iPhone 12 mini in de hand.

iPhone 12 ondersteunt 5G bij gebruik van dualsim dankzij iOS 14.5

De iPhone 12 kan nu geen gebruikmaken van 5G bij dualsim. Beide lijnen schakelen daardoor over naar een 4G-verbinding. In iOS 14.5 gaat Apple dit oplossen, zodat je bij dualsim 5G kan gebruiken.

Update 1 februari 2021: In de iOS 14.5 beta voegt Apple de nu nog ontbrekende functie toe om 5G te kunnen gebruiken in combinatie met dualsim. Het is tot op heden niet mogelijk om 5G te kunnen gebruiken als je twee simkaarten (een fysieke simkaart en een eSIM) geinstalleerd hebt. In iOS 14.5 lost Apple dat op, zodat je op beide lijnen gebruik kunt maken van de 5G-verbinding. Voorwaarde is wel dat de provider en het abonnement geschikt moeten zijn voor 5G.

Hieronder lees je ons eerdere artikel en updates van oktober 2020.

Update 20 oktober: Zoals we eerder al schreven, lijkt het er sterk op dat Apple met een software-update de ondersteuning voor 5G met dualsim alsnog toevoegt. MacRumors heeft bij bronnen van de Amerikaanse provider Verizon vernomen dat Apple dit najaar een iOS-update uitbrengt waardoor je alsnog 5G kan gebruiken als er twee simkaarten tegelijkertijd actief zijn. Voorlopig werkt de dualsim dus alleen met 4G-verbindingen.

Oorspronkelijk artikel 19 oktober
De iPhone 12-serie zijn de eerste iPhones met ondersteuning van 5G. Ook bij de Nederlandse providers wordt 5G ondersteund op de 700MHz-frequentie. De iPhone 12 ondersteunt ook net als voorgaande modellen de dualsim-functie van de iPhone. Maar als je 5G en dualsim wil combineren, kom je mogelijk bedrogen uit. Uit een pagina van de Apple Sales FAQ zou blijken dat bij het gebruik van dualsim beide simkaarten terugvallen naar 4G-snelheden.

‘Geen 5G bij gebruik van dualsim op iPhone’

Die ontdekking is gedaan door Reddit-gebruiker ccthrow1, die toegang zou hebben tot de sales-pagina van Apple. Deze website is alleen bedoeld voor winkeliers, waar ze kunnen inloggen met een speciale Apple ID. Op die pagina staat een FAQ over 5G, met daarin de vraag of 5G werkt met dualsim. Het antwoord daarop luidt als volgt:

When using two lines in Dual SIM mode, 5G data isn’t supported on either line and will fall back to 4G LTE. If customers are using eSIM only and are on a 5G-supported carrier and service plan, they’ll have 5G access.

Als je dus twee nummers op de iPhone 12 gebruikt (een privé en zakelijk nummer) en deze allebei tegelijkertijd actief zijn (zodat je op beide nummers bereikbaar bent op hetzelfde toestel), kan je dus geen gebruikmaken van 5G. 5G is voor beide nummers uitgeschakeld en vallen daardoor terug naar 4G. Dit gebeurt zelfs als beide providers op het nummer 5G ondersteunen.

5G met dualsim op iPhone 12.

Uit de FAQ blijkt ook dat 5G wél werkt als je alleen een eSIM gebruikt, zolang je maar geen fysieke simkaart tegelijkertijd actief hebt. Dat geldt ook andersom: gebruik je alleen een fysieke simkaart (en dus geen eSIM), dan kan je ook gewoon gebruikmaken van 5G (bij een geschikte provider en abonnement).

Op dit moment markeren we dit bericht nog als gerucht, omdat het nog niet op een openbare pagina van de Apple-website te vinden is. Wij hebben bij een provider nagevraagd of dit inderdaad het geval is.

Mogelijk opgelost met software-update
Volgens de Reddit-gebruiker is dit een tijdelijk probleem. Apple zou eind dit jaar een software-update uitbrengen waarin ondersteuning voor 5G bij dualsim toegevoegd wordt. Het zou niet de eerste keer zijn dat Apple de dualsim-functie later uitbreidt. Oorspronkelijk waren iMessage en FaceTime maar voor één van de twee lijnen beschikbaar, maar in iOS 13 is ondersteuning voor beide lijnen toegevoegd.

Bekijk ook

5G bij Nederlandse providers: hier vind je de beste 5G-bundels

Ben je voor 5G aangewezen op de drie grote providers, of zijn er ook kleine budgetaanbieders die goedkope 5G-bundels aanbieden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 01 februari: Artikel bijgewerkt na toevoegen van 5G voor dualsim in aankomende software-update.
  • 2020 - 20 oktober: Artikel bijgewerkt met nieuwe vermoedens voor een latere software-update die de ondersteuning voor 5G bij dualsim toevoegt.

Actuele iPhone 12 deals

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max was het grootste toestel van najaar 2020. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max maar met een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G en een nieuw design met vlakke zijkanten. Dit toestel had de meest uitgebreide camera van de 2020-serie, inclusief een LiDAR scanner voor betere 3D-dieptemeting. Lees ook onze iPhone 12 Pro Max review. Dit model is opgevolgd door de iPhone 13 Pro Max.

iPhone 12 Pro Max

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.