Sonos Playbase wit frontaal

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de grootste verschillen met HomePod? Hier lees je alles!

Wil je in het hele huis naar muziek luisteren? Dan is een draadloos Sonos-systeem misschien iets voor jou. In deze gids leggen we alles uit over Sonos.

Deze onderwerpen komen aan de orde:

Waarom zou je Sonos kopen?

De tijd dat je stereo- of hifi-systeem in één kamer stond of dat je kabels door het hele huis moest aanleggen, is voorbij. Tegenwoordig kun je overal in huis luisteren naar je eigen muziek of naar streaming muziekdiensten. Met Sonos kun je een dergelijk multiroom-systeem installeren, waarbij de speakers dankzij het snelle draadloze netwerk met elkaar in verbinding staan. Alle speakers in huis zijn met elkaar verbonden en kunnen muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of een ander apparaat.

Onder Apple-gebruikers is het een van de populairste merken omdat het qua beleving en design aansluit op de Apple-producten. De fabrikant heeft een overzichtelijk assortiment met speakers voor toepassing: van een PlayBase voor onder je televisie tot de Play One voor in de slaapkamer. In deze gids lopen we ze met je langs.

Sonos multiroomsysteem kopen

Wat is Sonos?

Sonos is in 2002 opgericht en is gevestigd in Californië, niet ver van Apple. Het bedrijf maakt speakers die passen bij het digitale tijdperk. In elke kamer kun je genieten van muziek. Je verbindt één speaker met je draadloze netwerk en kunt dit vervolgens steeds verder uitbreiden. Er geldt een maximum van 32 speakers. Ze zijn onderling verbonden met een beveiligd draadloos netwerk, het zogenaamde Sonosnet. Dit zorgt ervoor dat er geen hapering of vertraging optreedt als je muziek in meerdere kamers tegelijk afspeelt.

Het assortiment bestaat uit de volgende producten:

Sonos kopen: waar moet ik op letten?

De speakers zijn verkrijgbaar bij alle bekende winkels zoals Coolblue, Media Markt en Bol.com. De meeste winkels hanteren adviesprijzen en je zult zelden tegen koopjes aanlopen. Wel heeft de fabrikant regelmatig acties, waarbij je bijvoorbeeld een bundel van twee speakers met korting kunt kopen. Je leest ook regelmatig over leuke acties in iCulture Deals.

Hoe goed is de Sonos-audiokwaliteit?

Audiokwaliteit van speakers is erg subjectief. Voor audioliefhebbers die een stereosysteem van duizenden euro’s in huis hebben staan is de kwaliteit misschien nooit goed genoeg, maar op dat publiek richt Sonos zich dan ook niet. Het systeem biedt een uitgekiende afweging tussen audiokwaliteit, prijs en gemak. Het feit dat je door het hele huis een prima speakersysteem hebt, dat je gemakkelijk kunt uitbreiden, is voor veel mensen ook iets waard. De speakers houden lang hun waarde, blijven lang in het assortiment en krijgen regelmatig firmware-updates, waardoor je audiosysteem ondanks alle digitale ontwikkelingen niet zo snel veroudert. De producten hebben bovendien een consequent, minimalistisch design en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Kortom: het lijkt in veel opzichten op Apple.

Welke Sonos-speakers zijn er?

Zoek je een audiospeaker om muziek te luisteren, dan heb je keuze uit de volgende modellen:

Sonos One kopen

Sonos One

Sonos One is het nieuwste model in de reeks. Deze speaker is qua grootte en eigenschappen te vergelijken met de Play:1 maar heeft als enige speaker de mogelijkheid om slimme assistenten te gebruiken. Op het moment werkt het alleen met Amazon Alexa, maar de fabrikant heeft beloofd dat ook de Google Assistent en Siri toegevoegd zullen worden. Je kunt kiezen uit zwart of wit.

Sonos One HAY collectie.

Daarnaast is er een gekleurde special edition in samenwerking met Hay. Lees onze Sonos One review voor meer informatie.

