iPhone 13 Pro concept met notch.

Overzicht: De 13 belangrijkste iPhone 13-geruchten voor je verzameld

We naderen het hoogseizoen als het gaat om iPhone 13 geruchten. Welke geruchten zijn er de afgelopen tijd geweest en hoe waarschijnlijk is het dat deze kloppen?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Overzicht: de meest recente iPhone 13-geruchten

Na de iPhone 12-serie is het dit jaar tijd voor de iPhone 13 modellen. Ben jij het overzicht kwijtgeraakt met wat er nu bekend is over de 2021 iPhones, dan ben je hier op het juiste adres. We hebben namelijk alle recente iPhone 13-geruchten voor je uitgelicht, waarbij we ook per gerucht aangeven hoe geloofwaardig het is. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe functies, wanneer de iPhone 13-release is en nog veel meer.

#1 De naam: gewoon iPhone 13

Geloofwaardigheid: 75%
Hoe gaan we de nieuwe modellen eigenlijk noemen? In de volksmond wordt nu voornamelijk de naam iPhone 13 (en iPhone 13 Pro) gebruikt. Maar de kans is best groot dat Apple deze naam ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Zo is de naam eigenlijk al ingeburgerd en geeft het logischerwijs aan dat het de opvolger is van de iPhone 12. Volgens Economic Daily News zou Apple dan ook gewoon voor iPhone 13 kiezen.

Een andere naam die wel eens de revue gepasseerd is, is iPhone 12s. Apple gebruikte de s-naamgeving jarenlang om een soort tussenmodel aan te wijzen. Meestal gaf dat aan dat er aan het design niets veranderd is, maar dat de verbeteringen vooral aan de binnenkant zitten. Hoewel dat dit jaar bij de 2021 iPhones inderdaad het geval lijkt, heeft Apple al een tijdje geen s-naamgeving meer gebruikt. De laatste keer was bij de iPhone XS in 2018. Maar na de iPhone 7 kwam er ook gewoon een iPhone 8 en na de iPhone 11 verscheen meteen de iPhone 12.

Apple zou het getal 13 ook over kunnen slaan, omdat het in veel landen staat voor ongeluk. Maar dat heeft Apple eerder ook niet in de weg gestaan: we kregen immers gewoon iOS 13. Inmiddels zijn er op het internet ook al foto’s van iPhone 13 Pro Max hoesjes gecirculeerd, die lijken te bevestigen dat de serie gewoon iPhone 13 gaat heten.

Bekijk ook

'Apple wil toch vasthouden aan de naam iPhone 13'

Als alles volgens planning verloopt krijgen we in september weer nieuwe iPhones. Maar er is dit jaar een probleem: moet Apple de nieuwe toestellen wel iPhone 13 noemen? Volgens de nieuwste geruchten wordt het inderdaad 'iPhone 13', ondanks bijgeloof in sommige landen.

#2 Opnieuw vier formaten (en een laatste kans voor de mini)

Geloofwaardigheid: 100%
Hier zijn we eigenlijk wel zeker van: Apple gaat opnieuw vier modellen uitbrengen, als directe opvolgers van de iPhone 12-serie. De formaten blijven daarbij gelijk, waarbij Apple drie verschillende afmetingen hanteert. Dit zijn de vier formaten waar je uit kan kiezen:

iPhone 13 dummies met design.

Het lijkt erop dat de iPhone 13 mini (voorlopig) het laatste kleinere toestel wordt dat Apple uit gaat brengen. De iPhone 12 mini zou het in de verkoopcijfers een stuk minder goed gedaan hebben, waardoor de productie van de iPhone 12 mini zelfs al gestopt zou zijn. Voor 2022 heeft Apple dan ook volgens geruchten geen model meer van dit formaat op de planning (hoewel er mogelijk nog wel een iPhone SE 2022 komt).

Nog een kleine kanttekening: Apple zou de iPhone 13 Pro mogelijk iets dikker kunnen maken, onder andere door de verbeterde camera (daarover later meer). Het gaat om kleine verschillen, die je tijdens normaal gebruik niet zult merken. Behalve als je huidige iPhone 12-hoesje ineens niet meer past.

#3 Scherm en notch: zelfde displaytype, maar kleinere notch

Geloofwaardigheid: 75%
Apple gebruikt dit jaar zeer waarschijnlijk dezelfde schermtypes, namelijk OLED. Sinds de iPhone 12-serie hebben alle nieuwe modellen standaard een OLED-scherm. Wat dit betreft verwachten we dus weinig veranderingen en er zijn wat dat betreft ook geen geruchten over geweest.

Notch in dummy iPhone 13 Pro Max.

