Apple TV met tvOS 13.

tvOS 15 review: lijkt meer op kleine tussentijdse update

Heeft Apple nog wel aandacht voor de Apple TV en tvOS? Dat vroegen wij ons af na het testen van tvOS 15 voor deze review. De update zorgt er vooral voor dat de Apple TV bij de tijd blijft, zonder het enorme sprongen vooruit te geven.

tvOS 15 review

tvOS 15 review

Tijdens de WWDC 2021 wist Apple een nieuwe versie van een besturingssysteem aan te kondigen, zonder die nieuwste versie ooit bij naam te noemen. Dat is al een prestatie op zich, maar dat is ook niet zonder reden: tvOS 15 blijkt namelijk een vrij kleine update te zijn, waarbij er nauwelijks verbeteringen voor de Apple TV zelf zijn. De update bevat namelijk vooral verbeteringen die samenhangen met andere Apple-producten en software-updates. In deze tvOS 15 review lees je wat onze ervaringen met de update zijn.

Tekst: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Deze tvOS 15 review is geschreven in september 2021 op basis van de beta’s, Release Candidate (RC) en publieke release van tvOS 15. We hebben de update getest op een Apple TV 4K 2021 en Apple TV 4K 2017.

Bekijk ook

Round-up: Onze 10 favoriete functies van tvOS 15 uitgelicht

In tvOS 15 heeft Apple een aantal nieuwe functies toegevoegd: van verbeteringen in de interface tot het beter samenwerken met AirPods, HomePods en andere HomeKit-accessoires. In deze round-up hebben we de beste tvOS 15 functies voor je verzameld.

De afgelopen jaren zijn de verbeteringen voor tvOS al niet heel erg groots. Sterker nog, tvOS anno 2021 lijkt nog steeds heel erg op het tvOS van 2015. Maar is dat erg? Aan de ene kant niet. We vinden tvOS nog altijd een prettig besturingssysteem voor de televisie en het werkt een stuk soepeler en inventiever samen met je iPhone en andere Apple-apparaten dan menig ander systeem. De Apple TV is nog altijd ons favoriete apparaat voor het streamen van media. Dat neemt niet weg dat we dit jaar graag een evolutie hadden gezien in de nieuwste update, maar uit deze tvOS 15 review blijkt wel dat dat er dit jaar nog niet in zit.

Deze verbeteringen in tvOS 15 vallen op
Om te beginnen heeft Apple wel degelijk handige tweaks doorgevoerd in tvOS. Zo wordt het een stukje makkelijker om een eerder gekoppelde controller of AirPods te verbinden dankzij nieuwe knoppen in het Bedieningspaneel. Apple introduceerde dit scherm twee jaar geleden en heeft sindsdien meer mogelijkheden toegevoegd. Als je een HomeKit-camera hebt, kun je vanaf tvOS 15 tijdens het kijken van de livestream snel accessoires in- of uitschakelen die in dezelfde kamer staan als de camera. Dat zal vooral van pas komen als je een HomeKit-deurbel hebt met bijvoorbeeld een buitenlamp.

tvOS 15 Bedieningspaneel.

Maar er is nog een andere situatie waarin we het stiekem toch wel handig vinden: je ligt in bed en voordat je nog een aflevering van je favoriete serie start op de tv in de woonkamer, check je nog even via de camera of alles in de keuken in orde is. Je ziet via de camera dat de lampen bij het aanrecht nog uit staan, maar met een druk op de knop kun je deze meteen uitschakelen vanuit de livestream. Natuurlijk kan dit ook eenvoudig via je iPhone of met een automatisering, maar we betrappen ons erop dat het toch wel handig is.

Over HomeKit en camera’s gesproken: we vinden het jammer dat de Apple TV nog geen eigen Woning-app heeft. Je kunt wel favoriete scènes bedienen via het Bedieningspaneel, maar soms wil je meer dan alleen je standaardscènes activeren. Dat kan wel met Siri, maar dat is niet altijd even handig of gewenst. Wat we tegelijkertijd ook nog willen benoemen, is dat Siri op de Apple TV nog steeds niet voor Belgische gebruikers werkt. Het is ons een raadsel waarom dat niet ondersteund wordt.

Een andere handige verbetering is de betere ondersteuning voor AirPods. Als je tv zit te kijken via de Apple TV en de AirPods uit het doosje haalt, krijg je automatisch een melding rechtsboven in beeld. Met een druk op de afstandsbediening kun je dan meteen verbinding maken. Je hoeft dan dus niet meer door het Bedieningspaneel te bladeren. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld in de slaapkamer nog even iets wil kijken via de Apple TV, maar je partner niet wil storen. Wat ook fijn is, is de ondersteuning voor ruimtelijke audio met AirPods op de Apple TV.

Apple heeft ook de videospeler vernieuwd, al vinden we die nog wel een beetje wennen. Hij ziet er moderner uit, maar de knoppen staan nu aan de onderkant van het scherm boven de tijdbalk, waardoor het navigeren soms nog wat onhandig is. Je vindt deze videospeler in de TV-app. Ook apps van derden kunnen ook gebruikmaken van deze nieuwe videospeler, maar dat is dus niet standaard het geval.

tvOS 15 videospeler met Siri Remote.

