Netatmo Slim Video Beveiligingssysteem

Deze HomeKit-camera’s zijn in Nederland verkrijgbaar (met en zonder HomeKit Secure Video)

De beste en goedkoopste (en alles er tussenin)
Zoek je een camera met HomeKit-ondersteuning, dan kun je bij meerdere fabrikanten terecht. Dit zijn de HomeKit-camera's waar je uit kunt kiezen en we geven je de beste keuze voor een beveiligingscamera met HomeKit.

Alles over HomeKit-camera’s

HomeKit biedt ondersteuning voor (beveiligings)camera’s. Dit houdt in dat je in de Woning-app direct de camerabeelden kunt bekijken of een melding krijgt als er beweging is gedetecteerd. Door de camera te koppelen aan je verlichting, kun je inbrekers afschrikken door de lampen fel te laten schijnen op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Let bij het kiezen van je beveiligingscamera ook op of HomeKit Secure Video wordt ondersteund, want daarmee kun je camerabeelden veilig opslaan en terugkijken via iCloud. Bovendien biedt HomeKit Secure Video extra functies als activiteitszones en gezichtsherkenning (vanaf iOS 14), dus het is zeker de moeite om een camera te overwegen die dit aanbiedt.

Het aantal camera’s met HomeKit Secure Video groeit gestaag. We maken in de gids dan ook een afsplitsing tussen camera’s die wel en geen ondersteuning bieden.HomeKit-camera’s vergeleken

In onze tabel hebben we de populairste HomeKit-camera’s met elkaar vergeleken. We letten daarbij op de belangrijkste specificaties, zoals resolutie, opties voor opslag en nog veel meer.

Tip: Bekijk je de tabel op je mobiel, open dan de tabel via deze link, open de link in Safari en kantel je toestel.

Vergelijking HomeKit-camera tabel V2.

Toon de interactieve vergelijkingstabel ↓

Of bekijk de tabel via de directe link

Camera’s met HomeKit Secure Video

Een camera met HomeKit Secure Video heeft diverse voordelen. Je zorgt voor verbeterde privacy, waardoor je voor het opslaan en streamen van de camerabeelden niet afhankelijk bent van de diensten van de maker van de camera. Alles gaat via je eigen iCloud-account. Bovendien kan je daarmee zelf instellen wanneer de camera alleen moet streamen, streamen en opnemen of zelfs alleen activiteit mag detecteren. Vanaf iOS 14 vind je ook gezichtsherkenning en activiteitszones voor HomeKit Secure Video-camera’s. Het enige wat nodig is, is een geschikte camera en een betaald iCloud-opslagabonnement van minimaal 200GB (€2,99 per maand). Je kan dan één camera aan je woning toevoegen. Wil je er maximaal vijf, dan heb je het duurdere opslagabonnement nodig. Onderstaande camera’s zijn ook zonder de mogelijkheden van HomeKit Secure Video te gebruiken.

Bekijk ook

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

De beste HomeKit-camera met Secure Video: Netatmo Welcome

Werkt met HomeKit Secure Video: ja


Netatmo heeft de Welcome-camera voor binnenshuis, die al sinds het najaar van 2018 HomeKit-geschikt is. Deze camera herkent mensen, dieren en bekende gezichten, zodat je een melding krijgt als bijvoorbeeld je partner thuiskomt. Creepy? Het is maar net waar je het apparaat neerzet. Als je de Netatmo Welcome bijvoorbeeld in de hal neerzet wordt wel het gezicht bij binnenkomst herkend, maar gluurt de Welcome niet mee bij alles wat er in de woonkamer (of slaapkamer!) plaatsvindt.

De camera heeft een goud-zilverachtige kleur en is onopvallend te plaatsen, al levert Netatmo er geen bevestigingsmateriaal zoals muurbeugels bij. In onze Netatmo Welcome review lees je wat we bij de introductie van deze camera vonden.

Nadeel van het design is wel dat je wat beperkter bent om ‘m neer te zetten. Dit geldt overigens ook voor de D-Link. Je hebt niet altijd een goede plek op een kast en de kabel kun je ook niet altijd mooi wegwerken.