Bekijken: ca. 229 euro

Sonos Play:1 kopen in wit en zwart

Sonos Play:1

De Play:1 is de kleinste speaker in het assortiment. Het is klein en onopvallend, waardoor deze speaker goed op een boekenplank of in een badkamer past. De Play:1 geeft mono-geluid vanwege de aanwezigheid van slechts één tweeter, maar je kunt twee met elkaar koppelen voor stereogeluid. Ook kun je ‘m net als de hierboven genoemde Play One koppelen met een Playbar en Sub voor 5.1 surround sound. Je kunt kiezen uit zwart of wit, beide met een grijze grille. Er zijn ook enkele speciale uitvoeringen verschenen, onder andere in blauw.

Bekijken: ca. 179 euro

Sonos Play:3 kopen

Sonos Play:3

Voor een wat grotere kamer is de Play:3 geschikt. Je kunt deze speaker horizontaal of verticaal neerzetten. Hij is krachtiger dan de Play:1 en Play One en levert een voller geluid. De een tweeter en twee mid-range drivers worden ondersteund door een bass radiator voor de lagere frequenties. Je kunt twee koppelen tot een stereopaar. Ook hier heb je de keuze uit zwart of wit.

Bekijken: ca. 299 euro

Sonos Play:5 speaker kopen

Sonos Play:5

Het topmodel is de Play:5. Deze levert het beste geluid en is geschikt voor grotere kamers. Dit model heeft in de loop van de jaren een nieuw design gekregen en heeft nu zes speakers (voorheen vijf), namelijk drie tweeters en drie woofers voor de middentonen. Er zit ook een 3,5mm aansluiting op voor als je andere apparaten wilt aansluiten. Verkrijgbaar in zwart of wit. Lees onze Sonos Play:5 review voor meer informatie.

Bekijken: ca. 579 euro

Sonos Playbase kopen

Welke TV-speakers van Sonos zijn er?

Met Sonos kun je ook een draadloos home theater-systeem bouwen. Je kiest daarbij de Playbar, Playbase of de nieuwe Beam, aangevuld met de Sub voor een 3.1-audiosysteem. Dit kun je aanvullen met twee exemplaren van de eerder besproken Play:1 of Play One om er een 5.1-audiosysteem van te maken. Deze speakers zijn speciaal voor de tv gemaakt:

In ons aparte overzichtsartikel lees je een Sonos tv-speakers vergelijking.

Sonos Beam tv-speaker

Sonos Beam

De Sonos Beam is de nieuwste tv-speaker van het bedrijf en is sinds juni 2018 verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Je betaalt 449 euro. Deze tv-speaker heeft slimme functies en werkt samen met Alexa, AirPlay 2 en Siri. De Siri-functies zijn echter wel beperkt tot muziek en het gebruik vindt plaats met een omweg (via AirPlay 2). De Sonos Beam is compacter en korter dan de Playbar, waardoor hij makkelijker onder de tv past.

Sonos Playbar kopen

Sonos Playbar

De Playbar verbetert het geluid van je televisie. Het bevat zes mid-range en drie tweeters, dus in totaal negen speakers. Ze zijn allemaal actief versterkt. Aansluiten op de tv doe je via een optische kabel. Ben je al Sonos-gebruiker, dan is dit een prima oplossing. Zorg wel dat je in je tv-kast of aan de muur ruimte hebt voor de Playbar. Alleen verkrijgbaar in zwart.

Bekijken: ca. 799 euro

Sonos Playbase kopen

Sonos Playbase

De Playbase is een wat nieuwer product. Het is in feite een grote platte speaker die je onder de tv plaatst. Technisch gezien is deze vrijwel gelijk aan de Playbar, alleen zijn de speakers op een iets andere manier in de behuizing geplaatst. Je kunt deze net als de Playbar koppelen met een Sub en met andere speakers van dezelfde fabrikant. Verkrijgbaar in zwart en wit. Lees voor meer informatie onze Sonos Playbase review.