Waar wel veelvuldig geruchten over verschenen zijn, zijn over de notch. Dat is de inkeping bovenaan het scherm, waar de sensoren voor Face ID en de selfiecamera in verwerkt zitten. Dit jaar zou Apple op alle modellen een kleinere notch willen plaatsen. Dat is mogelijk dankzij de nieuwe plek voor de oorspeaker, namelijk dicht tegen de rand van de behuizing aan. De overige sensoren staan daardoor dichter tegen elkaar aan, zodat er naast de inkeping meer ruimte is voor het scherm.

In de notch zit overigens nog wel gewoon Face ID verwerkt. Er is zelfs een bron die zegt dat Face ID verbeterd wordt en werkt met mondkapjes, maar het is nog niet zeker of dit ook echt dit jaar gaat gebeuren.

Bekijk ook

Dit moet je weten over de schermen van de iPhone 13-modellen

Alles wat je moet weten over het scherm van de iPhone 13-familie. De kleinere notch, toevoeging van ProMotion en nog veel meer: dit is het display in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro.

#4 ProMotion: hogere beeldverversing op de pro’s
Geloofwaardigheid: 75%
Al jarenlang gaan er geruchten over de komst van ProMotion op de iPhone. Als we eerlijk zijn hadden we deze verbetering vorig jaar al verwacht, ook omdat steeds meer concurrerende smartphones een dergelijke schermtechniek gebruiken. Met ProMotion ligt de beeldverversing een stuk hoger, waardoor animaties vloeiender zijn en games bijvoorbeeld ook op hogere snelheid draaien. Hou er wel rekening mee dat de 120Hz verversingsgraad waarschijnlijk uitgeschakeld wordt als je de energiebesparingsmodus gebruikt. We hebben in een apart artikel al eens de voordelen van een 120Hz-display in de iPhone 13 benoemd.

Bekijk ook

De 5 belangrijkste voordelen van een 120Hz-display in de iPhone 13 Pro

De iPhone 13 Pro heeft een 120Hz-display. Dat heeft diverse voordelen, al zijn er ook wel wat nadelen. Wat heb je aan zo'n hoge verversingsgraad op een iPhone? We leggen het je uit.

De geruchten over dit ProMotion-scherm zijn dit jaar aanhoudender dan ooit. Het lijkt er dan ook sterk op dat de iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max deze verbetering krijgen. De iPhone 13 en iPhone 13 mini krijgen deze hogere beeldverversing waarschijnlijk niet. Dat is nu ook al het geval bij de iPad Pro en alle overige iPads.

#5 Always-on: een (deel van het) scherm dat altijd aan staat
Geloofwaardigheid: 50%
Op de Apple Watch ben je misschien al bekend met het always-on scherm. Dankzij de LTPO-techniek staat het scherm daar in een gedimde status altijd aan, zodat je bijvoorbeeld het tijdstip kan checken zonder dat je het scherm hoeft te activeren. Volgens bronnen zou always-on naar de iPhone 13 komen, maar waarschijnlijk gaat het dan om het toegangsscherm of een deel daarvan. Apple kan hier bijvoorbeeld allerlei kleine widgets (of complicaties, zoals op de Apple Watch) plaatsen, met bijvoorbeeld het weerbericht of je volgende agenda-afspraak.

In een apart artikel hebben we al uitgelegd wat de mogelijke voordelen van always-on op de iPhone 13 kunnen zijn. Zo kan dit zorgen voor een langere accuduur. Hoe dat zit lees je in ons overzicht.

https://www.iculture.nl/nieuws/iphone-13-always-on-display-voordelen/

#6 Kleuren en design: oranje en bijna zwart
Geloofwaardigheid: 75%
Geruchten over kleuren zijn altijd lastig te analyseren. Dat komt mede doordat geruchten vaak van mond tot mond gaan en iedereen kleuren op een andere manier kan waarnemen. Het is daardoor lastig voor te stellen hoe geruchten over de kleuren er uiteindelijk in de realiteit uit gaan zien. Zo is er een bron die spreekt over een oranje of bronskleurige iPhone 13. Wij moeten het nog maar zien of deze kleur er uiteindelijk ook echt gaat komen.

Een ander gerucht wat betreft de kleur is dat de iPhone 13 Pro in bijna zwart komt. Apple heeft al jarenlang spacegrijs, maar stapte vorig jaar over naar grafiet. Die kleur is juist een stukje lichter, terwijl zwart of donkergrijs juist altijd populaire kleuren zijn. We denken dan ook dat de kans groot is dat dit gerucht over een (bijna) zwarte iPhone wel klopt.

Lees meer over de mogelijke kleuren van de iPhone 13.