Welcome
€170 Welcome Netatmo


De beste en meest veelzijdige HomeKit-camera, met ondersteuning voor Secure Video en gezichtsherkenning.


Netatmo Welcome als beveiligingscamera met HomeKit

Netatmo ondersteunt HomeKit Secure Video, zodat je je videobeelden online kunt opslaan in iCloud. Positief hiervan is dat je de Netatmo-app kunt blijven gebruiken. Bij Logitech is dat niet het geval.

#2 Netatmo Presence Slimme Buitencamera

Werkt met HomeKit Secure Video: ja

De Netatmo Presence is bedoeld voor gebruik buitenshuis. De Presence-camera herkent mensen, dieren en auto’s, waardoor je niet telkens meldingen ontvangt als de kat van de buren in beeld is. Bovendien is deze camera voorzien van een flinke lamp, waarmee je meteen goed zicht krijgt wie er voor je huis staat.

Het strakke uiterlijk van de Netatmo Presence moet je aanspreken. Wel heeft deze camera als voordeel dat er een flinke schijnwerper (floodlight) in zit, die je op afstand kunt bedienen via de app. Je hoeft niet te betalen voor clouddiensten, want je kunt de beelden ook op een microSD-kaart of op Dropbox opslaan. Er is ook een versie met sirene verkrijgbaar, die inbrekers afschrikt met een alarm. En vanaf najaar 2022 kun je deze camera ook in het wit kopen, zodat het minder afsteekt tegen een witte gevel.

Netatmo Presence

Naast de gewone versie is er ook eentje met een sirene. Deze ziet er qua design hetzelfde uit, maar heeft dus een ingebouwd alarm van 105 decibel. Om de sirene te activeren, moet je wel zelf op de knop drukken. Het is helaas niet mogelijk om de sirene te automatiseren. Andere specificaties, zoals de resolutie van 1080p, zijn hetzelfde als de versie zonder alarm.
#3 De goedkoopste: Aqara G2H

Werkt met HomeKit Secure Video: ja

De Aqara G2H kost maar 50 euro en biedt toch HomeKit Secure Video en de mogelijkheid om de beelden op een lokaal SD-kaartje op te slaan. Deze camera valt vooral op door z’n speelse uitstraling, die doet denken aan een periscoop. Toch zitten er serieuze functies op, zoals beelden vastleggen on 1080p Full-HD, een kijkhoek van 140 graden en tweeweg-communicatie. De camera kan mensen en dieren herkennen en schemering zorgt de infraroodsensor dat je toch nog iets kunt zien. De Aqara G2H kan bovendien dienst doen als smart hub voor Zigbee 3.0 om je andere smart home-producten te koppelen.

Aqara G2H camera

Voor nog geen 50 euro eigenlijk een prima oplossing als je nog geen HomeKit Secure Video-camera had. Je kunt kiezen uit de kleuren wit, blauw, geel en oranje. Je kunt deze camera los neerzetten of aan de muur bevestigen met een beugel.

Aqara G2H bekijken bij Amazon

Eve Cam

Werkt met HomeKit Secure Video: ja
Sinds voorjaar 2020 is de Eve Cam verkrijgbaar, een beveiligingscamera met HomeKit Secure Video. Deze indoor camera gebruikt voor de livestream en de opnamefuncties alleen HomeKit en iCloud en belooft daarmee 100% privacy. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je privébeelden op internet terechtkomen. De Eve Cam kan beelden streamen met een resolutie van 1080p in 24 beelden per seconde. Er zit ook infrafrood nachtzicht op en je kunt in twee richtingen communiceren. Je plaatst de camera met een magneetvoetje op elke gewenste plek. Hij heeft een kijkhoek van 150 graden.

