Woning-video met ontbijt.

Deze verbeteringen willen we zien in HomeKit

Met HomeKit kun je allerlei apparaten in huis bedienen, maar er valt nog genoeg aan te merken op Apple's domoticasysteem. Wij zetten onze wensen voor een verbeterde versie van HomeKit op een rij.

Woning-video met ontbijt.
HomeKit bestaat in juni alweer drie jaar en het platform voor het automatiseren van je huis is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een meer bekende speler op het gebied van domotica. Toch valt er nog genoeg te wensen wat betreft de mogelijkheden van HomeKit, vooral wat betreft automatisering. Welke verbeteringen willen wij de komende maanden allemaal nog zien voor HomeKit? Wij zetten ze op een rij.

Voor de mensen die onbekend zijn met HomeKit, eerst een korte introductie. HomeKit is Apple’s eigen automatiseringssysteem voor slimme apparaten in huis. Dankzij HomeKit kun je Siri gebruiken om deze apparaten aan te sturen en te bedienen. Het voordeel van HomeKit is ook dat je producten aan elkaar kunt koppelen, zoals je thermostaat en verlichting. Met de bijbehorende Woning-app of andere alternatieve HomeKit-apps kun je apparaten instellen, scènes creëren en accessoires aan elkaar koppelen en groeperen. Als je meer wil weten over de beginstappen voor HomeKit, dan kun je onze handleiding voor HomeKit-beginners eens lezen.

Verbeteringen voor HomeKit

HomeKit is vooral sinds iOS 10 een stuk bruikbaarder geworden dankzij de komst van Apple’s eigen Woning-app en samenwerking met het Bedieningspaneel. Het is echter de verwachting dat HomeKit de komende maanden nog veel verder uitgebreid wordt met ingang van iOS 11. Wij blikken alvast vooruit en geven ons wensenlijstje door, zodat HomeKit in het dagelijks gebruik veel prettiger wordt.

We beseffen ons dat er ook andere systemen zijn die onderstaande functies waarschijnlijk wel al ondersteunen. Het voordeel van HomeKit is echter de integratie in iOS en de betere beveiliging. Andere systemen zoals HomeBridge, Domoticz en Alexa zijn vaak veel flexibeler, maar hebben op hun beurt weer andere nadelen. HomeKit is een stuk gebruiksvriendelijker om in te stellen, maar loopt qua functies dus nog wel wat achter.

#1 Meer producten en productcategorieën

Apple biedt inmiddels HomeKit-ondersteuning voor veertien productcategorieën. Je moet dan vooral denken aan verlichting, thermostaten, deursloten, camera’s, sensoren en slimme stekkers. Er zijn talloze bekende merken waarmee Apple samenwerkt voor HomeKit-ondersteuning, waardoor het aantal gecertificeerde HomeKit-apparaten op ongeveer honderd ligt. Hoewel HomeKit wel ondersteuning biedt voor bijvoorbeeld rolgordijnen, is het aanbod in Nederland nog heel erg krap. Ook wat betreft deursloten is de beschikbaarheid behoorlijk beperkt, wat ook de groei van HomeKit in het algemeen wat in de weg staat. In een ideale wereld verwerken alle grote bekende merken HomeKit direct in hun producten, waardoor ook meer mensen HomeKit in huis krijgen. Hoewel wij ook begrijpen dat de realiteit anders ligt, zou een bredere beschikbaarheid wel een boost geven aan de adoptie van HomeKit.

HomeKit-accessoires in iOS 10.

Daarnaast zijn er nog talloze producten in huis die nog niet door HomeKit ondersteund kunnen worden. Denk aan wasmachines, stofzuigers, koffiezetapparaten, koelkasten, televisies en soortgelijke spullen. Alexa van Amazon werkt al met veel meer apparaten, al kun je je natuurlijk ook afvragen in hoeverre dat ook echt een toegevoegde waarde heeft. De eerste belangrijke stap voor Apple is het breder beschikbaar stellen van de al ondersteunende apparaten. Daarna kan altijd verder gekeken worden waar HomeKit nog echt van pas kan komen.

