WWDC 2022 met Apple Park.

Dit is wat je kunt verwachten van de WWDC 2022-keynote

Bijgewerkt met de laatste geruchten
In juni houdt Apple traditiegetrouw haar jaarlijkse WWDC-keynote. Wat zijn de verwachtingen voor de WWDC 2022? Welke aankondigingen gaan er komen en gaat Apple ook nieuwe hardware onthullen?

Tweede Pinksterdag is voor de meesten van ons niet alleen een vrije dag, maar voor Apple-fans ook de aftrap van WWDC 2022! Er staat vandaag zelfs een Apple-event op de planning. Tijdens de WWDC-keynote onthult Apple de belangrijkste vernieuwingen voor de aankomende software-updates, die later in het jaar verschijnen. Maar mogelijk komt er meer, want er wordt nog een aantal nieuwe producten verwacht. In dit artikel lees je wat onze verwachtingen voor de WWDC 2022 zijn. Het zou dit jaar zomaar een bijzondere WWDC kunnen worden!


Wanneer is de WWDC 2022?
De datum van de WWDC 2022 is van 6 juni tot en met 10 juni. De keynote presentatie, waar alle aankondigingen gedaan worden, is dus op maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag). De keynote zal om 19:00 Nederlandse tijd (10:00 lokale tijd) starten.

Bekijk ook

WWDC 2022 officieel: dit is de datum waarop iOS 16 wordt onthuld

Apple heeft de WWDC 2022 officieel aangekondigd. De jaarlijkse conferentie en ontwikkelaars staat ook dit jaar weer gepland voor juni. Tijdens de persconferentie op maandag wordt onder andere iOS 16 aangekondigd.

Na de presentatie op maandag zijn er de rest van de week online sessies voor ontwikkelaars. Hier leren ze meer over hoe ze de nieuwe functies in de besturingssystemen kunnen implementeren in hun eigen apps. Geregeld komen hier nog interessante feitjes of andere ontdekkingen naar voren, dus je zal op iCulture de hele week al het nieuws lezen wat in die week aangekondigd wordt.

De presentatie is ook dit jaar weer van tevoren opgenomen, zoals Apple dat de afgelopen jaren ook gedaan heeft. Maar Apple nodigt wel enkele ontwikkelaars en studenten op het Apple Park uit om gezamenlijk naar de keynote te kijken.

WWDC 2022 verwachtingen in het kort

Dit zijn de verwachtingen van de WWDC 2022 in het kort:

  • iOS 16
    – nieuwe versie van besturingssysteem voor de iPhone, mogelijk geschikt vanaf iPhone 7
  • iPadOS 16
    – nieuwe versie van besturingssysteem voor de iPad, met grotendeels dezelfde verbeteringen als in iOS 16
  • watchOS 9
    – nieuwste update voor de Apple Watch, mogelijk geschikt vanaf Apple Watch Series 4
  • tvOS 16
    – nieuwe update voor de Apple TV
  • macOS 13
    – grote update voor de Mac
  • Mogelijk nieuwe hardware
    – nieuwe MacBook Air en meer
  • Preview Apple-headset en besturingssysteem
    – Kans minder groot

Een groot deel van de presentatie zal draaien om de nieuwe software-updates, maar af en toe heeft Apple ook nieuwe hardware aan te kondigen. De laatste keer was in 2019, toen de huidige Mac Pro en het Pro Display XDR onthuld werden. De geschiedenis gaat zich mogelijk herhalen, want ook dit jaar verwachten we deze nieuwe hardware.

Apple WWDC 2022 Swift.

#1 Aankondiging iOS 16

Onze inschatting: zeker
Een groot deel van de presentatie zal in het teken staan van de nieuwste iOS-versie voor de iPhone. iOS 16 is de opvolger van iOS 15. Hoewel we nog niet alles weten, wijzen geruchten erop dat er (zoals wel vaker) verbeteringen komen op het gebied van notificaties. Ook zou de Focus-functie meer mogelijkheden krijgen.

