Tim Cook met App Store appiconen tijdens WWDC 2021

WWDC 2022: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2022

WWDC 2022 is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Elk jaar in juni kondigt Apple hier alle vernieuwingen op het gebied van software aan. Wanneer is WWDC 2022 en hoe gaat Apple het deze keer organiseren? Dat lees je in ons overzicht van WWDC 2022.

Alles over WWDC 2022

Al jarenlang organiseert Apple in juni de WWDC. De afgelopen jaren is het een digitaal event, waarbij iedereen de online sessies over de nieuwe softwarefuncties kan volgen. Je hoeft dus niet geregistreerd ontwikkelaar te zijn.

Update: inmiddels is de keynote voorbij en kun je onze WWDC 2022-samenvatting lezen voor alle aankondigingen.

Bekijk ook

Round-up: samenvatting van alle WWDC 2022-aankondigingen!

De WWDC-keynote zit erop! De WWDC 2022 staat in het teken van iOS 16 en de andere updates en er is zelfs nieuwe hardware. In deze round-up lees je de WWDC 2022 samenvatting met alle aankondigingen.

Daarnaast is er op maandag altijd een keynote, die voor een veel grotere groep gebruikers interessant is. Je hoort hier welke nieuwe functies eraan komen, voor iOS en de andere platformen. In dit artikel brengen we alle informatie over WWDC 2022 bijeen. Wil je algemene informatie over WWDC en wat het is? Bekijk dan ons algemene overzicht.

Bekijk ook

WWDC: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie

Lees alles over de World Wide Developers Conference (WWDC). Tijdens Apple's grote ontwikkelaarsconferentie in juni worden elk jaar de nieuwste softwareversies en producten aangekondigd. Die zijn niet alleen interessant voor ontwikkelaars, maar ook voor gebruikers.

Datum WWDC 2022

WWDC 2022 vindt ook dit jaar weer in de eerste week van juni plaats. De keynote is op maandag 6 juni 2022, gevolgd door een week lang workshops over diverse onderwerpen. Voor Nederlanders zou dit ongunstig uit komen, omdat het Tweede Pinksterdag is. In de VS is dit geen officiële feestdag en in 2017 is het event ook al eens op Tweede Pinksterdag gehouden.

Het is ook dit keer een online event, waarbij iedereen wereldwijd op afstand kan meekijken. Wel zal Apple deze keer een publiek viewing event op Apple Park organiseren, waarbij ontwikkelaars en studenten gezamenlijk naar de video kunnen kijken. De video zal in Apple Park gelijktijdig met de wereldwijde stream worden vertoond. Apple’s concurrent Google heeft voor een iets andere aanpak gekozen: bij Google I/O 2022 zal in ieder geval een kleine groep ‘klapvee’ aanwezig zijn, in de vorm van eigen medewerkers en partners. Dit event is wel live, terwijl Apple een vooraf opgenomen video afspeelt.

Craig Federighi WWDC 2020

Locatie WWDC 2022

Voorgaande jaren organiseerde Apple het evenement in San Jose, dichtbij het hoofdkantoor van Apple. Sinds WWDC digitaal is te volgen speelt de locatie een minder belangrijke rol. De video’s worden opgenomen in Cupertino en omgeving, in de buurt van het hoofdkantoor van Apple. Een kleine groep studenten en ontwikkelaars kan dit jaar aanwezig zijn op Apple Park, waar de livestream zal worden vertoond op het grote scherm.

Alle sessies van WWDC 2022 zijn te volgen via de Apple Developer-website en -app. Hierin is een apart tabblad voor WWDC aanwezig, waar je alle video’s en presentaties vindt zodra ze beschikbaar zijn.

Wat kunnen we op WWDC 2022 verwachten?

Tijdens WWDC 2022 verwachten we de volgende aankondigingen:

Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe softwarefuncties in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen wordt gewerkt. Zo werd in 2021 aangekondigd dat SharePlay een belangrijke nieuwe functie zou worden voor alle platformen. Verder wordt tijdens WWDC altijd bekend wat de nieuwe naam van de volgende macOS-versie wordt. Mammoth zou daarbij een grote kanshebber zijn.

De meeste aandacht is echter gericht op de aanstaande iOS-functies.

De beta’s van de verschillende platformen komen nog tijdens WWDC 2022 beschikbaar, zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen.

Apple Student Challenge

Apple organiseert ook elk jaar een Swift Student Challenge tijdens WWDC. Studenten kunnen zich hiervoor aanmelden en hun beste project met Swift Playgrounds laten zien. Je maakt dan kans op speciale goodies, zoals een WWDC-jack of speldjes. Ook word je kosteloos lid van het Apple Developer Program.

Swift Student Challenge

Hoe kan ik WWDC 2022 meebeleven?

De keynote van WWDC 2022 kun je volgen via de livestream, zodat je ook als gewone gebruiker niets hoeft te missen. Van iCulture kun je rond de periode van WWDC uitgebreide artikelen verwachten, zowel over de aankondigingen als over de werking van de pas aangekondigde functies.

Apple bespreekt de nieuwe functies uitgebreid in online workshops. Deze zijn voor gewone gebruikers vaak wat minder interessant, maar zijn vooral op de technische aspecten gericht. Je kunt ze bekijken via de Apple Developer-app.

Bekijk ook

Zo kijk je vanavond de livestream van Apple's iPhone 14-event

Wil jij de livestream van Apple's iPhone 14 presentatie volgen? Via allerlei apparaten bekijk je de livestream van Apple-events zodat je met eigen ogen de aankondigingen van Tim Cook en anderen kunt zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!