Bekijk ook

Kleur bekennen: in deze kleuren is de iPhone 13-serie verkrijgbaar

Apple brengt de iPhone 13 weer in meerdere kleuren uit. Welke tinten keren terug en welke zijn nieuw? Lees hier alles over de kleuropties voor de iPhone 13-serie!

#7 Camera: betere beeldstabilisatie en grotere lenzen
Geloofwaardigheid: 75%
Dat Apple ook dit jaar weer sleutelt aan de camera’s, staat als een paal boven water. Ieder jaar kunnen we wel meerdere verbeteringen verwachten, al denken we niet dat het een verschil van dag en nacht wordt. Allereerst gaan er geruchten dat Apple de beeldstabilisatie van de iPhone 12 Pro Max naar meer toestellen brengt. Dit model maakt gebruik van sensorverschuiving, waardoor de sensor in de lens fysiek meebeweegt. Het resultaat is betere en scherpere foto’s en video’s, helemaal als er veel beweging is. Lees meer over ons artikel over de beeldstabilisatiesensor in de iPhone 13-serie.

Bekijk ook

Opnieuw bevestiging: 'Alle iPhone 13-modellen krijgen betere beeldstabilisatie in camera'

Alle 2021 iPhones krijgen volgens bronnen betere beeldstabiliteit voor de camera met sensorverschuiving. Dit levert mooiere foto's op.

Daarnaast krijgen de pro-modellen vermoedelijk veel grotere lenzen. Dat zien we al op de dummies van de iPhone 13-modellen voorbij komen: de camerabult neemt daarin meer dan de helft van de breedte van de iPhone in, terwijl dit nu net iets minder dan de helft is. Apple kiest hiervoor omdat er gebruikgemaakt gaat worden van grotere lenzen. Ze steken daardoor ook iets verder uit, maar dat zou al met al wel mooiere foto’s opleveren.

Apple zou drie nieuwe camerafuncties voor de iPhone 13 Pro-modellen gepland hebben: portretvideo’s, filmen in ProRes en een nieuw set filters. De nieuwe portretfunctie is een videovariant van de huidige portretmodus voor foto’s. ProRes is een soort videoversie van ProRAW, waarbij de beelden vooral geschikt zijn voor de nabewerking. En de nieuwe filters worden toegepast per onderdeel in de foto, in plaats van één filter voor het hele plaatje.

Lees ook ons overzicht met alles wat we al weten over de iPhone 13-camera.

Bekijk ook

Alle nieuwe iPhone 13 camerafuncties op een rij

Wat kunnen we dit jaar verwachten van de iPhone 13-camera's? Kom je als (hobby)fotograaf goed uit de voeten? We zetten de specs en upgrades van de iPhone 13-camera voor je op een rij.

#8 Keert Touch ID dit jaar terug?

Geloofwaardigheid: 20%
Begin dit jaar hoorden we een aantal bronnen die beweerden dat Touch ID via een optische sensor in het scherm terug zou keren. Maar sindsdien hebben we hier eigenlijk niets meer van vernomen. Sterker nog, het lijkt erop dat deze functie de iPhone 13 niet gaat redden. Een betrouwbare bron beweerde onlangs dat de 2022 iPhones Touch ID krijgen in het scherm, waardoor we er nog wel even wat langer op moeten wachten.

#9 Grootste opslagcapaciteit van 1TB

Geloofwaardigheid: 50%
Gaat Apple dit jaar de maximale opslagcapaciteit verhogen van 512GB naar 1TB? Eén van de eerste iPhone 13 geruchten is dat de iPhone 13 tot 1TB opslag krijgt, vermoedelijk alleen voor de Pro-modellen. Maar er zijn ook analisten die dit bestrijden en zeggen dat het blijft zoals bij de iPhone 12-serie. Qua geloofwaardigheid schatten we de kansen op 50/50. Apple heeft bij de iPad Pro inmiddels bewezen dat mobiele apparaten makkelijk tot 2TB aankunnen, dus in dat licht is een verhoging van 1TB geen onlogische keuze.

Lees ook ons grotere overzicht met opslag voor de iPhone 13, met alles wat we er nu al over weten.

iPhone 13 Pro kleuren

#10 Alle modellen een grotere batterij
Geloofwaardigheid: 75%
Een iets dikkere behuizing levert mogelijk wel één groot voordeel op: een grotere batterij. Apple zou voor alle modellen een grotere accu in de planning hebben, waarbij het verschil het grootst is in de iPhone 13 Pro Max. Maar het is nog de vraag of je dit ook gaat merken in de batterijduur, want Apple gebruikt een grotere batterij regelmatig voor nieuwe functies die meer stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde ProMotion-display, wat veel meer stroom verbruikt. We hebben eerder al een overzicht gemaakt hoe groot volgens geruchten de batterijcapaciteit van de iPhone 13 wordt.