Eve Cam

Instellen doe je via de Woning-app van Apple, zodat je bijvoorbeeld de camera kunt uitschakelen als er iemand thuis is. Je kunt ook instellen wanneer de camera moet waarschuwen als er mensen, dieren of voertuigen in beeld zijn. De camera werkt via Wi-Fi (2,4 GHz en 5 GHz) en meet 122 x 65 x 60 mm.

Eve Cam met app

Met een prijs van €150 is deze camera naar onze beleving wel iets te duur.

Eve Outdoor Cam

Dit Eve-beveiliging voor buiten heeft ingebouwde verlichting en een nachtmodus. De camera maakt verbinding via wifi (alleen 2,4GHz) en wordt geleverd met de nodige bevestigingsmaterialen en bekabeling. De makers raden aan om de Eve Cam te bevestigen op een bestaande aansluiting, bijvoorbeeld van een buitenlamp. De camera werkt niet op batterijen. Na het correct aansluiten en bevestigen aan de muur, kun je de camera toevoegen aan de Woning-app. Je gebruikt voor het verder configureren de Eve-app.

Eve Outdoor Cam HomeKit beveiligingscamera bij de voor voordeur.

De Eve Outdoor Cam werkt exclusief via HomeKit en HomeKit Secure Video en is dus niet te gebruiken met bijvoorbeeld de Google Assistent. Omdat HomeKit Secure Video vereist is, heb je iCloud+ nodig met minstens 50GB opslag.

Eve Outdoor Cam specs

Hier zijn enkele verdere specificaties:

 • 1080p resolutie met 24 frames per seconde H.264 video
 • Kijkhoek van 157 graden
 • Nachtmodus met infrarood
 • Ingebouwde lamp met light boost
 • Bewegingsdetectie met infrarood met een kijkhoek van 100 graden tot 8 meter ver (bij een hoogte van 2,5 meter)
 • Ingebouwde microfoon en speaker voor tweewegcommunicatie
 • IP55 waterbestendigheid
 • Camera instelbaar met drie assen
 • Ingebouwde statuslamp

De Eve Outdoor Cam is onder andere verkrijgbaar bij deze winkels:

Bekijk ook

Nieuwe Eve HomeKit-beveiligingscamera voor buiten met ingebouwde lamp nu verkrijgbaar

De eerder aangekondigde Eve Outdoor Cam is nu beschikbaar. Dit nieuwe Eve-accessoire is een beveiligingscamera voor buiten met ingebouwde verlichting. Er zit ook een nachtmodus op.

eufy Indoor 2K camera’s

Werkt met HomeKit Secure Video: ja
De camera’s kunnen beelden in 2K-resolutie opnemen en kosten rond de 40 tot 50 euro. Het gaat om twee modellen, genaamd de IndoorCam 2K Pan & Tilt en de Security Indoor Cam 2K. Beide camera’s kunnen beelden opnemen in 2K. Vooral de 2K Pan & Tilt is een interessant model, omdat je de camera helemaal rond kan draaien en kan kantelen.

Eufy Indoor Camera

De Indoor Cam 2K Pan & Tilt heeft een camera die je 360 graden horizontaal kan draaien. Wil je verticaal draaien, dan kan dat tot 100 graden. Er zit een nachtmodus op en herkent mensen, dieren en babygehuil. De camera heeft ook een microfoon en speaker, zodat je via de camera kan communiceren. Er zit lokale opslag op tot 128GB via een SD-kaart en hij neemt 24/7 beelden op.

De Eufy Indoor Cam 2K is een stukje goedkoper, maar heeft dan ook minder functies. De mogelijkheid om te draaien en kantelen ontbreekt, maar andere mogelijkheden zijn wel nagenoeg hetzelfde. De andere functie die ontbreekt is het volgen van beweging.

Dit zijn de prijzen:

Logitech Circle View

Werkt met HomeKit Secure Video: ja
De Logitech Circle View is de opvolger van de populaire Logitech Circle 2. Deze nieuwe camera is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart en is op meerdere manieren te bevestigen. Hij werkt meteen al met HomeKit Secure Video en beschikt over een privacyschakelaar. In Europa kost deze camera €179,99.

