iPad toetsenbordhoezen.

Apple AR-bril: alles wat we nu al weten over Apple’s slimme bril

Apple is volgens geruchten bezig met het ontwikkelen van een AR-bril, of augmented reality-bril. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze bril. Wat kun je ermee en waarom is Apple bezig met een AR-headset? Wij vertellen je alles!

Alles over Apple’s AR-bril

Al jaren zijn er geruchten over een AR-bril van Apple. Met deze bril zou Apple je altijd van nuttige informatie kunnen voorzien, zonder dat je actief een apparaat hoeft te gebruiken. Dat komt omdat augmented reality een extra laag over de werkelijkheid heen legt. Je kunt het accessoire dus gewoon gebruiken zoals elke andere bril, maar je krijgt een laag met aanvullende informatie te zien zoals pijlen voor navigatie of nuttige informatie over een bezienswaardigheid. Hoewel de bril nog niet aangekondigd is, is er nu al veel interesse voor een Apple AR-bril.

Apple’s AR-bril in het kort

  • Verwacht in de periode 2020-2023
  • Mogelijk in samenwerking met bekende (mode)merken
  • Eerste modellen vooral gericht op early adopters
  • Ziet eruit als een gewone bril
  • Ook te gebruiken voor allerlei beroepsmatige toepassingen
  • Verwachte prijs boven de €1.000

Wat is een AR-bril?

Een AR-bril, of augmented reality-bril, is een bril waar je niet alleen doorheen kunt kijken, maar waar je ook aanvullende informatie mee kunt ontvangen. Deze informatie wordt bijvoorbeeld met een projectie of schermpje op de glazen getoond. Hoe Apple dit voor ogen heeft weten we nog niet, maar over de bediening kunnen we al een voorzichtige gok wagen. Apple zou de gebruiker de bril laten bedienen met gezichtsuitdrukkingen.

Apple AR-bril concept

Wanneer komt Apple’s AR-bril?

Het nieuwste gerucht is dat Apple in 2022 een AR-headset op de markt brengt, in 2023 gevolgd door een wat geavanceerdere AR-bril. Dit zou Apple tijdens een interne briefing aan enkele honderden medewerkers hebben verteld.

Volgens de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo kunnen we de AR-bril echter al in het tweede kwartaal van 2020 verwachten, waarbij Apple gaat samenwerken met andere bekende merken. Eind 2019 moet de massaproductie van start gaan. Eerder waren er geruchten dat Apple al in 2019 met een AR-bril op de proppen zou komen, voorzien van een eigen op iOS gebaseerd besturingssysteem genaamd rOS. Mogelijk zijn daarna de ambities wat bijgesteld, want latere geruchten spreken over een bril die grotendeels afhankelijk is van de iPhone. De bril is dan in feite een soort extern scherm, waarop info geprojecteerd wordt.

Dit is wel een beetje te vergelijken met de eerste exemplaren van de Apple Watch, toen er nog geen native apps voor watchOS bestonden. Daarbij draaiden de apps op de iPhone en stuurden ze info door naar het schermpje van de smartwatch.

Apple heeft nog nooit in het openbaar gesproken of gehint naar een augmented reality-bril. Wel heeft Tim Cook meermaals aangegeven dat augmented reality een belangrijk onderwerp voor Apple is, waar flink in geïnvesteerd wordt. Apple heeft dan ook al verschillende patenten in handen, die wijzen op de ontwikkeling van een slimme bril. Zo is er een patent dat omschrijft hoe een projectie op een oog kan worden gemaakt. Bij interne tests met prototypes zouden twee medewerkers oogletsel hebben opgelopen.

Er waren in juli 2019 geruchten dat Apple de ontwikkeling zou hebben gestaakt. In september van dat jaar doken er bewijzen op dat Apple toch nog wel interesse heeft in een eigen augmented reality-bril. Uit een interne versie van iOS 13 dook codenaam ‘Garta’ op en er is een app aanwezig die bedoeld lijkt te zijn voor de augmented reality bril.

AR-bril bediening in een patent.

Wat kost een AR-bril van Apple?

