App Clips verder verbeterd in iOS 16: dit moet je weten over mini-apps voor de iPhone

Apple heeft al een tijdje App Clips, ook wel appfragmenten of appclips genoemd. In iOS 16 zijn er weer nieuwe functies bijgekomen. Wat zijn App Clips en wat kun je ermee? Alles wat je moet weten lees je hier.

Voor heel veel diensten kun je tegenwoordig een app gebruiken. Denk aan het winkelen op een webshop of het betalen van je parkeertarief met een parkeerapp. Maar je wil niet altijd meteen een hele app te hoeven downloaden en je registreren met je gegevens, terwijl je de app misschien maar één keer wil gebruiken. Voor dit soort gevallen heeft Apple de App Clips (voorheen ook wel Appfragmenten genoemd) bedacht. De eerste apps die App Clips ondersteunen, zijn al een tijdje beschikbaar. En in iOS 16 heeft Apple de App Clips weer wat verder verbeterd.


Nieuw in iOS 16: grotere App Clips en meer
Belangrijk bij App Clips is dat ze klein en compact zijn, zodat ze nagenoeg direct gedownload kunnen worden zodra je ze nodig hebt. Daarom stelde Apple een groottebeperking in. In iOS 15 was de maximale grootte van een appfragment nog 10MB, maar vanaf iOS 16 kunnen ook App Clips van 15MB gemaakt worden. Dat is dus 50% groter dan voorheen. Hierdoor is er meer mogelijk, omdat ontwikkelaars er meer functies in kunnen stoppen zonder dat je de volledige app nodig hebt.

Daarnaast krijgen de appclips op een later moment ondersteuning voor de nieuwe Live Activities. Dit zijn speciale notificaties op het toegangsscherm waarmee je live evenementen kan volgen, bijvoorbeeld je pakketje dat bezorgd wordt of een sportwedstrijd. Een appfragment kan dus ook dergelijke Live Activities tonen.

Tot slot krijg je in iOS 16 betere suggesties voor App Clips in de buurt in zowel Spotlight als de Siri-suggesties widget. Sommige App Clips heb je alleen op een specifieke locatie nodig, bijvoorbeeld in een winkel. De locatie waarop dergelijke suggesties gegeven kunnen worden, zijn in iOS 16 nauwkeuriger dan voorheen. Maar eerlijk gezegd hebben wij nog maar weinig voorbeelden gezien van App Clips waarbij dit gebruikt wordt.

In een speciale WWDC-sessie legt Apple meer uit wat er nieuw is in iOS 16 voor de appclips. Zo kunnen ze ook de publieke database uit CloudKit raadplegen, waar allerlei informatie over een app uit gehaald kan worden.

App Clips in iOS 15

In 2021 voegde Apple in iOS 15 ook al wat nieuwe functies toe. Sinds iOS 15 kan een App Clip-banner schermvullend getoond worden als je een website bezoekt. Apple maakte het voor ontwikkelaars ook makkelijker om hun App Clips lokaal te testen en gaf ze de mogelijkheid om App Clips te ontdekken via ARKit. Op de ontwikkelaarswebsite van Apple vind je meer informatie.

Wat zijn App Clips (Appfragmenten)?

App Clips zijn een soort van mini-apps waarmee je een deel van een volledige app kan gebruiken. App Clips verschijnen automatisch op je iPhone zodra je een geschikte QR-code scant of je iPhone bij een geschikte NFC-tag houdt. Apple heeft ook een speciale App Clip-code ontwikkeld, die je zowel met de camera als NFC kan scannen. Deze speciaal ontwikkelde codes zijn makkelijker te herkennen, zodat je weet dat je zo’n mini-app kan gebruiken. De appclips zijn daarmee een soort vervanging van de snelkoppeling naar een website via een normale QR-code. Maar App Clips verschijnen ook op websites, in Apple Kaarten en zijn te delen via bijvoorbeeld iMessage.