Logitech Circle View in huis

De Circle View biedt nachtzicht en werkt alleen met een kabel. Bij eerdere modellen van de Circle kon je kiezen uit draadloos of bedraad. De Circle View is binnenshuis te gebruiken met een normale USB-kabel, maar montage buitenshuis is ook mogelijk dankzij de weerbestendige behuizing. Je kunt de camera naar beneden klappen en krijgt dan een 180 graden groot blikveld omlaag richting de voet.

EufyCam 2/2c

Werkt met HomeKit Secure Video: ja
De EufyCam 2c is een camera van Anker, de fabrikant die accessoires onder meerdere merknamen op de markt brengt. De EufyCam 2c is sinds januari 2020 geschikt voor HomeKit en heeft als bijzonderheid dat ‘ie draadloos is. Je kunt deze camera dus ook ophangen op plek waar je geen stroomaansluiting hebt. De interne batterij gaat 180 dagen mee. Deze is oplaadbaar via de aanwezige usb-poort dus je hoeft maar twee of drie keer per jaar even op te laden.

Eufycam 2c

De EufyCam 2c levert HD-beelden in 1080p en is IP67-waterbestendig zodat hij ook in de tuin te gebruiken is. Een set van twee camera’s en een hub kost rond de 200 euro. De camera herkent vogels, honden en bladeren in de wind, zodat je minder snel vals alarm krijgt. Goed om te weten ook is dat er voor de Eufycam 2c niet ook nog een apart abonnement nodig is.

EufyCam 2c bekijken bij Amazon

#8 Anker eufyCam 2 Pro

Werkt met HomeKit Secure Video: ja
De Anker eufyCam 2 Pro is een nieuwere versie van de bestaande eufyCam 2c. Hij heeft ook iets betere specs: 2K-videobeelden, een accuduur van 365 dagen en nachtzicht in kleur. Dat maakt het mogelijk om de kleur van auto’s en kleding te herkennen, als er een indringer is. De eufyCam 2 Pro kost rond de €150 voor een losse camera en €350 voor een combinatie van basisstation met twee camera’s.
eufyCam 2 Pro set

De eufyCam 2 Pro werkt vanuit de doos meteen al met HomeKit Secure Video, zodat je de beelden ook in je iCloud kan opslaan. Daarnaast biedt deze camera de mogelijkheid van lokale opslag. Herkenning van personen gebeurt lokaal op de camera zelf, zonder dat er data naar Anker wordt gestuurd.

Helaas hebben we van de klantenservice van het bedrijf vernomen dat de eufyCam 2 Pro niet in Nederland verkrijgbaar wordt. Je moet daarom uitwijken naar andere landen.

VOCOlinc VC1 Opto Smart Indoor Camera

De VC1 is de eerste beveiligingscamera van VOCOLinc. Het bedrijf kiest daarbij meteen voor HomeKit Secure Video-ondersteuning. Het apparaat is voorzien van een 3-megapixelcamera die video kan opnemen met een resolutie van 1080p. Daarnaast beschikt de camera ook over vier infrarood-LED’s om nachtzicht mogelijk te maken met een bereik van maximaal 6 meter.

VOCOlinc camera werkt met HomeKit Security Video

De camera heeft tweeweg-audio, zodat je met mensen kunt aanspreken. De VOCOlinc VC1 camera kan 350° horizontaal en 117° verticaal draaien. Om de camera te kunnen gebruiken is een stroomdraad nodig. Er zit een USB-C aansluiting op voor de stroomvoorziening.

De VC1 Opto Smart Indoor Camera wordt in maart verwacht en zal €47,99 gaan kosten.

Logitech Circle 2 met kabel (moeilijk verkrijgbaar)

Werkt met HomeKit Secure Video: ja
De Circle 2 van Logitech was voorheen onze favoriete camera met HomeKit, maar is al maandenlang nauwelijks meer verkrijgbaar. Hij is bij Apple, Bol.com en andere winkels uit het assortiment gehaald. Logitech heeft inmiddels de opvolger Logitech View, waar je elders in dit artikel over leest.

