Apple Watch Series 3 met water.

Apple Watch Series 3: specificaties, functies, deals en meer

De Apple Watch Series 3 is de smartwatch die Apple in 2017 heeft geïntroduceerd. De Series 3 is nog steeds verkrijgbaar als instapmodel voor mensen die een slim horloge met apps willen hebben om te profiteren van alle voordelen van een Apple Watch, maar voor een vriendelijke prijs. Lees hier alle nieuwe functies, prijs en beschikbaarheid.

Apple Watch Series 3

De Apple Watch Series 3 is de eerste smartwatch van Apple met ingebouwde barometer voor het meten van hoogteverschillen. Deze Apple Watch is waterdicht, bevat een GPS en is in 2019 in prijs verlaagd naar 229 euro, zodat je voor een zacht prijsje kunt profiteren van bijna alle functies die een Apple Watch te bieden heeft.

Apple Watch Series 3 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Watch Series 3:

 • Aankondiging en beschikbaarheid: sinds september 2017 in in Nederland en België
 • Beschikbaar in twee formaten: 38 millimeter en 42 millimeter
 • Introductieprijs was €369, nu vanaf €229
 • Eerste Apple Watch met 4G-verbinding (het 4G-model is echter niet in Nederland en België verkrijgbaar)
 • Krachtige en snellere S3 dual-coreprocessor en speciale W2 Apple Wireless Chip
 • Siri praat dankzij verbeterde chip; voorheen alleen geschreven tekst
 • Ingebouwde barometrische hoogtemeter en GPS en GLONASS
 • Waterbestendig tot 50 meter.
 • Inclusief hartslagsensor, versnellingsmeter, gyroscoop en meer

Apple Watch Series 3 met water.

Apple Watch Series 3 prijs en releasedatum

De Apple Watch Series 3 is in september 2019 in prijs verlaagd en kost nu bij Apple:

 • 38mm aluminium in zilver of spacegrijs: €229
 • 42mm aluminium in zilver of spacegrijs; €259
 • Apple Watch Nike+ in spacegrijs: vanaf €229

Apple Watch Series 3 kopen

Je kunt de Apple Watch Series 3 kopen in de Apple Store en bij APR’s vanaf €299. Daarnaast kun je de Apple Watch Series 3 inmiddels bij diverse winkelketens kopen:

Apple Watch 3 verbeteringen, verschillen met Series 2

De Apple Watch 3 heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van het tweede model:

 • Snellere processor: de krachtige dual-core S3-chip zorgt ervoor dat apps sneller laden.
 • Barometer: de ingebouwde barometrische hoogtemeter meet nu hoogteverschillen, wat handig kan zijn voor sportfuncties.
 • Verbeterde W2-chip: nieuwe draadloze W2-chip met snellere data, verbeterde batterijduur en betere databeveiliging.
 • Bluetooth 4.2: verbeterde performance via Bluetooth.
 • Siri spreekt: dankzij de snellere chip kan Siri nu antwoorden geven als je vragen stelt.
 • 4G-ondersteuning: niet relevant voor Nederland en België.

De speciale uitvoering met ingebouwde eSim kan zelfstandig verbinding maken met een 4G-netwerk. Dit model is niet in Nederland en België beschikbaar omdat er nog geen providers zijn die de eSIM in de Apple Watch officieel ondersteunen. Andere functies die alleen op de 4G-uitvoering beschikbaar zijn zoals streamen van Apple Music en de speciale Explorer-wijzerplaat zijn daarom ook niet te gebruiken.

De Apple Watch Series 3 is er op één punt op achteruit gegaan ten opzichte van de Series 2: de achterkant is gemaakt van composiet. Voorheen was dit van een beter materiaal (keramiek) gemaakt.

Apple Watch 3 aankondiging

De aankondiging van de Apple Watch Series 3 vond plaats in het Steve Jobs Theater op 12 september 2017. Bij de aankondiging werd al meteen de nadruk gelegd op de belangrijkste nieuwe functie, namelijk de eigen 4G-verbinding. Hierdoor kun je bellen, berichten sturen, apps gebruiken en sporten, zelfs als je niet binnen het bereik van je iPhone of een Wi-Fi-netwerk bent. Ook de sportfuncties werden op de Apple Watch 3 benadrukt. Qua uiterlijk ziet de Apple Watch Series 3 er zo goed als hetzelfde uit als zijn voorganger. Hij houdt zijn opvallende rechthoekige design met de Digital Crown en een knop aan de rechterzijkant en hij heeft dezelfde afmetingen als de Series 2.