Bekijken: ca. 799 euro

Sonos Sub kopen

Sonos Sub

De Sub is bedoeld om te koppelen met een Playbar en zorgt voor de diepe tonen bij explosies en gerommel. Deze is dus vooral bedoeld voor de lagere frequenties. Met een Playbar krijg je 3.1 audio, terwijl je met twee extra Play:1’s beschikt over surround sound. Je kunt hiervoor uiteraard ook de Play One gebruiken. Je kunt de Sub ook met willekeurige andere speakers koppelen. Vind je het geluid van de Play One bijvoorbeeld te iel, dan kan de Sub zorgen voor steviger bassen. Je kunt de Sub neerzetten op een manier die jij wil, ook op z’n kant of plat onder de zitbank.

Bekijken: ca. 799 euro

Welke andere Sonos-producten zijn er?

Naast de hierboven genoemde audiospeakers en tv-speakers zijn er enkele aanvullende producten:

Sonos Boost kopen

Sonos Boost

Met de Boost kun je het bereik van je speakernetwerk uitbreiden. Dit is handig als je bijvoorbeeld in een tuinhuisje of op zolder slecht bereik hebt. De Boost verscheen gelijktijdig met de Sonos 5.1 firmware en is bedoeld als vervanger van de Bridge, die we verderop bespreken. De Boost bevat een antenne die het draadloze bereik behoorlijk versterkt.

Bekijken: ca. 119 euro

Sonos Connect en Connect Amp kopen

Sonos Connect en Connect Amp

Met Connect kun je je bestaande hifisysteem draadloos maken, zodat deze geschikt is om te streamen. Bestaat jouw systeem of home theater-systeem uit een traditionele stereo met versterker en speakers, dan moet je de Connect hebben. Je sluit deze aan via de analoge RCA-aansluiting aan de achterkant of via een digitale optische of coax-kabel. Er is ook een Connect:Amp met ingebouwde versterker, voor als je alleen een bestaande (passieve) speakerset wilt aansluiten. De Connect:Amp is geschikt voor speakers tot 55 Watt en heeft een aansluiting om een extra subwoofer aan te sluiten.

Bekijken: ca. 399 en 579 euro

Sonos Bridge

Sonos Bridge

De Bridge was voorheen nodig om een Sonos Netwerk te creëren, voor het streamen van muziek. Sinds de Sonos 5.1 firmware is dit niet langer nodig, omdat je nu andere opties tot je beschikking hebt. Je kunt nu de speakers volledig draadloos verbinding maken met je netwerk, of één van de Play-speakers met een Ethernet-kabel aansluiten op je router. Ook dan ontstaat een Sonos Netwerk, waarbij elke speaker het signaal doorgeeft aan de volgende speaker.

Heb je nog een Bridge, dan kun je deze uiteraard blijven gebruiken. De Bridge komt ook van pas als je een home theatersysteem wilt maken met een Playbar en Sub. De Bridge is niet meer los verkrijgbaar.

Sonos en IKEA

Sonos heeft in samenwerking met IKEA de Symfonisk-speakers uitgebracht. Dit zijn goedkopere uitvoeringen van de Sonos-speakers die speciaal voor IKEA zijn gemaakt. Sonos levert daarbij de audiotechniek en de technische updates en support, terwijl IKEA voor het productdesign heeft gezorgd. Het gaat om een boekenplankspeaker die precies in de boekenrekken van IKEA past en een tafellamp die in de voet een speaker heeft. De laatstgenoemde is qua audiobeleving gelijk aan de Play:1, terwijl het model voor de boekenplank is bedoeld als goedkoper instapmodel.

Lees verder:

Ikea Symfonisk zwart wit

Wat betekent Sonos multiroom?

Een multiroom audiosysteem houdt in dat je muziek in het hele huis kunt luisteren. Sonos is het bekendste en populairste merk voor dergelijke multiroom systemen. De speakers staan draadloos met elkaar in verbinding en je kunt op elk moment het systeem uitbreiden met een extra speaker. Het maakt niet uit of deze speaker in een andere kamer staat. Via de app geef je aan welke afspeellijst in welke kamers (of op welke speakers) moet worden afgespeeld. Dit gebeurt synchroon. Als er nieuwe diensten bij komen wordt dit automatisch met een software-update toegevoegd.

Hoe kan ik Sonos aansluiten?