Kun je de Circle 2 tweedehands kopen, dan is het nog steeds een prima camera voor HomeKit. Officieel werkt de HomeKit-ondersteuning alleen op de bekabelde versie, maar als je de draadloze versie voorziet van een houder met stroomaansluiting, dan zou het volgens de supportafdeling van Logitech ook met HomeKit moeten werken. Daarnaast zijn er hacks om de draadloze camera ook geschikt te maken voor HomeKit. Het is te hopen dat Logitech bij een volgend product minder verwarring veroorzaakt.

De camera bewaart gratis de videobeelden van de afgelopen 24 uur, wat voor de meeste mensen genoeg zal zijn. Wil je opnames langer bewaren, dan kan dat tegen een vergoeding of door gebruik te maken van HomeKit Secure Video. Minpunt van deze camera is dat je bij gebruik van Apple’s HomeKit Secure Video geen gebruik meer kan maken van de Logitech-app. Bij andere fabrikanten is dit wat flexibeler geregeld. Het opslaan van beelden in iCloud is alleen mogelijk als je een wat uitgebreider iCloud-abonnement hebt.

Logitech Circle 2 zuignap

De Circle 2 beschikt over een 8 megapixel camera met een kijkhoek van 180 graden. Net als de Omna zijn de beelden Full HD (1080p). Je verbindt de camera met Wi-Fi op 2,4GHz en 5GHz. De bewegingsdetectie is geavanceerd, zodat er minder valste meldingen zijn. Ook schakelt de camera automatisch over op nachtzicht en kan daarbij tot zo’n 4,5 meter kijken. Met 8x digitale zoom kun je kijken wat er aan de hand is. Een ingebouwde speaker en microfoon zorgen ervoor dat je in twee richtingen kunt meeluisteren en terugvragen.

Logi Circle 2 HomeKit

De Logitech Circle 2 maakt gebruik van cloudopslag en biedt tegen betaling extra functies, zoals herkenning van personen en activiteitenzones. Er zijn extra accessoires verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je de Circle 2 op allerlei manieren kunt bevestigen. Bijzonder is dat de Circle 2 zowel met HomeKit als met Alexa en Google Assistant werkt, zodat je nog veel meer accessoires aan elkaar kunt koppelen. Ook positief vinden we de IP65-rating, zodat je deze camera buitenshuis kunt hangen.

Niet meer verkrijgbaar bij gangbare winkels, nog wel tweedehands


Camera’s met HomeKit (dus zonder Secure Video)

Ben je niet van plan om extra iCloud-opslag te nemen, dan kun je een camera gebruiken zonder HomeKit Secure Video. Dat kan zowel met de camera’s die hierboven in het lijstje staan, maar ook met onderstaande modellen. Deze camera’s zijn vaak wat ouder en bieden geen ondersteuning voor de extra functies van Secure Video. Je kan er wel streams mee bekijken in de Woning-app en de camera automatiseren. Je krijgt ook meldingen als er beweging gedetecteerd wordt. De apps van de fabrikant zelf biedt vaak ook nog extra opties, zoals het opslaan van beelden en AI-functies zoals personendetectie.

#1 Netgear Arlo Ultra

Werkt met HomeKit Secure Video: nee
Netgear heeft drie camera’s die met HomeKit werken: de al wat langer bestaande Arlo Pro 2, de nieuwere Arlo Ultra en een babyfooncamera met de naam Arlo Baby, die we verderop bespreken. Voor gebruik als beveiligingscamera zijn de Arlo Pro 2 en de Arlo Ultra het meest geschikt.

