watchOS 9 sportfuncties

Hier zijn de 12 nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De Apple Watch heeft er in watchOS 9 heel wat nieuwe fitness- en sportfuncties bij gekregen. Hier zetten ze de belangrijkste voor je op een rijtje.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De standaard Apple Watch lijkt misschien niet op een traditionele sportwatch, zoals je bij Garmin of Polar vindt. Maar er komen wel steeds meer sportfuncties bij, waardoor je allerlei hulp krijgt om fitter te worden. In watchOS 9 vinden we heel wat nieuwe sportfuncties zoals meer statistieken voor hardlopers, een tool om workouts samen te stellen en automatisch wisselen van sport tijdens een triathlon. Ook aan herstel is gedacht, met de nieuwe functie voor slaapfasen. Hieronder lopen we de belangrijkste verbeteringen met je langs.


Alle functies die we hieronder bespreken zijn beschikbaar op de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Dus ook als je een wat ouder model Apple Watch hebt kun je nog steeds werken aan je fitheid.

watchOS 9 vertical oscillation

#1 Meer statistieken voor hardlopers

Ben je hardloper, dan krijg je met de Apple Watch meer informatie over je loopgedrag. De gyroscoop en versnellingsmeter in het horloge werken samen om de data te verzamelen en met behulp van machine learning worden vervolgens conclusies getrokken. Zo kun je het volgende aflezen op je Apple Watch-scherm in watchOS 9:

  • Verticale oscillatie: De mate waarin je lichaam verticaal op en neer beweegt tijdens het lopen. Maak je hoge sprongen, dan steek je te veel energie in de verticale beweging terwijl je die energie beter in een voorwaartse beweging zou kunnen stoppen.
  • Staplengte: De afstand die je per stap horizontaal aflegt.
  • Grondcontacttijd: De hoeveelheid tijd die je voet contact maakt met de grond, bij elke stap. Dit is zo kort dat het gemeten wordt in milliseconden.

watchOS 9 work-out hoe lang nog

Je ziet deze stats tijdens het hardlopen op het scherm van de Workout-app. Verder zie je hoe lang een workout nog duurt en welke hoogtestijgingen er zijn.

watchOS 9 work-out hoogtestijging

#2 Hardloopvermogen

Bij het wielrennen is vermogen iets waar vaak al op gelet wordt, maar bij hardlopers is het een vrij nieuwe statistiek. Er zijn echter steeds meer mensen die willen weten hoeveel vermogen ze genereren tijdens het hardlopen. Dit geeft een beter inzicht in hoe je presteert dan alleen je tempo. Het loopvermogen (running power) houdt rekening met lichaamsgewicht, terrein en helling. Je kunt het huidige vermogen, gemiddelde vermogen en een grafiek met verloop tijdens de workout zien.

watchOS 9 vermogen tijdens hardlopen

#3 Hartslagzones

Een grote verbetering voor mensen die in een bepaalde hartslagzone willen trainen, bijvoorbeeld vetverbranding of conditie. De Apple Watch kan nu vijf verschillende hartslagzones aangeven die met kleuren gemakkelijk te herkennen zijn. Je kunt ook aangeven dat je een seintje wilt hebben, als je bijvoorbeeld niet meer in de gewenste zone zit. Je kunt deze vijf zones handmatig aanmaken of laten berekenen op basis van je persoonlijke gezondheidsdata. Het zal dan afhankelijk zijn van leeftijd en andere factoren.

Bekijk ook

Hartslagzones op de Apple Watch: zo werkt het

Sinds watchOS 9 kun je hartslagzones op de Apple Watch gebruiken. Zo weet je meteen of je in de juiste zone zit. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

watchOS 9 hartslagzones

#4 Meldingen tijdens workouts

watchOS 9 kan je waarschuwen op basis van allerlei metingen. We noemden het bij hartslagzones al even: als je uit je huidige hartslagzone dreigt te raken krijg je een melding op je Apple Watch, tijdens de workout. Dit kun je ook instellen voor andere waarden, bijvoorbeeld als je na 1,5 kilometer een waarschuwing wil krijgen. Je kunt meldingen instellen op basis van allerlei waarden. Dit kan gesproken of voelbare feedback (een klopje op je pols) zijn. Meldingen zorgen er ook voor dat je tijdens een workout weet wanneer er extra inspanning of wat meer rust is vereist.

