watchOS 9 functies

Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

Hoe hebben we ooit zonder gekund?
watchOS 9 is er en dat betekent dat je alle watchOS 9 functies nu zelf kunt proberen! In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verbeteringen én een paar handige ontdekkingen die we in watchOS 9 hebben kunnen vinden. Dit zijn de beste vernieuwingen voor de Apple Watch.

De beste watchOS 9 functies

Ook je Apple Watch mag dit najaar niet achterblijven: met watchOS 9 komen er weer diverse nieuwe functies naar Apple’s smartwatch. Het gaat voornamelijk om verbeteringen op het gebied van sporten en beweging, maar er zitten ook wat vernieuwingen in andere apps en systeemfuncties. De nieuwe energiebesparende modus en internationale roaming zijn twee functies die pas last-minute door Apple werden aangekondigd tijdens het september-event. Ook die kun je meteen al proberen. Wat er allemaal in watchOS 9 zit qua nieuwe functies, lees je hier!

#1 Nieuw! Energiebesparende modus voor alle modellen

De gloednieuwe Low Power Mode (energiebesparende modus) komt naar de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Dat betekent dat iedereen met watchOS 9 ervan kan profiteren. Deze energiebesparende modus is aanvullend op de veel radicalere spaarstand op de Apple Watch, die al langer beschikbaar was. Het zorgt ervoor dat bepaalde functies tijdelijk worden uitgeschakeld en dat de sensors minder vaak metingen doen. De batterij van de Apple Watch Series 8 gaat daardoor geen 18 uur maar 36 uur mee en ook bij eerdere modellen zul je een forse verbetering merken.

Energiebesparende modus Apple Watch

Voorheen was de spaarstand erg beperkt: het display werd gedimd en je kon alleen nog het tijdstip aflezen. De functie kan de batterijduur verdubbelen. Zo gaat de batterij van de Apple Watch Series 8 normaal 18 uur mee en in de energiebesparende modus tot wel 36 uur. Bij de Apple Watch Ultra wordt de gebruiksduur verlengd van 36 naar 60 uur.

#2 Internationale roaming voor Apple Watch 4G

Met de komst van watchOS 9 heeft Apple ook een belangrijke verbetering voor mensen met een Apple Watch 4G. Op de Apple Watch Series 5 Cellular en nieuwer komt roaming in het buitenland beschikbaar – maar niet meteen! Dit geldt pas vanaf het najaar van 2022. Voorheen kon je de databundel op je Apple Watch alleen in eigen land gebruiken. De dekking bij internationale roaming hangt af van je provider en is beschikbaar bij meer dan 30 aanbieders wereldwijd. Het is gratis of “tegen een kleine vergoeding” te gebruiken.

#3 Nieuwe en vernieuwde wijzerplaten
Apple biedt in watchOS 9 allerlei nieuwe wijzerplaten. In totaal zijn het er maar liefst drie nieuwe én drie vernieuwde wijzerplaten toegevoegd. Dat is een stuk meer dan Apple de afgelopen jaren deed bij bijvoorbeeld watchOS 8. Wij zijn fan van onder andere de nieuwe Metropolitaan-wijzerplaat, die een wat klassiekere look heeft. In ons aparte artikel vind je meer info over de nieuwe mogelijkheden.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe en vernieuwde wijzerplaten van watchOS 9

In watchOS 9 vind je meerdere nieuwe en vernieuwde wijzerplaten, die we hieronder aan je voorstellen. Kies uit Speeltijd, Maan of Metropolitaan of herontdek al langer bestaande wijzerplaten zoals Astronomie.

#4 Vernieuwde meldingen in watchOS 9

De meldingen op de Apple Watch hebben een nieuw ontwerp gekregen. Ze zien er nu iets ronder uit en bovendien is het tijdstip van de melding verplaatst van onderen naar rechtsboven. Voorheen stond hier ook de naam van de app, maar dit is nu uit de melding gehaald. Je kan notificaties daardoor alleen nog herkennen aan het appicoontje. Maar behalve de nieuwe looks, is er ook nog wat anders nieuw: de meldingen verschijnen niet altijd meer beeldvullend op het scherm. Als je je Apple Watch actief gebruikt, verschijnen meldingen alleen als een strook bovenaan het scherm. Je huidige appgebruik wordt daardoor niet onderbroken.

