Focus apps

Voorkom afleiding met de Focus-functie [video]

Zodat jij je kunt concentreren
De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt.

Alles over Focus

Apple belooft dat je met Focus je iPhone heel anders gaat gebruiken op momenten dat je druk bent. Tijdens werk en privétijd wil je niet altijd uit je concentratie gehaald worden, of je nu aan een belangrijke opdracht werkt of geniet van een diner met het hele gezin. We leggen hier vooral uit hoe het op de iPhone werkt, maar op de iPad, Mac en Apple Watch werkt het op een soortgelijke manier.

Wat is Focus?

Sinds iOS 15 vind je op de iPhone een nieuwe Focus-modus. Je vindt deze ook terug op de iPad en Mac. Het is een uitbreiding op de Niet Storen-functie, die eigenlijk maar één stand kende: aan of uit. Niet Storen kan iets te drastisch zijn, want je wil in bepaalde gevallen van sommige mensen en apps wel meldingen ontvangen. Focus geeft je de vrijheid om dat in te stellen.

Focus suggestie iOS 15

Focus kan worden gesynchroniseerd met je andere apparaten. Dus als je het op de iPhone inschakelt, geldt het ook voor de iPad, Mac en Apple Watch. Eventueel kun je dit uitschakelen. Anderen kunnen zien dat jij de Focus-modus in hebt geschakeld en liever niet gestoord wilt worden. Dit kun je uitschakelen. Stuurt iemand toch een bericht, dan komt er een melding over jouw status. Dit was bij ‘Niet storen tijdens autorijden’ al langer het geval.

Welke Focus-varianten zijn er?

Apple biedt standaard al verschillende Focus-modi aan. Naast deze standaardopties kun je zelf ook een modus aanmaken en daar zelf een naam, kleur en symbool aan koppelen.

 • Autorijden
 • Gamen
 • Lezen
 • Mindfulness
 • Niet storen
 • Ontspannen
 • Slaap
 • Persoonlijk
 • Trainen
 • Werk

Sommige items zijn gebaseerd op al langer bestaande functies, namelijk Niet storen tijdens autorijden, de gewone Niet Storen-functie en de Slaap-functies.

Focus instellen doe je zo

Het instellen van een Focus kun je zo uitgebreid maken als je wil. Er is namelijk veel mogelijk, afhankelijk van wat je wensen zijn.

Bedenk eerst wat je ongeveer wil maken, of doe inspiratie op door naar de instellingen te kijken. Zo ga je te werk:

 1. Open de Instellingen-app en open het Focus-menu.
 2. Tik rechtsboven op het plusteken om een nieuwe modus aan te maken.
 3. Kies een suggestie of maak een aangepaste modus aan. Bij een aangepaste modus kies je ook een naam, kleur en symbool.
 4. Geef aan welke contacten je mogen bereiken en wie jou kan bellen. Ga door naar de volgende stap.
 5. Selecteer apps die jou meldingen mogen sturen en of je tijdgevoelige meldingen wil ontvangen. Ga door naar de volgende stap.
 6. Indien je de optie ziet, kun je aangeven of de modus automatisch mag inschakelen.

Focus instellen

Je kunt naderhand de instellingen wijzigen. Verder vind je in de modus-instellingen ook opties om je status met anderen te delen. Ook is het mogelijk om je beginscherm en toegangsscherm aan te passen. De optie voor tijdgevoelige meldingen heeft betrekking op notificaties die je bij voorkeur direct bekijkt, zoals camera-activiteit rondom je huis.

Bekijk ook

Tijdgevoelige meldingen: zo krijg je belangrijke notificaties meteen binnen

Met de nieuwe Focus-functie in iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey kun je je beter concentreren. Maar soms is een melding zó belangrijk dat je die niet wilt missen. Tijdgevoelige meldingen lossen dit voor je op.

Focus inschakelen: handmatig en automatisch

Je kunt Focus handmatig inschakelen door het Bedieningspaneel op de iPhone of iPad te openen. Tik op Focus en kies een van de getoonde Focusmodi. Je kunt de Focus ook automatisch laten activeren, maar dat moet je nog wel even instellen. Zo doe je dat:

 1. Ga naar Instellingen > Focus.
 2. Kies een van de standen, bijvoorbeeld Werk.
 3. Tik onderin op Voeg schema of automatisering toe en kies een trigger. Je kunt meerdere triggers toevoegen.

Focus automatisch inschakelen

Bekijk ook

Focus verder uitbreiden met automatiseringen in Opdrachten-app: zo doe je dat

Wist je dat de Focus-functie en de Opdrachten-app hand in hand gaan? De twee kunnen handig met elkaar samenwerken, zodat je bijvoorbeeld instellingen op je iPhone of Apple Watch kan aanpassen als een bepaalde Focus ingesteld wordt. In deze tip lees je hoe je een Focus kan automatiseren met extra mogelijkheden via de Opdrachten-app.

Je kunt ook de schakelaar Slimme activering gebruiken, als je apparaat zelf mag beslissen of de Focusmodus actief moet worden. Een algoritme activeert dan automatisch een bepaalde focus op basis van je gedrag, bijvoorbeeld als je lange tijd een bepaalde app geopend hebt.

Apps verbergen op het beginscherm

Wil je geconcentreerd werken en niet afgeleid worden door allerlei apps? Dan kun je een speciaal beginscherm instellen, speciaal voor deze taak. Je kiest daarbij uit de al bestaande beginschermen, bijvoorbeeld met apps die alleen voor werk zijn bedoeld. Zo stel je het in:

 1. Open de Instellingen-app en het Focus-menu.
 2. Kies de modus waarbij je een aangepast beginscherm wil zien.
 3. Tik op Beginscherm en schakel Aangepaste pagina’s in.
 4. Kies welke pagina’s je wel en niet wil zien en tik rechtsboven op Gereed.

Focus automatisch inschakelen

Hoe weten anderen dat Focus actief is?

Focus kan ook je status doorgeven aan anderen, als ze je een bericht willen sturen. Dit kan helpen om een betere balans tussen werk en privé te krijgen. Zo kan de andere persoon bepalen of ze je echt nu moeten bereiken. Je kan in de instellingen van iedere modus zelf kiezen of anderen het kunnen zien wanneer je die Focus actief hebt.

Anderen kunnen op hun iPhone of ander apparaat zien of jij Focus hebt ingesteld. Dat staat enkel in de Berichten-app. Gebruik je een andere chat-app, dan zal je contactpersoon geen melding over je Focus-status kunnen zien. Het is voor apps ook niet mogelijk om alsnog deze ondersteuning in te bouwen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Focus

Focus is een nieuwe functie sinds iOS 15 en omvat functies als Niet Storen, Niet Storen tijdens autorijden, de slaapmodus en meer. Met Focus zorg je ervoor dat je minder gestoord wordt en bepaal je welke apps wel of niet beschikbaar mogen zijn en welke apps wel of geen meldingen sturen. Je kan voor allerlei situaties een focus aanmaken, bijvoorbeeld voor werk, privé of school.

Focus