iPhone binnenkant met batterij

Batterij kalibreren van je iPhone of iPad, voor nauwkeurige batterijstatus

Klopt het batterijpercentage van jouw iPhone of iPad niet, dan is het tijd om de batterij te kalibreren. Deze tip legt uit hoe dat moet.

Kalibreren van je batterij

Het kan gebeuren dat de batterij van je iPhone of iPad sneller leeg raakt dan normaal. Ook gebeurt het wel eens dat de batterij ander vreemd gedrag vertoont: het percentage blijft bijvoorbeeld hangen op 24%, terwijl je weet dat de batterij helemaal vol is. Ook is het in het verleden regelmatig voorgekomen dat iPhones en iPads opeens uitschakelden bij een bepaald percentage, bijvoorbeeld 18%. Bij al deze problemen is de weergave van de batterijmeter niet goed. Je kunt dit oplossen door de batterij van de iPhone of iPad te kalibreren en in deze tip leggen we uit hoe dat werkt. Wil je weten hoe je de MacBook-accu moet kalibreren, dan hebben we daar een aparte tip over.

Herkalibreren in iOS 14.5

In iOS 14.5 heeft Apple een functie toegevoegd voor het opnieuw kalibreren van de batterijstatus op de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Hierbij worden de maximumcapaciteit en de piekprestaties van de batterij opnieuw gekalibreerd voor de genoemde modellen. Het bleek namelijk dat de status op deze toestellen onnauwkeurig was. Daardoor konden verminderde piekprestaties optreden.

Apple legt het als volgt uit:

De maximale batterijcapaciteit wordt bepaald aan de hand van een aantal algoritmen en metingen tijdens gebruik. Na verloop van tijd worden deze algoritmen mogelijk bijgewerkt om de beste schatting van de maximale batterijcapaciteit te bieden.

Batterijconditie herkalibreren

Als je in de Instellingen-app naar Batterij > Batterijconditie gaat kun je zien of het herkalibreren bij jouw iPhone 11-model in gang is gezet. Dit kan enkele weken duren. Je merkt hier verder niets van. Zodra de kalibratie is voltooid worden het percentage van de maximumcapaciteit en de piekprestaties bijgewerkt.

Apple:

Omdat de huidige rapportage van de batterijstatus mogelijk onnauwkeurig is, raden we aan te wachten tot het kalibratieproces is voltooid voordat u contact opneemt met een erkende Apple serviceprovider.

Tijdens de meting kun je een melding te zien krijgen dat het opnieuw kalibreren niet is geslaagd of dat er geen onderhoud aangeraden kan worden. Eventueel kun je contact opnemen met Apple of een servicepartner om te kijken of de iPhone-batterij vervangen kan worden.

Bekijk ook

iPhone-batterij vervangen: zoveel kost het bij Apple

Moet je de iPhone batterij vervangen, omdat de accu steeds slechter presteert? In deze tip lees je alles over de iPhone batterij vervangen door Apple, reparatiebedrijven en zelf de reparatie uitvoeren. Ook vertellen we hoe je de conditie van de iPhone-batterij controleert.

Batterij kalibreren van iPhone of iPad

Terwijl jij denkt dat er nog 18% batterijlading aanwezig is, is de batterij in werkelijkheid bijna leeg. Dat kan gebeuren als de weergave van de batterijstatus niet goed is. Om te zorgen dat de batterijstatus nauwkeuriger wordt weergegeven, neem je de volgende stappen:

  1. Sluit de iPhone of iPad aan op het stopcontact met de originele usb-lader (liever geen onofficiële kabels).
  2. Voer een harde reset uit (zie hieronder) totdat het Apple-logo verschijnt. De batterij wordt nu gekalibreerd.
  3. Laad de batterij op tot 100%. Bij de laatste procenten gaat het opladen veel langzamer.
  4. Als de batterij op 100% staat laat je de iPhone of iPad nog 60 tot 90 minuten aan de lader hangen.

Je zult zien dat de batterijweergave van de iPhone of iPad nu veel nauwkeuriger is geworden.

Een harde reset werkt als volgt op een iPhone 8 of nieuwer:

  1. Druk kort op de volume omhoog-knop.
  2. Druk daarna snel kort op de volume omlaag-knop.
  3. Hou daarna de zijknop ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.

Heb je een iPhone 7 of eerder, dan vind je hier de instructies voor het resetten van je iPhone:

Bekijk ook

Hoe reset ik mijn iPhone? Dit zijn de opties voor je iPhone herstarten

Wil je je iPhone resetten, dan kan dat op twee manieren. We leggen hier beide reset-methoden voor de iPhone uit, omdat het soms nodig is de iPhone te herstarten.

Hoe werkt het kalibreren van de batterij?

De batterij van de iPhone heeft een interne chip die berekent hoeveel energie er nog over is. Dit moet je van tijd tot tijd opnieuw kalibreren, omdat de batterij anders een verkeerde inschatting maakt. Door de batterij te kalibreren, blijft de batterij zo efficiënt mogelijk werken. Bovendien klopt het percentage in de menubalk beter. Onderstaande tip legt uit hoe je het batterijpercentage zichtbaar maakt in de menubalk.

Bekijk ook

Batterijpercentage bekijken op iPhone en iPad: zo kun je het zichtbaar maken

Je kunt het batterijpercentage van de iPhone en iPad zichtbaar maken, zodat je nauwkeuriger kunt inschatten hoe lang de accu nog meegaat.

Elke batterij heeft een beperkte levensduur. Aanvankelijk kun je nog tot 100% opladen, de maximale capaciteit. Naarmate de accu ouder wordt, lukt het niet meer om volledig op te laden en houdt de spanning minder lang vast.

Het is tegenwoordig niet meer nodig om je batterij periodiek leeg te laten lopen, zoals vroeger wel eens werd aangeraden. De lithium-ion batterijen die je in hedendaagse iPhones en iPads vindt zijn van betere kwaliteit en werken op een andere manier. Je houdt deze batterijen het beste in conditie door ze tot ongeveer 80% op te laden en bij ongeveer 20% weer op te laden. Snelladen en opladen waarbij veel warmteontwikkeling plaatsvindt is slecht voor de batterij.

Apple verwacht dat de iPhone-batterij na 500 oplaadcycli nog 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Bij de iPad gaat het om 1000 oplaadcycli.

Heb je nog steeds problemen met een snel leeglopende batterij, dan kan het zijn dat de batterij van je iPhone of iPad vrij oud is. Na zo’n duizend keer opladen gaat de gezondheid van je batterij steeds verder achteruit.

Meer tips over de iPhone-batterij: