiten op de tv doe je via een optische kabel. Ben je al Sonos-gebruiker, dan is dit een prima oplossing. Zorg wel dat je in je tv-kast of aan de muur ruimte hebt voor de Playbar. Alleen verkrijgbaar in zwart.

Sonos Playbar kopen

Prijzen Sonos Playbar

Sonos Playbase (uit assortiment)

De Playbase is vanwege de Sonos Arc relatief snel uit het assortiment gehaald. Toch kun je deze tv-speaker nog steeds prima gebruiken. Het is zelfs een ideale keuze als je een tv met lage voet hebt, waar je geen soundbar voor kunt leggen. Het is in feite een grote platte speaker die je onder de tv plaatst. Technisch gezien is deze vrijwel gelijk aan de Playbar, alleen zijn de speakers op een iets andere manier in de behuizing geplaatst. Je kunt deze net als de Playbar koppelen met een Sub en met andere speakers van dezelfde fabrikant. Verkrijgbaar in zwart en wit. Lees voor meer informatie onze Sonos Playbase review.

Sonos Playbase kopen

Prijzen Sonos Playbase

Sonos Sub

De Sub is bedoeld om te koppelen met een Sonos Arc, Beam of Playbar en zorgt voor de diepe tonen bij explosies en gerommel. Deze is dus vooral bedoeld voor de lagere frequenties. Met een tv-speaker krijg je 3.1 audio, terwijl je met twee extra Ones beschikt over surround sound. Je kunt de Sub ook met willekeurige andere speakers koppelen. Vind je het geluid van de Play One bijvoorbeeld te iel, dan kan de Sub zorgen voor steviger bassen. Je kunt de Sub neerzetten op een manier die jij wil, ook op z’n kant of plat onder de zitbank.

Sonos Sub kopen

Let even goed op welke generatie Sub je hebt. In 2020 verscheen de Sub (Gen 3) met dezelfde audiokwaliteiten als zijn voorganger, maar met een nieuwere chip en meer geheugen zodat deze beter is voorbereid op toekomstige functies.

Prijzen Sonos Sub

Sonos Sub Mini
Wil je een betere bas, maar heb je weinig ruimte in huis? Dan is de Sonos Sub Mini een uitkomst. Deze kleine subwoofer past ook in een kleinere woonkamer. Lees onze Sonos Sub mini review om meer te weten over de geluidskwaliteit.

Prijzen Sonos Sub Mini


Welke andere Sonos-producten zijn er?

Naast de hierboven genoemde audiospeakers en tv-speakers zijn er enkele aanvullende producten:

Sonos Boost

Met de Boost kun je het bereik van je speakernetwerk uitbreiden. Dit is handig als je bijvoorbeeld in een tuinhuisje of op zolder slecht bereik hebt. De Boost verscheen gelijktijdig met de Sonos 5.1 firmware en is bedoeld als vervanger van de Bridge, die we verderop bespreken. De Boost bevat een antenne die het draadloze bereik behoorlijk versterkt.

Sonos Boost kopen

Sonos Port en Amp

Met Port (opvolger van de Connect) kun je je bestaande hifisysteem draadloos maken, zodat deze geschikt is om te streamen. Bestaat jouw systeem of home theater-systeem uit een traditionele stereo met versterker en speakers, dan moet je de Port hebben. Je sluit deze aan via de analoge RCA-aansluiting aan de achterkant of via een digitale optische of coax-kabel.

Sonos Port

Er is ook een Amp met ingebouwde versterker, voor als je alleen een bestaande (passieve) speakerset wilt aansluiten. De Amp is geschikt voor speakers tot 55 Watt en heeft een aansluiting om een extra subwoofer aan te sluiten.

Bekijken: Sonos Amp voor €699

Sonos Bridge

De Bridge was voorheen nodig om een Sonos Netwerk te creëren, voor het streamen van muziek. Sinds de 5.1 firmware is dit niet langer nodig, omdat je nu andere opties tot je beschikking hebt. Je kunt nu de speakers volledig draadloos verbinding maken met je netwerk, of één van de Play-speakers met een Ethernet-kabel aansluiten op je router. Ook dan ontstaat een Sonos Netwerk, waarbij elke speaker het signaal doorgeeft aan de volgende speaker.

