Metropolitaan wijzerplaat op watchOS 9

Dit zijn de nieuwe en vernieuwde wijzerplaten van watchOS 9

In watchOS 9 vind je meerdere nieuwe en vernieuwde wijzerplaten, die we hieronder aan je voorstellen. Kies uit Speeltijd, Maan of Metropolitaan of herontdek al langer bestaande wijzerplaten zoals Astronomie.

In watchOS 9 zitten diverse nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om slaapfasen te bekijken, in hartslagzones te trainen en je loophouding te checken. Maar je kunt ook meteen genieten van de nieuwe wijzerplaten. Het zijn , die we hieronder laten zien. Maan en Metropolitaan zijn serieuze wijzerplaten met veel details, terwijl je bij Speeltijd blij wordt van het vrolijke uiterlijk. Na het installeren van watchOS 9 krijg je de nieuwe wijzerplaten meteen voorgeschoteld. Daarnaast is er een aantal bestaande wijzerplaten aangepast.

Maan wijzerplaat

Maan is een nieuwe wijzerplaat met een afbeelding van de maan in het midden en de maandkalender rondom, in combinatie met de Gregoriaanse kalender. Je kunt kiezen uit een Chinese, Islamitische of Hebreeuwse indeling en een analoge of digitale klok. Daarnaast kun je de kleur van de secondenwijzer aanpassen, maar dit is zo subtiel dat je het nauwelijks ziet. Rondom is ruimte voor vier kleine complicaties. Een groot deel van het scherm wordt echter gevuld met maanfasen. In de Islam heeft de maan geen directe religieuze betekenis, maar het vormt wel de basis voor de maand- en jaartelling, in tegenstelling tot Gregoriaanse kalender die de jaartelling op de zon baseert.

Wijzerplaten Maan en Metropolitaan

Metropolitaan wijzerplaat

Metropolitaan is wijzerplaat met een stijlvolle, ietwat klassieke uitstraling. Ook hier kun je in de vier hoekpunten vier verschillende kleine complicaties instellen. Je hebt keuze uit verschillende stijlen, met of zonder cijfers en met een lichte of donkere wijzerplaat. Uiteraard kun je ook weer alle denkbare kleuren instellen. De getallen veranderen in stijl en dikte. Ze verdwijnen uit beeld als je je pols omlaag houdt.

Speeltijd wijzerplaat

Een van de leukste wijzerplaten die je kunt kiezen is Speeltijd (Playtime). Dit bestaat uit opgeblazen cijfers, die eruit zien als donuts of ballonnen. Deze wijzerplaat is gemaakt in samenwerking met kunstenaar Joi Fulton. Je kunt de confetti laten bewegen door aan de Digital Crown te draaien. Je kan ook op de cijfers tikken om ze te laten bewegen, waarbij ze met een tikje als het ware tegen het scherm botsen. Uiteraard kun je alle kleuren aanpassen. Vind je de confetti helemaal niets, dan kun je het ook weglaten. Je kunt bij deze wijzerplaat geen complicaties instellen.

Wijzerplaten in watchOS 9

Astronomie wijzerplaat

Bij de Astronomie-wijzerplaat kun je nu kiezen uit aarde, maan, zonnestelsel of een combinatie. Door aan de digital crown te draaien kun je door de maanfasen en planeetbanen bladeren in de loop van de tijd. Er is ruimte voor slechts twee complicaties. Ook krijg je de huidige bewolking op aarde te zien op basis van je locatie. Ook andere wijzerplaten zijn lichtjes aangepast, zo kun je nu de Californië- en Typografie-wijzerplaten instellen met Chinees schrift en zijn de portretfoto-wijzerplaten nu ook te gebruiken met honden, katten en landschappen. Zoals je hieronder ziet kan de kop van een hond of kat gedeeltelijk de klok bedekken, zodat een diepte-effect ontstaat.