Wat we een welkome toevoeging vinden, is dat het inloggen bij apps makkelijker gaat. Er verschijnt een nieuwe melding op je iPhone zodra je bijvoorbeeld in een app moet inloggen. De nieuwe Gedeeld met jou-functie maakt hier al gebruik van. Ook externe ontwikkelaars kunnen hier gebruik van maken, waardoor je zelfs makkelijker kan inloggen met Touch ID of Face ID in Apple TV-apps. In een enkele tik ben je daardoor ingelogd, zonder wachtwoorden of gebruikersnamen in te hoeven voeren. Hiermee laat Apple goed zien wat het voordeel is van een Apple TV, want met apps op je smart tv gaat inloggen nooit zo eenvoudig als in tvOS 15.

tvOS 15: inloggen met andere Apple-apparaten.

Vooral verbeteringen binnen het Apple-ecosysteem
Maar het meeste wat opvalt aan tvOS 15, is dat het gros van de verbeteringen te maken heeft met het Apple-ecosysteem. Apple heeft vooral functies toegevoegd die samenwerken met functies in iOS 15. Vanaf tvOS 15.1 wordt ook SharePlay ondersteunt. Daarmee kan je samen met een vriend of vriendin via FaceTime naar een Apple TV+ serie kijken of muziek luisteren via Apple Music. Helaas werkt dit nog niet in de huidige publieke versie, want het wordt pas later dit jaar toegevoegd in tvOS 15.1. Ook werkt de Apple TV dankzij tvOS 15 beter samen met andere Apple-accessoires. Zo kun je vanaf tvOS 15 ook een HomePod mini als standaard speaker gebruiken (hoewel we daar in Nederland nog niet zoveel aan hebben, aangezien de HomePod mini hier nog steeds niet verkrijgbaar is).

Wie een blik werpt op ons artikel met de beste tvOS 15 functies, zal dan ook snel zien dat er maar weinig verbeteringen puur voor tvOS zijn. Dat vinden we de grootste gemiste kans. Apple gebruikt tvOS 15 vooral om de Apple TV geschikt te houden voor het huidige Apple-ecosysteem en niet zozeer om puur de ervaring van de Apple TV te veranderen. Dat vinden we toch wat jammer. Waar de iPhone de afgelopen jaren verrijkt is met aanpasbare widgets en nieuwe mogelijkheden om het toestel te gebruiken, blijft alles bij tvOS vrij statisch. Dat is wat ons betreft een gemiste kans, zeker nu er weer een nieuwe krachtigere Apple TV op de markt gekomen is.

Bekijk ook

Review Apple TV 4K 2021: de nieuwe afstandsbediening steelt de show

De nieuwe Apple TV 4K 2021 is een relatief kleine update, waarbij vooral de nieuwe afstandsbediening opvalt. In deze review van de Apple TV 4K 2021 lees je hoe we de verbeteringen ervaren hebben en of upgraden de moeite waard is.

Waar je in tvOS 15 wel op getrakteerd wordt, zijn de nieuwe screensavers. Apple heeft diverse landschappen van onder andere Yosemite Park toegevoegd. Helaas is het geen nieuw thema, maar het zorgt er wel weer voor dat je verrast wordt door wederom prachtige natuurbeelden. We vinden het wel jammer dat je nog steeds niet zelf meer in de hand hebt welke je te zien krijgt. Het enige wat sinds tvOS 14 mogelijk is, is dat je bepaalde thema’s kan uitschakelen.

Score

7

tvOS 15

tvOS 15

Voordelen +

  • Aantal handige functies voor AirPods en HomePod
  • Vernieuwde videospeler ziet er mooier uit
  • Makkelijker inloggen in apps via iPhone of iPad
  • Nieuwe screensavers

Nadelen -

  • tvOS als besturingssysteem weinig veranderd
  • Nog steeds geen Belgische Siri
  • Geen Woning-app

Conclusie tvOS 15 review

Al met al is tvOS 15 een vrij bescheiden update geworden. Het lijkt wat ons betreft dan ook meer op een grote tussentijdse update, in plaats van een grote sprong naar een compleet nieuw versienummer. Apple zorgt er met tvOS 15 vooral voor dat de Apple TV mee kan met de nieuwste functies in iOS 15 en huidige Apple-accessoires, maar in de basis verandert er aan tvOS 15 niets. We hadden toch graag gezien dat Apple dit jaar wat stappen zou maken, waardoor tvOS een stuk dynamischer wordt het beginscherm wat minder statisch is. Helaas moeten we daarop nog tot minstens volgend jaar op moeten wachten.

Bekijk ook

Alles over de tvOS 15 update: deze 2021-functies zijn nieuw op de Apple TV

tvOS 15 brengt nieuwe functies naar de Apple TV, zoals ruimtelijke audio voor AirPods. Ontdek wat er nieuw is in deze grote Apple TV-update van 2021!

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021