Alle speakers werken met je bestaande Wi-Fi-netwerk. Er is geen hub nodig en je hoeft ook geen kabel naar de router te lopen. Alleen voor een home theater-systeem heb je een vaste aansluiting op Ethernet nodig. Hiervoor kun je een Ethernet-kabel vanuit je router in een willekeurige Sonos-speaker steken of een Sonos Boost aansluiten. De Boost vergroot ook het bereik van je speakernetwerk. Door meerdere speakers in verschillende kamers te plaatsen vergroot je ook het bereik, want elke speaker geeft het signaal door aan de volgende. Dit principe heet een mesh-netwerk.

Om een Sonos-speaker in gebruik te nemen heb je een iPhone of andere smartphone nodig. Je installeert de Sonos Controller-app en doorloopt de stappen. De speaker maakt verbinding als je op de aangegeven knop op de speaker drukt en je Wi-Fi-wachtwoord invoert. Duidelijke animaties helpen je tijdens dit proces, al kan er ook wel eens iets misgaan. Extra speakers toevoegen is vervolgens een kwestie van de app openen en op een knop drukken.

Sonos-app

In de app kun je aangeven in welke kamer een speaker staat en welke streaming muziekdiensten je wilt gebruiken. Sonos werkt samen met een groot aantal muziekdiensten, zoals Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer.

Waar vind ik de Sonos-app?

De Sonos-app is beschikbaar voor iPhone, Android, Windows en macOS. Daarnaast zijn er alternatieve apps van derden, zoals Phonos en Zonos. Je vindt de Sonos-app voor iOS in de App Store.

Wat is Sonos TruePlay Tuning?

Slimme speakers zoals de HomePod stemmen de audio af op de ruimte waarin de speakers staat. Dit zorgt ervoor dat iedereen in de kamer een optimaal geluid hoort. Bij de HomePod gebeurt dit automatisch, maar bij Sonos hebben ze er een speciale methode voor ontwikkeld, waarbij je met een iPhone of iPad door de kamer moet lopen om het geluid te kalibreren. Dit heet Sonos Trueplay. Met Sonos Trueplay Tuning voor iOS breng je de akoestische eigenschappen van een ruimte in kaart. De app houdt rekening met muren, gordijnen en andere materialen de geluid kunnen absorberen of weerkaatsen.

Sonos’ Trueplay is te vinden in de Sonos Controller-app en is alleen beschikbaar voor iOS. Dit heeft ermee te maken dat Sonos precies de audio-eigenschappen van de iPhone en iPad weet, terwijl er bij Android sprake is van honderden verschillende toestellen. De speaker speelt een testgeluid af terwijl jij door de ruimte loopt en je armen in cirkels beweegt. De microfoon van je iPhone of iPad meet ondertussen de audiosignalen. Het werkt met de Sonos Play One, Play:1, Play:3, Play:5, Playbase en Playbar speakers.

Hoe krijg ik meer bas uit mijn Sonos?

Geef je graag feestjes en ben je gewend aan een flink dreunende bas? Dan kun je je Sonos-systeem uitbreiden met een Sonos Sub (ca. 799 euro). Deze is eigenlijk bedoeld voor een home theater-opstelling, maar is ook te combineren met één van de Play-speakers.

Hoe kan ik Sonos aansluiten op een bestaande speakers?

Heb je al een hifi- of stereosysteem, dan kun je die ook in combinatie met Sonos gebruiken. Je hebt de beschikking over digitale en analoge audio-uitvoer, dus je kunt gebruik maken van een geïntegreerde versterker, preamp, stereo-ontvanger, home theater-ontvanger of actieve/passieve speakers. Met de Sonos Connect sluit je je bestaande stereo- of home theater-systeem aan op Sonos, zodat je een multiroom-systeem kunt maken.

Heb je al een multiroom-systeem met speakers aan de muur of in het plafond, dan sluit je deze aan met een Sonos Connect. Je kunt meerdere Connect-apparaten en versterkers naast elkaar gebruiken. Je bestaande stereosysteem of speakers zijn dus niet helemaal overbodig geworden.

