Studio Display

Gerucht: ‘Release Studio Display Pro met mini-led verder uitgesteld’

Apple heeft in de lente van 2022 het Studio Display uitgebracht, maar volgens bronnen wordt er ook nog gewerkt aan een Studio Display Pro met mini-led. De release van dit nieuwe scherm zou nu nog verder zijn uitgesteld.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 11 februari 2023: Er zou eerder sprake zijn van een release begin 2023, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren. Volgens de betrouwbare display-expert Ross Young zijn er nog geen tekenen dat Apple inderdaad is begonnen met de massaproductie van het scherm. Dit zou betekenen dat de introductie niet aanstaande is. Apple zou het scherm meermaals hebben uitgesteld: eerst zou het rond juni 2022 komen, toen oktober 2022 en daarna het eerste kwartaal van 2023. Maar wanneer dan wel? Dat kan Ross pas zeggen als er wat beweging komt in de productie.


Update 6 oktober 2022: Opnieuw is er nieuws over een nieuw 27-inch Apple-display met mini-LED. Display-analist Ross Young beweerde eerder in het voorjaar dat er nog een nieuw geavanceerder extern scherm uit zou komen in juni, maar eind mei zei diezelfde analist dat het scherm was uitgesteld tot oktober. Maar ook oktober gaat hem niet worden. In plaats daarvan denkt hij nu dat Apple het scherm in het eerste kwartaal van 2023 uit gaat brengen. Dat betekent dus een release van het zogenaamde Studio Display Pro ergens in januari tot en met maart 2023 uit moet komen.

Net als eerder denkt hij dus dat het om een 27-inch display met mini-LED gaat. Het huidige Studio Display heeft ook een 27-inch formaat, maar heeft een gewoon LED-display van 5K-resolutie. Mini-LED heeft meerdere voordelen, zoals dieper zwart en mooiere kleuren. Apple gebruikt mini-LED al op de 2021 MacBook Pro-modellen.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van mei 2022

De release van het zogenaamde Studio Display Pro met mini-LED is volgens display-expert Ross Young uitgesteld. De oorzaak voor het uitstel ligt bij de producent. Het scherm zou gemaakt worden door Quanta, het bedrijf dat voor Apple in het verleden ook al de Apple Watch produceerde. Doordat er bij Quanta in Shanghai opnieuw een lockdown was, zou de productie overgeheveld worden naar een andere locatie. Dit zorgt volgens de analist voor een vertraging, waardoor de release niet in juni maar in oktober zou plaatsvinden.

Apple bracht in maart het nieuwe Studio Display uit, een nieuw extern scherm dat vooral bedoeld is voor de Mac Studio maar ook werkt met andere Macs en iPads. Maar Apple heeft nog meer in petto, zo zei display-expert Ross Young eerder. Hij denk dat Apple binnenkort met een Studio Display Pro komt. Voor de iMac Pro betekent dat waarschijnlijk minder goed nieuws.

’27-inch Studio Display Pro met mini-LED onderweg’

De analist zei afgelopen maart op Twitter dat dat Apple in juni een 27-inch Studio Display Pro met mini-LED uit gaat brengen. De release is nu dus mogelijk uitgesteld tot oktober. Dit scherm zou horen bij de nieuwe Mac Pro, die zeer waarschijnlijk tijdens de WWDC aangekondigd wordt. Apple verklapte tijdens het maart-event al dat er gewerkt wordt aan een nieuwe Mac Pro met Apple Silicon en dat deze binnenkort onthuld wordt. Young zegt verder in een aantal tweets dat de productie voor het nieuwe scherm al begonnen is. Het is onduidelijk of dit scherm een vervanging wordt van het Pro Display XDR of dat dit een derde model in de line-up wordt. De exacte resolutie is bij de analist niet bekend.

Dit nieuwe Studio Display Pro is waarschijnlijk het scherm waar Young al eerder over sprak. Maar destijds was de analist in de veronderstelling dat het hier ging om de nieuwe iMac Pro, omdat het scherm ook een eigen processor en camera heeft. Zijn bronnen waren niet op de hoogte van Apple’s plannen om een nieuwe Mac Studio en los scherm uit te brengen, waardoor er vanuit gegaan was dat het om de iMac Pro gaat. Maar nu duidelijk is dat Apple meer de focus legt op losse Macs en aparte schermen, denkt de analist dat het dus gaat om een nieuw krachtiger extern scherm dat Apple in juni op de planning heeft staan.

Wat is de toekomst van de iMac Pro?

Tegelijkertijd tweet Apple-analist Ming-Chi Kuo dat Apple dit jaar mogelijk geen mini-LED producten meer uit gaat brengen. Dat staat dus haaks op de verwachting van Young. De reden is volgens Kuo dat de kosten te hoog worden. Eerder tweette Ming-Chi Kuo ook al dat de release van de iMac Pro 2022 mogelijk pas in 2023 komt. Ross Young spreekt helemaal niet meer over een nieuwe 27-inch iMac.

Aan de andere kant zegt Apple-journalist Mark Gurman dat er nog wél een iMac Pro aan zit te komen. Over de exacte timing daarvan laat hij zich niet uit, maar eerder zei hij al dat Apple in mei of juni ook nog met een nieuwe Mac komt. Een opvallend detail is dat Apple de Intel 27-inch iMac deze week uit de schappen gehaald heeft. Het gebeurt niet vaak dat Apple dat doet, zonder dat er een opvolger is. Anderzijds kan de combinatie van het Apple Studio Display en Mac Studio gezien worden als de (spirituele) opvolger van de 27-inch iMac.

Bekijk ook

Apple stopt met 27-inch iMac met Intel-chip, voorlopig geen opvolger

Apple is gestopt met de verkoop van de 27-inch iMac met Intel-chip, nog voordat er een opvolger klaar staat. Er komt voorlopig geen opvolger, zo gaan de geruchten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 06 oktober: De release is mogelijk weer uitgesteld, deze keer naar voorjaar 2023.
  • 2022 - 23 mei: Artikel geactualiseerd vanwege mogelijk uitstel naar oktober.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.