Een wat opvallender gerucht gaat over een fundamenteel onderdeel van je iPhone. Apple zou de interactie verbeteren en andere mogelijkheden gebruiken om je toestel te bedienen. Wat dit precies inhoudt, moeten we nog maar zien. Mogelijk heeft dit te maken met het verbeterde lockscreen, wat volgens geruchten naar de iPhone komt. Overige verbeteringen verwachten we op het gebied van toegankelijkheid en gezondheid. Apple zal in ieder geval met iOS 16 voortborduren op de verbeteringen die in iOS 15 toegevoegd zijn. Ieder jaar zien we wel nieuwe functies of handige wijzigingen die aansluiten bij de update van het jaar ervoor.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Er is overigens ook een gerucht geweest over de geschikte toestellen van iOS 16. Zo zouden de iPhone 6s en eerste generatie iPhone SE dit jaar afvallen. Lees ook ons artikel met vooruitblik van iOS 16.

Bekijk ook

Dit zijn onze iOS 16 verwachtingen

Apple gaat binnenkort iOS 16 onthullen, de volgende softwareversie voor de iPhone. Er zijn al wat functies van iOS 16 gelekt en in deze vooruitblik lees je onze verwachtingen van iOS 16.

#2 Aankondiging iPadOS 16

Onze inschatting: zeker
Bij elke iOS-update hoort ook een nieuwe iPadOS-versie. We hopen dat Apple met iPadOS 16 nou echt eens grote stappen gaat zetten. De afgelopen jaren heeft Apple op het gebied van multitasking op de iPad kleine babystapjes doorgevoerd. Vorig jaar werd de manier hoe je functies als Split View en dergelijke kan gebruiken op de schop gegooid en we hopen dat de functie dit jaar verder uitgebreid wordt met nieuwe mogelijkheden. Zo zouden we graag meer dan twee apps naast elkaar willen zetten.

Gelukkig zijn er geruchten dat Apple weer wat stappen gaat zetten. Zo wordt beweerd dat iPadOS 16 beter kan multitasken en zwevende vensters kan tonen met een aanpasbaar formaat. Daarmee kan Apple ook eindelijk eens profiteren van de kracht van de iPad-chip. Er zijn inmiddels drie modellen met een supersnelle M1-chip, maar iPadOS haalt niet alles eruit haalt wat erin zit. Hopelijk brengt iPadOS 16 daar verandering in, hoewel nog niks zeker is.

Bekijk ook onze vooruitblik van iPadOS 16 met meer geruchten.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iPadOS 16 met onze verwachtingen

iPadOS 16 krijgt mogelijk grote verbeteringen voor de iPad. Tegelijkertijd verwachten we in de update dezelfde verbeteringen als in iOS 16. Lees deze vooruitblik op iPadOS 16, waarin we alle verwachtingen met je doornemen.

#3 Aankondiging watchOS 9

Onze inschatting: zeker
Wat gaat Apple met watchOS doen? Dat is de vraag die we ons de afgelopen jaren meermaals gesteld hebben. De laatste paar versies brachten geen grote veranderingen, al kwamen er wel wat nieuwe apps en werden er een paar functies toegevoegd (en ook geschrapt). Mogelijk wordt dat dit jaar anders. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo stopt Apple eind 2022 met de Apple Watch Series 3 en krijgt dit model ook geen update naar watchOS 9. De reden? Dit model zou niet kunnen voldoen aan de eisen van deze versie van het besturingssysteem. Dat suggereert dat er wel wat meer krachtige functies in komen, waar een betere chip voor nodig is. Het zou voor Apple dan niet meer de moeite waard zijn om watchOS 9 zonder deze functies uit te brengen voor de Apple Watch Series 3.

