HomeKit Scenes woonkamer

Deze zeven verbeteringen willen we zien in HomeKit

Met HomeKit kun je allerlei apparaten in huis bedienen, maar er valt nog genoeg aan te merken op Apple's domoticasysteem. Wij zetten onze wensen voor een verbeterde versie van HomeKit op een rij.

Verbeteringen voor HomeKit

Sinds kort werkt de voormalig Microsoft-baas Sam Jadallah bij Apple aan smart home. Wat zijn taak precies is, is nog onduidelijk, maar hij zal zich ongetwijfeld bezighouden met de activiteiten op het gebied van HomeKit en de Woning-app. Op welke manier kan hij HomeKit weer een boost geven? Wat kan Apple nog allemaal doen om HomeKit te verbeteren? In dit artikel hebben we onze HomeKit-verbeteringen en wensen voor je op een rijtje gezet.


We beseffen dat er ook andere systemen zijn die onderstaande functies waarschijnlijk wel al ondersteunen. Het voordeel van HomeKit is echter de integratie in iOS en de betere beveiliging. Andere systemen zoals HomeBridge, Domoticz en Alexa zijn vaak veel flexibeler, maar hebben op hun beurt weer andere nadelen. HomeKit is een stuk gebruiksvriendelijker om in te stellen, maar loopt qua functies dus nog wel wat achter.

Dit artikel verscheen eerder in april 2017, maar is aangepast en opnieuw gepubliceerd met de nieuwste ontwikkelingen.

#1 Meer producten en productcategorieën
Apple biedt inmiddels HomeKit-ondersteuning voor twintig productcategorieën. Je moet dan vooral denken aan verlichting, thermostaten, deursloten, camera’s, sensoren en slimme stekkers. Er zijn talloze bekende merken waarmee Apple samenwerkt voor HomeKit-ondersteuning, waardoor het aantal gecertificeerde HomeKit-apparaten continu stijgt.

Hoewel HomeKit wel ondersteuning biedt voor bijvoorbeeld rolgordijnen, is het aanbod in Nederland nog heel erg krap. Ook wat betreft deursloten is de beschikbaarheid behoorlijk beperkt, wat ook de groei van HomeKit in het algemeen wat in de weg staat. In een ideale wereld verwerken alle grote bekende merken HomeKit direct in hun producten, waardoor ook meer mensen HomeKit in huis krijgen. Hoewel wij ook begrijpen dat de realiteit anders ligt, zou een bredere beschikbaarheid wel een boost geven aan de adoptie van HomeKit.

Daarnaast zijn er nog talloze producten in huis die nog niet door HomeKit ondersteund kunnen worden. Denk aan wasmachines, stofzuigers, koffiezetapparaten, koelkasten en soortgelijke spullen. Alexa van Amazon werkt al met veel meer apparaten, al kun je je natuurlijk ook afvragen in hoeverre dat ook echt een toegevoegde waarde heeft. De eerste belangrijke stap voor Apple is het breder beschikbaar stellen van de al ondersteunende apparaten. Daarna kan altijd verder gekeken worden waar HomeKit nog echt van pas kan komen.

#2 HomeKit-producten van Apple zelf
Eigenlijk is het vreemd dat Apple zelf nog maar weinig HomeKit-accessoires gemaakt heeft. De enige twee zijn de HomePod en de Apple TV. Een goed begin, maar dat kan nog veel beter. Denk bijvoorbeeld aan een camera, waarbij privacy erg belangrijk is. Er is al eens een patent van een Apple-beveiligingscamera opgedoken, dus wie weet dat Apple hier nog plannen voor heeft. Apple zou zich bij eigen producten vooral moeten concentreren op de grotere producten, zoals speakers. Een HomePod-soundbar zou wat ons betreft niet verkeerd zijn, speciaal voor je televisie. Ideaal voor Apple’s aankomende tv-dienst, ook in combinatie met de aanstaande AirPlay 2-televisies.

#3 Verbeterde Woning-app
Toen Apple de Woning-app in iOS 10 introduceerde, was het aanbod van HomeKit een stuk beperkter. De afgelopen jaren heeft Apple enkele aanpassingen aan de app doorgevoerd, zodat je bijvoorbeeld HomeKit-meldingen in kan stellen als je niet thuis bent. Ook houdt de app veel beter rekening met de locatie van medebewoners, waardoor ze door jouw automatiseringen niet in het donker achterblijven als jij van huis vertrekt.

