Face ID op de iPhone X

Face ID: alles wat je wil weten over Apple’s gezichtsherkenning op de iPhone X

De iPhone X is voorzien van Face ID, Apple's eigen gezichtsherkenning. In dit artikel vind je de complete Face ID uitleg: hoe het werkt, of het ook met apps werkt en of het wel veilig is.

Face ID op de iPhone.
Face ID is de naam voor de gezichtsherkenning in de iPhone X. Met Face ID kun je je iPhone X ontgrendelen, zodat je geen toegangscode in hoeft te voeren. Face ID is de opvolger van Touch ID, Apple’s vingerafdrukscanner. In dit artikel lees je de complete Face ID uitleg, wat je ermee kunt doen, met welke apps het werkt en hoe veilig het is.

Update 27 september: Apple heeft een whitepaper uitgebracht, waarin je nog meer details vindt over de werking van Face ID. Er staat onder andere in dat Face ID niet moet worden gebruikt door kinderen tot 13 jaar en tweelingen.

Face ID uitleg: gezichtsherkenning voor iPhone

Face ID is Apple’s nieuwste technologie die verwerkt zit in de iPhone X. Met Face ID wordt je gezicht gescand, zodat je je iPhone kunt ontgrendelen door ernaar te kijken. De gezichtsherkenning maakt gebruik van de TrueDepth-camera, bovenaan het scherm van de iPhone X. Hiermee wordener allerlei belangrijke punten van je gezicht gescand. Er wordt ook gebruikgemaakt speciale neurale netwerken om de gegevens van je gezicht te verwerken.

De TrueDepth-camera maakt een 3D-scan van je gezicht. Hierin zitten in totaal acht onderdelen verwerkt:

 • Infrarood camera
 • Infrarood belichter
 • Nabijheidssensor
 • Omgevingslichtsensor
 • Speaker
 • Microfoon
 • 7-megapixel camera
 • Rasterprojector

TrueDepth sensoren voor Face ID.

De rasterprojector scant je gezicht, terwijl de andere sensoren gebruikt worden om de diepte te herkennen. Al met al worden al deze sensoren gebruikt om een succesvolle scan van je gezicht te maken, zodat je je iPhone snel kunt ontgrendelen. De sensoren hebben ook een brede kijkhoek, waardoor je de iPhone niet per se recht voor je gezicht hoeft te houden.

Is gezichtsherkenning wel veilig met Face ID?

Zoals bij elke biometrische meting, is er altijd een kans aanwezig dat er iemand anders ter wereld jouw iPhone kan ontgrendelen. De kans dat dit bij Face ID het geval is, is echter aanzienlijk kleiner dan bij Touch ID. In het geval van Touch ID is die kans 1:50.000, terwijl die kans bij de gezichtsherkenning 20x kleiner is. Bij Face ID is die kans één op een miljoen dat iemand anders jouw iPhone kan ontgrendelen. Gezichtsherkenning is dus theoretisch veiliger dan een vingerafdrukscanner.

Alle gegevens van je gescande gezicht worden opgeslagen in de Secure Enclave, een apart deel in de chip van de iPhone X. Apple kan niet bij deze gegevens, omdat alles lokaal en met encryptie opgeslagen wordt. Ditzelfde was ook het geval met Touch ID. Het is dus niet zo dat andere bedrijven jouw gezichtskenmerken in handen krijgen.

Face ID gebruiken.

Werkt Face ID ook met foto’s? En in het donker?

Doordat Face ID ook diepte herkent, kun je de iPhone X niet foppen met foto’s. De sensoren zien of het om een echt persoon gaat of dat er slechts een platte afbeelding getoond wordt. Alleen als jij zelf in beeld staat, wordt het toestel ontgrendeld. Apple heeft zelfs maskers laten namaken van echte personen. Ook deze werken niet met de gezichtsherkenning op de iPhone, dus je hoeft niet bang te zijn dat iemand je gezicht namaakt of een foto van jou misbruikt.

Bovendien zorgen de infrarood-sensoren ervoor dat Face ID ook in het donker werkt. De infrarood camera en de infrarood belichter werken nauw met elkaar samen, waardoor je dus niet het licht aan hoeft te doen om gezichtsherkenning te kunnen gebruiken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de gezichtsherkenning niet in de slaapkamer kunt gebruiken.

Moet ik iets speciaals doen om Face ID te laten slagen, zoals knipperen?

Wat ook belangrijk is, is dat je Face ID zo kunt instellen waardoor het vereist is dat je aandacht moet hebben voor het scherm. Hierdoor werkt gezichtsherkenning alleen als je echt naar het scherm kijkt, omdat je je ogen open moet hebben. Voor het ontgrendelen is er bijvoorbeeld ook een extra actie nodig. Naast het feit dat je gezicht gescand wordt, moet je ook het scherm omhoog vegen om de iPhone te ontgrendelen. Iemand kan dus niet zomaar je iPhone voor jouw gezicht houden en het toestel ontgrendelen.