Bekijk ook

Alles over de batterijduur van de iPhone 13-serie

Met een nieuwe iPhone rijst de vraag: hoe lang kun je ermee doen? Van de kleinste iPhone 13 mini tot de enorme iPhone 13 Pro Max: lees hier alles over de batterijduur.

#11 Betere 5G naar meer landen

Geloofwaardigheid: 90%
Bij de iPhone 12-serie introduceerde Apple voor het eerst 5G in de iPhone, maar er zat wel verschil tussen de Amerikaanse en Europese modellen. Exclusief in de VS gebruikt Apple de mmWave-techniek, dat op geschikte netwerken een veel snellere verbinding oplevert. De huidige 5G in de iPhone 12-serie waar we in Nederland gebruik van maken, levert nog weinig snelheidswinst op. Bij de iPhone 13-serie wil Apple deze techniek op meer modellen gaan gebruiken. Dat betekent ook dat je het antennevlakje misschien wel op Europese uitvoeringen gaat zien. Overigens is het nog maar de vraag of we in Nederland ook wat aan hebben, want onze providers zijn hier nog niet klaar voor deze techniek.

iPhone 12 antenne-venster

#12 Dezelfde prijs als de huidige serie
Geloofwaardigheid: 90%
Er zijn ook al iPhone 13 geruchten over de prijs geweest. Analisten van TrendForce beweren dat de prijs van de iPhone 13-serie hetzelfde blijft als bij de iPhone 12-serie. Er is voor ons ook weinig aanleiding om hieraan te twijfelen, want we denken niet dat Apple iets gaat veranderen. Misschien dat ze de iPhone 13 mini wat goedkoper maken om meer mensen over de streep te trekken, maar verder verwachten we hier geen veranderingen.

Mogelijke prijzen:

Lees ons uitgebreide overzicht met de mogelijke iPhone 13-prijzen in Nederland.

Bekijk ook

Dit zijn de iPhone 13 prijzen in Nederland

De iPhone 13 is verkrijgbaar in verschillende varianten en prijsklassen. Wat zijn de Nederlandse iPhone-prijzen en uit welke modellen kun je kiezen? Je leest het op deze pagina!

#13 Release: dit jaar weer in september
Geloofwaardigheid: 95%
Vorig jaar kondigde Apple voor het eerst sinds jaren de nieuwe iPhones aan in oktober, vanwege de vertragingen die opgelopen zijn tijdens de coronacrisis. Dit jaar lijkt het erop dat alles weer op de planning staat voor september. Al in maart schreven we dat de release van de iPhone 13 op schema ligt voor het einde van september. Inmiddels is de datum van het iPhone 2021-event al bekend: dinsdag 14 september. De planning zou er dan dus zo uit zien.

  • Event en aankondiging: 14 september
  • Pre-order: 17 september
  • Release 24 september

In ons overzichtsartikel lees je meer over de datum en beschikbaarheid van de iPhone 13.

Bekijk ook

Wanneer verschijnt de iPhone 13? Alle belangrijke data voor je op een rij

Benieuwd naar de datum van de iPhone 13? Wanneer kan je reserveren en wanneer worden de eerste toestellen geleverd? Alles wat je moet weten over de iPhone 13 releasedatum en beschikbaarheid in Nederland!

Mochten er nog nieuwe iPhone 13 geruchten zijn, dan lees je het laatste nieuws uiteraard op iCulture. Lees ondertussen ook ons overzicht van de line-up van de 2021 iPhones.

Bekijk ook

iPhone 2021 line-up: alles over Apple's assortiment van dit jaar

Lees hier alles over de iPhone 2021 line-up. Welke iPhones gaat Apple in 2021 verkopen? En wat kunnen we verwachten van de nieuwe iPhones van 2021. Daarnaast zal Apple ook eerdere modellen op de markt houden voor lagere prijzen.
Voor meer informatie lees je ons iPhone 13 overzicht en naar de verschillende pagina's met details over de iPhone 13:

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 13 augustus: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten en voorspellingen.

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13 Pro Max

Lees alles over de iPhone 13 Pro Max, het grootste toestel van 2021. We hebben aparte pagina's over een losse iPhone 13 Pro Max kopen en bij de providers vind je informatie over de iPhone 13 Pro Max abonnementen. De iPhone 13 Pro Max is inmiddels opgevolgd door de iPhone 14 Pro Max, maar hij is bij sommige webwinkels en providers nog gewoon verkrijgbaar.

iPhone 13 Pro Max

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.