WWDC 2023

Dit zijn onze verwachtingen van de WWDC 2023-keynote

In juni houdt Apple traditiegetrouw de jaarlijkse WWDC-keynote en dit jaar is dat vandaag, op 5 juni! Wat zijn de verwachtingen voor WWDC 2023? Welke aankondigingen gaan er komen en gaat Apple ook nieuwe hardware onthullen? Dit is onze vooruitblik!
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vandaag, maandag 5 juni, is voor Apple-fans de aftrap van WWDC 2023. Tijdens dit event onthult Apple de belangrijkste vernieuwingen voor de aankomende software-updates, die later in het jaar verschijnen. Maar dit jaar is het extra spannend, want er wordt ook een belangrijke aankondiging op het gebied van hardware verwacht. In dit artikel lees je wat onze verwachtingen zijn voor WWDC 2023 en de WWDC-keynote. Het zou dit jaar zomaar een bijzondere WWDC kunnen worden!

WWDC 2023 verwachtingen in het kort

Dit zijn de verwachtingen van de WWDC 2023 in het kort:

Een groot deel van de presentatie zal draaien om de nieuwe software-updates, maar we verwachten dat er ook een groot deel van de tijd gereserveerd zal zijn voor de geruchtmakende mixed reality-headset. Daarnaast wordt er ook nog wat andere hardware verwacht, zoals een nieuwe MacBook Air. Volgens geruchten wordt deze WWDC-keynote de langste Apple-presentatie ooit.

Directe link naar de poll

WWDC Swift Students Challenge

Wanneer is de WWDC 2023?
De datum van de WWDC 2023 staat al een tijdje vast: het ontwikkelaarsevenement vindt plaats van 5 juni tot en met 9 juni. De keynote, waar de belangrijkste aankondigingen gedaan zullen worden, vindt traditioneel op maandag plaats. Dit jaar zal het dus vandaag, op maandag 5 juni 2023 om 19:00 uur Nederlandse tijd (oftewel 10:00 uur lokale tijd in Cupertino), losbarsten.

Bekijk ook

Apple kondigt WWDC 2023 aan: op deze datum weten we alles over iOS 17 en Apple's headset

Apple heeft de datum van de WWDC 2023 bekendgemaakt. Dit jaar wordt het een spannende editie, want Apple gaat naar verwachting veel meer aankondigen dan software-updates. We verwachten ook Apple's mixed reality-headset voor het eerst te zien. Blok je agenda, want dit zijn de data!

Na de presentatie op maandag zijn er de rest van de week online sessies voor ontwikkelaars. Hier kunnen ze de aangekondigde vernieuwingen zelf in de praktijk brengen, vragen stellen en hulp krijgen bij programmeerproblemen. Geregeld komen hier ook nog interessante ontdekkingen naar voren, dus blijf iCulture.nl de hele week volgen! Daarnaast komen vlak na de keynote de eerste beta’s beschikbaar en ook dat is voer voor speurneuzen: er zitten vaak nog allerlei extra functies in, die Apple niet heeft aangekondigd tijdens de keynote. Reden genoeg om in de eerste volle week van juni extra alert te zijn op wat er allemaal wordt ontdekt.

WWDC 2023 event

#1 Aankondiging iOS 17

Onze inschatting: zeker
Een groot deel van de presentatie zal in het teken staan van de nieuwste iOS-versie voor de iPhone. iOS 17 wordt de opvolger van iOS 16. Aanvankelijk waren er geruchten dat dit niet heel veel meer dan een bugfix-update zou worden, omdat een groot deel van de ontwikkelaars moest meehelpen om de software voor de Reality Pro-headset af te maken. Maar latere geruchten wijzen erop dat er toch behoorlijk wat verbeteringen in zullen zitten, waarbij Apple probeert om zoveel mogelijk van het iOS 17-wensenlijstje van gebruikers af te vinken. Denk aan een vernieuwd Bedieningspaneel, verbeteringen voor het toegangsscherm en veel vernieuwingen in Apple’s standaardapps.

Daarnaast verwachten we wel wat AR-functies voor gebruik op de iPhone, zodat mensen die nog geen headset kunnen kopen toch al een beetje kunnen warmdraaien. En Apple onthult wellicht de mogelijkheid om App Stores van derden te gebruiken, aangezien ze daartoe gedwongen zijn door de EU en instanties in andere landen. Maar de kans is groot dat Apple hier zo lang mogelijk mee wacht en met geen woord rept over deze ‘verbetering’.

