iOS 16 medicijnen scannen

Dit zijn de nieuwe gezondheidsfuncties in iOS 16 en watchOS 9

Gezond met je Apple Watch en iPhone! Apple heeft in de nieuwste updates watchOS 9 en iOS 16 diverse gezondheidsfuncties toegevoegd. De belangrijkste lopen we met je langs.

Gezondheid is belangrijk voor Apple. Hoe langer de klanten in leven blijven, hoe meer Apple-producten ze kunnen kopen. Maar er zijn ongetwijfeld ook minder pragmatische redenen waarom Apple dit jaar extra veel gezondheidsfuncties toevoegt in iOS 16 en watchOS 9 voor de iPhone en Apple Watch. In dit artikel lopen we ze langs.

#1 Slaapfasen nieuw in watchOS 9

Beschikbaar: wereldwijd op alle modellen
Met de slaapfuncties op de Apple Watch was het al mogelijk om schema’s te maken voor bedtijd en ontspannen. Maar daarmee hield het ook wel op. Je kon kijken of je het beoogde aantal uren in bed had doorgebracht. Of je daarbij sliep en aan je herstel werkte, was van minder belang. Met de komst van watchOS 9 is dat veranderd. Je kunt nu nog nauwkeuriger bijhouden hoe goed je slaapt met de slaapfases. De versnellingsmeter en hartslagsensor van de Apple Watch bepalen in welke slaapfase je je bevindt: remslaap, kernslaap of diepe slaap.

watchOS 9 slaapfasen

De volgende ochtend zie je in de Slaap-app op de Apple Watch hoe je slaap is verlopen. Je ziet niet alleen hoe lang je hebt geslapen, maar ook met welke hartslag en ademhalingsfrequentie. In de kleine lettertjes vermeldt Apple dat de ademhalingsfrequentie alleen beschikbaar is voor gebruikers vanaf 18 jaar. Dit heeft wellicht te maken met regelgeving, al zou het ook gewoon bij jongere gebruikers moeten werken. Daarnaast zie je grafieken van de slaapfasen op de gekoppelde iPhone.

Slaap in iOS 16 en watchOS 9

Andere wearables hadden al langer slaapanalyse en weergave van slaapfasen, dus Apple maakt op dit punt echt een inhaalslag. Je hebt nu meer redenen dan ooit om je Apple Watch in bed te gebruiken. Alle Apple Watch-modellen die de update naar watchOS 9 hebben gekregen, ondersteunen de slaapfuncties. Je vindt het dus op de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Zie ook onze tip over de slaapfuncties van de Apple Watch.

Bekijk ook

Slaapfuncties op de Apple Watch: vanaf watchOS 11 ook voor middagdutjes

De Apple Watch heeft diverse slaapfuncties. Hoe het werkt zie je in deze gids, waarin we alles langslopen: van het instellen van je slaapschema tot het bekijken van je slaapfasen. Dit moet je weten over slapen met de Apple Watch!

#2 AFib geschiedenis

Beschikbaar: alleen VS
Een andere belangrijke nieuwe gezondheidsfunctie is eveneens te vinden op de Apple Watch. Dit heeft te maken met atriumfibrilleren (AFib), een vorm van onregelmatige hartslag. In watchOS 9 houdt Apple bij hoe vaak atriumfibrilleren geconstateerd is over een bepaalde periode. Voorheen kon je alleen op je eigen gekozen moment een meting doen, maar de Apple Watch houdt dit nu over een langere periode bij. Als dit niet wordt behandeld kan het leiden tot een beroerte. Het is daarom belangrijk om goed op eventuele signalen te letten. Helaas is deze functie alleen goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor gebruikers in de VS van 22 jaar en ouder waarbij atriumfibrilleren is vastgesteld. In Europa zullen we er voorlopig nog niets aan hebben. Op termijn zou de functie wel in Europese landen beschikbaar kunnen komen.

De normale functies voor atriumfibrilleren en onregelmatige hartslag blijven uiteraard wel gewoon beschikbaar. Het enige wat je voorlopig mist is een historie van het verloop.

