iOS 14.5 functies.

Dit zijn de nieuwe functies in iOS 14.5 die binnenkort naar je iPhone komen

Bijgewerkt voor beta 2

Apple voegt in iOS 14.5 weer veel nieuwe functies toe. In dit artikel zetten we alle aankomende nieuwe functies voor je op een rij, zodat je weet wat je kan verwachten zodra de update uit komt.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 14.5 functies: dit komt eraan

Apple gaat gestaag door met het toevoegen van nieuwe functies, deze keer in iOS 14.5. iOS 14.5 voegt een langverwachte nieuwe functie toe en lost ook een veelgehoorde klacht op met iPhones met Face ID. Daarnaast zijn er nog verbeteringen en nieuwe functies voor alle iPhone en iPad-eigenaren met iOS 14.5, zoals ondersteuning voor nieuwe controllers. Lees snel verder wat de nieuwe functies van iOS 14.5 zijn.

Naar aanleiding van de tweede beta hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste ontdekkingen. Check daarvoor de “nieuw toegevoegd!” onderdelen.

iOS 14.5 functies.

#1 iPhone ontgrendelen met Apple Watch
Heb je een iPhone met Face ID? Sta je bijvoorbeeld wel eens in de supermarkt, maar wil je iPhone niet ontgrendelen vanwege je mondkapje? Dan is er goed nieuw: de Apple Watch kan vanaf iOS 14.5 je iPhone ontgrendelen. Je Apple Watch moet in de buurt zijn van je iPhone en moet ook ontgrendeld zijn, maar voor de rest gaat alles vrijwel automatisch. Je hoeft dan dus niet meer je toegangscode in te voeren, want de Apple Watch doet al het werk. Het werkt alleen voor het ontgrendelen van de iPhone en niet voor het gebruik van Apple Pay of inloggen bij apps met Face ID.

#2 Nieuwe emoji
Apple voegt in iOS 14.5 en iPadOS 14.5 meer dan 200 nieuwe emoji toe. Het gaat onder andere om een hart in vuur en vlam, een zuchtende emoji, duizelig gezicht met spiraalogen en relaties met nieuwe combinaties van geslacht en huidskleur. Daarnaast heeft Apple nog een paar wijzigingen doorgevoerd in bestaande emoji. Zo is de hoofdtelefoon aangepast naar het ontwerp van de AirPods Max en zit in de injectienaald geen bloed meer. De bloeddruppels zijn verwijderd, waardoor je de emoji kan gebruiken om bijvoorbeeld een coronavaccinatie te omschrijven.

#3 Apptracking regelen
Apple had al beloofd dat in de volgende versie de anti-reclametracking toegevoegd zou worden. Een app moet nu toestemming vragen om je te mogen volgen bij andere apps en diensten. Deze wijziging is omstreden, vooral uit de hoek van Facebook en Google. Deze bedrijven zijn namelijk bang dat gebruikers er massaal voor kiezen om de apptracking te blokkeren, met als gevolg lagere inkomsten voor adverteerders in apps. Als je kiest om het volgen door een app te blokkeren, krijg je nog steeds advertenties te zien. Het verschil is dat de reclames minder op jouw voorkeuren toegespitst zijn.

Reclametracking Videoland

#4 Dualsim op 5G
Bij de komst van de iPhone 12 bleek al snel dat 5G niet beschikbaar is voor dualsim. Uit interne informatie bij Amerikaanse providers bleek dat Apple eraan werkte om dit alsnog mogelijk te maken via een software-update. Die software-update komt er nu aan in de vorm van iOS 14.5. Vanaf deze versie kun je dus 5G gebruiken voor beide lijnen met dualsim. Wel moeten de providers en abonnementen van de simkaarten geschikt zijn voor 5G.

#5 Vernieuwd ontwerp Podcasts-app
De Podcasts-app krijgt een nieuw design. Het gaat dan voornamelijk om het overzichtsscherm van de podcasts zelf. Dit komt nu meer overeen met de Muziek-app, waarbij de cover groot in het midden verschijnt met daaronder een afspeelknop voor de eerstvolgende aflevering. Ook op andere plekken is de Podcasts-app qua design iets aangepast.

iOS 14.5 Podcasts vs iOS 14.4.
iOS 14.5 vs iOS 14.4

#6 Ondersteuning nieuwe gamecontrollers
Het leek er eerder al op dat Apple dit toegevoegd had, maar het heeft uiteindelijk iets langer moeten wachten. Vanaf iOS 14.5 en iPadOS 14.5 worden de Xbox Series X en S en PlayStation 5-controllers ondersteund. Dat betekent dat je deze gamecontrollers kan gebruiken voor bijvoorbeeld Apple Arcade-games. Eerder voegde Apple al ondersteuning voor de vorige Xbox- en PlayStation-controllers toe.