Arlo Ultra-camera met SmartHub en HomeKit

De Arlo Ultra is geschikt voor 4K HDR en kan ook ’s nachts beelden in kleur opnemen. Er zit een ingebouwd lampje in, om te zorgen dat je in het donker je weg kunt vinden. Ook kun je in twee richtingen praten, waarbij ruisonderdrukking zorgt dat je goed verstaanbaar bent. Deze camera werkt via de Netgear SmartHub en is ook draadloos te gebruiken. HomeKit-ondersteuning is er sinds oktober 2019. Behalve met HomeKit werkt het ook met Zigbee én Z-Wave. Bij de prijs van de Arlo Ultra is een 1-jarig lidmaatschap voor Arlo Smart Premier inbegrepen. Dit biedt slimme herkenning van mensen, voertuigen en pakketjes. Ook kun je 30 dagen terugkijken naar je videohistorie.

#2 Netgear Arlo Pro 2 en 3

Werkt met HomeKit Secure Video: nee
De Arlo Pro 2 heeft in januari 2019 ondersteuning voor HomeKit gekregen en de Arlo Pro 3 volgde in februari 2020. Je kunt dus de beelden bekijken via Apple’s Woning-app en daarbij taken en scenes meenemen in je automatiseringen. Zo kun je de lampen aan doen op het moment dat de camera beweging heeft gedetecteerd. De camera kan ook rijke notificaties sturen met een voorvertoning van het camerabeeld. Zo weet je meteen of het zin heeft om 112 te bellen, of niet. Een Arlo Pro 2 camera kost rond de 300 euro.

Netgear Arlo Pro 2

#3 Netgear Arlo Baby

Werkt met HomeKit Secure Video: nee
Een andere optie is de Arlo Baby van Netgear, die in eerste instantie bedoeld is als babyfoon. Je kunt deze ook voor andere toepassingen gebruiken als je de dierendecoratie er vanaf haalt. De camera bestaat uit twee witte bollen die op elkaar zijn gestapeld tot een soort sneeuwman. De camera zit in de bovenste bol, terwijl de onderste bol dienst doet als voet. Eventueel kun je een muur- of tafelhouder erbij kopen om de Arlo Baby wat steviger vast te maken. Met een beeldkwaliteit van 1080p heb je duidelijk zicht, niet alleen van de babykamer maar ook van een normale ruimte in huis. Deze beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de andere camera’s die we hier bespreken. Er zit ook nachtzicht op.

Netgear Arlo Baby camera met HomeKit

De Arlo Baby kan beweging en geluid detecteren. Vervolgens kan de camera automatisch een opname make van 15 tot 120 seconden, of totdat de activieit is gestopt. Daarnaast kun je foto’s maken als er geluid of beweging is, waarbij je de gevoeligheid kunt aanpassen. Je kunt ook de bewegings- of geluidsdetectie inschakelen. Uiteraard krijg je een melding als er iets aan de hand is, als pushbericht of per e-mail. In de bijbehorende app zie je een historie van de opnames per maand en dag gesorteerd. Ook slaat Arlo de beelden een week gratis op in de cloud, waarna ze worden verwijderd. Eventueel kun je tegen betaling langer terugkijken. De kijkhoek is met 90 tot 130 graden wel iets kleiner dan bij de beveiligingscamera’s met HomeKit.

Een aantal unieke eigenschappen van de Arlo Baby: het werkt ook met Alexa en Google Home, er zitten omgevingssensoren in (temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit), er zit aan de achterkant een nachtlampje om de kamer te verlichten en er zit 20MB intern geheugen in om muziek af te spelen. Ook uniek is dat de Arlo Baby de enige HomeKit-camera is die draadloos te gebruiken is. Helaas gaat de camera dan nog maar een uur mee. Bij normale HomeKit-camera’s vereist Apple een kabel, maar de Arlo Baby kun je ook korte tijd op de interne batterij gebruiken. De meeste extra functies zijn echter alleen via de Arlo Baby-app beschikbaar en sommige automatiseringen zijn bij deze camera niet mogelijk. Netgear heeft nog meer camera’s, maar die werken niet met HomeKit.