Maar wat de functies dan zijn? Dat weten we nog niet zeker. Er gaan geruchten over nieuwe en verbeterde apps, ook op het gebied van fitness. Er komt mogelijk ook een nieuwe energiebesparende modus. We denken dat Apple in ieder geval wat nieuwe wijzerplaten toe gaat voegen, al is dat de laatste jaren ook beperkt. Gaat Apple ontwikkelaars dit jaar de mogelijkheid geven om eigen wijzerplaten te maken? Daar hopen we stiekem wel op. Verder worden iOS 16-functies ook deels overgenomen door watchOS 9, bijvoorbeeld op het gebied van notificaties. Zo werken je apparaten nog steeds goed met elkaar samen. Eén functie heeft Apple al bekendgemaakt voor het najaar en dat is Apple Watch Mirroring, een interessante functie voor toegankelijkheid. Bekijk ook onze watchOS 9 vooruitblik.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC 2022: Vooruitblik op watchOS 9 en dit zijn onze verwachtingen

watchOS 9 komt eraan en dus is het tijd om vooruit te blikken met onze verwachtingen. De update lijkt een aantal belangrijke vernieuwingen naar de Apple Watch te brengen, zo zeggen betrouwbare bronnen. Maar welke functies kun je verwachten met watchOS 9?

#4 Aankondiging tvOS 16

Onze inschatting: zeker
Hoewel we al jaren fan zijn van de Apple TV en tvOS, staan de ontwikkelingen daar al een tijdje stil. Vorig jaar kwam Apple wel met de nieuwe Apple TV 4K 2021, maar aan tvOS is eigenlijk weinig veranderd. We hopen al jaren dat het allemaal iets dynamischer en slimmer wordt, maar dat zien we helaas nog niet terug. Of tvOS 16 onze wensen wel inlost, moet nog blijken. Vorig jaar vonden we in tvOS 15 vooral verbeteringen die in verband stonden met iOS 15 en we denken dat dat dit jaar ook zo zal zijn. De update gaven we in onze tvOS 15 review een 7, omdat we liever meer grote verbeteringen wilden zien. We hopen ook nog altijd op een aparte Woning-app, die als een soort hub meer mogelijkheden biedt dan alleen het HomeKit-deel in het Bedieningspaneel.

Er zijn geruchten over tvOS 16 en dat het meer ‘smart home integraties’ zou krijgen, maar we weten nog niet wat dit precies inhoudt.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC 2022: Vooruitblik op tvOS 16 met verwachtingen en wensen

Wat kun je verwachten van tvOS 16, de aankomende update voor de Apple TV? Gaat Apple dit jaar uitpakken met grote verbeteringen of blijft het toch beperkt? En welke verbeteringen willen wij graag zien? Je leest het in onze tvOS 16 vooruitblik.

#5 Aankondiging macOS 13

Onze inschatting: zeker
Waar macOS Big Sur een grote update was met een flinke designverandering, was dat bij macOS Monterey wel wat anders. Toch maakte de update indruk, al moesten we daar wel lange tijd op wachten. Apple kan met één functie het verschil maken, zo bewees Universal Control. We hopen stiekem dat Apple in macOS 13 weer zo’n ‘magische’ functie achter de hand heeft, al is dat nog allerminst zeker. We hebben wel enkele suggesties wat Apple verder kan verbeteren in macOS 13, zoals de update nu nog heet. Zo mogen de zogenaamde Catalyst-apps (apps die hun oorsprong kennen op de iPad en zijn overgezet naar de Mac) een flinke update krijgen. Een goed voorbeeld is de Woning-app, die nu na al die jaren nog steeds niet echt Mac-achtig aanvoelt.

Ook voor de Mac komen nieuwe toegankelijkheidsfuncties in 2022. Zo kun je dit jaar nog live ondertiteling laten genereren, maar vooralsnog alleen in het Engels. Het is niet bekend wanneer andere talen worden toegevoegd. Verder gaat er een gerucht dat in macOS 13 de Systeemvoorkeuren-app een flinke make-over krijgt.