Portretten van honden en katten in watchOS 9

Wayfinder wijzerplaat (alleen Apple Watch Ultra)

De Wayfinder-wijzerplaat is ook helemaal nieuw in watchOS 9, maar je vindt hem alleen op de Apple Watch Ultra. Deze wijzerplaat is rijk aan informatie en toont een live kompas. Hij is vooral bedoeld voor avonturiers die de weg willen vinden. Hij werkt ook samen met de nachtmodus op de Apple Watch Ultra, waardoor de wijzerplaat rood met zwart kleurt.

Apple Watch Ultra voorkant

Nike-wijzerplaat op alle modellen

watchOS 9 brengt ook nog een leuke verrassing: alle wijzerplaten die je voorheen exclusief op de Nike-modellen van de Apple Watch vond, zijn nu beschikbaar op alle Apple Watch-modellen. Dat betekent dat je er in één keer veel wijzerplaten bij krijgt, ook al zijn deze dus in principe niet nieuw. Apple heeft dit besloten omdat er geen speciale Apple Watch Nike+ versie meer is. Je kunt bij aanschaf van een Apple Watch bij Apple elk Nike-bandje combineren met de gewone modellen.

Apple Watch Series 8 Nike+

Modulair wijzerplaat vernieuwd

Voorheen had Apple twee Modulair-wijzerplaten: de gewone Modulair en Infograaf Modulair. Laatstgenoemde was geoptimaliseerd voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer, terwijl de eerste vooral bedoeld was voor de eerste generaties van de Apple Watch. Sinds watchOS 9 is er alleen nog een gewone Modulair-wijzerplaat, die eruit ziet als de Infograaf Modulair-versie van watchOS 8 en ouder. Dat betekent dat complicaties er anders uit zien dan je misschien gewend was van de oude Modulair-wijzerplaat, omdat ze meer gebruikmaken van de grotere schermen. De complicaties in de stijl van de oude Modulair-wijzerplaat, zijn er helaas niet meer.

Portretten wijzerplaat vernieuwd

De bestaande Portretten-wijzerplaat heeft ook een nieuwe functie gekregen. Naast ondersteuning voor mensen, herkent de wijzerplaat nu ook honden en katten. Daardoor verschijnt het digitale tijdstip achter het hoofd van je kat of hond, vergelijkbaar met het toegangsscherm in iOS 16. Je kunt ook een kleur toevoegen aan je foto in de vorm van een filter, net als op het iPhone-toegangsscherm.

Overige verbeteringen: kleur en complicaties op meer wijzerplaten

Apple heeft nog een aantal andere bestaande wijzerplaten verbeterd. Bij Modulair compact, Modulair en XL kun je nu een achtergrondkleur kiezen. De kleur die je kiest geldt dus niet alleen voor de individuele complicaties, maar ook voor de gehele achtergrond van de wijzerplaat. De kleur wordt in een verlooptint getoond, dus je ziet niet in één keer een knalrode wijzerplaat. Wil je wel één kleur, dan kan je daar ook voor kiezen.

watchOS 9 wijzerplaten met meer kleur

Tot slot vind je op meer wijzerplaten uitgebreide complicaties. Op de Handig-wijzerplaat kun je bijvoorbeeld meer complicaties in de huidige stijl toevoegen, in plaats van in de oudere stijl die we bij watchOS 1, watchOS 2 en watchOS 3 zagen. Mocht je één van de oudere wijzerplaten gebruiken, dan zul je merken dat deze er na het updaten naar watchOS 9 mogelijk iets anders uit ziet.

watchOS 9 is nu voor iedereen met een Apple Watch Series 4 en nieuwer beschikbaar. Wil je meer weten over de nieuwe functies, bekijk dan ons watchOS 9 overzicht.

Bekijk ook

watchOS 9: alles over de grote Apple Watch-update van 2022

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch in 2022 en is voor iedereen met een geschikte Apple Watch te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 03 oktober: Artikel bijgewerkt en aangevuld na verschijnen van watchOS 9.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.