Emoji zoeken via het toetsenbord.

Emoji zoeken op iPhone, iPad en Mac: zo doe je dat

Heb je altijd moeite om die ene emoji te vinden? Gelukkig vind je op de iPhone en iPad ook een zoekfunctie voor emoji. Door te typen zoek je de emoji die je nodig hebt. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet.

Kun je door de bomen het emoji-bos niet meer zien? Dat snappen ze bij Apple blijkbaar ook. Jaarlijks komt er weer een nieuwe lading emoji bij en soms lijken ze zoveel op elkaar dat je niet meer weet welke je moet hebben. Gelukkig kun je ze snel terugvinden door in te tikken wat je zoekt. Je hoeft daarbij overigens niet exact te weten hoe een emoji heet. Het zoeken naar emoji werkt vanaf iOS 14 op de iPhone en vanaf iOS 14.5 op de iPad. Op de Mac wordt het al langer ondersteund.

Emoji zoeken op iPhone en iPad: zo werkt het

Je kunt via het standaard emoji-toetsenbord van Apple eenvoudig zoeken naar bepaalde onderwerpen. Weet je precies hoe een emoji heet, dan kun je dat intikken. Weet je niet welke je precies wil, maar moet de emoji blij zijn? Zoek dan gewoon ‘blij’ of ‘lachen’. Het werkt in alle apps.

Zo gebruik je het toetsenbord:

  1. Open een app om in te typen, zoals WhatsApp of Notities.
  2. Open het emoji-toetsenbord via de knop links onderin je toetsenbord.
  3. Tik op de zoekbalk boven de emoji. Voer daar een emotie, gevoel, object of naam van een emoji in.
  4. Selecteer de emoji die je wil intypen.

Emoji zoeken door typen

Als je alleen op het zoekveld tikt krijg je automatisch je meest recente emoji te zien. Zodra je typt verschijnen steeds andere emoji. Je kunt overigens ook meerdere termen invoeren. Zoek je het verdrietige gezichtje meet de traan, dan zoek je “verdrietig traan”. Je krijgt dan zowel het mensenhoofd als de verdrietige kat met een traan. Wil je een andere huidskleur, dan hou je gewoon de emoji van het resultaat ingedrukt.

De functie om emoji te zoeken op je iPhone zit rechtstreeks in iOS, dus het werkt in alle apps. Apps hoeven er niet voor te worden bijgewerkt. Dat is fijn, want Apple voegt ieder jaar weer nieuwe emoji toe. Het wordt daarom steeds lastiger om de juiste te vinden als je alles met de hand moet zoeken.

Op de Mac is zoeken naar emoji ook mogelijk. Hiervoor klik je vanuit elke app op Wijzig > Emoji’s en symbolen.

Emoji zoeken op de Mac

Meer emoji-tips

Emoji zijn leuk, maar je kunt een gesprek nog meer opleuken met Memoji. Dat zijn zelfgemaakte emoji van jouw hoofd. Hoe je een Memoji kunt maken lees je in onze aparte tip. Bekijk ook onze uitleg van Animoji, de geanimeerde emoji van dieren en andere wezens.

Hieronder vind je nog meer emoji-tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2021
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen emoji, iOS 14
Software iOS 14, iPadOS 14

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14