En hoe gaat Apple macOS 13 noemen? Een grote kanshebber is macOS Mammoth, want Apple heeft die merknaam onlangs weer geregistreerd. Dat klinkt in ieder geval als een grootse update, maar of dat het ook gaat worden weten we op 6 juni. Bekijk ook onze macOS 13 vooruitblik.

Bekijk ook

Dit zijn onze wensen en verwachtingen voor macOS 13

Hoewel de meeste Apple-gebruikers zullen uitkijken naar iOS 16, moeten we niet vergeten dat ook macOS 13 op het programma staat. In deze vooruitblik op macOS 13 lees je wat de verwachtingen zijn en welke functies wij hopen te zien.

#6 Audio-updates: nieuwe versies voor HomePod en AirPods

Onze inschatting: grote kans
Apple reserveert de afgelopen jaren tijdens de WWDC-presentatie ook vaak een plekje voor de AirPods en HomePod. Deze twee audio-producten krijgen in het najaar ook vaak updates, die meestal gelieerd zijn aan de bijbehorende update voor iPhone en iPad. Eerlijk gezegd weten we niet welke functies Apple nog aan de AirPods via software toe kan voegen, zonder dat daar nieuwe hardware voor nodig is. We hopen stiekem dat Apple een aparte AirPods-app toevoegt aan iOS 16, zodat bijvoorbeeld het updaten van de oortjes makkelijker gaat. Ook zou je daar je instellingen kunnen aanpassen voor de bediening.

AirPods iOS 15 sheet.
Dit waren de verbeteringen voor AirPods tijdens WWDC 2021

En wat heeft Apple voor de HomePod mini nog in petto? We hopen dat Siri een stukje slimmer wordt en dat de stem beter gaat klinken. Nu we de Nederlandse stem hebben, hopen we nu dat Apple de Siri-versie met meer natuurlijke spraak in het Nederlands gaat uitbreiden naar de HomePod. Het zou ook fijn zijn als externe ontwikkelaars meer met de HomePod kunnen doen, al zijn er nu wel al mogelijkheden voor iPhone-apps die werken met Siri (zoals WhatsApp). Wat ook handig zou zijn, is als Siri op de HomePod offline zou werken. Op de iPhone kan dat (in het Engels) al en voor het zetten van een timer of het uitvoeren van berekeningen in de keuken is het wat ons betreft ideaal.

#7 Smart Home: een nieuwe stap voor HomeKit

Onze inschatting: grote kans
Er staat dit jaar veel te gebeuren op het gebied van smart home. Later dit najaar komt (als het goed is) eindelijk de release van Matter, de nieuwe smart home-standaard waar onder andere Apple aan meegeholpen heeft. Hoewel er in iOS 15 in principe al ondersteuning voor toegevoegd is, hopen we dat Apple in iOS 16 de gelegenheid aangrijpt om de hele smart home-strategie een boost te geven. Een vernieuwde Woning-app, meer mogelijkheden, meer type accessoires en nog veel meer: Apple kan nog veel doen om HomeKit verder te verbeteren. De afgelopen jaren bespreekt Apple de HomeKit-verbeteringen vaak los tijdens de WWDC en we hebben er vertrouwen in dat dat nu ook gaat gebeuren.

Bekijk ook

Deze 6 verbeteringen willen we zien in HomeKit

Met HomeKit kun je allerlei apparaten in huis bedienen, maar er valt nog genoeg aan te merken op Apple's domoticasysteem. Wij zetten onze wensen voor een verbeterde versie van HomeKit op een rij.

#8 MacBook Air: een nieuwe generatie Apple Silicon chip

Onze inschatting: zeer waarschijnlijk
Genoeg over software: het is tijd voor hardware! Zou het alweer tijd zijn voor de volgende generatie Apple Silicon chips? Het lijkt er wel op. Apple zou van plan zijn een nieuwe MacBook Air aan te kondigen met een M2-chip. Het huidige model MacBook Air was een Apple Silicon-machine van het eerste uur en mag wel weer worden bijgewerkt.

Kleurrijke MacBook Air in 2022
Wordt de MacBook Air net zo speels als de iMac?