#2 Betere automatisering

Je kunt in HomeKit allerlei zaken automatiseren. Zet je lichten aan als je ‘s avonds thuis komt of zet de thermostaat aan zodra de bewegingssensor beweging constateert. Je kunt nu al redelijk wat apparaten automatiseren, maar het is nog verreweg van ideaal. Een bewegingssensor voor HomeKit kan bijvoorbeeld je lichten inschakelen als hij beweging gezien heeft. Handig als je bijvoorbeeld een logeerkamer of kantoor binnenkomt. Maar zo’n zelfde sensor kan geen lampen uitschakelen als er géén beweging gezien wordt. De sensor van Philips Hue kan dat wel, maar die werkt weer niet met andere HomeKit-apparaten. Een HomeKit-bewegingssensor voor je lampen is daardoor niet altijd even handig, omdat je de lampen dan niet geautomatiseerd uit kunt schakelen.

HomeKit ondersteunt ook camera’s voor bijvoorbeeld in huis, maar deze staan altijd aan. Zelfs als je thuis bent kijkt de camera met je mee, wat lang niet altijd een comfortabel idee is. Je kunt een HomeKit-camera niet zo automatiseren dat deze uit gaat als je thuis bent. Ditzelfde geldt ook voor allerlei sensoren, zoals deur- en raamsensoren. Je kunt schakelaars, thermostaten en verlichting automatiseren op basis van je locatie, terwijl je dat in sommige gevallen juist ook voor andere accessoires wil instellen.

HomeKit sensoren automatiseren.

Om HomeKit te gebruiken, heb je een Apple ID nodig waarmee alles ingesteld wordt. Dit Apple ID wordt toegewezen als beheerder van de woning. Gelukkig kun je andere mensen in huis (die bijvoorbeeld een eigen iPhone hebben) uitnodigen om accessoires te bedienen en in te zien. Je kunt andere bewoners echter niet betrekken bij de automatisering. Stel je woont samen met je partner en hebt allebei een iPhone op zak. Je kunt dan alleen voor de beheerder HomeKit automatiseren op basis van de locatie. Dat betekent dat de lampen alleen aan gaan als de beheerder thuis komt en niet als de andere bewoner thuis op de bank ploft. Dit geldt ook voor het uitschakelen van de verlichting: als de beheerder van huis vertrekt, blijft de andere bewoner in het donker achter. Als je alleen woont is dit niet zo’n probleem, maar woon je met meerdere in huis, dan is automatiseren op basis van locatie bijna nutteloos.

#3 Alternatieve manier voor HomeKit-hub

Over automatisering gesproken: om je HomeKit-accessoires te kunnen automatiseren, moet je een vierde generatie Apple TV of een iPad met iOS 10 hebben die altijd thuis aanwezig is. Een Apple TV heeft lang niet iedere iPhone bezitter in huis en ook een iPad die altijd thuis is, heeft niet iedereen voor handen. Naast deze twee opties, zou Apple de Mac ook nog kunnen betrekken. De iMac is net als de Apple TV altijd op dezelfde plek aanwezig en zou prima als HomeKit-hub kunnen dienen. Een andere optie is wat onwaarschijnlijker. Een draadloze router zoals de AirPort zou het ultieme middel zijn om HomeKit-automatisering mogelijk te maken. Altijd verbonden met het internet en staat altijd op dezelfde plek in huis. Apple lijkt echter gestopt te zijn met het maken van nieuwe AirPort-routers, waardoor deze optie niet voor de hand ligt.

HomeKit-berichtgeving altijd aan of uit.