Apple staat niet bekend om lage prijzen en een stukje technologie van dit kaliber zal in het begin dan ook zeker geen alledaags product worden voor iedereen. Hoewel we nog niets concreet weten over deze bril, zullen we er niet van opkijken als Apple er een prijskaartje van boven de €1000 aan hangt. Apple kennende zullen er ook verschillende uitvoeringen zijn, dus de kosten zullen alleen maar oplopen als je de mooiste bril wil hebben.

Waarom Google’s AR-bril niet aansloeg

Je kent misschien wel Google Glass, een project van Google. De zoekgigant presenteerde in 2012 een bril zonder glazen, maar met een schermpje aan één kant. Deze werd bediend met veegbewegingen over het rechterpootje. De verkoop van Google Glass aan consumenten is in 2014 stopgezet vanwege een aantal problemen, maar de bril wordt nog wel verder ontwikkeld voor bijvoorbeeld industriële toepassingen.

Ten eerste waren er te veel onbeantwoorde vragen over de privacy. Kan Google nu alles zien wat jij ziet? Ten tweede werd aan de verkeersveiligheid getwijfeld: word je niet te veel afgeleid door de informatie op het scherm. Ook de prijs was niet mals, want voor een betaversie van de bril legde je destijds maar liefst $1000 neer. Tenslotte was er ook nog een probleem met het uiterlijk: veel mensen vonden het leuk om een selfie te maken met de bril, maar het design was te bizar om er de hele dag mee rond te lopen. Apple’s AR-bril zal er waarschijnlijk iets meer uit zien als een normale bril.

Wat kun je met een AR-bril?

De toepassingen van een augmented reality-bril zijn nog niet aangekondigd door Apple, maar wij weten dat er veel kansen zijn voor verschillende toepassingen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

#1 In het verkeer

Stel, je zit in de auto met je slimme bril op en de navigatie aan. Dan kan de bril helpen. Het kan soms afleidend zijn om naar je navigatie te kijken. Of je vergeet het helemaal, en je mist vervolgens de juiste afslag. Een augmented reality-bril kan voor jou pijlen op de weg markeren die alleen jij kunt zien. Zo weet je altijd in welke baan je moet rijden om zo snel mogelijk op je bestemming aan te komen.

Ook als je wandelt kan een slimme bril je helpen. Google heeft voor Google Maps al de Live View functie. De app plaatst blauwe pijlen op jouw route. Volg de ‘borden’ om de juiste route te lopen.

#2 In de supermarkt

Kun je nooit onthouden wat je nou ook alweer moest kopen, of word je gauw in de verleiding gebracht om lekkere koeken te kopen? Met een AR-bril niet meer! Dit vergt ook ontwikkeling vanuit supermarkten, maar net als met navigatie kan een slimme bril ook jouw weg door een winkel bepalen. Koppel dit aan je boodschappenlijstje in een app en de bril weet precies waar je heen moet. Zodra je bij het schap komt plaatst de bril een cirkeltje om het juiste product, en je staat binnen no-time weer buiten. Zonder impuls-snoep.

Lockheed Martin

#3 In een fabriek of garage

Deze functie is misschien niet voor iedereen bedoeld, maar in een fabriek of garage kan een slimme bril ook handig zijn. Wist je dat Lockheed Martin, een straaljagerfabrikant, nu al slimme brillen gebruikt in de fabriek? Medewerkers kunnen hiermee snel zien waar welk schroefje moet en welke onderdelen gerepareerd moeten worden. Dit zorgt voor een toename van 30% in efficiëntie en 94% in precisie. NASA gebruikt ook AR-brillen om sneller ruimtevaartuigen te kunnen bouwen.

#4 In de operatiekamer

We hopen natuurlijk niet dat je dit nodig hebt, maar ook in de operatiekamer kan een AR-bril goed van pas komen. Chirurgen kunnen hiermee altijd de juiste informatie bij de hand houden zonder hun handen van de patiënt te halen. Als een bepaalde standaardhandeling niet toegepast mag worden op een specifieke patiënt kan dit als extra herinnering getoond worden. Zo gaat de slagingskans van operaties verder omhoog.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!