iPhone en Apple Watch: ontgrendelen met mondkapje

iPhone ontgrendelen met je Apple Watch: hoe werkt het bij een mondkapje?

Vanaf iOS 14.5 en watchOS 7.4 kun je je iPhone ontgrendelen met je Apple Watch als je een mondkapje draagt. Hoe werkt de functie en hoe stel je dit in? Wat heb je er allemaal voor nodig en hoe zit het met de veiligheid?

Het is inmiddels een herkenbaar scenario voor bezitters van een iPhone met Face ID: zodra je je iPhone wil ontgrendelen met een mondkapje voor, moet je meteen je toegangscode invoeren. Hoewel er wel trucjes zijn voor het gebruik van Face ID met een mondkapje, is dat lang niet altijd waterdicht. Gelukkig heeft Apple in iOS 14.5 en watchOS 7.4 hier iets op bedacht. De Apple Watch kan je iPhone ontgrendelen als je een mondkapje draagt. Wat heb je hiervoor nodig en hoe werkt het precies?

iPhone ontgrendelen met je Apple Watch: dit heb je nodig

Om deze functie te kunnen gebruiken, heb je het volgende nodig:

Deze functie werkt dus niet met een iPhone met Touch ID. Ook moet het alleen werken als je een mondkapje of mondmasker draagt. Heb je dit niet op, dan gebruikt je iPhone gewoon Face ID om je iPhone te ontgrendelen. Hou er ook rekening mee dat je een Apple Watch Series 3 of nieuwer nodig hebt. Het werkt niet met oudere modellen.

Bekijk ook

Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat

Met Face ID gezichtsherkenning kun je eenvoudig de iPhone of iPad ontgrendelen. In deze tip lees je hoe je Face ID instelt, hoe je het voor apps activeert en wat de mogelijkheden zijn.

iPhone ontgrendelen met Apple Watch instellen

Om het ontgrendelen van je iPhone met je Apple Watch in te stellen, doe je het volgende:

  1. Zorg ervoor dat de iPhone en Apple Watch bijgewerkt zijn naar minimaal iOS 14.5 en watchOS 7.4.
  2. Ga op je iPhone naar Instellingen > Face ID en toegangscode.
  3. Schakel de optie Ontgrendel met Apple Watch in.

iPhone ontgrendelen met Apple Watch

Hoe kan mijn Apple Watch m’n iPhone ontgrendelen?

Voordat je de functie echt kan gebruiken, moet je rekening houden met een aantal zaken:

  • Je moet een mondkapje dragen.
  • De Apple Watch is in de buurt van de iPhone.
  • De Apple Watch zit om je pols met draagdetectie ingeschakeld.
  • Je hebt je Apple Watch ontgrendeld.
  • Op de Apple Watch is een toegangscode ingesteld.
  • Je Apple Watch is via Bluetooth verbonden met je iPhone.
  • Wifi is ingeschakeld op zowel de iPhone als Apple Watch (verbinding met een wifi-netwerk is niet nodig).

In de meeste gevallen voldoe je aan deze voorwaarden. Het ontgrendelen van je Apple Watch kan door de pincode in te voeren of door eerst je iPhone te ontgrendelen met Face ID of je toegangscode.

Om vervolgens je iPhone te ontgrendelen met je Apple Watch bij het dragen van een mondkapje, hoef je alleen maar je iPhone op je gezicht te richten te zorgen dat het scherm geactiveerd wordt. Je iPhone herkent het mondkapje en op je Apple Watch voel je een trilling en krijg je een melding dat je iPhone ontgrendeld is. Lukt het niet meteen, veeg dan op je iPhone omhoog en er verschijnt een tekst in beeld waarin staat dat je Apple Watch gebruikt wordt om je iPhone te ontgrendelen.

iPhone en Apple Watch: ontgrendelen met mondkapje
Afbeelding ter illustratie. Om de functie te gebruiken moet de Apple Watch gedragen zijn.

Is het wel veilig om zo mijn iPhone te ontgrendelen?