Toch schiet Apple’s Woning-app nog op een aantal fronten tekort. Voor sommige meer gecompliceerde acties heb je bijvoorbeeld een externe HomeKit-app nodig, zoals de Eve-app. Het beste voorbeeld is voor het instellen van HomeKit-knoppen. Via de Woning-app kun je geen regels toevoegen aan een enkele actie, waardoor een druk op de knop niet te koppelen is aan het inschakelen van lampen als ze uitstaan en andersom. Regels en triggers kun je alleen instellen via bijvoorbeeld de Eve-app, maar wij zouden dat liever via Apple’s eigen Woning-app doen.

HomeKit-knop instellen via Eve-app.
Dergelijke ingewikkelde automatiseren zijn alleen mogelijk in externe HomeKit-apps.

#4 HomeKit-wijzerplaat voor je Apple Watch
Je Apple Watch is een ideaal middel om snel scenes en accessoires te bedienen. Dat kan met Siri, maar soms duurt een spraakopdracht weer net te lang. Een andere optie is via de Woning-app, die via een complicatie snel te bereiken is. Maar door de huidige werking van complicaties, ga je altijd eerst naar de desbetreffende app, waarna je daar de actie uitvoert. De handige HomeKit-app HomeRun lost dit deels op, door een scene te koppelen aan een complicatie. Het liefst zien we dat Apple met een aparte HomeKit-wijzerplaat komt, waar je bijvoorbeeld vijf complicaties op kan zetten die gekoppeld zijn aan scenes en accessoires. Op deze manier kan je dus met een enkele tik op een complicatie meteen een scene inschakelen. Dat is een stuk sneller dan eerst naar de Woning-app gaan en daar de juiste scene kiezen.

HomeRun for HomeKit.

#5 Meer apparaten als HomeKit-hub
Om je HomeKit-accessoires te kunnen automatiseren, moet je een, Apple TV, HomePod of iPad hebben die altijd thuis aanwezig is. Een Apple TV heeft lang niet iedere iPhone bezitter in huis en ook een iPad die altijd thuis is, heeft niet iedereen voor handen. De HomePod is nog steeds niet in Nederland beschikbaar, dus die is ook niet voor iedereen een optie. Naast deze mogelijkheden, kan Apple de Mac ook nog betrekken. De iMac is net als de Apple TV altijd op dezelfde plek aanwezig en zou prima als HomeKit-hub kunnen dienen. Een andere optie is wat onwaarschijnlijker. Een draadloze router zoals de AirPort zou het ultieme middel zijn om HomeKit-automatisering mogelijk te maken. Altijd verbonden met het internet en staat altijd op dezelfde plek in huis. Apple is al een tijdje officieel gestopt met de AirPorts, waardoor deze optie niet voor de hand ligt. Maar aangezien de AirPort Express nog een AirPlay 2-update gekregen heeft, is in principe alles nog mogelijk.

#6 Woning-app op Apple TV
Op de Apple TV kun je wel al HomeKit gebruiken met hulp van Siri, maar toch zouden we graag ook nog een aparte Woning-app zien. Siri is handig om snel even een scène te activeren of alle lampen aan te zetten, maar soms wil je ook visueel zien hoe het er in je woning voor staat, helemaal als je een camera in huis hebt staan. Dat kan nu niet op de Apple TV, waardoor je altijd je iPhone of iPad tevoorschijn moet halen. Dezelfde maker als de eerder genoemde HomeRun-app heeft ook de app HomeCam voor camerabeelden, die ook beschikbaar is voor de Apple TV. Het wordt tijd dat Apple dit zelf ook gaat maken, maar dan ook meteen met al je andere HomeKit-spullen.

#7 Camerabeelden opslaan
En over camera’s gesproken: sommige HomeKit-camera’s gebruiken hun eigen clouddienst en andere werken met een SD-kaart. Het zou een stuk gebruiksvriendelijker zijn als de beelden van de camera opgeslagen worden via iCloud, zodat je dit zelf ook makkelijker terug kunt kijken. Bij Nest is dit wel mogelijk met een Nest Aware-abonnement, maar bij HomeKit-camera’s kan dat in ieder geval niet via HomeKit zelf.

Er valt dus nog genoeg te verbeteren aan HomeKit. Wie weet dat Apple in iOS 13 al de eerste stappen zet met het verder verbeteren van HomeKit, hoewel daar op dit moment nog geen concrete aanwijzingen voor zijn.

Ben jij ook HomeKit-gebruiker en mis je bepaalde functies in het gebruik en de bediening van je apparaten? Laat ons jouw verbeteringen weten in de reacties.

Check ook ons overzicht van HomeKit-tips, waarin we de beste tips en trucs voor je op een rijtje gezet hebben.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 22 februari: Artikel geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 februari 2019 om 18:30
Onderwerp
Categorie
Apple
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.