Apple Watch Series 3 met water.

Apple Watch Series 3: specificaties, functies, deals en meer

De Apple Watch Series 3 is de smartwatch die Apple in 2017 heeft geïntroduceerd. De Series 3 is niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar je kunt nog wel voorraad tegenkomen. Wij raden echter af een Apple Watch Series 3 te kopen. Lees hier alles over functies, beschikbaarheid, specs en ons koopadvies.

Apple Watch Series 3 review

Apple Watch Series 3

De Apple Watch Series 3 was de eerste smartwatch van Apple met ingebouwde barometer voor het meten van hoogteverschillen. Deze Apple Watch is waterdicht en bevat een GPS, maar heeft nog wel het ‘oude’ design met de wat bredere schermranden. Dit model loopt technisch gezien niet meer voorop en krijgt geen updates meer. Vandaar dat we aanraden om de Apple Watch SE 2020, Apple Watch SE 2022 of een ander recenter model te kopen.

Apple Watch Series 3 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple Watch Series 3:

 • Aankondiging en beschikbaarheid: sinds september 2017 in in Nederland en België
 • Verkrijgbaar in twee formaten: 38 millimeter en 42 millimeter
 • Eerste Apple Watch met 4G-verbinding (het 4G-model is echter niet in Nederland en België verkrijgbaar)
 • Snellere S3 dual-coreprocessor en speciale W2 Apple Wireless Chip
 • Siri praat dankzij verbeterde chip; voorheen alleen geschreven tekst
 • Ingebouwde barometrische hoogtemeter en GPS en GLONASS
 • Waterbestendig tot 50 meter.
 • Inclusief hartslagsensor, versnellingsmeter, gyroscoop en meer

Apple Watch Series 3 prijs

De Apple Watch Series 3 is niet meer bij Apple verkrijgbaar. Wel kun je nog bij sommige winkels terecht, waar de voorraden echter langzamerhand afnemen. We raden af om dit model nog nieuw te kopen, aangezien je geen updates meer krijgt. De meest recente adviesprijs bij Apple lag rond de €200 en we raden aan om bij aankoop van een gebruikt exemplaar niet meer dan €150 te betalen.

Apple Watch 3 verbeteringen, verschillen met Series 2

De Apple Watch 3 heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van het tweede model:

 • Snellere processor: de dual-core S3-chip zorgt ervoor dat apps sneller laden.
 • Barometer: de ingebouwde barometrische hoogtemeter meet nu hoogteverschillen, wat handig kan zijn voor sportfuncties.
 • Verbeterde W2-chip: nieuwe draadloze chip met snellere data-overdracht, verbeterde batterijduur en betere databeveiliging.
 • Bluetooth 4.2: verbeterde performance via Bluetooth.
 • Siri spreekt: dankzij de snellere chip kan Siri nu antwoorden geven als je vragen stelt.
 • 4G-ondersteuning: niet relevant voor Nederland en België.

Er is ook een speciale uitvoering met ingebouwde eSIM. Deze Apple Watch 4G kan zelfstandig verbinding maken met een 4G-netwerk. Dit model is niet in Nederland en België beschikbaar gekomen omdat er destijds nog geen providers waren die de eSIM in de Apple Watch officieel ondersteunden. Andere functies die alleen op de 4G-uitvoering beschikbaar zijn zoals streamen van Apple Music en de speciale Explorer-wijzerplaat zijn daarom ook niet te gebruiken.

Apple Watch Series 3 met water.

De Apple Watch Series 3 is er op één punt op achteruit gegaan ten opzichte van de Series 2: de achterkant is gemaakt van composiet. Voorheen was dit van een beter materiaal (keramiek) gemaakt.

Je kunt de Apple Watch vergelijken met alle voorgaande generaties op een speciale pagina op onze website. Zo weet je meteen wat de verschillen zijn tussen Series 3 en Series 5.

Bekijk ook

Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken zetten we de modellen voor je op een rij. Moet je nou de Apple Watch Series 9 of Apple Watch SE 2022 hebben? Of toch de Apple Watch Ultra 2? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Apple Watch 3 aankondiging

De aankondiging van de Apple Watch Series 3 vond plaats in het Steve Jobs Theater op 12 september 2017. Bij de aankondiging werd al meteen de nadruk gelegd op de belangrijkste nieuwe functie, namelijk de eigen 4G-verbinding. Hierdoor kun je bellen, berichten sturen, apps gebruiken en sporten, zelfs als je niet binnen het bereik van je iPhone of een wifi-netwerk bent. Ook de sportfuncties werden op de Apple Watch 3 benadrukt. Qua uiterlijk ziet de Apple Watch Series 3 er zo goed als hetzelfde uit als zijn voorganger. Hij hield zijn opvallende rechthoekige design met de Digital Crown en een knop aan de rechterzijkant en hij heeft dezelfde afmetingen als de Series 2.

https://www.youtube.com/watch?v=RXM1Y23-Faw

Apple Watch Series 3 specs

De Apple Watch Series 3 beschikt over de snellere dual-core S3-processor met ingebouwde GPS. Deze snellere processor zorgt er onder meer voor dat Siri een stuk sneller gaat werken en ook echt kan terugpraten op de Apple Watch. Het horloge bevat nog steeds een ingebouwde hartslagmeter en een stappenteller, net als op de eerdere modellen. Nieuw is de hoogtemeter in de Series 3. Voor draadloze functies bevat de Series 3 een nieuwe chip van Apple, de W2. Deze zorgt voor Wi-Fi (alleen 2,4 GHz) en Bluetooth 4.2.