Heb je nog een Bridge, dan kun je deze uiteraard blijven gebruiken. De Bridge komt ook van pas als je een home theatersysteem wilt maken met een Playbar en Sub. De Bridge is niet meer los verkrijgbaar.

Sonos en IKEA

Sonos heeft in samenwerking met IKEA meerdere Symfonisk-speakers uitgebracht. Dit zijn goedkopere uitvoeringen van de speakers die speciaal voor IKEA zijn gemaakt. Sonos levert daarbij de audiotechniek en de technische updates en support, terwijl IKEA voor het productdesign heeft gezorgd. Het gaat om een boekenplankspeaker die precies in de boekenrekken van IKEA past, een tafellamp die in de voet een speaker heeft en een zogenaamde schilderijspeaker. De tafellamp is qua audiobeleving gelijk aan de Play:1, terwijl het model voor de boekenplank is bedoeld als goedkoper instapmodel.

Lees verder:

Ikea Symfonisk zwart wit

Hoe goed is de Sonos-audiokwaliteit?

Audiokwaliteit van speakers is erg subjectief. Voor audioliefhebbers die een stereosysteem van duizenden euro’s in huis hebben staan is de kwaliteit misschien nooit goed genoeg, maar op dat publiek richt Sonos zich dan ook niet. Het systeem biedt een uitgekiende afweging tussen audiokwaliteit, prijs en gemak. Het feit dat je door het hele huis een prima speakersysteem hebt, dat je gemakkelijk kunt uitbreiden, is voor veel mensen ook iets waard. De speakers houden lang hun waarde, blijven lang in het assortiment en krijgen regelmatig firmware-updates, waardoor je audiosysteem ondanks alle digitale ontwikkelingen niet zo snel veroudert. De producten hebben bovendien een consequent, minimalistisch design en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Kortom: het lijkt in veel opzichten op Apple.

Wat betekent Sonos multiroom?

Een multiroom audiosysteem houdt in dat je muziek in het hele huis kunt luisteren. Sonos is het bekendste en populairste merk voor dergelijke multiroom systemen. De speakers staan draadloos met elkaar in verbinding en je kunt op elk moment het systeem uitbreiden met een extra speaker. Het maakt niet uit of deze speaker in een andere kamer staat. Via de app geef je aan welke afspeellijst in welke kamers (of op welke speakers) moet worden afgespeeld. Dit gebeurt synchroon. Als er nieuwe diensten bij komen wordt dit automatisch met een software-update toegevoegd.

Hoe kan ik Sonos aansluiten?

Alle speakers werken met je bestaande wifi-netwerk. Er is geen hub nodig en je hoeft ook geen kabel naar de router te lopen. Ook voor het home theater-systeem heb je geen kabels nodig, want alles wordt draadloos op elkaar afgestemd. Een ethernet-kabel is wel optioneel. De Boost vergroot ook het bereik van je speakernetwerk. Door meerdere speakers in verschillende kamers te plaatsen vergroot je ook het bereik, want elke speaker geeft het signaal door aan de volgende. Dit principe heet een mesh-netwerk.

Om een Sonos-speaker in gebruik te nemen heb je een iPhone of andere smartphone nodig. Je installeert de Controller-app en doorloopt de stappen. De speaker maakt verbinding als je op de aangegeven knop op de speaker drukt en je wifi-wachtwoord invoert. Duidelijke animaties helpen je tijdens dit proces, al kan er ook wel eens iets misgaan. Extra speakers toevoegen is vervolgens een kwestie van de app openen en op een knop drukken.

Sonos Roam-app

In de app kun je aangeven in welke kamer een speaker staat en welke streaming muziekdiensten je wilt gebruiken. De speakers werken samen met een groot aantal muziekdiensten, zoals Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer.

Waar vind ik de Sonos-app?