#7 Siri-aanpassingen
In iOS 14 heeft Apple het Siri-scherm opgefrist. Maar dat gold nog niet voor het typen naar Siri. In iOS 14.5 is dat aangepakt. Dat betekent dat je nu ook de nieuwe interface ziet als je liever typt dan spreekt tegen Siri. Je kan nu tijdens het typen ook de achterliggende app blijven bekijken. Ook is het scherm opgefrist voor het versturen van berichten. Bovenaan verschijnt een nieuw ontworpen scherm, waarbij je ook de inhoud van het bericht eventueel handmatig aan kan passen.

Siri-verbeteringen in iOS 14.5.

Ook nieuw in iOS 14.5 is dat je de standaard muziekdienst voor Siri kan aanpassen. Dat betekent dat je niet telkens tegen Siri “…via Spotify” hoeft te zeggen, maar dat het genoeg is om te vragen om een muzieknummer af te spelen. Siri zal niet meer standaard Apple Music of de Muziek-app gebruiken. De eerste keer dat je Siri gebruikt om muziek af te spelen, vraagt de assistent welke dienst je wil gebruiken. In het vervolg wordt dat dus onthouden.

Eerder leek het erop dat ook het gebruik van Hé Siri met hulpdiensten nieuw is in iOS 14.5. Maar uit onderzoek van iCulture blijkt dat dit er eerder ook al in zat. Het is onduidelijk waar de verwarring precies over ontstaan is.

#8 AirPlay 2 voor Apple Fitness+
Als je in Nederland Apple Fitness+ wil gebruiken, moet dat vooralsnog nog via een omweg. Als je de moeite wil nemen om dat te doen, is het goed om te weten dat je vanaf iOS 14.5 ook AirPlay 2 kan gebruiken voor Apple’s fitnessdienst. Hierdoor kan je de workoutinstructies streamen van je iPhone of iPad naar bijvoorbeeld een AirPlay 2-televisie. Dit komt dus vooral van pas als je geen Apple TV hebt, maar wel op het grote scherm je workouts wil volgen. Lees ook onze review van Apple Fitness+.

#9 Verbeteringen in Herinneringen-app
De Herinneringen-app krijgt een aantal handige verbeteringen. Zo kun je een lijst met taken eindelijk op nieuwe manieren sorteren. Je hebt de keuze tussen sorteren op vervaldatum, aanmaakdatum, prioriteit of naam (alfabetisch). Handmatige sortering is uiteraard ook nog mogelijk. En mocht je de behoefte hebben om een herinneringenlijst uit te printen om bijvoorbeeld ouderwets met pen je taken af te strepen, dan kan dat nu ook.

iOS 14.5 Herinneringen-app: lijsten sorteren en afdrukken.

#10 Nieuwe acties in Opdrachten-app
In de Opdrachten-app vind je een aantal nieuwe taken die je toe kan voegen aan je opdrachten of automatiseringen. Het gaat om het maken van een screenshot, het in- of uitschakelen van het richtingsslot en het aanpassen van de instellingen voor gesprekken en data (bijvoorbeeld wisselen naar 5G of 4G). Bij die laatste kan je zelfs kiezen voor welke simkaart je het wil wijzigen, als je dualsim gebruikt.

Met de taak voor het richtingsslot kun je bijvoorbeeld een persoonlijke automatisering maken. Stel dat je het richtingsslot eigenlijk altijd geactiveerd wil hebben (zodat je iPhone niet meedraait), maar dat je dit uit wil hebben staan bij het gebruik van YouTube. Je kan dan een automatisering maken dat het richtingsslot uit gaat als je YouTube opent en weer ingeschakeld wordt als je de app afsluit.

Opdrachten-app in iOS 14.5 met nieuwe acties.

#11 Verbeteringen in Muziek-app
De Muziek-app krijgt een aantal verbeteringen. Allereerst vind je in de Bibliotheek-sectie nu ook een Voor jou gemaakt-knop. Daarmee spring je gelijk naar de speciale wekelijkse afspeellijsten, zoals de Favorieten mix, Chill mix en Nieuwe muziek mix. Ook nieuw is dat je onderaan een album de oorspronkelijke releasedatum van het album ziet staan. Je weet op die manier precies wanneer het album uitgebracht is.

Nieuw menu in Muziek app in iOS 14.5.