#4 Meldingen alleen op basis van locatie

HomeKit-accessoires hebben de mogelijkheid om meldingen te versturen. Dit komt vooral van pas bij camera’s en bewegingssensoren, omdat je juist van die apparaten op de hoogte gehouden wil worden. Er is echter een meer dan vervelend probleem met deze meldingen: ze staan altijd aan of altijd uit. Zelfs als je thuis bent stuurt een bewegingssensor een melding. Heb je een raam- of deursensor? Dan krijg je ook een notificatie als je zelf je raam open zet. Loop je door het kijkveld van je eigen HomeKit-camera? Pling, daar is de melding weer. Ook omdat je de sensoren niet aan of uit kunt zetten, blijf je deze meldingen dus krijgen. De Nest-camera kan bijvoorbeeld wel alleen meldingen sturen als je niet thuis bent, maar dit zit er bij HomeKit niet in. Buitengewoon onhandig, omdat je de meldingen eigenlijk alleen wil krijgen als je niet thuis bent.

#5 HomeKit vanaf je Mac

Los van alle automatiseringsopties en HomeKit-accessoires, zouden we HomeKit ook vanaf meer plekken willen bedienen. Je kunt je accessoires al bereiken vanaf je iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV, maar er is één apparaat dat nog schittert van afwezigheid. De Mac kan helemaal niks met je HomeKit-accessoires. Hoewel macOS Sierra eindelijk Siri naar de Mac bracht, weet Siri daar niks van HomeKit. Als je vraagt om je lampen in te schakelen, zegt hij simpelweg dat hij je hier niet met HomeKit kan helpen. Heel vreemd en buitengewoon onhandig. Als je druk aan het werk bent achter je computer, zou het aanzetten van je lampen of het hoger zetten van je thermostaat via diezelfde computer wel zo handig zijn. Het is daardoor te hopen dat Apple HomeKit snel bruikbaar maakt op de Mac.

Siri voor de Mac met HomeKit.

#6 Woning-app op Apple TV

Op de Apple TV kun je wel al HomeKit gebruiken met hulp van Siri, maar toch zouden we graag ook nog een aparte Woning-app zien. Siri is handig om snel even een scène te activeren of alle lampen aan te zetten, maar soms wil je ook visueel zien hoe het er in je woning voor staat, helemaal als je een camera in huis hebt staan. Dat kan nu niet op de Apple TV, waardoor je altijd je iPhone of iPad tevoorschijn moet halen.

#7 Overige kleine verbeteringen

Naast deze zes verbeteringen, zien wij het liefst nog andere kleine aanpassingen om het gebruik van HomeKit prettiger te maken. Een HomeKit-camera kan bijvoorbeeld geen beelden opslaan, want hier is SD-kaart voor nodig, zoals bij de D-Link Omna. Het zou een stuk gebruiksvriendelijker zijn als de beelden van de camera opgeslagen worden via iCloud, zodat je dit zelf ook makkelijker terug kunt kijken. Bij Nest is dit wel mogelijk met een Nest Aware-abonnement, maar bij HomeKit-camera’s kan dat in ieder geval niet via HomeKit zelf.

Sinds iOS 10 kun je HomeKit-accessoires direct bedienen vanuit het Bedieningspaneel. Heel erg handig, maar als je je woning uitbreidt met steeds meer accessoires, moet je op een gegeven moment een keuze gaan maken. Je kunt namelijk maximaal negen accessoires in het Bedieningspaneel weergeven en ook het aantal scenes is beperkt. Het zou een uitkomst zijn als je een extra vierde scherm aan het Bedieningspaneel toe zou kunnen voegen, zodat je sneller meer accessoires kunt bedienen.

Er valt dus nog genoeg te verbeteren aan HomeKit. De basis voor het automatiseren van je huis met Apple’s systeem staat nu goed overeind, maar om echt alles goed te automatiseren en fijn samen te laten werken is er nog wel wat werk aan de winkel. Het is te hopen dat we hier met ingang van iOS 11 de eerste resultaten van zien, zodat dit lijstje volgend jaar misschien wel veel korter geworden is.

Ben jij ook HomeKit-gebruiker en mis je bepaalde functies in het gebruik en de bediening van je apparaten? Laat ons jouw verbeteringen weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2017, 14:00
Categorie Apple
Onderwerp homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.