App Clips voorbeelden

Een appfragment verschijnt als een soort kaartje direct op je iPhone scherm. Ze zijn vooral bedoeld om direct te gebruiken en actie te ondernemen, zoals het bestellen van eten of het winkelen in een webshop. Je vindt de App Clips dan ook niet op je beginscherm, want je kan ze alleen gebruiken door een code te scannen of op een knop te drukken op een website. Wel vind je ze terug in de nieuwe appbibliotheek. Deze mini-apps dertig dagen lang bewaard, waarna ze automatisch verwijderd worden.

De appclips laten je inloggen met Sign in with Apple of betalingen doen met Apple Pay. Je hoeft in zo’n mini-app dus geen account- of betaalgegevens in te voeren. Een appfragment is maximaal 10MB, dus je hebt hem in een fractie op je iPhone gedownload. Wil je toch de volledige app downloaden, dan kan dat ook rechtstreeks vanuit het appfragment.

Appfragmenten met Sign in with Apple en Apple Pay.

Voorbeelden van App Clips

Er zijn talloze voorbeelden waar je App Clips voor kan gebruiken. Dit zijn enkele voorbeelden van App Clips die je her en der tegen kunt komen:

Apple Watch-bandjes appclip voor wijzerplaat

Bij speciale edities van Apple Watch-bandjes vind je op de verpakking een scanbare App Clip-code. Door de code te scannen met de camera van je iPhone, kun je de bijpassende wijzerplaat downloaden en op je Apple Watch zetten. Je vindt deze codes bij de speciale Olympische Spelen-bandjes van 2021, maar ook de Apple Watch Pridebandjes en de speciale Unity-bandjes.

Apple Watch bandjes wijzerplaten met appclips

Shazam in Bedieningspaneel

Je kan Shazam in het Bedieningspaneel gebruiken om muziek te herkennen zonder dat je de Shazam-app nodig hebt. En als je de Shazam-app niet op jouw toestel hebt staan, kun je de bijbehorende appclip openen en meer informatie over het liedje te krijgen door erop te tikken. Hierdoor krijg je dus een deel van de Shazam-app met nuttige info over het zojuist gescande nummer, zonder dat je de gehele Shazam-app hoeft te downloaden.

Shazam-app met App Clip voor muziekherkenning.

Bekijk ook

Shazam vanuit het Bedieningspaneel: zo kun je snel muziek herkennen

Wist je dat je heel snel Shazam vanuit het Bedieningspaneel kunt gebruiken? Je kunt dan sneller muziek herkennen, zonder dat je een app nodig hebt of Siri gebruikt.

WaterMinder

Deze bekende app om bij te houden hoeveel je drinkt, biedt via de website een appclip aan. Door naar de website te gaan en bovenaan op de knop te drukken, wordt de bijbehorende appclip gedownload. Dit is als het ware een soort demo van de complete WaterMinder-app. Je kan glazen drinken toevoegen, waarbij je de keuze hebt uit 250, 350 of 500ml. De appclip is vrij beperkt, maar dat is dan ook het hele idee erachter.

WaterMinder appclip

G-Star RAW

Het van oorsprong Nederlandse modemerk G-Star heeft (naar eigen zeggen) als eerste modeketen ondersteuning voor App Clips toegevoegd. In de Nederlandse winkels in Amsterdam en Utrecht zijn bij bepaalde kledingstukken, paspoppen en winkeletalages QR-codes toegevoegd. In die QR-code zit ook een NFC-chip. Door je iPhone erbij te houden (of de QR-code te scannen met je camera) verschijnt op het scherm automatisch het appfragment. Zodra je de App Clip opent, kun je het desbetreffende kledingstuk meteen aanschaffen of meer foto’s bekijken. Kopen kan ook met Apple Pay, waardoor je dus geen verdere contactgegevens in hoeft te vullen. Wil je de appclip van G-Star zelf proberen, scan dan de QR-code aan het eind van de video.

https://www.youtube.com/watch?v=AoQW-ZOrDbI

Parcel

Parcel is een bekende app om pakketjes te volgen. Zodra je in de app een traceercode toegevoegd hebt, kun je het volgen van je pakketje doorsturen naar bijvoorbeeld je partner via iMessage. Diegene kan dan meteen vanuit het bericht de App Clip van Parcel openen, om gedetailleerde trackinginformatie van je pakketje te bekijken.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Phoenix 2

