Face ID op de iPhone X

Face ID: alles wat je wil weten over Apple’s gezichtsherkenning op de iPhone

De iPhone is sinds de iPhone X voorzien van Face ID, Apple's eigen gezichtsherkenning. In dit artikel vind je de complete Face ID uitleg: hoe het werkt, of het ook met apps werkt en of het wel veilig is.

Face ID is de naam voor de gezichtsherkenning, die Apple introduceerde met de iPhone X. Met de gezichtsherkenning kun je je iPhone ontgrendelen, zodat je geen toegangscode in hoeft te voeren. Het is de opvolger van Touch ID, Apple’s vingerafdrukscanner. In dit artikel lees je de complete Face ID uitleg, wat je ermee kunt doen, met welke apps het werkt en hoe veilig het is.

Face ID uitleg: gezichtsherkenning voor iPhone en iPad

Face ID is Apple’s beveiligingstechnologie die verwerkt zit in onder andere de iPhone X, iPhone XS en iPad Pro 2018. Met de gezichtsherkenning wordt je gezicht gescand, zodat je je toestel kunt ontgrendelen door ernaar te kijken. De gezichtsherkenning maakt gebruik van de TrueDepth-camera, bovenaan het scherm. Hiermee worden miljoenen puntjes van je gezicht gescand en vervolgens zorgen neurale netwerken voor de verwerking van alle data.

De TrueDepth-camera maakt een 3D-scan van je gezicht. Hierin zitten in totaal acht onderdelen verwerkt:

 • Infrarood camera
 • Infrarood belichter
 • Nabijheidssensor
 • Omgevingslichtsensor
 • Speaker
 • Microfoon
 • 7-megapixel camera (12-megapixel op iPhone 11-serie)
 • Rasterprojector

TrueDepth sensoren voor Face ID.

De rasterprojector scant je gezicht, terwijl de andere sensoren gebruikt worden om de diepte te herkennen. Al met al worden al deze sensoren gebruikt om een succesvolle scan van je gezicht te maken, zodat je je iPhone snel kunt ontgrendelen. De sensoren hebben ook een brede kijkhoek, waardoor je de iPhone niet per se recht voor je gezicht hoeft te houden.

Welke toestellen ondersteunen Face ID?

Apple kondigde Face ID aan tijdens de introductie van de iPhone X in september 2017. Sindsdien is het een standaardonderdeel van elke nieuwe iPhone die sindsdien is verschenen. Je vindt de gezichtsherkenning sinds 2018 ook in de iPad Pro.

Dit zijn iPhones met Face ID:

Er zijn ook iPads met Face ID:

De meeste andere iPhones en iPads hebben Touch ID. De meeste toestellen van vóór 2013 hebben alleen een gewone thuisknop, waarbij je een toegangscode gebruikt om deze te ontgrendelen.

Is gezichtsherkenning wel veilig met Face ID?

Zoals bij elke biometrische meting, is er altijd een kans aanwezig dat er iemand anders ter wereld jouw iPhone kan ontgrendelen. De kans dat dit bij Face ID het geval is, is echter aanzienlijk kleiner dan bij Touch ID. In het geval van Touch ID is die kans 1:50.000, terwijl die kans bij de gezichtsherkenning veel lager ligt namelijk één op een miljoen. Dit is een factor 20 kleiner. Gezichtsherkenning is dus theoretisch veiliger dan een vingerafdrukscanner, al zijn er al wel gevallen geweest van mensen die met tweelingen of maskers het systeem konden foppen.

Alle gegevens van je gescande gezicht worden opgeslagen in de Secure Enclave, een apart deel in de chip van de iPhone. Apple kan niet bij deze gegevens, omdat alles lokaal en met encryptie opgeslagen wordt. Ditzelfde was ook het geval met Touch ID. Het is dus niet zo dat andere bedrijven jouw gezichtskenmerken in handen krijgen.

Face ID gebruiken.

Werkt Face ID ook met foto’s? En in het donker?

Doordat Face ID ook diepte herkent, kun je de beveiliging niet foppen met foto’s. De sensoren zien of het om een echt persoon gaat of dat er slechts een platte afbeelding getoond wordt. Alleen als jij zelf in beeld staat, wordt het toestel ontgrendeld. Apple heeft zelfs maskers laten namaken van echte personen. Ook deze werken niet met de gezichtsherkenning op de iPhone, dus je hoeft niet bang te zijn dat iemand je gezicht namaakt of een foto van jou misbruikt.

Bovendien zorgen de infrarood-sensoren ervoor dat Face ID ook in het donker werkt. De infrarood camera en de infrarood belichter werken nauw met elkaar samen, waardoor je dus niet het licht aan hoeft te doen om gezichtsherkenning te kunnen gebruiken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de gezichtsherkenning niet in de slaapkamer kunt gebruiken.

Wat je moet doen als Face ID niet goed werkt, lees je in onderstaand artikel:

Moet ik iets speciaals doen om Face ID te laten slagen, zoals knipperen?

Wat ook belangrijk is, is dat je de gezichtsherkenning zo kunt instellen waardoor het vereist is dat je aandacht moet hebben voor het scherm. Hierdoor werkt gezichtsherkenning alleen als je echt naar het scherm kijkt, omdat je je ogen open moet hebben. Voor het ontgrendelen is er bijvoorbeeld ook een extra actie nodig. Naast het feit dat je gezicht gescand wordt, moet je ook het scherm omhoog vegen om de iPhone te ontgrendelen. Iemand kan dus niet zomaar je iPhone voor jouw gezicht houden en het toestel ontgrendelen.

Gezicht scannen met Face ID

Werkt Face ID ook met een bril? Een hoedje? Hoe zit het met een baard?