Lees ook ons artikel met de vooruitblik op iOS 17.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iOS 17 met geruchten en verwachtingen

Altijd spannend: de nieuwe grote iOS-update! Binnenkort onthult Apple iOS 17 en de afgelopen maanden zijn er al diverse geruchten over nieuwe functies geweest. In deze iOS 17 vooruitblik lees je alles op een rij en blikken we vooruit op welke nieuwe functies je kan verwachten.

#2 Aankondiging iPadOS 17

Onze inschatting: zeker
Uiteraard brengt Apple dit jaar ook weer een nieuwe iPad-update uit in de vorm van iPadOS 17. We hopen dat daarin dit jaar de multitasking op de iPad verder verbeterd is, hoewel daar nog geen aanwijzingen voor zijn. Apple voerde afgelopen jaar weliswaar Stage Manager in waarmee je meerdere vensters onder handbereik hebt, maar juist op de iPad werkte dat minder goed dan op de Mac.

Volgens de geruchten krijgt de iPad in ieder geval een nieuw toegangsscherm en komt de Gezondheid-app naar de iPad. Aanpassingen voor het beginscherm en meer opties voor Mail en Agenda zijn ook welkom, al zijn daar nog geen concrete aanwijzingen voor.

Bekijk ook onze vooruitblik van iPadOS 17 met meer geruchten.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op iPadOS 17 met geruchten en verwachtingen

Wat zijn de nieuwste geruchten over iPadOS 17? Welke nieuwe functies worden er verwacht? In deze vooruitblik op iPadOS 17 lees je onze uitgebreide verwachtingen met de mogelijke verbeteringen, geschikte toestellen en meer.

#3 Aankondiging watchOS 10

Onze inschatting: zeker
Wat gaat Apple met watchOS doen, nu de Apple Watch Series 3 niet meer als een blok aan het been hangt? Dat is de vraag: mogelijk komen er nieuwe en verbeterde apps, functies die wat meer op de Apple Watch Ultra zijn afgestemd en Live Activiteiten, zoals je ze ook in het Dynamic Island van de iPhone hebt. Volgens geruchten wordt watchOS 10 een hele grote update, met flink wat veranderingen aan de interface. Er gaan al geruchten over widgets op de Apple Watch, waardoor er iets minder focus ligt op volwaardige apps en meer op het snel kunnen zien van nuttige informatie in widgets. We zouden bij de sport- en gezondheidsfuncties graag een herstelfunctie willen zien, zodat je weet wanneer je weer voldoende bent herstelt om fanatiek te kunnen sporten.

Bekijk ook onze vooruitblik van watchOS 10 met meer geruchten.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op watchOS 10 en dit kun je verwachten

watchOS 10 belooft één van de grootste updates voor de Apple Watch ooit te worden. In deze vooruitblik op watchOS 10 lees je wat je kunt verwachten en welke functies er mogelijk aan komen.

#4 Aankondiging tvOS 17

Onze inschatting: zeker
Jammer genoeg staan de ontwikkelingen bij de tvOS-software al een tijdje stil. Vorig jaar werd tvOS 16 niet eens genoemd tijdens de WWDC, dus het is nog maar de vraag of dat dit jaar bij de aankondiging van tvOS 17 wel gaat gebeuren. Dat er een nieuwe versie met wat verbeteringen komt, is in ieder geval wel zeker. Maar of Apple er aandacht aan gaat geven, is een twijfelgeval. De grote vraag is dit jaar ook of Apple de Apple TV HD nog zal blijven ondersteunen. Dit hangt af van de vraag of Apple van plan is processorintensieve functies toe te voegen die te zwaar zijn voor de Apple A8-chip. We hopen in ieder geval op meer smart home-functies.

Lees ook ons artikel met de vooruitblik op tvOS 17, waarin we onze wensen en geruchten voor je verzameld hebben.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op tvOS 17 met onze wensen en verwachtingen

Gaat Apple met tvOS 17 eindelijk zijn slag slaan? Krijgt de Apple TV-software de nodige verbeteringen? En wat zijn onze wensen voor dit jaar? In deze vooruitblik op tvOS 17 lees je welke verbeteringen de Apple TV mogelijk krijgt.

