Universal Control op WWDC

Universal Control: zo gebruik je de bediening van je Mac op meerdere apparaten tegelijk

Met Universal Control kun je je muis, toetsenbord en trackpad afwisselend gebruiken op meerdere Macs en iPads. In deze tip lees je hoe de functie werkt, wat je nodig hebt en hoe je het instelt.

Apple kondigde Universal Control in juni 2021 aan als een nieuwe functie van macOS Monterey en iPadOS 15. Met slimme technologie kun je met één toetsenbord en muis/trackpad meerdere apparaten bedienen. Je hoeft dan niet voor ieder apparaat apart een verbinding op te zetten. In deze tip lees je hoe Universal Control werkt, hoe je het gebruikt en wat je ervoor nodig hebt.

Wat is Universal Control en hoe werkt het?

Met Universal Control kan de bediening van je Mac worden gedeeld met een iPad of andere Mac. Je kunt dus het toetsenbord, de muis of het trackpad moeiteloos wisselen tussen deze devices. Het voordeel is dat je niet hoeft te klooien met het verbinden van je apparaten. De verbinding wordt automatisch gelegd tussen meerdere apparaten tegelijk. Het is niet helemaal duidelijk wat het maximale aantal apparaten is dat je via universele bediening kan gebruiken. Er zijn voorbeelden van zes of zeven verschillende apparaten. Voorwaarde is dat alle apparaten zijn ingelogd op hetzelfde Apple ID.

Universal Control op WWDC

Als het is geactiveerd, hoef je alleen nog maar een iPad of andere Mac naast je Mac te zetten. Als je je muiscursor bij de rand van je scherm houdt, verschijnt een kleine pop-up vanuit de rand van het scherm. Duw je je cursor nog verder naar de rand, dan verschijnt hij op het scherm van je iPad en daarmee is de verbinding ingesteld. Je kunt nu je cursor vrij verplaatsen tussen beide apparaten, terwijl op je iPad gewoon de content behouden blijft zoals het was. Het is ook mogelijk om een continue verbinding in te stellen, zodat de apparaten altijd geactiveerd zijn voor Universal Control.

Naast dat je je muis en toetsenbord universeel kunt gebruiken, maakt Universal Control het ook mogelijk om bestanden te slepen tussen je apparaten. Ben je op je iPad iets aan het tekenen in een teken-app, dan kun je (indien de app er ondersteuning voor heeft) die tekening daarna eenvoudig naar je Mac slepen. Het bestand wordt automatisch overgezet en opgeslagen op je Mac. Ook als je Universal Control met twee Macs gebruikt werkt dit.

Welke Macs en iPads zijn geschikt?

Apple heeft wel al aangegeven welke apparaten je zal kunnen gebruiken met Universal Control. Je moet zowel een geschikte Mac als iPad hebben. Het gaat om de volgende Macs:

Weet je niet precies welke iMac je hebt? Je leest het in onze tip. Heb je een MacBook, bekijk dan ons aparte MacBook modellen overzicht.

Deze iPads doen mee:

  • iPad Pro (alle generaties)
  • iPad Air (derde generatie en nieuwer)
  • Gewone iPad (zesde generatie en nieuwer)
  • iPad mini (vijfde generatie en nieuwer)

Bekijk ons iPad modellen overzicht om erachter te komen welke iPad jij hebt.

Bekijk ook

Welke iPad heb ik? Zo kun je alle iPad-modellen herkennen

Twijfel je welke iPad je hebt? In dit overzicht vind je alle iPad-modellen. Bij elke iPad-model lees je wat de kenmerken zijn en waaraan je je iPad kunt herkennen.

Heb je de juiste Mac en/of iPad, zorg er dan ook voor dat je de juiste software-update hebt:

Hou er wel rekening mee dat de functie op de Mac officieel nog als beta gemarkeerd is. Dat betekent dat er nog foutjes in kunnen zitten en dat mogelijk niet alles 100% goed werkt.