Werkt met HomeKit Secure Video: nee
De D-Link Omna 180 Cam HD-camera neemt beelden op in 1080p en heeft een kijkhoek van 180 graden. Deze HomeKit-camera beschikt ook over nachtzicht en biedt ook tweeweg-audio, zodat je niet alleen kunt meeluisteren, maar ook terugvragen. Dankzij de ondersteuning voor HomeKit bekijk je alle beelden in de Woning-app. Je kunt de camera daardoor ook koppelen aan HomeKit-verlichting zoals Philips Hue. Een belangrijk pluspunt is dat er een microSD-kaartslt in zit, zodat je de beelden offline kunt bewaren, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Dit heeft echter ook weer een nadeel, want als een inbreker de camera meeneemt ben je ook de opgeslagen beelden kwijt. In onze D-Link Omna 180 Cam HD review waren we enthousiast over de brede kijkhoek, maar we vinden het nachtzicht van deze camera minder goed.

D-Link Omna 180 bekijken bij MediaMarkt

Bekijk ook

Review: D-Link Omna 180 Cam HD is een beveiligingscamera met HomeKit

De D-Link Omna 180 Cam HD is de eerste beveiligingscamera voor binnenshuis die samenwerkt met HomeKit. Hoe goed werkt dit samen en levert de camera goede beeldkwaliteit? Wij probeerden hem uit.


Koopadvies HomeKit-camera’s

Zoek je een HomeKit-camera, dan adviseren wij de Netatmo Welcome (ca. 160 euro). Zoek je een budgetoplossing, dan is de Aqara G2H (ca. 50 euro) niet te verslaan. Wie goedkoop wil, kan ook eens kijken naar de EufyCam 2c/2 Pro van Anker (ca. €250 voor twee stuks).

Wil je een draadloze camera, dan zou je ook kunnen kiezen voor de eufyCam 2c en 2 Pro (via Amazon) of naar de Arlo Ultra 4K (ca. 450 euro) of een van de andere Arlo-camera’s, al zijn die wel wat prijziger. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen kijken naar de Arlo Baby (€200) als je iets voor de kinderkamer zoekt.

Voor buitenshuis in de tuin raden we de Netatmo Presence (€250) met schijnwerper aan.

We adviseren altijd te letten op ondersteuning voor HomeKit Secure Video, omdat je daarmee als Apple-gebruiker eigenlijk het beste uit bent. De camera is dan up-to-date en ondersteund de meest recente functies van iOS. De camera is daarmee ook toekomstbestendiger dan modellen die geen Secure Video hebben.

Wil je meer lezen over de voordelen van een HomeKit-camera en waar je op moet letten? Lees dan verder in deze onderwerpen.


Waarom een HomeKit-camera?

Waarom zou je een camera nemen die met HomeKit werkt? Bij de meeste ‘connected’ camera’s zit immers al een app, die ook prima werkt. Dat klopt, maar het probleem is dat fabrikanten eigen oplossingen ontwikkelen, die niet samenwerken met apparaten van andere fabrikanten. Daardoor kun je camera niet koppelen aan lampen, rookmelders, thermostaten en dergelijke van andere merken. Als het met HomeKit werkt, kun je alles laten samenwerken. De kracht van HomeKit is dat alles centraal te bedienen is. Bovendien bieden sommige camera’s ook ondersteuning voor HomeKit Secure Video.

Daarnaast weet je bij HomeKit dat je privacy goed is geregeld. Fabrikanten willen vaak zoveel mogelijk data verzamelen van gebruikers, ook over hun gedrag thuis. Bij een camera die in jouw woonkamer of slaapkamer staat, wil je niet dat iemand op afstand kan meekijken. Dat zou een hacker kunnen zijn, maar ook iemand bij de fabrikant. Fabrikanten gebruiken vaak de smoes dat ze zoveel mogelijk gebruikersdata verzamelen om hun producten nog beter te maken, maar dat gaat wel ten koste van jouw privacy. Apple doet in vergelijking met Google en Amazon veel meer moeite om jouw privacy te beschermen en de beelden goed te beveiligen.

Wat kun je doen met een HomeKit-camera?