Zodra je je gezicht scant voor Face ID, worden er meer dan 30.000 punten van je gezicht vastgelegd. Bovendien heeft Apple de gezichtsherkenning getest in allerlei omstandigheden, waardoor het ook werkt als je een bril op hebt, een muts draagt, een sjaal om hebt of besluit je baard te laten staan. De gezichtsherkenning werkt trouwens ook bij de meeste zonnebrillen. Mocht je besluiten om voor een radicaal andere look of uitstraling te gaan, dan kun je de gezichtsherkenning natuurlijk altijd opnieuw instellen.

Wat te doen bij diefstal?
Voor dit horrorscenario heeft Apple de aandachtsfunctie bedacht. Je moet naar je iPhone staren om hem te kunnen ontgrendelen. Als iemand anders jouw toestel afgepakt heeft en hem probeert te ontgrendelen door hem voor je gezicht te houden, kun je dus het beste je ogen sluiten. De aandachtsfunctie staat standaard ingeschakeld.

Kan ik Face ID ook snel uitschakelen?

Een andere maatregel die Apple genomen heeft om je te beschermen, is door Face ID snel uit te schakelen. Mocht iemand onder bedreiging je iPhone willen afpakken, dan kun je gezichtsherkenning tijdelijk uitschakelen door de knoppen aan weerszijden van het toestel even in te drukken. Mocht je met de politie of andere autoriteiten te maken krijgen, dan kun je dus ook snel de gezichtsherkenning uitschakelen door op de knoppen te drukken. Ook kun je het ongewenst ontgrendelen voorkomen door niet recht in de camera te kijken. Behalve voor de gezichtsherkenning werkt dit ook met Touch ID.

Als je gedwongen word om Face ID te gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, maar had je geen kans om het snel uit te schakelen, dan kun je dus ook eenvoudig je ogen dicht houden. Hierdoor wordt je gezicht niet succesvol gescand, waardoor na twee pogingen de gezichtsherkenning automatisch uitgeschakeld wordt.

Werkt Face ID met meerdere personen?

In tegenstelling tot Touch ID, kun je voor Face ID slechts één gezicht instellen. Bij Touch ID kun je tot vijf vingers registreren, bijvoorbeeld van je andere hand of van een persoon die je vertrouwt. Bij gezichtsherkenning kan dat niet, want je kunt officieel slechts één gezicht registreren. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat niemand anders jouw iPhone kan ontgrendelen, tenzij hij of zij jouw toegangscode weet. Aan de andere kant kan dit vervelend zijn, omdat bijvoorbeeld je partner telkens je toegangscode moet gebruiken. Er is wel een omweg, want je kan wel een alternatief uiterlijk instellen. Dit kan ook het gezicht van je partner zijn.

Wanneer werkt Face ID niet?

Apple heeft duidelijk gemaakt wanneer Face ID niet werkt. In dat geval moet je terugvallen op de pincode om toegang te krijgen tot je toestel. Het gaat om deze situaties:

 • De iPhone is voor het eerst ingeschakeld of opnieuw opgestart.
 • De iPhone is meer dan 48 uur niet ontgrendeld.
 • Je hebt de gezichtsherkenning vier uur niet gebruikt of de toegangscode 6,5 dag of langer niet gebruikt.
 • Je hebt het toestel op afstand vergrendeld.
 • Face ID is er na 5 pogingen niet in geslaagd om je gezicht te herkennen.
 • Je hebt de SOS-functie geactiveerd.
 • Je batterij is minder dan 10% opgeladen.

Werkt Face ID op de iPad ook horizontaal?

Face ID op de iPhone werkt alleen als je het toestel recht voor je gezicht houdt. Als je de iPhone in landschapsmodus houdt, kan de sensor je gezicht niet scannen. Op de iPad is dat niet het geval. Het maakt dus niet uit hoe je de iPad vasthoudt. De gezichtsherkenning werkt dan zowel horizontaal als verticaal, maar zorg er wel voor dat je de camera niet bedekt. De iPad Pro geeft vanzelf aan als hij je gezicht niet kan zien omdat je bijvoorbeeld met je hand voor de camera zit.

Werkt Face ID ook met apps, zoals van mijn bank?

Face ID is niet alleen bedoeld voor het ontgrendelen van je iPhone, maar het werkt ook met apps. In principe werken alle apps die met Touch ID werken, meteen ook met de gezichtsherkenning. Dat betekent dus dat jouw bankenapp of wachtwoordenapp die op een iPhone met de vingerafdrukscanner werkt, op een iPhone met gezichtsherkenning werkt. Je hoeft dus niet ineens weer over te schakelen naar bijvoorbeeld de mobiele toegangscode. Soms zijn er uitzonderingen, al zijn verreweg de meeste apps al bijgewerkt voor ondersteuning van de gezichtsherkenning.

Dus alle Touch ID-apps werken automatisch ook met Face ID?

Ontwikkelaars hoeven hun apps met Touch ID niet aan te passen om Face ID te ondersteunen. De gezichtsherkenning werkt in veel opzichten hetzelfde als Touch ID. Alle apps die jij met je vingerafdruk hebt beveiligd zullen dus moeiteloos werken met je gezicht, bijvoorbeeld de eerder genoemde banken-apps en wachtwoordmanagers.

Face ID en Apple Pay
Behalve Face ID voor apps, gebruik je de gezichtsherkenning ook voor Apple Pay. Je moet daarvoor eerst twee keer op de zijknop drukken, naar je iPhone kijken en vervolgens bij de betaalterminal houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone X deals

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en sommige MacBooks. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen en activiteiten goedkeuren. Op sommige modellen is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen.

Touch ID