AFib geschiedenis watchOS 9

Als je atriumfibrilleren gedurende een langere periode in de gaten houdt, kun je zien wat de invloed van levensstijl is. Het aanpassen van bepaalde factoren in je levensstijl kan er namelijk ervoor zorgen dat je minder last hebt van atriumfibrilleren. De Apple Watch krijgt in watchOS 9 daarom een AFib-geschiedenis, waarmee het makkelijker is om het verloop in de gaten te houden. Dit werkt voor mensen waarbij atriumfibrilleren al is vastgesteld. Je kunt zien hoe vaak het hartritme tekenen van atriumfibrilleren vertoont en je krijgt elke week een notificatie om meer inzicht te krijgen in de frequentie. De geschiedenis van AFib in relatie tot slaap, alcoholgebruik en lichaamsbeweging is nu beter inzichtelijk. Deze data kun je downloaden als pdf en meenemen naar je arts of zorgverlener.

#3 Medicijnen: uitgebreide informatie en herinneringen inplannen

Beschikbaar: wereldwijd op alle modellen, behalve de medicijninteractie en medicijnen scannen
Nieuw in iOS 16 en watchOS 9 is dat je je medicijnen, vitamines en supplementen kunt bijhouden. Je kunt een lijst maken met medicijnen die je slikt en vervolgens schema’s en herinneringen instellen om te zorgen dat je ze tijdig inneemt. Voor elk medicijn kun je een apart schema maken, ongeacht of je dit een paar keer per dag moet innemen, eenmaal per week of alleen als je het nodig hebt. Je krijgt een herinnering als het tijd is om een tablet te slikken. Het toevoegen van een medicijn doe je handmatig en in de VS kun je zelfs een label van een medicijn scannen. Het scannen van medicijnen zal alleen mogelijk zijn op de iPhone XR, iPhone XS en nieuwere modellen.

Medicijnen-app voor Apple Watch instellen

Gebruikers in de VS kunnen een waarschuwing krijgen over wisselwerking (interactie) met andere stoffen. Zo is het mogelijk dat twee medicamenten elkaar beïnvloeden, waardoor ze minder goed werken. Ook is het drinken van alcohol bij bepaalde medicijnen niet aan te raden.

We hebben een aparte tip over de nieuwe functies voor medicijnen, waarin je veel meer leest over deze handige nieuwe functie.

https://www.iculture.nl/gids/medcijnen-app-apple-watch/

#4 Vragen om gezondheidsdata te delen

Beschikbaar: wereldwijd op alle modellen
Het was al mogelijk om je gezondheidsgegevens te delen met anderen. Zo kunnen opa en oma bijvoorbeeld gezondheidsdata delen met de kinderen en kleinkinderen, zodat zij in de gaten kunnen houden of het wel goed gaat met de senioren in de familie. In iOS 16 kan dat ook andersom: je kunt anderen een uitnodiging sturen om gezondheidsdata te delen. Zodra zij de uitnodiging ontvangen kunnen ze zelf kiezen welke data ze willen delen.

Bekijk ook

Zo deel je gezondheidsdata met vrienden en familie

Blijf op de hoogte van elkaars gezondheid en deel je gegevens via de Gezondheid-app op je iPhone. In deze tip lees je hoe je deze functie veilig gebruikt en hoe je anderen uitnodigt om gezondheidsdata te delen.

#5 Melding bij cyclusafwijkingen

De Cyclus-app is in watchOS 9 ook vernieuwd. Vrouwen kunnen daar hun menstruatie en ovulatie in bijhouden. De app kan nu ook een waarschuwing geven als je vastgestelde menstruatiecycli een bepaald patroon laten zien. Bijvoorbeeld uitblijvende of juist onregelmatige menstruaties. Of als je last hebt van aanhoudende spotting.

Cyclus bijhouden met Apple Watch Series 8

Als je de nieuwste Apple Watch Series 8 of Apple Watch Ultra hebt, dan wordt ook je polstemperatuur gebruikt om je ovulatie in te schatten. Je krijgt daarbij een completer beeld van je volledige menstruatiecyclus.

#6 Heel veel nieuwe sportfuncties

Beschikbaar: wereldwijd op alle modellen
Tenslotte nog iets dat direct met gezondheid te maken heeft: sport! Er zijn heel veel nieuwe sportfuncties in watchOS 9, vooral voor hardlopers. Zo krijg je extra veel stats over je hardloopprestaties, kun je een wedstrijdje tegen jezelf lopen en krijg je een score voor je efficiency tijdens het zwemmen. Het zijn er zoveel, dat we er een apart artikel over hebben geschreven.

Bekijk ook

Hier zijn de 12 nieuwe sportfuncties in watchOS 9

De Apple Watch heeft er in watchOS 9 heel wat nieuwe fitness- en sportfuncties bij gekregen. Hier zetten ze de belangrijkste voor je op een rijtje.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.5.1.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.