Met een camera kun je kijken of alles thuis in orde is. Je kunt kijken of huisgenoten thuis zijn, maar je zult het vooral gebruiken voor je gemoedsrust. Tijdens een weekendje weg kun je kijken of alles thuis nog in orde is. Je kunt dergelijke camera’s met HomeKit ook gebruiken als beveiligingscamera’s. Je krijgt dan een melding als er beweging wordt gedetecteerd. Daaraan kun je ook weer acties koppelen. Zo kun je de verlichting inschakelen bij beweging. Bij de meeste aanbieders kun je de videobeelden gratis bekijken en opslaan. Je kunt dit voor een maandbedrag uitbreiden naar een langere terugkijkhistorie.

Ook handig is dat er allerlei extra’s voor je HomeKit-camera zijn. Zo kun je met de Homecam-app meerdere beelden van je camera bekijken, zodat je een eigen beveiligingsmonitor in de gang kunt hangen.

Privacy van HomeKit-camera’s

Apple zorgt met HomeKit voor strenge beveiliging en privacy. Via HomeKit kijkt er niemand met je camera mee en dankzij Secure Video worden de beelden veilig opgeslagen op je iCloud-account. Camera’s die volledig werken met HomeKit, zoals de Eve Cam en de Logitech Circle View, zijn daarom het meeste privacyvriendelijk. Camera’s die ook een uitgebreide eigen dienst met bijvoorbeeld online opslag hebben, zijn dat iets minder. Je kunt het beste de privacyvoorwaarden van elke maker raadplegen om te weten wat er met je beelden gebeurt en hoe de beveiliging geregeld is. Alle makers beloven niets met je camerabeelden te doen.

Camera’s met HomeKit: nadelen zijn er ook

De belangrijkste nadelen van HomeKit-camera’s zijn:

 • Ze zijn vaak iets duurder.
 • Beperkte mogelijkheden voor opname-instellingen.
 • Privacy-functie inschakelen kost extra moeite.

De apps van fabrikanten kunnen vaak van pas komen als je opnames wilt maken van de camera. Zo vind je in de Omna-app de mogelijkheid om offline op te slaan op een microSD-kaartje. Bij de Circle 2 kun je kiezen voor extra cloudopslag. Het inschakelen van de privacy-modus is wat ingewikkelder. Als je iemand toegang hebt gegeven tot je Woning-app kan deze persoon via de app op elk moment meekijken naar een livestream van de kamer. Denk dus goed na wie je uitnodigt om je HomeKit-data te delen.

Hierop moet je letten bij het kopen van een HomeKit-camera

Wil je een HomeKit-camera kopen, let dan op de volgende punten:

 • Compatibiliteit met HomeKit: niet alle modellen van een camera zijn geschikt voor HomeKit. Zo moet je bij de Logitech Circle 2 opletten dat alleen het bekabelde model met HomeKit werkt.
 • Nachtzicht: je wilt ook ’s avonds laat nog in de woonkamer kunnen rondkijken.
 • Historie: check hoeveel dagen je de beelden gratis kunt terugkijken en wat een opslagabonnement kost. Daarmee kun je bijvoorbeeld 14 dagen of 30 dagen de beelden terugzien.
 • Kijkhoek: kun je de camera zo plaatsen dat de hele kamer in beeld is?
 • Outdoor: wil je de camera buiten plaatsen? Kies dan voor een weerbestendig model.
 • Secure Video: sommige camera’s bieden sinds 2019 ondersteuning voor HomeKit Secure Video. Deze iCloud-functie slaat je beelden extra veilig op en kan je alarmeren bij beweging. In 2020 zijn er meer camera’s bij gekomen. We adviseren om een camera met deze functie aan te schaffen.

Bekijk ook

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

Alles over HomeKit-producten kopen in Nederland lees je in ons algemene overzicht:

Bekijk ook

HomeKit-producten kopen in Nederland: dit is er verkrijgbaar

Welke HomeKit-accessoires kun je allemaal kopen in Nederland? In dit artikel zetten we een greep van de HomeKit-accessoires in Nederland op een rijtje, overzichtelijk gesorteerd per categorie. Bekijk hier de lijst!