Apple Watch meldingen in watchOS 9

#5 Verbeterde Workout-app en meer
Op het gebied van sport en gezondheid heeft Apple allerlei verbeteringen doorgevoerd, die je met name terugziet in de Workout-app. Je kan tijdens een workout nu naar beneden scrollen met de Digital Crown, waarmee je nog veel meer handige metingen kan zien. Hardlopers hebben allerlei nieuwe informatie tot hun beschikking, zoals verticale oscillatie en staplengte. De Apple Watch kan je bovendien feedback geven tijdens het lopen, bijvoorbeeld of je tempo nog gelijk ligt binnen een bepaald traject. Ben je meer een zwemmer, dan kan je ook de SWOLF-score bekijken en meer.

Lees ook ons artikel met de nieuwe sportfuncties in watchOS 9.

Bekijk ook

Hier zijn de 12 nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De Apple Watch heeft er in watchOS 9 heel wat nieuwe fitness- en sportfuncties bij gekregen. Hier zetten ze de belangrijkste voor je op een rijtje.

#6 Geschiedenis van atriumfibrilleren

Als je last hebt van atriumfibrilleren, oftewel een onregelmatig hartritme, geeft de Apple Watch je daar al een waarschuwing voor. Maar in watchOS 9 kan de Apple Watch je ook op de hoogte houden hoe vaak dit in de loop van een bepaalde periode gebeurt. Met meldingen ben je dan op de hoogte van langdurige atriumfibrilleren, wat een gezondheidsrisico kan betekenen. De gegevens worden ook in de Gezondheid-app op de iPhone bijgehouden in een grafiek.

AFib geschiedenis.

Helaas is deze functie vooralsnog alleen in de VS beschikbaar, vanwege de keuring van de FDA. We verwachten dat de Europese instanties de functie ook snel zullen goedkeuren, zoals dat ook gedaan is met de ECG-app.

#7 Medicijnen-app: herinneringen voor je pillen
De Apple Watch krijgt in watchOS 9 ook een gloednieuwe app: de Medicijnen-app. Met deze app kun je vastleggen welke medicatie je neemt, hoe vaak je die moet nemen en in welke vorm. Alles over je pillen, capsules, injecties en andere vormen van medicatie kun je erin vastleggen. De Apple Watch-app geeft je dan een herinnering als het tijd is om het in te nemen. Nadat je via zo’n herinnering aangegeven hebt dat je de medicatie ingenomen hebt, wordt dit bijgehouden in de Gezondheid-app op je iPhone.

Medicijnen-app op de Apple Watch

#8 Verbeterde Slaap-app
De slaapfunctie op de Apple Watch was altijd wat beperkt: er werd eigenlijk alleen bijgehouden hoe laat je in slaap gevallen was en hoe laat je wakker werd, aangevuld met je hartslag en eventuele saturatiemeting. In watchOS 9 volgt de Apple Watch veel meer metingen omtrent je slaap, met als belangrijkste toevoeging de slaapfases. Je ziet in de vernieuwde Slaap-app hoe lang je in welke slaapfases zat, zoals je REM-slaap en een diepe slaap. Dat geeft weer nieuwe inzichten, die ook weer vastgelegd worden in de Gezondheid-app op je iPhone.

watchOS 9 slaapfasen

#9 Apple Watch Mirroring: bedienen vanaf je iPhone
Heb je door een visuele beperking moeite met het bedienen van de Apple Watch? Dan kun je met Apple Watch Mirroring je Apple Watch bedienen vanaf je iPhone. Het Apple Watch-scherm wordt getoond op het display van je iPhone, zodat je allerlei gezondheidsfuncties zoals een ECG en de saturatiemeter als het ware vanaf de iPhone kan gebruiken. Je hebt voor deze functie wel een Apple Watch Series 6 of nieuwer nodig.

Apple toegankelijkheid in 2022: deurdetectie en Apple Watch Mirroring.

#10 Agenda-app vernieuwd
Eindelijk: Apple heeft in watchOS 9 de Agenda-app vernieuwd. Met de nieuwe Agenda-app kun je eenvoudig wisselen van weergave zonder naar de Instellingen-app te hoeven, is er een nieuwe soort weekweergave met gekleurde balken én kun je eindelijk verder kijken dan alleen de huidige maand. Ook kun je rechtstreeks vanaf de Apple Watch een agenda-afspraak toevoegen. Dit is de broodnodige update die de Agenda-app op de Apple Watch nodig had.