Apple Watch Series 3 specs

De Apple Watch Series 3 beschikt over de snellere dual-core S3-processor met ingebouwde GPS. Deze snellere processor zorgt er onder meer voor dat Siri een stuk sneller gaat werken en ook echt kan terugpraten op de Apple Watch. Het horloge bevat nog steeds een ingebouwde hartslagmeter en een stappenteller; daar komt in de Series 3 een hoogtemeter bij. Voor Wi-Fi (alleen 2,4 GHz) en Bluetooth 4.2 bevat de Series 3 een nieuwe chip van Apple: de W2. De antenne voor de (3G en) 4G-verbinding zit ingebouwd in het scherm.

Het scherm van de Apple Watch 3 is identiek aan dat van de Apple Watch Series 2. Het gaat om een OLED Retina-display van de tweede generatie met een helderheid van 1000 nits. De voorkant is van krasbestendig gehard Ion-X-glas. Op één punt is deze Apple Watch erop achteruit gegaan en dat is de achterkant van composiet in plaats van keramiek. De ringen rondom de hartslagsensor zijn ook niet meer van metaal gemaakt.

Apple Watch Series 3 review

In onze Apple Watch Series 3 review lees je over onze ervaringen met het GPS-model. Dit is de conclusie van onze review:

Voor Apple-gebruikers is de Apple Watch Series 3 momenteel de beste smartwatch die je kunt kopen. Geen enkele andere smartwatch biedt de combinatie van zoveel functies en zo’n goede samenwerking met iOS. Toch zijn de verschillen met de Series 2 marginaal, zeker omdat we in Nederland de 4G-versie niet kunnen gebruiken.

De Series 3 is merkbaar sneller dan de vorige generaties: apps starten sneller op en alles voelt vlotter aan. Maar daar merk je alleen iets van als je je Watch ook echt actief gebruikt. Als je alleen maar op je Watch kijkt als er een notificatie binnenkomt, dan heb je deze Series 3 eigenlijk niet nodig. Voor mensen die wel actief gebruikmaken van hun Apple Watch is het prettig dat Siri nu antwoorden uitspreekt, zodat je niet meer op het scherm hoeft te kijken. Voor sport- en gezondheidsfans heeft de Series 3 ook weer wat nieuws te bieden.

Lees verder onze Apple Watch Series 3 review!

Apple Watch Series 3 met 4G

De Apple Watch Series 3 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met alleen GPS en met GPS + 4G. Het model met 4G is meteen te herkennen aan de Digital Crown met rode stip. Ook is er een speciale wijzerplaat waarmee je de 4G-ontvangst op je Apple Watch kunt bekijken. Dit model heeft 16GB opslag in plaats van de gebruikelijke 8GB.

De Apple Watch maakt standaard gebruik van de verbinding met je iPhone. Zodra je buiten het Bluetooth-bereik komt, schakelt het 4G-model automatisch over naar de mobiele verbinding. Hierdoor kun je van alle functies van de Apple Watch gebruik blijven maken. Apple Music ondersteunt bijvoorbeeld het streamen van muziek, rechtstreeks vanaf je Apple Watch door er een draadloze koptelefoon aan te verbinden.

Apple Watch Series 3 met sport loop en Nike.

De Apple Watch Series 3 met 4G werkt via een zogenaamde eSim. Een aparte chip in de Apple Watch maakt verbinding met je provider. De Apple Watch heeft geen eigen telefoonnummer, maar werkt via hetzelfde telefoonnummer als van je iPhone waaraan hij gekoppeld is. Providers moeten de Apple Watch Series 3 met 4G wel actief ondersteunen. Je kunt dus niet zelf een eigen simkaart in de Apple Watch 3 steken.

Apple Watch Series 3 in Nederland

De Apple Watch Series 3 is alleen zonder 4G in Nederland verschenen. Het heeft ook geen zin om het model met 4G uit Duitsland of Frankrijk te importeren, omdat het alleen met een beperkt aantal providers werkt. De Apple Watch Series 3 met 4G ondersteunt ook geen roaming, waardoor je dus geen Duits of Frans abonnement in Nederland zou kunnen gebruiken. Hieronder lees je meer over het gebruik van de Apple Watch Series 3 met 4G in Nederland.

Apple Watch series 3 Edition

De modellen met roestvrij stalen en keramieken horlogekast zijn alleen verkrijgbaar met 4G-verbinding; deze worden daarom niet in Nederland verkocht. Dit geldt ook voor de Apple Watch Hermès-modellen.

Nieuwste model: de Apple Watch Series 5
De Apple Watch Series 3 is inmiddels opgevolgd door de Apple Watch Series 4 met een compleet nieuw design en de Apple Watch Series 5 met een always-on scherm.

Meer over de Apple Watch Series 5 lees je in onze uitleg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!