Phoenix 2 is een verticale ruimtescooter waarin je het opneemt tegen hordes vijanden. Als je de game eerst wil proberen, dan kan dat met een appclip. Open daarvoor de website van de game op je iPhone met iOS 14. Bovenaan zie je een knop om de game te spelen. Je speelt daarmee het eerste level, zodat je een goed beeld krijgt van de volledige game. In een paar tikken ga je door naar de App Store en download je de volledige versie.

App Clip met Phoenix 2 game.

Er zijn nog veel meer voorbeelden waarbij de appclips van pas kunnen komen:

  • Parkeren: je scant een code bij een parkeermeter, zodat je via je iPhone kan afrekenen zonder eerst een hele app te downloaden en je te registreren.
  • Shoppen: je ziet een nieuwe koffietent en wil graag het menu weten. Je scant de code en bekijkt zo het assortiment, zonder dat er een website ingeladen hoeft te worden.
  • Eten: je ziet in Apple Kaarten een lunchroom waar je eten kan bestellen. Met de link vanuit de Apple Kaarten-app, open je meteen de App Clip en bestel je je gerechten.
  • Vervoer: je wil een deelscooter of deelstep huren in een grote stad. Je scant de code op het voertuig, vult je gegevens in via Sign in with Apple en rekent af met Apple Pay om op weg te gaan.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld ov-informatie bij bus- of tramhaltes. Dit is vooral handig als je op vakantie bent en niet de hele app nodig hebt om te zien wanneer de bus komt. Na je vakantie heb je de app immers niet meer nodig. Het voordeel is ook dat er niet onnodig apps gekoppeld zijn aan je Apple ID, terwijl je die misschien maar één keer nodig hebt.

De appclips werken ook met bedrijven en winkels die zelf geen app hebben, maar bijvoorbeeld wel in Yelp staan. Je bekijkt dan na het scannen van de code een appclip van Yelp, maar waar je alleen informatie over die specifieke winkel kan bekijken.

App Clips iPhone

Hoe kan ik App Clips gebruiken?

Er is een aantal manieren om de appclips te gebruiken:

  • QR-code: Is aan de QR-code een appclip gekoppeld, dan verschijnt deze op je scherm nadat je hem gescand hebt met je camera.
  • NFC-tag: Hou je iPhone bij een NFC-tag en het appfragment verschijnt in beeld.
  • Apple ontwikkelde App Clip-code: Deze code kun je zowel scannen met NFC als met de camera van je iPhone. Je herkent ze aan de ronde vorm met een iPhone-icoontje in het midden.
  • Websites: Bij sommige websites zie je nu al in Safari bovenaan een snelkoppeling naar de app in de App Store. Met App Clips kun je ook alleen een deel van een app gebruiken.
  • Apple Kaarten: Bij bedrijven die een mini-app aanbieden, kun je bijvoorbeeld rechtstreeks eten bestellen. Je vindt dit naast de knop om de navigatie te starten.
  • Berichten: Deelt iemand een link naar een webshop die App Clips ondersteunt, dan tik je op de link in iMessage om deze te openen zonder de app te hoeven downloaden.

Apple App Clips code.

Op welke toestellen werken de appclips?

Om appclips te kunnen gebruiken, heb je een iPhone nodig met minimaal iOS 14. Alle geschikte iOS 14-toestellen werken met App Clips. Dat betekent dat je dus minimaal een iPhone 6s nodig hebt. Maar de manier hoe je de appclips activeert, verschilt per toestel.

Voor het automatisch scannen van een NFC-tag, heb je een iPhone XS (Max), iPhone XR of nieuwer nodig. Op de iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus) en iPhone X moet je voor het scannen van een NFC-tag eerst de scanmodus inschakelen via het Bedieningspaneel. Voeg daarvoor de NFC-taglezer toe via de instellingen door het Bedieningspaneel aan te passen.