Apple TV met tvOS 13.

Alles over tvOS 16 voor de Apple TV: dit is de grote 2022-update

tvOS 16 is de nieuwste grote update voor de Apple TV. Wat zijn de functies en hoe kun je tvOS 16 downloaden?

Hoewel de meeste aandacht uit ging naar iOS 16 en iPadOS 16, bracht Apple eind 2022 ook nog tvOS 16 uit. Deze update voor de Apple TV brengt een aantal nieuwe functies, ook in de daaropvolgende versies zoals tvOS 16.1. Op deze pagina lees je alles over tvOS 16 en de verbeteringen, geschikte apparaten en meer.

Apple TV update voor 2022 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van tvOS 16:

 • Nieuwe software-update voor de Apple TV.
 • Opvolger van tvOS 15
 • Geschikt voor Apple TV HD en Apple TV 4K.
 • Kleinere verbeteringen in de TV-app, instelling voor meerdere gebruikers en ondersteuning voor gamecontrollers.
 • Release op 12 september 2022.
 • Eerste beta uitgebracht in de week van WWDC 2022.
 • De opvolger tvOS 17 wordt verwacht in najaar 2023.

tvOS 16 functies

De updates van tvOS zijn niet altijd baanbrekend en dat is ook deze keer het geval. In verhouding met de iOS-update en voorgaande grote jaarlijkse tvOS-updates, biedt tvOS 16 in verhouding vooral kleine verbeteringen die wat puntjes op de i zetten.

#1 Verbeterde connectiviteit tussen apparaten onderling

Ontwikkelaars kunnen hun Apple TV-app beter laten samenwerken met apps op iPhone, iPad en Apple Watch, zodat de ervaring nog persoonlijker wordt. Zo kan een workout op de Apple TV beter op de gebruiker worden afgestemd door de bewegingsdata van de Apple Watch mee te nemen. Ook zou je meerdere schermen kunnen gebruiken bij games.

#2 Bredere support voor gamecontrollers

Over games gesproken: er worden nu veel meer gamecontrollers, racestuurtjes en gaspedalen ondersteund in tvOS 16 via Bluetooth. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nintendo Joy-Cons en Pro Controller en de Logitech G920 en Logitech G29 racestuurtjes. Dit blijkt uit de developer-documentatie van Apple.

Logitech racestuurtje

#3 Verbeterde multi-user support

Het wordt gemakkelijker om je Apple TV met meerdere gebruikersprofielen te gebruiken. Apple zegt dat de inloggegevens in een gedeelde sleutelhanger worden bewaard, zodat je niet steeds hoeft in te loggen en je profiel hoeft te kiezen, telkens wanneer je een bijgewerkte Apple TV-app start.

#4 Vernieuwde Siri met meer mogelijkheden

In tvOS 16.1, een aanvullende update, heeft Apple Siri op de Apple TV vernieuwd. De assistent heeft een nieuw ontwerp, waarbij de Siri-bol rechtsonder staat en de resultaten aan de rechter zijkant staan. Hierdoor staat de Siri-interface minder in de weg van de content die je kijkt. Ook krijgt Siri wat nieuwe functies. Zo kan de Apple TV je stem herkennen en zo automatisch van profiel wisselen als je bijvoorbeeld aan Siri vraagt om jouw muziek af te spelen.

Bekijk ook

Zo werkt Siri op de Apple TV: dit kun je allemaal vragen

Siri werkt op de Apple TV, zodat je vragen kan stellen en films en series kunt opzoeken. In deze tip lees je hoe Siri op de Apple TV werkt, hoe je het instelt en wat je kunt vragen.

#5 Ondersteuning voor Matter

We hebben op iCulture regelmatig geschreven over Matter, de nieuwe smart home-standaard die ook door Amazon Alexa en Google wordt omarmd. Het idee is dat smart home-accessoires op allerlei platformen werken. Om Matter te kunnen gebruiken heb je een Apple TV met tvOS 16 of een HomePod met softwareversie 16 nodig. Een iPad als Woning-hub wordt hiervoor niet geaccepteerd. Matter is sinds novmeber 2022 beschikbaar en met tvOS 16 zorg je ervoor dat je Apple TV er alvast klaar voor is.

Lees ook ons artikel met alle nieuwe functies van tvOS 16, om meer te lezen over de exacte verbeteringen. Naast deze bovenstaande vier nieuwe functies, biedt de update ook nog een aantal kleinere verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid, de videospeler in de TV-app en de Remote-app op je iPhone.

Bekijk ook

Deze functies vind je op je Apple TV in tvOS 16

Jij bent de nieuwste update voor de Apple TV misschien vergeten, maar wij niet! In dit artikel hebben we de nieuwe functies van tvOS 16 voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Welke verbeteringen vind je op je Apple TV?

tvOS 16 downloaden

tvOS 16 is alleen beschikbaar op de Apple TV HD en Apple TV 4K (zowel de 2022-, 2021- als 2017-versie). Weet je niet welke Apple TV je hebt? Check dan ons artikel met alle Apple TV-modellen. Daarin vind je precies hoe je de modellen kunt herkennen.

Je downloadt tvOS 16 als volgt:

 1. Ga op de Apple TV naar de Instellingen-app.
 2. Kies voor Systeem, helemaal onderaan.
 3. Selecteer Software-update en check of de nieuwe update geïnstalleerd kan worden.
 4. De update wordt gedownload en de Apple TV start opnieuw op als de installatie voltooid is.

Bekijk ook

Apple TV updaten en apps bijwerken doe je zo

Om de Apple TV te updaten zijn er een aantal handelingen nodig. In deze tip leggen we uit hoe je niet alleen je Apple TV zelf, maar ook afzonderlijke apps kunt updaten om gebruik te maken van e nieuwste functies.

Geschikte apparaten voor tvOS 16

De update naar tvOS 16 geschikt is voor alle recente Apple TV-modellen sinds 2015, dus ook de Apple TV HD. In feite gaat het hier om alle Apple TV’s met een eigen App Store, dus waarop je zelf apps kunt installeren. Dit zijn dus de geschikte modellen:

Alle huidige modellen kunnen de nieuwe functies van tvOS 16 aan, want Apple heeft geen ingrijpende of processor-intensieve functies aan tvOS toegevoegd.

Aankondiging en releasedatum tvOS 16

Apple heeft stilletjes tvOS 16 aangekondigd tijdens de WWDC 2022. Er was geen grootse presentatie van, maar bracht zoals je kon lezen wel degelijk nieuwe functies. Apple heeft de update tegelijkertijd met iOS 16 en watchOS 9 uitgebracht, op 12 september 2022.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2023
Software
tvOS, tvOS 16