#5 Workouts op maat

Elke beginnende hardloper heeft het wel eens gedaan: een minuutje hardlopen afgewisseld door een minuutje wandelen, om te wennen aan de inspanning. Je kunt simpelweg niet verwachten dat je met een conditie van nul meteen een halfuur aan één stuk op topsnelheid kunt lopen. Met watchOS 9 kun je zelf zo’n workout-schema maken: 1 minuut lopen en 2 minuten wandelen kan dan bijvoorbeeld ook. Je bepaalt zelf hoe lang de intervallen van inspanning en rust zijn. Je kunt verschillende soorten workouts maken en ze een eigen naam geven.

watchOS 9 met custom workout.

#6 Hetzelfde rondje vergelijken (binnenkort beschikbaar)

Loop je altijd hetzelfde rondje door de buurt of door het bos? De Apple Watch kan dan detecteren dat je de route vaker loopt en de prestaties vergelijken. Zo kun je als het ware een wedstrijdje tegen jezelf doen. watchOS 9 slaat de route op en laat zien wat je gemiddelde en beste tijd is. Zo kun je zien of je voortgang hebt geboekt. Dit werkt niet alleen voor hardlopen, maar ook voor fietsen. Het komt in een latere update van watchOS 9.

#7 Pacer-functie

Niet iedere hardloper heeft de luxe om een eigen pacer in te huren, iemand die het tempo aangeeft. Maar de Apple Watch kan je wel een beetje op weg helpen. De nieuwe pacer-functie is eigenlijk heel simpel: je geeft een tijd en afstand aan en de Apple Watch berekent in welk tempo je dan moet gaan lopen. Tijdens de workout krijg je meldingen of je snel genoeg loopt, of even een tandje bij moet zetten.

#8 Multisport voor triathlons

Combineer je meerdere sporten, dan kan de Apple Watch daar rekening mee houden. Hierbij is vooral gedacht aan mensen die een triathlon doen: watchOS 9 kan automatisch detecteren of je aan het hardlopen, zwemmen of fietsen bent. Je hoeft dan niet steeds tussen verschillende sporttypes te wisselen. Ook handig als je tijdens een fietstocht tussendoor een stuk gaat lopen.

watchOS 9 triathlons

#9 Nieuwe zwemfuncties

Gebruik je al de Speedo On-dienst voor zwemmers, dan ken je waarschijnlijk al de SWOLF-score. Dit is een score om bij te houden hoe efficiënt je zwemt. Daarbij wordt gekeken hoeveel zwemslagen je maakt en hoeveel seconden je erover doet om de volledige lengte van een wedstrijdbad af te leggen. Je kunt in watchOS 9 je gemiddelde SWOLF-score bekijken voor elke zwemworkout.

Bekijk ook

Zwemmen met de Apple Watch: dit zijn de mogelijkheden

Je kan zwemmen met de Apple Watch, zodat je niet alleen het aantal baantjes maar ook je verbruikte calorieën kan bijhouden. Alles over het zwemmen en zwemtrainingen met je Apple Watch lees je in deze tip!

Daarnaast is er nu ondersteuning voor kickboards. Dit zijn zwemplankjes die je extra drijfvermogen geven, waardoor je je meer kunt richten op de beenslag. Een kickboard is goed voor de ontwikkeling van je beenslag, zowel qua kracht als techniek. In de Workout-app is zwemmen met een kickboard nu toegevoegd als extra zwemslag. De Apple Watch detecteert automatisch als je met een dergelijk plankje zwemt en past de metingen erop aan. Lees ook onze tip over zwemmen met de Apple Watch.

Overigens kun je met een Apple Watch Ultra nog veel meer zwemactiviteiten doen, zoals duiken. Er is zelfs een nieuwe Duik-app, die aangeeft hoe diep je bent en wat de watertemperatuur is.

#10 Twee keer knijpen om een workout te starten

Voor het starten van een workout hoef je nu minder moeite te doen. Door twee keer te knijpen met je hand start je een workout of maak je een foto. Je bepaalt zelf welke snelle taak je aan deze actie koppelt. Het is onderdeel van de handgebaren op de Apple Watch.

