Apple WWDC 2022 gezichten

WWDC 2022 officieel: dit is de datum waarop iOS 16 wordt onthuld

Apple heeft de WWDC 2022 officieel aangekondigd. De jaarlijkse conferentie en ontwikkelaars staat ook dit jaar weer gepland voor juni. Tijdens de persconferentie op maandag wordt onder andere iOS 16 aangekondigd.

Update 24 mei 2022: Apple heeft in een persbericht laten weten dat de keynote van WWDC 2022 op maandag 6 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. Niet verrassend natuurlijk. Later die dag is er een Platforms State of the Union (gericht op ontwikkelaars) en de uitreiking van de Apple Design Awards. Inmiddels is ook bekend welke ontwikkelaars bij het live viewing-event aanwezig kunnen zijn.

Update 9 mei 2022: De inschrijvingen zijn nu geopend voor mensen die bij het WWDC 2022-event aanwezig willen zijn. Kijk hier voor meer informatie.

Ieder jaar in juni is de WWDC vaste prik voor Apple-fans, ontwikkelaars en andere geïnteresseerden. Tijdens deze meerdaagse conferentie leren ontwikkelaars alles over de nieuwste softwaresnufjes voor iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. Apple kondigt de datum van de WWDC meestal ruim van tevoren aan en dat is dit jaar niet anders. De datum van WWDC 2022 is vanaf 6 juni tot en met 10 juni 2022. Hoewel de WWDC in principe volledig online gehouden wordt, er is een uitzondering voor maandag 6 juni.

Datum WWDC 2022 bekend

Zoals altijd wordt de WWDC de hele week gehouden, maar de aandacht zal vooral gaan naar maandag 6 juni 2022. Op die maandag, om 19:00 Nederlandse tijd, houdt Apple haar jaarlijkse keynote waar onder andere iOS 16, iPadOS 16, macOS 13 en watchOS 9 onthuld worden. Ook verwachten we daar nieuwe software-functies voor de HomePod en AirPods. De keynote van de WWDC 2022 is voor iedereen live te volgen.

Op maandag 6 juni, de dag van de presentatie, wordt er voor ontwikkelaars en studenten op het Apple Park een samenkomst georganiseerd om naar de presentatie te kijken. Of dit betekent dat de presentatie live gehouden wordt of dat het slechts gaat om het gezamenlijk kijken naar de opgenomen presentatie, is niet helemaal duidelijk. De komende tijd wordt bekendgemaakt hoe ontwikkelaars zich kunnen aanmelden. Zij moeten daarvoor de ontwikkelaarswebsite en de Apple Developer-app in de gaten houden.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Behalve software verwachten we dit jaar nog meer aankondigingen tijdens de WWDC. Zo gaan er al een tijd geruchten dat Apple daar de nieuwe Mac Pro met Apple Silicon gaat onthullen en komt er mogelijk een bijbehorend extern mini-LED display (mogelijk het Studio Display Pro). Een andere optie is dat Apple daar een preview geeft van de aankomende AR/VR-headset, inclusief het besturingssysteem realityOS.

De rest van de week zijn er weer allerlei online sessies voor ontwikkelaars met toegang tot de WWDC. Tijdens deze sessies leren appmakers welke nieuwe functies zij later dat jaar kunnen toevoegen aan hun apps, zodra iOS 16 en de andere updates uit zijn. In die week verschijnt ook de eerste beta van iOS 16 en de andere updates, die vervolgens de rest van de zomer getest en uitgebreid worden. De definitieve release van de software-updates is pas ergens in september.

WWDC 2022 bezoeken? Dat kan!

Het is in 2022 voor het eerst weer mogelijk om fysiek aanwezig te zijn bij WWDC 2022, al is het wel onder strikte voorwaarden. Je moet een verzoek indienen om hierbij aanwezig te zijn en je moet lid zijn van het Apple Developer Program of Apple Developer Enterprise Program. Word je uitgekozen, dan kun je een dag lang op Apple Park rondhangen en meekijken naar de WWDC-keynote op een groot scherm.

Aanmelden kan hier.

De uitnodigingen zullen op willekeurige basis worden toegewezen en zijn niet overdraagbaar. Je hebt tot 12 mei 18:00 uur Pacific Time om je aan te melden. Er gelden strikte protocollen om geen uitbraak van COVID onder het publiek te veroorzaken. Een negatieve COVID-test is vereist, vaccinatie niet en ook gezichtsmaskers zijn optioneel.

Swift Student Challenge voor derde jaar

Voor het derde jaar op rij organiseert Apple ook de Swift Student Challenge. Apple nodigt studenten uit om een project te maken met de Swift Playgrounds-app over een onderwerp naar keuze. Studenten moeten dus een interactieve scène bouwen die in drie minuten gespeeld kan worden. Apple biedt een aantal templates op haar eigen website aan. Ben je student en voldoe je aan de criteria (zoals geregistreerd als student bij een erkende instantie), dan kun je je aanmelden via de website van de Swift Student Challenge.

Swift Student Challenge 2022.

Wat kun je van iCulture verwachten?

Bij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Alles over de nieuwe software-updates en andere nieuwe producten lees je in onze gratis app en op de site terug in uitgebreide artikelen zodra het nieuws bekendgemaakt wordt. Zo houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers in de reacties onder de artikelen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture en onze iCulture-app doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws. De Apple Event livestream kun je ook vanuit dit artikel terugkijken.

https://www.iculture.nl/uitleg/wwdc/wwdc-2022/

watchOS 9

watchOS 9 is de grote update voor je Apple Watch van 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in watchOS 9, vooral op het gebied van sport en gezondheid. Lees hier of jouw Apple Watch voor watchOS 9 geschikt is. De officiële release van watchOS 9 was 12 september 2022, tegelijk met iOS 16 en tvOS 16. Lees ook onze watchOS 9 review en onze watchOS 9 FAQ met vragen en antwoorden. watchOS 9 is in 2023 opgevolgd door watchOS 10.

watchOS 9

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.