Heb je alleen stereo-speakers, dan kun je ze met de Sonos Connect:Amp voor zien van een versterker. Dit is ideaal voor speakers die je buitenshuis gebruikt, bijvoorbeeld de speakers in de tuin, op het dakterras, in je vakantiehuisje of op een boot. In gebieden zonder internet, bijvoorbeeld op zee of in het bos kun je toch naar muziek luisteren, want de Connect:Amp heeft een analoge aansluiting voor bijvoorbeeld een cd-speler. Ook kun je een mp3-speler aansluiten. Voor nog beter geluid kun je een subwoofer aansluiten.

Werkt Sonos met AirPlay?

Sonos werkt sinds de zomer van 2018 met AirPlay 2. Het gaat hierbij om de Sonos One, Beam, Play:5 en Playbase. Als je over minimaal één van deze modellen beschikt kun je ook de andere Sonos-speakers in dezelfde kamer geschikt maken.

Sonos en Apple Music

Werkt Sonos met Apple Music?

Via de Sonos Controller-app kun je ook muziek van Apple Music afspelen. In de app geef je bij ‘Service toevoegen’ aan dat je je Apple Music-account wilt toevoegen. Je kunt dus niet vanuit de Muziek-app op de iPhone afspeellijsten uitkiezen en die naar de Sonos-speakers streamen, maar het moet altijd via Sonos’ eigen app.

Spotify Connect

Werkt Sonos met Spotify?

Sonos werkt nauw samen met diverse muziekdiensten, waaronder Spotify. Voorheen had je de Sonos-app nodig om de speakers aan te sturen, maar sinds de samenwerking met Spotify werkt het een stuk makkelijker. Je kunt via de Spotify-app opdracht geven om bepaalde muziek af te spelen, meerdere kamers aansturen en afspeellijsten bewerken.

Wat zijn Sonos’ nadelen?

Sonos richt zich vooral op gemak en flexibiliteit. De materialen zijn goed, de speakers zitten robuust in elkaar en het werkt met heel veel streaming muziekdiensten. Maar er zijn ook een paar nadelen:

 • Niet alle speakers werken met AirPlay. Alleen de Sonos Beam, Playbase, One en Play:5 zijn geschikt voor AirPlay. Andere speakers kun je alleen voor AirPlay gebruiken als je ze combineert met één van de eerder genoemde geschikte speakers.
 • Sonos werkt niet als Bluetooth-speaker, wat de mogelijkheden om draadloos te streamen ook iets beperkt. Sonos werkt alleen via Wi-Fi en het eigen Sonos Netwerk.
 • Sonos kan geen high-resolution audio afspelen in 24 bit / 192 kHz. Sonos levert alleen muziek in CD-kwaliteit, dus als je hogere eisen hebt zul je naar merken zoals Bluesound moeten kijken.
 • Omdat Sonos afhankelijk is van Wi-Fi kun je niet luisteren als je Wi-Fi eruit ligt. Alleen de Play:5 beschikt over een 3,5mm aansluiting waarmee je een mp3-speler of andere externe audiobron kunt aansluiten.

Sonos vs HomePod: de verschillen

Twijfel je tussen de Sonos en de HomePod, dan is het goed om te weten dat elk speakersysteem z’n eigen sterke en zwakke punten heeft:

 • De HomePod is in één formaat verkrijgbaar, terwijl Sonos-speakers er in allerlei varianten zijn, geschikt voor diverse toepassingen.
 • Sonos is bedoeld als multiroom-speakersysteem voor het hele huis, terwijl je van de HomePod vaak maar één of twee exemplaren zult aanschaffen.
 • Heb je een klein appartement, dan kan een HomePod voldoende zijn. Bij grotere huizen kun je beter een Sonos-systeem kopen.
 • Sonos werkt met meerdere spraakassistenten, waaronder Amazon Alexa en in de toekomst ook Google Assistent en Siri. De HomePod werkt alleen met Siri.
 • Sonos werkt met tientallen muziekdiensten, de HomePod alleen met Apple Music. Daardoor is de HomePod eigenlijk vooral geschikt voor mensen die helemaal in het Apple-ecosysteem zitten.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 17 juni: Sonos Beam en vergelijking met Sonos PlayBar toegevoegd.
 • 2018 - 26 april: Modellen voor AirPlay 2 ondersteuning en gekleurde Hay-modellen toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen sonos, speaker
Software iOS, macOS