Universal Control instellen: hoe moet dat?

Het is niet nodig om Universal Control nog in te stellen. Zodra je aan alle voorwaarden voldoet en de juiste softwareversies hebt, kun je meteen aan de slag als je iPad bijvoorbeeld naast je Mac staat. Werkt het toch niet zoals verwacht? Check dan de instellingen op je Mac en/of iPad:

Mac

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen.
  2. Klik op Universele bediening.
  3. Vink daar de opties aan of uit. Zorg in ieder geval dat de eerste optie Sta toe dat je cursor en toetsenbord bewegen van en naar een Mac of iPad in de buurt aan staat.

Universal Control inschakelen op de Mac.

Je kan daar bijvoorbeeld de optie inschakelen om altijd automatisch verbinding te maken met een iPad of Mac in de buurt. Ook kan je toestaan om je toetsenbord en cursor te gebruiken over meerdere apparaten.

iPad

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
  2. Klik op AirPlay & Handoff.
  3. Zorg dat de schakelaar bij Cursor en toetsenbord (Beta) ingeschakeld is.

Universal Control op de iPad instellen.

Zorg er ook voor dat beide apparaten ingelogd zijn met dezelfde Apple ID.

Universal Control gebruiken

Als alles ingesteld is, is het eenvoudig om Universal Control te gebruiken. Je hoeft alleen maar je cursor van je Mac of iPad te verplaatsen naar een andere Mac of iPad. Je zet de apparaten naast elkaar en de cursor wordt automatisch verplaatst van het ene apparaat naar het andere zodra je bij de rand van het scherm komt. Bestanden uitwisselen kan door ze te verslepen. Je kan daarbij een bestand van de Mac Finder of het Mac-bureaublad verslepen naar bijvoorbeeld de Notities-app op de iPad of de Bestanden-app. Je kan een bestand niet verslepen naar het iPad-beginscherm.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Een korte demonstratie van Universal Control in de praktijk.

Gebruik je de trackpad van je Mac om de cursor op je iPad te bedienen, dan kun je ook de verschillende veegbewegingen die horen bij de iPad gebruiken op de Mac. Maar andersom werkt het helaas (nog) niet: je kan de veegbewegingen van de Mac niet gebruiken op bijvoorbeeld het trackpad van het Magic Keyboard voor iPad.

Wat is het verschil tussen Universal Control en Sidecar?

Met Sidecar kun je een iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Deze functie bestaat al wat langer. Het verschil is dat je bij Sidecar slechts een tweede scherm toevoegt als verlengstuk van je Mac-scherm. Gebruik je Universal Control, dan blijft je iPad individueel werken en het besturingssysteem iPadOS blijft ook op de voorgrond zichtbaar. Je kunt ‘m nu alleen bedienen met het toetsenbord en de muis van je Mac.

Verder werkt Sidecar niet met een tweede Mac. Universal Control wel. Ben je van plan om bijvoorbeeld een iMac en een MacBook naast elkaar te gebruiken, dan blijven deze apparaten individueel van elkaar werken, maar dan met één toetsenbord en één muis of trackpad. Voor wie op zoek is om zijn iPad als tweede scherm voor de Mac te gebruiken, is Sidecar de oplossing. Meer daarover lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo werkt Apple Sidecar: gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac

Met Apple Sidecar kun je je iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Hoe werkt het en met welke apps werkt Sidecar? Je leest het in deze tip!

Wanneer komt Universal Control naar mijn Mac en iPad?

Universal Control is sinds 14 maart 2022 beschikbaar voor iPad en Mac dankzij iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3. Apple beloofde in eerste instantie dat het in de herfst van 2021 beschikbaar zou zijn, maar in december 2021 werd duidelijk dat de functie uitgesteld werd. Apple liet toen al weten dat het in het voorjaar van 2022 beschikbaar zou zijn. Die richtlijn heeft Apple dus ruimschoots gehaald.