De Sonos S2-app is beschikbaar voor iPhone, Android, Windows en macOS. Daarnaast zijn er alternatieve apps van derden, zoals Phonos en Zonos. Je vindt de Controller-app voor iOS in de App Store.

Voor sommige oudere speakers heb je nog de S1-app nodig. Ook als je een combinatie van nieuwere en oudere speakers hebt (en je dit als één groep wil houden), heb je de S1-app nodig om je speakers te bedienen.

Wat is Sonos TruePlay Tuning?

Slimme speakers zoals de HomePod stemmen de audio af op de ruimte waarin de speakers staat. Dit zorgt ervoor dat iedereen in de kamer een optimaal geluid hoort. Bij de HomePod gebeurt dit automatisch, maar bij Sonos hebben ze er een speciale methode voor ontwikkeld, waarbij je met een iPhone of iPad door de kamer moet lopen om het geluid te kalibreren. Dit heet Trueplay. Met Sonos Trueplay Tuning voor iOS breng je de akoestische eigenschappen van een ruimte in kaart. De app houdt rekening met muren, gordijnen en andere materialen de geluid kunnen absorberen of weerkaatsen.

Sonos’ Trueplay is te vinden in de Controller-app en is alleen beschikbaar voor iOS. Dit heeft ermee te maken dat Sonos precies de audio-eigenschappen van de iPhone en iPad weet, terwijl er bij Android sprake is van honderden verschillende toestellen. De speaker speelt een testgeluid af terwijl jij door de ruimte loopt en je armen in cirkels beweegt. De microfoon van je iPhone of iPad meet ondertussen de audiosignalen. Het werkt met de Sonos de meeste recente Sonos-speakers.

De Sonos Move en Sonos Roam hebben ook automatische Trueplay-tuning. Door hun eigen microfoons kunnen ze het geluid automatisch aanpassen aan de hand van de omgeving.

Hoe krijg ik meer bas uit mijn Sonos?

Geef je graag feestjes en ben je gewend aan een flink dreunende bas? Dan kun je je Sonos-systeem uitbreiden met een Sub (ca. 799 euro). Deze is eigenlijk bedoeld voor een home theater-opstelling, maar is ook te combineren met één van de Play-speakers.

Hoe kan ik Sonos aansluiten op een bestaande speakers?

Heb je al een hifi- of stereosysteem, dan kun je die ook in combinatie met Sonos gebruiken. Je hebt de beschikking over digitale en analoge audio-uitvoer, dus je kunt gebruik maken van een geïntegreerde versterker, preamp, stereo-ontvanger, home theater-ontvanger of actieve/passieve speakers. Met de Sonos Connect/Port sluit je je bestaande stereo- of home theater-systeem aan op Sonos, zodat je een multiroom-systeem kunt maken.

Heb je al een multiroom-systeem met speakers aan de muur of in het plafond, dan sluit je deze aan met een Port. Je kunt meerdere Port-apparaten en versterkers naast elkaar gebruiken. Je bestaande stereosysteem of speakers zijn dus niet helemaal overbodig geworden.

Heb je alleen stereo-speakers, dan kun je ze met de Sonos Amp voorzien van een versterker. Dit is ideaal voor speakers die je buitenshuis gebruikt, bijvoorbeeld de speakers in de tuin, op het dakterras, in je vakantiehuisje of op een boot. In gebieden zonder internet, bijvoorbeeld op zee of in het bos kun je toch naar muziek luisteren, want de Amp heeft een analoge aansluiting voor bijvoorbeeld een cd-speler. Ook kun je een mp3-speler aansluiten. Voor nog beter geluid kun je een subwoofer aansluiten.

Werkt Sonos met AirPlay?
Sonos werkt sinds de zomer van 2018 met AirPlay 2. Het gaat hierbij om de nieuwste speakers van het merk, dus niet alle modellen zijn geschikt. Als je over minimaal één van deze modellen beschikt kun je ook de andere oudere speakers in dezelfde kamer geschikt maken. Meer over Sonos en AirPlay lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo gebruik je Sonos-speakers met AirPlay 2 en Siri

Sinds de Sonos-speakers een update voor AirPlay 2 hebben gekregen, is het nog makkelijker om muziek vanaf je iPhone of iPad te streamen. Maar wat zijn nu precies de voordelen, hoe stel je het in en hoe kun je je Sonos-speakers bedienen met AirPlay 2 en Siri?

Werkt Sonos met Apple Music?

Via de Controller-app kun je ook muziek van Apple Music afspelen. In de app geef je bij ‘Service toevoegen’ aan dat je je Apple Music-account wilt toevoegen. Ondersteunt jouw speaker ook AirPlay 2, dan kan je natuurlijk ook gewoon vanuit de Muziek-app naar de speaker streamen. Je hoeft dan niet per se gebruik te maken van de Controller-app.

Bekijk ook

Apple Music is nu beschikbaar voor Sonos

De betaversie van Apple Music op Sonos is vanaf nu beschikbaar voor iedereen. Na het installeren van de laatste versie van de Sonos Controller-app kun je de beta installeren.

Werkt Sonos met Spotify?

Sonos werkt nauw samen met diverse muziekdiensten, waaronder Spotify. Voorheen had je de Sonos-app nodig om de speakers aan te sturen, maar sinds de samenwerking met Spotify werkt het een stuk makkelijker. Je kunt via de Spotify-app opdracht geven om bepaalde muziek af te spelen, meerdere kamers aansturen en afspeellijsten bewerken.

Bekijk ook

Sonos gaat nauwer samenwerken met Spotify-app

Spotify en Sonos gaan samenwerken: je kan binnenkort spraakopdrachten geven via de Spotify-app, om muziek via je Sonos-speaker af te spelen.

Wat zijn Sonos’ nadelen?

Sonos richt zich vooral op gemak en flexibiliteit. De materialen zijn goed, de speakers zitten robuust in elkaar en het werkt met heel veel streaming muziekdiensten. Maar er zijn ook een paar nadelen:

  • Niet alle speakers werken met AirPlay. Alleen de Sonos Beam, Playbase, One, Play:5 en nieuwere speakers zijn geschikt voor AirPlay. Andere speakers kun je alleen voor AirPlay gebruiken als je ze combineert met één van de eerder genoemde geschikte speakers.
  • Sonos werkt niet als Bluetooth-speaker (met uitzondering van de Move en Roam), wat de mogelijkheden om draadloos te streamen ook iets beperkt. Sonos werkt alleen via wifi en het eigen Sonos Netwerk.
  • Sonos kan geen high-resolution audio afspelen in 24 bit / 192 kHz. Sonos levert alleen muziek in CD-kwaliteit, dus als je hogere eisen hebt zul je naar merken zoals Bluesound moeten kijken.
  • Omdat Sonos afhankelijk is van wifi kun je niet luisteren als je wifi eruit ligt. Alleen de Play:5 beschikt over een 3,5mm aansluiting waarmee je een mp3-speler of andere externe audiobron kunt aansluiten.

Sonos vs HomePod: de verschillen

Twijfel je tussen de Sonos en de HomePod, dan is het goed om te weten dat elk speakersysteem z’n eigen sterke en zwakke punten heeft:

  • De HomePod is in twee formaten verkrijgbaar, terwijl Sonos-speakers er in allerlei varianten zijn, geschikt voor diverse toepassingen, draagbaar en vast, etc.
  • Sonos is bedoeld als multiroom-speakersysteem voor het hele huis, terwijl je van de HomePod wel een stereopaar kunt maken, maar vaak niet je hele huis zult vullen.
  • Heb je een klein appartement, dan kan een HomePod voldoende zijn. Bij grotere huizen kun je beter een Sonos-systeem kopen.
  • Sonos werkt met meerdere spraakassistenten, waaronder Amazon Alexa en ook Google Assistent. De HomePod werkt alleen met Siri.
  • Sonos werkt met tientallen muziekdiensten, de HomePod alleen met Apple Music en een handjevol andere. Daardoor is de HomePod eigenlijk vooral geschikt voor mensen die helemaal in het Apple-ecosysteem zitten.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos