Melding met Apple Watch die oververhit is geraakt

Zo voorkom je een oververhitte Apple Watch en laat je hem weer afkoelen

De Apple Watch werkt optimaal bij een temperatuur tussen de 0 en 35 graden. Soms kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen, bijvoorbeeld als je aan het opladen bent, in de sauna zit, of urenlang in de zon ligt te bakken. Wat kun je doen om een oververhitte Apple Watch te voorkomen?

Oververhitte Apple Watch

De Apple Watch is een elektronisch apparaat en werkt alleen goed bij gangbare temperaturen tussen de 0 en 35 graden. Als het horloge te heet wordt kan dit schadelijk zijn voor de batterij. Bij een uitgeschakelde Apple Watch zijn temperaturen tussen de -20 tot en met 45 graden Celsius acceptabel. Het komt echter regelmatig voor dat mensen hun Apple Watch opladen en merken dat het horloge daardoor oververhit raakt. Daarna lukt het opladen niet meer en zit er niets anders op dan te laten afkoelen. Lees verder voor oplossingen als je Apple Watch warm wordt en hoe je de Apple Watch moet afkoelen.

Oververhitte Apple Watch voorkomen: wanneer wordt je Apple Watch te warm?

De Apple Watch mag niet lange tijd in direct zonlicht liggen. Je moet de Apple Watch dan ook niet op warme dagen op het dashboard van je auto laten liggen. Je loopt dan niet alleen het risico van diefstal, maar het kan ook je horloge beschadigen, waardoor de gebruiksduur van de batterij korter wordt. Ook is de Apple Watch eigenlijk niet geschikt om mee te nemen naar de sauna, vanwege de hoge temperaturen. Douchen is bij de meeste modellen wel toegestaan, maar daarbij zal de temperatuur zelden boven de 35 graden komen. Kleine afgesloten ruimtes waar het heel warm is kun je het beste vermijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je in een volgepakte toeristenbus door een woestijngebied rijdt. In dat geval kun je het horloge beter even uitschakelen, als je bang bent voor oververhitting.

Het kan gebeuren dat het buiten zo warm is, dat je Apple Watch oververhit raakt. Er verschijnt dan een melding op het scherm, die aangeeft dat het horloge moet afkoelen. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je dit voor bent. Ga dus niet met je Apple Watch om urenlang in de volle zon liggen, zeker niet terwijl je de Apple Watch actief gebruikt (bijvoorbeeld het streamen van muziek). Ook kan een Apple Watch sneller oververhit raken als je deze met heel warm weer actief gebruikt met uitsluitend een mobiel netwerk. De interne chips moeten dan harder werken. Urenlang een telefoongesprek voeren op een Apple Watch Cellular zonder je iPhone in de buurt in de hete buitenlucht is dus niet verstandig.

Waar je ook aan moet denken, is een passend Apple Watch-bandje. Niet zozeer voor oververhitting van je Apple Watch zelf, maar meer voor je eigen draagcomfort. Een pikzwart Apple Watch-sportbandje is op een warme dag minder handig dan een luchtig geweven sportbandje. Lees ook ons artikel over de beste Apple Watch-bandjes tijdens warme zomerdagen.

Bekijk ook

De beste Apple Watch-bandjes voor warme zomerdagen

Welke Apple Watch-bandjes zijn geschikt voor de zomer? Bijvoorbeeld bij warm weer of bij een dagje strand? Dit zijn onze favoriete bandjes voor de zomer met bijpassende kleuren en prettige materialen.

Niet alleen hitte is een probleem; ook bij extreme kou kun je te maken krijgen met temperatuurproblemen. In onze tip over iPhone bij koud weer gebruiken raden we aan om het apparaat onder een dikke laag kleding te dragen. De mouwen van een warme winterjas en goede handschoenen zijn vaak voldoende om je Apple Watch te beschermen tegen extreme kou.

Apple Watch warm of heet? Oplossingen bij oververhitting van de Apple Watch

Ben je bang dat je Apple Watch overhit raakt en ben je zelfs bang dat daardoor brandwonden kunnen ontstaan? Krijg je tijdens het gebruik plotseling de temperatuurmelding op de Apple Watch? De Apple Watch moet dan afkoelen. Ook zonder deze melding kan de Apple Watch warmer aanvoelen dan normaal. Je moet het volgende doen:

