iPhone 13 Pro en iPhone 13 aan de achterkant in Sierra Blue en Sterrenlicht.

Zo herken je een iPhone 13 (Pro): het design is net iets anders

Alles over het nieuwe design van de iPhone 13’s
De iPhone 13-serie ziet er bijna hetzelfde uit als de voorgangers. Maar toch is er aan het design wel iets veranderd, waardoor hoesjes niet meer passen. In hoeverre verschilt het ontwerp van vorige iPhones en hoe herken je meteen dat je met een iPhone 13 (Pro) te maken hebt?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 13 (Pro) design: het uiterlijk van de 2021 iPhones

We zagen in de maanden voor de aankondiging al heel wat geruchten en foto’s opduiken over het ontwerp van de iPhone 13-serie. De toestellen zijn nu officieel aangekondigd en het ontwerp is definitief. Wat er precies veranderd is in vergelijking met hun voorgangers lees je hier.

Ontwerp iPhone 13-modellen: nagenoeg ongewijzigd

Ten opzichte van de iPhone 12-familie zijn er weinig grote veranderingen te zien. Het platte design is gehandhaafd. Een klein verschil is dat de iPhones nu allemaal 0,25mm dikker zijn. Daardoor passen hoesjes niet meer onderling. Een iPhone 13 hoesje past niet op de iPhone 13 Pro en omgekeerd. Ook passen hoesjes van de iPhone 12-serie niet meer.

iPhone 13 Pro en iPhone 13 aan de achterkant in Sierra Blue en Sterrenlicht.

Grotere camerabult

De enige manier om een iPhone 13 meteen te herkennen is de diagonale plaatsing van de cameralenzen aan de achterkant. Voorheen stonden ze in een rechte lijn onder elkaar. Volgens Apple past de verbeterde cameratechniek anders niet in de behuizing. Die diagonale plaatsing van de cameralenzen geldt ook voor de iPhone 13 mini.

Verder is de camerabult op de iPhone 13 Pro-modellen wat groter en dikker geworden. Bij de vorige generatie had alleen de iPhone 12 Pro Max een heel groot camerablokje achterop. Nu krijgt ook het 6,1-inch Pro-model zo’n groter uitsteeksel. Dat heeft vermoedelijk te maken met de sensor shift-functie in de camera, waarbij de sensor fysiek beweegt om schokken van de gebruiker op te vangen. Zo krijg je in het donker scherpere foto’s.

Kleinere notch aan de voorkant

Aan de voorkant zien we qua design ook een kleine verandering, die de doorsnee gebruiker niet zo snel zal opvallen. De notch is iets korter en dikker geworden. Het scherm heeft hierdoor extra ruimte gekregen in de bovenhoeken, maar Apple gebruikt die extra ruimte niet voor het tonen van extra informatie. Het batterijpercentage of de naam van je provider zijn nog steeds niet standaard zichtbaar. Ook heeft Apple er geen andere handigheidjes in verwerkt, zoals kleine widgets.

De notch is de inkeping bovenin het scherm, waar de sensoren voor Face ID, de selfiecamera en de oorspeaker in verwerkt zitten. Deze elementen zijn van plaats gewisseld. Doordat de oorspeaker hoger zit (tegen de behuizing aan), kunnen de sensoren dichter bij elkaar geplaatst worden. Dit heeft als resultaat dat de notch 20% kleiner is geworden. Lees ook ons overzicht over de schermen van de iPhone 13.

iPhone 13 notch vergelijking.
In deze afbeelding bekijk je de vergelijking tussen de vorige notch en de nieuwe notch.

Materialen iPhone 13

Net als het afgelopen jaar gebruikt Apple meerdere materialen voor de iPhone 13: aluminium, glas en roestvrij staal. Maar het ligt aan het model welk materiaal Apple voor welke versie gebruikt. Ten opzichte van de iPhone 12 zijn er geen veranderingen:

Achterkant Behuizing (randen)
iPhone 13 mini Glas (glimmend) Aluminium
iPhone 13 Glas (glimmend) Aluminium
iPhone 13 Pro Glas (mat) Roestvrijstaal
iPhone 13 Pro Max Glas (mat) Roestvrijstaal

Apple zou volgens geruchten een titanium iPhone overwegen, maar dit jaar is het nog niet zover. Wellicht gaat dit over een paar jaar nog eens overwegen. Vooralsnog houden ze het op glas, aluminium en roestvrijstaal.

Kleuren van de iPhone 13: de onderscheidende factor

Tot op het laatste moment was het een raadsel welke kleuren de nieuwe iPhones zouden krijgen. De toestellen krijgen ook dit jaar weer een vers setje kleuren om uit te kiezen, zodat je echt kunt laten zien dat je het allernieuwste hebt. Zelfs wit en zwart zijn iets aangepast. Deze kleuren heten nu Sterrenlicht en Middernacht. Verder zijn er nieuwe blauwtinten en kun je kiezen uit nét iets andere tinten roze en rood. Rood neigt niet meer naar oranje, maar is iets warmer geworden.

iPhone 13 Pro vs iPhone 13.

Er waren geruchten over oranje- of koperkleurige modellen, maar daar is niets van waar gebleken. De enige echt nieuwe kleur is Sierra Blue, wat ons doet denken aan een felblauwe diamantkleur. Daarnaast vind je dezelfde kleuren als vorig jaar: zilver en grafiet. Bekijk ons overzicht over de iPhone 13 kleuren voor meer details.

Bekijk ook

Kleur bekennen: in deze kleuren is de iPhone 13-serie verkrijgbaar

Apple brengt de iPhone 13 weer in meerdere kleuren uit. Welke tinten keren terug en welke zijn nieuw? Lees hier alles over de kleuropties voor de iPhone 13-serie!
Voor meer informatie lees je ons iPhone 13 overzicht en naar de verschillende paginas met details over de iPhone 13:

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13 Pro Max

Lees alles over de iPhone 13 Pro Max, het grootste toestel van 2021. We hebben aparte pagina's over een losse iPhone 13 Pro Max kopen en bij de providers vind je informatie over de iPhone 13 Pro Max abonnementen. De iPhone 13 Pro Max is inmiddels opgevolgd door de iPhone 14 Pro Max, maar hij is bij sommige webwinkels en providers nog gewoon verkrijgbaar.

iPhone 13 Pro Max

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.