#5 Aankondiging macOS 14

Onze inschatting: zeker
Wat gaan we krijgen na Mojave, Catalina, Big Sur, Monterey en Ventura? Apple heeft nog steeds de merknaam macOS Mammoth op de plank liggen, al vragen we ons af of de Mac-update van 2023 zo’n mammoet-update zal worden dat de naam gerechtvaardigd is. Apple voegde in de vorige update weer wat apps toe, die waren overgenomen van iPadOS en we verwachten dat er dit jaar met macOS 14 ook wel weer een paar bij zullen komen. Grote veranderingen worden er niet verwacht, maar misschien komt er toch nog een hele handige functie waar we jaren op hebben zitten wachten.

In onze vooruitblik op macOS 14 lees je meer over de mogelijke functies en onze wensen.

Bekijk ook

Aftellen naar WWDC: Vooruitblik op macOS 14 met onze wensen en verwachtingen

macOS 14 komt eraan, dus tijd om vooruit te blikken in onze rubriek Aftellen naar WWDC. Wat zijn de verwachtingen van de macOS 14-update van 2023? En welke verbeteringen hopen we dit jaar nou eindelijk te zien? Dat lees je hier.

#6 Apple Reality Pro-headset

Onze inschatting: zeer grote kans
Al jarenlang gaan er geruchten over de AR/VR-bril of -headset van Apple. Oorspronkelijk zou Apple gepland hebben om deze tijdens de WWDC 2022 aan te kondigen, maar het kwam er niet van.

Alles wijst er nu op dat WWDC 2023 hét moment wordt om een preview te krijgen van de Reality Pro-headset. Het gaat hier om de eerste versie, die vooral gericht is op ontwikkelaars en rond de $3.000 gaat kosten. Een goedkopere versie komt pas volgend jaar – of misschien zelfs nog wel wat later. We krijgen waarschijnlijk ook een preview te zien van het besturingssysteem van de headset, want Apple wil dat ontwikkelaars zo snel mogelijk aan de slag gaan om interessante toepassingen te maken. Dit moet ervoor zorgen dat het platform een vliegende start kan maken op het moment dat de hardware wordt uitgebracht. Waarschijnlijk hebben enkele toonaangevende ontwikkelaars al de benodigde tools in handen gekregen, zodat er tijdens de WWDC alvast wat aankomende apps getoond kunnen worden.

De headset is het eerste grote nieuwe product van Apple sinds de Apple Watch. Het is een compleet nieuwe productcategorie voor Apple, in een markt waar nog maar weinig bedrijven echt succes geboekt hebben. Apple heeft sinds de Apple Watch wel de AirPods en de AirTag uitgebracht als nieuwe producten, maar dat waren slechts kleinere accessoires. De headset is in dat opzicht een heel belangrijk product, want het is ook het eerste grote Apple-product dat volledig onder Tim Cook ontwikkeld is.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/ar-bril/

#7 Nieuwe MacBook Air, deze keer in 15-inch

Onze inschatting: zeer waarschijnlijk
Er zijn al een tijdje geruchten over een nieuwe MacBook Air. En wel een heel specifiek model, met een groter 15,5-inch scherm. Deze laptop moet volgens geruchten rond de zomer verschijnen en is een grotere variant van de huidige 13,6-inch MacBook Air. Het is bedoeld voor mensen die een groter scherm nodig hebben, maar toch een lichtgewicht laptop willen. Daarmee is het te beschouwen als de ‘iPhone 14 Plus’ van de MacBooks.

Vermoedelijk zit er een M2-chip in en dat is dezelfde chip als nu in de huidige 13-inch MacBook Air zit. Wat er dan verbeterd is in dit grotere model (afgezien van het grotere scherm) is nog maar de vraag. We verwachten in ieder geval een aantal kleine updates zoals betere Bluetooth en Wifi 6E, maar mogelijk zit er nog een verrassing in. Een M3-chip wordt in ieder geval niet verwacht, want die komt volgens bronnen pas op z’n vroegst eind dit jaar.

Bekijk ook

Vooruitblik 15-inch MacBook Air: dit zijn onze nieuwste verwachtingen

Het lijkt er steeds meer op dat Apple binnenkort met een nieuwe 15-inch MacBook Air komt. De afgelopen tijd zijn er al wat dingen uitgelekt, maar er zijn ook nog dingen onduidelijk. Lees hier wat we al weten en wat wij verwachten van de nieuwe 15-inch MacBook Air.