Naast een nieuwe chip wordt ook een nieuw ontwerp verwacht bij de MacBook Air 2022. Eerst leek het erop dat er sprake was van allerlei kleuren zoals bij de iMac, maar inmiddels zijn er betrouwbare bronnen die alleen spreken over de standaardkleuren en één nieuwe kleur, namelijk blauw.

De kans op een nieuwe MacBook Air is groot, omdat Apple de middag voor het event de online Apple Store offline gezet heeft. dat gebeurt alleen als er nieuwe producten aangekondigd worden die al spoedig beschikbaar zijn.

Bekijk ook

Overzicht: Dit zijn de meest recente geruchten over de MacBook Air 2022

Dit jaar komt Apple zeer waarschijnlijk met de nieuwe MacBook Air en mogelijk hoeven we er niet lang op te wachten. Wat zijn de nieuwste geruchten over de MacBook Air 2022? Wat kun je van dit model verwachten?

#9 MacBook Pro 13-inch: zelfde design, nieuwe chip

Onze inschatting: grote kans
En over MacBooks gesproken: Apple kan ook nog een nieuwe 13-inch MacBook Pro aankondigen. Dit zou dan gaan om een opvolger van de huidige M1-versie, maar dan wel met grotendeels hetzelfde design. De Touch Bar zou geschrapt kunnen worden en Apple kan een notch aan het scherm toevoegen, maar we denken dat het design over het algemeen gelijk blijft aan de huidige instap MacBook Pro. Dat betekent dus niet het nieuwe design van de 2021-modellen.

#10 Mac Pro: over op Apple Silicon?

Onze inschatting: waarschijnlijk
Tijdens deze WWDC is er een kans dat Apple een nieuwe Mac Pro gaat aankondigen, als opvolger van het huidige 2019-model. Tijdens het afgelopen maart 2022-event van Apple werd al verklapt dat er gewerkt wordt aan een nieuwe model. “But that is for another day”, zo liet Apple semi-cryptisch weten. Het is de enige Mac waar geen eigen ontworpen Apple Silicon-chip voor beschikbaar is. We denken dat Apple een model uit gaat brengen met een krachtigere versie van de M2-chip, die eerst in de MacBook Air wordt aangekondigd. Hoe de nieuwe Mac Pro eruit gaat zien, is nog niet helemaal bekend. Mogelijk kan Apple een iets kleinere variant uitbrengen. We verwachten in ieder geval wel dat de nieuwe Mac Pro modulair wordt, al zal dat vermoedelijk lastiger zijn met de Apple Silicon-chip dan met de Intel-chips. Lees ook onze pagina over de Mac Pro 2022 om te lezen wat we al weten.

Overigens verwachten we dat dit model pas tegen het einde van het jaar daadwerkelijk beschikbaar is. Apple kan tijdens de WWDC uitsluitend de aankondiging doen, zoals ze dat vaker gedaan hebben. De laatste tijd is wat stil rondom de nieuwe Mac Pro, maar een aankondiging is nog steeds een mogelijkheid.

Bekijk ook

Mac Pro 2023: eindelijk een nieuw zwaargewicht met performance

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Na lang wachten is er nu eindelijk een model met Apple Silicon verschenen. Lees hier alles over de Mac Pro 2023, inclusief alle verbeteringen.

#11 Nieuw extern scherm: deze keer met mini-LED?

Onze inschatting: mogelijk
Bij een nieuwe Mac Pro hoort ook een nieuw display. Apple heeft al het Pro Display XDR en het Apple Studio Display, maar er zijn geruchten dat daar nog een derde scherm bij komt. Het zou gaan om een mini-LED-display met betere specificaties, maar minder prijzig dan het Pro Display XDR. Het scherm wordt in het geruchtencircuit al het Apple Studio Display Pro genoemd. Maar experts en analisten zijn het er nog niet over eens of dit scherm er echt komt. Zelf twijfelen we hier nog over. Apple zou ook voor een goedkopere opvolger van het Pro Display XDR kunnen gaan, want dat scherm bleek de afgelopen jaren geen daverend succes te zijn.