Agenda-app op de Apple Watch vanaf watchOS 9

Bekijk ook

Agenda-app op Apple Watch gebruiken: zo werkt het

Je agenda bekijken en bijhouden vanaf je pols? Het kan gewoon met de Apple Watch! Lees hoe je je agenda op de Apple Watch gebruikt en hoe je afspraken kunt bekijken en wissen.

#11 Slimmere dock met actieve apps
Het Apple Watch dock gebruik je om snel je favoriete apps te kunnen openen. Met een druk op de zijknop krijg je een overzicht van je favoriete (of recente) apps, maar in watchOS 9 wordt het dock iets slimmer. Apps die op dit moment op de achtergrond actief zijn, zoals bijvoorbeeld de Muziek-app, de Timer-app of de Workout-app, verschijnen nu altijd bovenaan in het dock voor snelle toegang. Deze actieve apps drukken je favoriete apps naar beneden. Zodra de sessie van zo’n app niet meer actief is, verdwijnt deze weer uit het dock.

#12 Vernieuwde Kompas-app met routepunten
De Kompas-app is in watchOS 9 vernieuwd en biedt een extra weergave met meer informatie. Bovendien kun je routepunten zetten, zodat je interessante plaatsen makkelijker kunt terugvinden.

De vernieuwde Kompas-app is te vinden op de Apple Watch Series 5 en nieuwer, maar sommige functies zijn alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 6 en nieuwer. Op de Apple Watch SE werkt het ook.

Het analoge kompas geeft de huidige richting aan, maar je kunt ook een ingezoomde weergave bekijken, met informatie over hoogte, stijging en lengte- en breedtegraad. Heb je een Apple Watch Series 6 of nieuwer, dan kun je interessante routepunten (waypoints) markeren. Er komt dan een markering op je huidige locatie te staan, zodat je deze plaatsen gemakkelijk kunt terugvinden. Ook kun je op deze manier een route vastleggen aan de hand van ‘broodkruimels’, om de weg naar huis terug te vinden. Bij het parkeren van de auto automatisch een routepunt in de Kompas-app gemaakt.

Meer ontdekkingen in watchOS 9

Er zijn nog veel meer kleine handige nieuwe functies ontdekt in watchOS 9. Die zetten we hier nog voor je apart op een rijtje:

  1. Tekstgrootte in Bedieningspaneel: In het Bedieningspaneel is nu een knop om de tekstgrootte aan te passen op je Apple Watch. Dit is handig als je even snel grotere letters wil, zonder dat je naar de Instellingen-app hoeft.
  2. Nachtmodus rood: Als je de nachtmodus op de Apple Watch gebruikt en de batterij onder de 20% zit, kleurt nu ook het gehele tijdstip rood. Voorheen was het alleen de batterij-indicatie.
  3. Uit-knop aangepast: De Uit-knop is aangepast. Als je de zijknop ingedrukt houdt, moet je nu eerst op de nieuwe Uit-knop rechtsboven tikken voordat je over Zet uit kan vegen.

watchOS 9: nachtklok, tekstgrootte in Bedieningspaneel en uit-knop.

  1. Hartslag-app: Het ontwerp van de Hartslag-app is iets aangepast. De verschillende onderdelen verschijnen nu meer als scrollbare kaarten.
  2. Waterslot ontgrendelen: Als je het Waterslot wil ontgrendelen, moet je in watchOS 9 de Digital Crown ingedrukt houden. Voorheen moest je eraan draaien.
  3. Weer-app: In de Weer-app zie je op de Apple Watch nu ook metingen voor vochtigheid en zichtbaarheid. Bovendien kun je nu tot vijftig steden toevoegen. Dit waren er voorheen twintig.

Meer informatie in de Apple Watch Weer-app in watchOS 9

  1. Herinneringen: Het is nu mogelijk om in de Herinneringen-app op de Apple Watch dingen aan te passen, zoals de datum, tijd, locatie en tags.
  2. Toetsenbord op Apple Watch Series 7 en nieuwer: Het toetsenbord ondersteunt nu ook Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans. Nederlands wordt nog steeds niet ondersteund.

Wanneer komt watchOS 9?
watchOS 9 is verschenen op 12 september 2022, samen met andere grote updates zoals iOS 16. Lees ook ons artikel met welke toestellen watchOS 9 kunnen krijgen.

Bekijk ook

watchOS 9: alles over de grote Apple Watch-update van 2022

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch in 2022 en is voor iedereen met een geschikte Apple Watch te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.