Het scherm van de Apple Watch 3 is identiek aan dat van de Apple Watch Series 2. Het gaat om een OLED Retina-display van de tweede generatie met een helderheid van 1000 nits. De voorkant is van krasbestendig gehard Ion-X-glas. Behalve bij de duurdere modellen van staal en keramiek, want die hebben een achterkant van duurder saffierglas. Op één punt is deze Apple Watch erop achteruit gegaan en dat is de achterkant van composiet in plaats van keramiek. De ringen rondom de hartslagsensor zijn ook niet meer van metaal gemaakt.

Twijfel je tussen de Series 3 en nieuwere modellen zoals de Series 5? Dit krijg je niet op de Series 3:

 • Geen Always-on Retina-scherm
 • Geen kompas
 • Geen ECG-functie
 • Geen valdetectie
 • Geen 64-bit S5-chip, maar een S3-chip
 • Geen model met goudkleurige behuizing
 • Geen 32GB opslag, maar slechts 8GB

Er ontbreken dus een aantal functies op de Series 3. Vooral de beperkte hoeveelheid opslag kan je gaan opbreken, want het is gaandeweg steeds moeilijker geworden om de Apple Watch Series 3 te updaten. Vanwege te weinig opslag moest je eerst het horloge helemaal wissen, dan de update installeren en vervolgens je apps weer terugplaatsen. Dit probleem heeft zich inmiddels vanzelf ‘opgelost’ door het feit dat de Series 3 geen updates meer krijgt. Wil je een Apple Watch maar vind je de geavanceerde gezondheidsfuncties niet echt nodig, dan raden we aan om voor de Apple Watch SE te kiezen.

Apple Watch Series 3 review

In onze Apple Watch Series 3 review lees je over onze ervaringen met het GPS-model. Hou daarbij rekening met het feit dat we de situatie op het moment van introductie beschrijven, toen dit model nog gloednieuw was.

Dit is de conclusie van onze review:

Voor Apple-gebruikers is de Apple Watch Series 3 momenteel de beste smartwatch die je kunt kopen. Geen enkele andere smartwatch biedt de combinatie van zoveel functies en zo’n goede samenwerking met iOS. Toch zijn de verschillen met de Series 2 marginaal, zeker omdat we in Nederland de 4G-versie niet kunnen gebruiken.

De Series 3 is merkbaar sneller dan de vorige generaties: apps starten sneller op en alles voelt vlotter aan. Maar daar merk je alleen iets van als je je Watch ook echt actief gebruikt. Als je alleen maar op je Watch kijkt als er een notificatie binnenkomt, dan heb je deze Series 3 eigenlijk niet nodig. Voor mensen die wel actief gebruikmaken van hun Apple Watch is het prettig dat Siri nu antwoorden uitspreekt, zodat je niet meer op het scherm hoeft te kijken. Voor sport- en gezondheidsfans heeft de Series 3 ook weer wat nieuws te bieden.

Lees verder onze Apple Watch Series 3 review!

Bekijk ook

Apple Watch Series 3 review

Lees in deze Apple Watch Series 3 review over onze ervaringen met Apple's nieuwste smartwatch van 2017. Zijn de snellere processor en betere speaker de moeite waard?

Apple Watch Series 3 met sport loop en Nike.

Apple Watch Series 3 in Nederland

De Apple Watch Series 3 is alleen zonder 4G in Nederland verschenen. Het had ook geen zin om het model met 4G uit Duitsland of Frankrijk te importeren, omdat het alleen met een beperkt aantal providers werkte en omdat roaming niet werd ondersteund (dit is pas het geval vanaf watchOS 9 op de Apple Watch Series 5 en nieuwer). Je kon bij de Series 3 geen Duits of Frans abonnement afsluiten om in Nederland te gebruiken. Hieronder lees je meer over het gebruiken van de Apple Watch 4G in Nederland.

Bekijk ook

Apple Watch 4G in Nederland gebruiken: zo doe je dat

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, ook wel de Apple Watch Cellular genoemd. Wat kun je allemaal met de Apple Watch 4G en hoe kun je hem in Nederland gebruiken? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

De modellen met roestvrij stalen en keramieken horlogekast waren alleen verkrijgbaar met 4G-verbinding; deze werden daarom niet in Nederland verkocht. Dit geldt ook voor de Apple Watch Hermès-modellen.

Apple Watch series 3 Edition

De Apple Watch Series 3 is niet meer verkrijgbaar bij Apple en is inmiddels opgevolgd door nieuwere generaties. Check ons overzicht Apple Watch kopen om te zien welke modellen er momenteel verkrijgbaar zijn.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.