Bekijk ook

Gerucht: 'Release Studio Display Pro met mini-LED uitgesteld of helemaal geannuleerd'

Apple zou al een tijdje werken aan een nieuw high-end 27-inch display voor de Mac, voorzien van mini-LED en ProMotion. Er is het afgelopen jaar al veel gespeculeerd over de release van het zogenaamde Studio Display Pro en twee bronnen zijn het nu niet met elkaar eens.

Overige Macs die Apple nog kan onthullen, zijn een nieuwe Mac mini met M2-chip, waar al langer geruchten over zijn. Maar Apple zou dit model ook kunnen bewaren voor een later moment, bijvoorbeeld in het najaar. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat de nieuwe Mac mini er nu aan komt.

#12 Apple-headset: de grote “one more thing”?

Onze inschatting: twijfel (waarschijnlijk niet)
Al jarenlang gaan er geruchten over een AR/VR-bril of -headset van Apple. Oorspronkelijk zou Apple gepland hebben om deze tijdens de WWDC 2022 aan te kondigen. Maar de mixed reality-headset van Apple zou zijn uitgesteld, zo schreven we afgelopen januari. Dat neemt niet weg dat Apple alsnog een preview kan geven van de aanstaande headset of dat op zijn minst meer onthuld wordt over Apple’s plannen op dit gebied. De kans daarop is volgens de nieuwste geruchten echter klein. Een preview van realityOS, het beoogde besturingssysteem van de headset, behoort ook nog tot de mogelijkheden maar krijgt volgens de nieuwste geruchten evenmin een kleine kans. Tijdens de WWDC in 2023 zou Apple pas echt loskomen. Daar zouden ontwikkelaars uitgenodigd worden om apps te ontwikkelen voor de headset, waardoor de focus daar pas komt op de aparte App Store. In eerste instantie lijkt het daardoor vooral een nieuw product te worden met enkele standaardfuncties.

Apple gebruikt de term “one more thing” maar heel sporadisch. Het is inmiddels een legendarische uitspraak die meestal gebruikt wordt om een compleet nieuw productcategorie aan te kondigen. Apple deed dat bijvoorbeeld bij de Apple Watch in 2014 en gebruikte bij de HomePod tijdens de WWDC 2017 de variant “one last thing”. Als Apple de headset aan gaat kondigen, weten we bijna zeker dat Apple iets soortgelijks gaat zeggen. Het zijn de beroemde woorden van Steve Jobs die voor veel Apple-liefhebbers als muziek in de oren klinken.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/ar-bril/

Wat kun je van iCulture verwachten?

Bij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Zodra het event op 6 juni van start gaat, kun je het via een een livestream volgen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en de iCulture-app“> doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws.

Heb jij nog een wens voor de WWDC of een functie of nieuw toestel dat je graag wil zien? Laat het ons weten in de reacties. Als je meer wil lezen over de WWDC 2022, dan ben je bij ons overzichtsartikel op het juiste adres.

Bekijk ook

Zo kijk je op 10 juni de livestream van Apple's WWDC-event

Wil jij de livestream van de WWDC 2024-keynote op maandag 10 juni volgen? Via allerlei apparaten bekijk je de livestream van Apple-events zodat je met eigen ogen de aankondigingen van Tim Cook en anderen kunt zien.

watchOS 9

watchOS 9 is de grote update voor je Apple Watch van 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in watchOS 9, vooral op het gebied van sport en gezondheid. Lees hier of jouw Apple Watch voor watchOS 9 geschikt is. De officiële release van watchOS 9 was 12 september 2022, tegelijk met iOS 16 en tvOS 16. Lees ook onze watchOS 9 review en onze watchOS 9 FAQ met vragen en antwoorden. watchOS 9 is in 2023 opgevolgd door watchOS 10.

watchOS 9

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.