#8 Mac Studio 2023 met nieuwe M2 Ultra-chip

Onze inschatting: grote kans
Volgens een betrouwbare bron gaat Apple tijdens de WWDC 2023 meerdere nieuwe Macs aankondigen. Naast de nieuwe MacBook Air is de Mac Studio een andere kanshebber. De Mac Studio verscheen in maart 2022 voor het eerst, dus op zich is deze nog niet aan een update toe, aangezien de M1 Ultra-chip behoorlijk snel is. Maar het is een apparaat voor mensen die hoge eisen stellen en nu de M2 Max-chips beschikbaar zijn voor de MacBook Pro’s wil je als Mac Studio-bezitter wellicht ook wel upgraden. Het huidige model kun je dan tweedehands verkopen, want die is nog goed genoeg voor een tweede of derde ronde.

De Mac Studio zou vanaf 5 juni bij Apple ook in aanmerking komen voor het trade-in programma en die datum is wel heel erg toevallig. Achter de schermen zou Apple ook al een tijdje werken aan een nieuwe M2 Ultra-chip, de snelste variant van de M2, met tot 24-core CPU en tot 76-core GPU en ondersteuning tot 192GB RAM. Omdat dit zo’n nieuw apparaat is, is het nog onduidelijk hoe vaak er een update zal verschijnen. Duidelijk is wel dat de Mac Studio niet zelf te upgraden is, dus Apple kan niet te lang wachten tussen de update-rondes. Het moet geen tweede Mac Pro worden.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple kondigt meerdere nieuwe Macs aan tijdens WWDC, waaronder M2 Ultra-versie'

De WWDC lijkt dit jaar gevuld te zijn met nieuwe hardware-aankondigingen. Een betrouwbare bron verwacht dat Apple meerdere nieuwe Macs gaat aankondigen, maar welke zijn het? Er zijn aanwijzingen dat het gaat om modellen met M2 Max- en M2 Ultra-chip.

#9 Mac Pro 2023 tijdens WWDC?

Onze inschatting: twijfelachtig
En over de Mac Pro gesproken: we wachten nog altijd op een Apple Silicon-versie van Apple’s duurste Mac. Als je het ons een half jaar geleden had gevraagd, hadden we gezegd dat de Mac Pro de meeste kans heeft op een update tijdens WWDC. Dit is de enige Mac die sinds de aankondiging van Apple Silicon in 2020 (!) nog geen update heeft gekregen naar een eigen Apple-chip. Apple zei dat het twee jaar zou duren om de overstap rond te maken, maar die deadline hebben ze allang gemist. Maar volgens berichten zou Apple bij de ontwikkeling tegen problemen aangelopen zijn en dan met name vanwege het modulaire aspect. In plaats daarvan zou Apple gekozen hebben voor een nieuwe Mac Studio, maar we houden nog altijd een slag om de arm voor een nieuwe Mac Pro. Uiteindelijk komt hij er sowieso, maar of de WWDC 2023 daar nu het goede moment voor is, is nog afwachten.

Wat kun je van iCulture verwachten?

Bij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Zodra het event op 5 juni van start gaat, kun je alles via een livestream volgen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws en natuurlijk lees je al het nieuws meteen op de website op je iPhone, iPad of Mac. Zet ook zeker de meldingen van iCulture aan om geen enkele aankondiging te missen!

Maar het nieuws stopt niet na de keynote van maandagavond. De rest van de maand volgen we al het nieuws op de voet, leggen we je de nieuwste functies van iOS 17 en meer uit en proberen we alles te ontdekken over Apple’s nieuwe headset. In uitgebreide artikelen ben je dagelijks bijgepraat met alles wat Apple tijdens en rond de WWDC heeft aangekondigd.

Heb jij nog een wens voor de WWDC of een functie of nieuw toestel dat je graag wil zien? Laat het ons weten in de reacties! Als je meer wil weten over de WWDC 2023, dan ben je bij ons overzichtsartikel op het juiste adres.

Bekijk ook

Zo kijk je vanmiddag de livestream van Apple's iPad-event

Wil jij de livestream van het iPad-event op dinsdag 7 mei volgen? Via allerlei apparaten bekijk je de livestream van Apple-events, zodat je met eigen ogen de aankondigingen van Tim Cook en anderen kunt zien.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 01 juni: Artikel bijgewerkt en geactualiseerd met de nieuwste verwachtingen voor de WWDC 2023.
  • 2023 - 01 april: We hebben het artikel uitgebreid met overige mogelijk verwachte hardware, zoals de Mac Pro en Studio.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.