Deze nieuwe manier van ontgrendelen bij het dragen van een mondkapje lost een frustratie bij veel iPhone-gebruikers op. Het is iets minder veilig dan het gebruik van Face ID op de normale manier of door je toegangscode in te voeren, maar Apple heeft daar iets op bedacht. Zo moet je iPhone altijd in de buurt zijn van je Apple Watch. Iemand kan dus niet zomaar je iPhone van je af pakken, wegrennen en hem ontgrendelen met een mondkapje op. De afstand tussen de iPhone en Apple Watch is dan te groot.

Uit onze tests bleek dat er maximaal anderhalve meter tussen de Apple Watch en je iPhone mag zitten. Zijn de apparaten te ver van elkaar verwijderd, dan staat er een melding op de iPhone. De iPhone wordt niet meteen volledig vergrendeld zodat een extra poging mogelijk is.

iPhone ontgrendelen met Apple Watch foutmelding

Bovendien krijg je altijd een melding op je Apple Watch als je iPhone op deze manier ontgrendeld is. Dus zelfs als iemand naast je zit, stiekem je iPhone pakt en met een mondkapje op hem ontgrendelt, voel je dit aan de melding op de Apple Watch. Daarnaast verschijnt er in die melding op de Apple Watch een knop om meteen de iPhone weer te vergrendelen. Als iemand anders dus misbruik maakt van deze ontgrendelmethode, kun je de iPhone snel weer vergrendelen. Na het vergrendelen via de Apple Watch, moet je altijd weer de toegangscode op de iPhone invoeren. Je kan deze functie dus niet meteen nog een keer gebruiken.

In theorie kan iemand je in dat geval voor zijn, door na het ontgrendelen van de iPhone snel Bluetooth op de iPhone uit te schakelen via de Instellingen-app, voordat je probeert je iPhone weer te vergrendelen via de Apple Watch. Bluetooth uitschakelen via het Bedieningspaneel koppelt de Apple Watch niet los.

Bekijk ook

Mac ontgrendelen met je Apple Watch: zo werkt het

Met de Apple Watch kun je je Mac ontgrendelen, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. In dit artikel lees je wat je nodig hebt en hoe je deze functie instelt. Ook vertellen we hoe je met de Apple Watch goedkeuring geeft om notities te ontgrendelen, wachtwoorden te bekijken en apps te installeren.

Ook bij het gebruik van de slaapfunctie van de Apple Wach moet je altijd eerst de toegangscode invoeren. Iemand kan dus niet terwijl jij met je Apple Watch ligt te slapen, stiekem je iPhone ontgrendelen. Dit geldt niet als je gebruikmaakt van andere slaapapps op je Apple Watch.

Werkt alleen om te ontgrendelen

Wat ook goed is om te weten, is dat het alleen werkt om je iPhone te ontgrendelen. Je kan het niet gebruiken om ermee te betalen met Apple Pay of in te loggen in de app van je bank of een andere Face ID-app. Dit is een extra veiligheidsmaatregel, om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze functie. In al die gevallen moet je bij het dragen van een mondkapje de toegangscode invoeren. Draag je geen mondkapje, dan gebruik je natuurlijk gewoon Face ID.

Tot slot is het goed om te weten dat de functie standaard uitgeschakeld is. Je moet zelf naar de instellingen van je iPhone gaan om dit in te schakelen. Apple doet er dus alles aan om misbruik van de functie te voorkomen. Bij dergelijke functies moet je altijd de afweging maken tussen gebruiksvriendelijkheid en beveiliging. Wil je absoluut de meest veilige manier van ontgrendelen? Zet de functie dan niet aan.

Bekijk ook

Face ID met mondkapje gebruiken? Zo werkt het

Moet of wil je een mondkapje dragen? Het dragen van een mondkapje kan voor wat ongemak zorgen als je Face ID op je iPhone of iPad wil gebruiken. Gelukkig zijn er manieren om je iDevice toch te ontgrendelen, zelfs met mondkapje op. En met iOS 15.4 is dit nog veel makkelijker dan ooit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 11 deals