Workout-app voor watchOS 9

#11 Slaapfasen

Na het sporten moet er ook tijd zijn voor herstel. De slaapfunctie op de Apple Watch was tot nu toe erg beperkt; je kon eigenlijk alleen zien hoeveel uur je ongeveer had geslapen, maar kreeg geen indruk van de slaapkwaliteit. In watchOS 9 is dat iets verbeterd. Apple beweert een langdurige studie te hebben gedaan naar slaapgedrag en hoopt dat de data die in watchOS 9 wordt verzameld daar nog verder aan bijdraagt.

watchOS 9 slaapfasen

De Apple Watch detecteert met de nieuwe software in welke slaapfase je bent en toont de resultaten in een grafiek. Het gaat dan om REM, Core (lichte slaap) en Deep (diepe slaap). In de Slaap-app op de Apple Watch zie je de resultaten, met onder andere de totale tijd dat je in slaap was, je hartslag en je ademhalingsfrequentie. Ook kun je in de Gezondheid-app op de iPhone meer data bekijken en vergelijken.

watchOS 9 overzicht met functies.

#12 Meer hulp bij Fitness+

Apple’s betaaldienst Fitness+ krijgt er en kleine nieuwe functie bij. Een probleem bij het uitvoeren van een workout is dat je erg moet opletten wat de trainer zegt. Zo wordt vaak wel mondeling verteld hoeveel trapbewegingen je moet maken tijdens het fietsen (RPM, rotaties per minuut) maar als je even niet oplet heb je de informatie alweer gemist. Vandaar dat er op het scherm komt te staan hoe intensief je moet trainen. Je krijgt bij loopband-workouts bijvoorbeeld te zien wat de helling moet zijn, bij fietsen hoe snel de trappers moeten rondgaan en hoe vaak je tijdens het roeien heen en weer moet bewegen (per minuut). Bij HIIT-workouts krijg je de gewenste intensiteit te zien.

Wat we helaas niet kregen zijn betere instructies voor als je niet goed op het scherm kunt kijken naar de verrichtingen van de trainer. Soms lig je in een ongemakkelijke houding ondersteboven op een yogamatje en kun je niet zien wat er op het tv-scherm gebeurt. Helaas is daar nog geen oplossing voor.

Wat er ook nog niet komt – en dat valt ons toch wel een beetje tegen – is beschikbaarheid van Fitness+ in Nederland en België. Apple gebruikt de originele Engelstalige video’s met ondertiteling inmiddels al in landen waar ondertiteling ongebruikelijk is. Dus wat ons betreft mogen ze wel eens haast maken. Overigens is het sinds iOS 16.1 ook mogelijk om Apple Fitness+ zonder iPhone te gebruiken, maar wederom alleen in ondersteunende landen.

Ook nieuw: beweging meten met de iPhone

Apple kondigde vol trots aan dat je voortaan ook kunt sporten en je bewegingsdata kunt vastleggen, ook als je geen Apple Watch hebt. Persoonlijk valt ons dat een beetje tegen. Het is niet zo dat je workouts kunt starten op je iPhone of dat je je hartslag kunt meten. Het enige wat je kunt doen is het vullen van de rode calorie-ring in de Conditie-app. Je ziet in het overzichtsscherm ook het aantal stappen en de afstand. Verder kun je je Activiteit-doelen wijzigen op de Apple Watch. Maar veel meer stelt het niet voor. Wil je sporten en al je bewegingen, hartslag en andere metrics vastleggen, dan kun je beter een Apple Watch om je pols doen.

Conditie-app in iOS 16

Meer over watchOS 9

watchOS 9 is sinds 12 september beschikbaar, samen met andere grote updates zoals iOS 16. In onze review van watchOS 9 lees je hoe we de verbeteringen ervaren hebben.

Bekijk ook

watchOS 9: alles over de grote Apple Watch-update van 2022

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch in 2022 en is voor iedereen met een geschikte Apple Watch te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 02 november: Artikel geactualiseerd na de release van watchOS 9.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.