Ook in de bediening heeft Apple wat aanpassingen gedaan. Er is een nieuw pop-up menu dat verschijnt als op de drie puntje naast een nummer tikt. Tussen de verschillende onderdelen zit nu een bredere lijn om onderscheid aan te brengen tussen drie type acties (bibliotheek en downloads, afspelen en delen en liken of afwijzen). Je kan bij sommige nummers ook de songteksten delen, bijvoorbeeld in een Instagram Story. Bovendien kun je een nummer nu naar rechts vegen, waarna je twee opties krijgt. Je kan met de blauwe knop aangeven dat een nummer als volgende afgespeeld moet worden en met de oranje knop zet je het nummer onderaan de wachtlijst van volgende nummers.

Een andere welkome wijziging is dat de naam van een artiest of een nummer weer meescrollt als deze langer is dan het scherm breed is. Je ziet dit vooral op het toegangsscherm bij de mediabediening.

#12 Vernieuwd Update-scherm
Apple heeft het Software-update scherm weer een update gegeven. In de eerste beta zag je zowel in de Instellingen-app als in de Watch-app een groen vinkje. Hierdoor zag je meteen of je de meest recente versie hebt die voor jouw toestel beschikbaar is. Ook gaf Apple een uitgebreidere omschrijving. Zo stond er nadrukkelijk aangegeven dat de iPhone “up-to-date is met alle nieuwste probleemoplossingen en beveiligingsverbeteringen”.

iOS 14.5 Update-scherm.
Het updates-scherm in de eerste beta

In de tweede beta is het groene vinkje weer weggehaald en zie je alleen de tekst iOS is up-to-date. Het zou ons niets verbazen als deze wijziging tijdelijk is en dat Apple nog een middenweg zoekt tussen de bondige tekst van beta 2 en de uitgebreide tekst van de eerste beta.

#13 Nieuwe functies in Wallet-app
De Wallet-app krijgt mogelijk nieuwe functies. In de code van iOS 14.5 zijn aanwijzingen gevonden naar een functie genaamd FinHealth. Het lijkt erop dat Apple je wil helpen met je financiële gezondheid, bijvoorbeeld door je Apple Pay betalingen lokaal te analyseren en suggesties te geven. Of deze functie alleen voor Apple Card-gebruikers in de VS is of dat ook gewone Apple Pay-gebruikers dit krijgen, is nog niet duidelijk.

Voor Apple Card-gebruikers in de VS komt in ieder geval een functie genaamd Apple Card Family. Je kan daarmee de Apple Card delen met anderen die behoren tot het gezin.

#14 iPad-microfoon blokkering
In de iPad Pro 2020 bouwde Apple al een hardwarematige privacyfunctie in waarbij de microfoon compleet uitgeschakeld werd als de hoes dichtgeklapt is. Met ingang van iPadOS 14.5 gaat Apple dit ook softwarematig toepassen op andere modellen, namelijk de iPad 2020 en iPad Air 2020. Zodra je een Smart Folio dichtklapt, wordt de microfoon uitgeschakeld. Dit voorkomt dat een app stiekem mee kan luisteren als je de iPad niet gebruikt.

#15 Overige verbeteringen
Deze overige nieuwe functies in iOS 14.5 zijn ook nog het vermelden waard:

 • Apple Kaarten: Apple Kaarten krijgt in iOS 14.5 een meldfunctie, zodat je een ongeval, gevaar of een flitser kan melden. Helaas werkt dit nog niet in Nederland.
 • Safari: Safe Browsing in Safari wordt veiliger, doordat Apple het verkeer nu via eigen servers laat lopen in plaats van via Google.
 • News: De News-app (niet in Nederland of België beschikbaar) is nu een apart tabblad voor de zoekfunctie.
 • iPad: Het opstartscherm met het Apple-logo op de iPad ondersteunt nu ook de landschapsmodus.
 • iPad: Je kan op de iPad nu ook zoeken naar emoji. Apple voegde dit in iOS 14 alleen toe op de iPhone, maar met iPadOS 14.5 vind je dit ook op de iPad.
 • Hint naar batterypack: In de code van iOS 14.5 is een verwijzing naar een battery pack verschenen. Mogelijk gaat het hier om een nog niet aangekondigde MagSafe-accu van Apple.

De komende weken houden we de ontwikkelingen rondom de beta van iOS 14.5 in de gaten. Als we nieuwe functies ontdekken, werken we dit artikel bij met de nieuwste ontdekkingen. We verwachten de definitieve release van iOS 14.5 op zijn vroegst ergens eind maart.

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 17 februari: Bijgewerkt voor beta 2.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2021, 12:21
Categorie iOS
Onderwerpen iOS 14, iPadOS 14
Software iOS 14, iPadOS 14

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.