Gezicht scannen met Face ID

Werkt Face ID ook met een bril? Een hoedje? Hoe zit het met Face ID en een baard?

Zodra je je gezicht scant voor Face ID, worden er meer dan 30.000 punten van je gezicht vastgelegd. Bovendien heeft Apple de gezichtsherkenning getest in allerlei omstandigheden, waardoor het ook werkt als je een bril op hebt, een muts draagt, een sjaal om hebt of besluit je baard te laten staan. Face ID werkt trouwens ook bij de meeste zonnebrillen. Mocht je besluiten om voor een radicaal andere look of uitstraling te gaan, dan kun je Face ID natuurlijk altijd opnieuw instellen.

Kan ik Face ID ook snel uitschakelen?

Er is ook een optie om de gezichtsherkenning snel uit te schakelen, bijvoorbeeld in situaties waarin je liever wil dat je toegangscode vereist is. Je moet daarvoor op de twee knoppen aan weerszijden van het toestel drukken. Vanaf dat moment is de toegangscode vereist. Bovendien wordt automatisch om je toegangscode gevraagd zodra het scannen van je gezicht twee keer mislukt is. Bij Touch ID mocht je vijf pogingen doen.

Als je gedwongen word om Face ID te gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar had je geen kans om het snel uit te schakelen, dan kun je dus ook eenvoudig je ogen dicht houden. Hierdoor wordt je gezicht niet succesvol gescand, waardoor na twee pogingen de gezichtsherkenning automatisch uitgeschakeld wordt.

Werkt Face ID met meerdere personen?

In tegenstelling tot Touch ID, kun je voor Face ID slechts één gezicht instellen. Bij Touch ID kun je tot vijf vingers registreren, bijvoorbeeld van je andere hand of van een persoon die je vertrouwt. Bij Face ID kan dat niet, want je kunt slechts één gezicht op de iPhone X registreren. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat niemand anders jouw iPhone X kan ontgrendelen, tenzij hij of zij jouw toegangscode weet. Aan de andere kant kan dit vervelend zijn, omdat bijvoorbeeld je partner telkens je toegangscode moet gebruiken.

Wanneer werkt Face ID niet?

Apple heeft duidelijk gemaakt wanneer Face ID niet werkt. In dat geval moet je terugvallen op de pincode om toegang te krijgen tot je toestel. Het gaat om deze situaties:

 • De iPhone is voor het eerst ingeschakeld of opnieuw opgestart.
 • De iPhone is meer dan 48 uur niet ontgrendeld.
 • Je hebt Face ID vier uur niet gebruikt of de toegangscode 6,5 dag of langer niet gebruikt.
 • Je hebt het toestel op afstand vergrendeld.
 • Face ID is er na 5 pogingen niet in geslaagd om je gezicht te herkennen.
 • Je hebt de SOS-functie geactiveerd.
 • Je batterij is minder dan 10% opgeladen.

Werkt Face ID ook met apps, zoals van mijn bank?

Face ID is niet alleen bedoeld voor het ontgrendelen van je iPhone X, maar het werkt ook met apps. Tijdens het najaarsevenement liet Apple weten dat alle apps die met Touch ID werken, meteen ook met Face ID werken. In de whitepaper die ze hebben uitgebracht wordt dat nogmaals bevestigd. Dat betekent dus dat jouw bankenapp of wachtwoordenapp die op een iPhone met de vingerafdrukscanner werkt, op de iPhone X met gezichtsherkenning werkt. Je hoeft dus niet ineens weer over te schakelen naar bijvoorbeeld de mobiele toegangscode.

Sommige apps kunnen echter besluiten om Face ID bewust uit te schakelen op de iPhone X. Onder andere ABN AMRO en de Rabobank hebben dit bij de release van de iPhone X gedaan. In veruit de meeste gevallen zal Face ID echter direct werken als er al Touch ID-ondersteuning is.

Dus alle Touch ID-apps werken automatisch ook met Face ID?

Ontwikkelaars hoeven hun apps met Touch ID niet aan te passen om Face ID te ondersteunen. Face ID werkt in veel opzichten op Touch ID. Alle apps die jij met je vingerafdruk hebt beveiligd zullen dus moeiteloos werken met je gezicht, bijvoorbeeld de eerder genoemde banken-apps en wachtwoordmanagers. Dit betekent ook dat er vanaf de eerste dag dat je de iPhone X kopen kunt meteen al heel veel apps zullen zijn die ermee werken.

FaceID en Apple Pay

Behalve Face ID voor apps, gebruik je Face ID ook voor Apple Pay. Hoewel Apple Pay nog niet in Nederland beschikbaar is, gaat dit in de toekomst dus wel werken met de betaaldienst. Je moet daarvoor eerst twee keer op de zijknop drukken, naar je iPhone X kijken en vervolgens bij de betaalterminal houden.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Device iPhone X
Software iOS 11