 • Haal de Apple Watch van je pols als je deze draagt en de temperatuurmelding in beeld ziet.
 • Is de Apple Watch aan het opladen en krijg je de temperatuurmelding? Haal hem dan van de oplader.
 • In beide gevallen wordt de Apple Watch automatisch uitgeschakeld. Gebeurt dat niet, hou dan de zijknop ingedrukt en veeg over Zet uit.
 • Leg de Apple Watch op een koele en schaduwrijke plek. Liever niet in de koelkast, omdat een snelle temperatuurwisseling kan zorgen voor plotselinge krimp of uitzetting van materialen. De componenten in de Apple Watch zijn erg klein en er kan zomaar een contactpuntje losraken door plotselinge krimp.
 • De lichtnetadapter en de magnetische oplaadkabel mogen niet afgedekt zijn en je kunt ze beter ook niet inbouwen in een krap kastje of doosje.
 • Tijdens het opladen mag er bovendien geen huidcontact zijn. Doe de Apple Watch af als je aan het laden bent.
 • Zorg ervoor dat je de Apple Watch op een koele en schaduwrijke plek opbergt als je hem niet gebruikt. Als je hem bijvoorbeeld op het strand af doet, stop hem dan in een tas in de schaduw. Laat hem niet in de zon bovenop je handdoek liggen. Bewaar hem ook niet in een dichte auto die in de zon staat.

Melding met Apple Watch die oververhit is geraakt

Het is dus onverstandig om je Apple Watch af te koelen in de vriezer of een andere extreem koude plek. Dit doet meer kwaad dan goed. Moet je je Apple Watch afkoelen, dan berg je deze op een goed ventilerende en koele plek op.

Hoe merk je dat je Apple Watch oververhit raakt?

Als de Apple Watch te heet wordt, zal het horloge in eerste instantie de interne temperatuur proberen te regelen. Je merkt dit aan afwijkend gedrag: de Apple Watch reageert wat trager en probeert zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Alle handelingen die veel processorkracht vergen, probeert het horloge zoveel mogelijk te beperken. Je kunt als volgt merken dat de Apple Watch probeert om de interne temperatuur te reguleren:

 • Het opladen duurt langer of werkt tijdelijk niet.
 • Het scherm wordt gedimd.
 • Er verschijnt een waarschuwing over de temperatuur op het scherm (zie afbeelding).
 • Het uitwisselen van gegevens gaat trager of werkt tijdelijk niet.
 • Apps werken niet meer goed of vertonen onvoorspelbaar gedrag.
 • De Cellular-functie (indien aanwezig) schakelt uit. Je kunt dit herkennen in het Bedieningspaneel. Veeg vanaf de wijzerplaat omhoog en je zult zien dat de Cellular-knop wit is met een rood symbool. Als de Apple Watch is afgekoeld, komt de mobiele verbinding weer beschikbaar. Je kunt wel noodoproepen maken.

Oververhitte Apple Watch tijdens opladen

Een oververhitte Apple Watch treedt meestal op tijdens het opladen. Mensen merken dat de Apple Watch erg heet wordt en stopt met opladen. Een oplader produceert altijd warmte en meestal lukt het om daarbij de temperatuur binnen acceptabele grenzen te houden. Het beste is om de Apple Watch van de lader te halen, uit te schakelen en op een veilige plek te laten afkoelen. Zet het horloge pas daarna weer aan.

apple-watch-review-14

Dat het opladen tijdelijk trager gaat of stopt, is eigenlijk positief. Kwalitatief goede opladers zijn namelijk voorzien van een beveiliging tijdens oververhitting, om te voorkomen dat er brand uitbreekt. Deze laders stoppen tijdelijk met opladen of schakelen over op een trager oplaadproces, om je te beschermen. Bij goedkope laders uit China van €5,- zit die beveiliging er niet in en heb je wat meer kans dat je huis afbrandt.

Heb je continu last van oververhitting tijdens opladen, dan is het goed om eens te kijken of je wel een originele lader gebruikt. Ligt het niet aan de oplader, dan raden we aan om even contact met Apple op te nemen, om te kijken of alles technisch in orde is met je Watch.

Is niet je Apple Watch oververhit maar voelt juist je iPhone erg heet? Lees dan onze aparte tip hoe je een oververhitte iPhone kan oplossen.

Bekijk ook

Is je iPhone oververhit geraakt? 8 oplossingen bij warm weer

Bij hoge temperaturen kan de iPhone of iPad opeens uitschakelen door oververhitting. Is je iPhone oververhit? Wat moet je doen om een oververhitte iPhone of iPad te voorkomen? En hoe laat je snel je iPhone afkoelen? Dat lees je in dit artikel.
Bekijk ons complete overzicht Apple Watch tips. Met honderden tips voor Apple Watch bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch