iPhone 13 Pro lenzen

Alle nieuwe iPhone 13 camerafuncties op een rij

Iets om naar uit te kijken?
Wat kunnen we dit jaar verwachten van de iPhone 13-camera's? Kom je als (hobby)fotograaf goed uit de voeten? We zetten de specs en upgrades van de iPhone 13-camera voor je op een rij.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Eigenlijk verbetert Apple elk jaar wel weer de camera’s van de iPhones. Gaat de hardware niet vooruit, dan zijn er wel nieuwe software-functies. Dit jaar krijgen we het allebei. De iPhone 13 (mini) krijgt functies die je voorheen enkel op Pro-modellen zag, maar ook dit jaar blijft de Pro-lijn de beste keuze voor iedereen die de beste iPhone camera wil.

#1 iPhone 13 camera specificaties in het kort

We beginnen met een overzicht van de belangrijkste specificaties. Het aantal lenzen is gelijk gebleven voor alle modellen: 2 op de gewone iPhone 13 (mini) en 3 op de duurdere iPhone 13 Pro (Max). Wat meteen opvalt op het basismodel is dat de lenzen nu diagonaal zijn opgesteld in plaats van verticaal zoals op voorgaande modellen. Hierdoor zegt Apple meer technologie kwijt te kunnen in het toestel.

Model Lenzen Optische zoom* Macro ProRes video
iPhone 13 (mini)
  • Ultragroothoek
  • Groothoek
2x
iPhone 13 Pro (Max)
  • Ultragroothoek
  • Groothoek
  • Tele
6x

*Optische zoom is berekend vanaf het meest uitgezoomde perspectief. De iPhone 13 kan 2x optisch uitzoomen vanaf de reguliere groothoeklens. De iPhone 13 Pro kan 2x optisch uitzoomen en 3x optisch inzoomen vanaf de reguliere groothoeklens.

iPhone 13 Pro wit

Net als vorig jaar is het reguliere model gelijk aan de mini wat de camera betreft. Dat geldt nu ook voor de Pro en Pro Max, waar vorig jaar nog verschil tussen zat. De belangrijkste verschillen tussen de iPhone 13 en de iPhone 13 Pro zijn macro-ondersteuning en ProRes. Op beide functies komen we terug in dit artikel.

#2 Specificaties van de iPhone 13 (Pro) lenzen

Dit jaar zijn er twee kampen: iPhone 13 (mini) en iPhone 13 Pro (Max). Er zijn dus twee sets aan lenzen waaruit je kunt kiezen. De iPhone 13 Pro (Max) heeft uiteraard de betere specs en bovendien een extra lens.

Groothoek Ultragroothoek Tele
iPhone 13 (mini) 26mm f/1.6 13mm f/2.4
iPhone 13 Pro (Max) 26mm f/1.5 13mm f/1.8 77mm f/2.8
iPhone 12 Pro 26mm f/1.6 13mm f/2.4 52mm f/2.0

Opmerkelijk is dat de iPhone 13 Pro een kleiner diafragma (f/2.8) heeft gekregen in de telelens vergeleken met vorig jaar (f/2.0). Dat heeft ongetwijfeld te maken met de ondersteuning voor macrofotografie. Een kleinere diafragma zorgt voor meer scherpte en dat is wat je nodig hebt bij het fotograferen van een klein object. Tegelijkertijd laat een lens met een kleinere diafragma minder licht binnen. Gelukkig laat de groothoeklens 2,2 keer zo veel licht binnen op een grotere sensor. We vermoeden dat je dus weinig zal merken van de “gebrekkige” telelens.

Over licht gesproken: ook de gewone iPhone 13 laat meer licht binnen. Zo laat de groothoeklens 42% meer licht binnen dan de iPhone 12. Dit staat gelijk aan de groothoeklens van de iPhone 12 Pro. Alle varianten profiteren overigens van Smart HDR 4, wat zorgt voor nog beter contrasterende foto’s. Dit systeem herkent 4 mensen tegelijk en kan deze mensen apart belichten.

iPhone 13 Pro lenzen

Het is goed om te weten dat je met een iPhone 13 (mini) alleen optisch kunt uitzoomen. Enkel met de duurdere Pro-lijn kun je 3x optisch inzoomen. Alle modellen kunnen digitaal zoomen.

#3 ProRes-resolutie voor betere nabewerking
De iPhone 13 Pro (Max) krijgt een hogere resolutie voor video’s: ProRes. Dit is te vergelijken met een video-equivalent van ProRAW, hoewel ProRes een al langer bestaande term is. Je maakt hiermee video’s die zo min mogelijk worden gecomprimeerd. Dat geeft je in de montage veel meer vrijheid om kleuren te bewerken.

iPhone 13 Pro ProRes

Let wel: ProRes is niet scherper dan 1080p of 4K. Het is een manier waarop de opname wordt verwerkt met minder optimalisatie door algoritmes. Hierover gesproken: niet alle Pro-modellen kunnen 4K ProRes schieten. Het basismodel met 128GB kan maximaal 1080p aan. Kies je 256GB of meer, dan kun je ProRes in 4K filmen.

#4 ‘Filmmodus’ brengt focus pull naar de iPhone
Voor de aankondiging werd al gedacht dat Apple een dergelijke functie naar de iPhone 13 Pro zou brengen. Er werd gesproken over een portretmodus voor video, maar het ligt net even anders. Met de aangekondigde Filmmodus (Cinematic Mode in het Engels) kun je creatief spelen met focus tijdens het filmen. Dit wordt ook wel focus pull of rack focus genoemd. Apple maakte deze video met een iPhone 13 om de functie te demonstreren:

https://www.youtube.com/watch?v=8Tl1RL8MRCA

Deze modus werkt alleen met 1080p op 30 beelden per seconde. Het zou kunnen dat Apple in een toekomstige software-update de deur openzet voor andere framerates, maar daarover is nog niets gezegd. Voor meer informatie en voorbeelden over rack focus raden we deze video aan.

#5 Macro-fotografie op 2 centimeter afstand
Bij de iPad Pro 2021 werd een verrassende ontdekking gedaan: deze bleek een nog onontdekte macrofunctie te hebben. Daarom was het niet lastig om te voorspellen dat de iPhone 13 Pro dit ook zou krijgen. Bij de iPhone 12 Pro kun je scherpstellen tot ongeveer 8 centimeter van het object, maar bij de iPhone 13 Pro kun je al scherpstellen op 2 centimeter afstand.

iPhone 13 Pro macrofoto

Macrofoto’s zijn foto’s waarbij je erg dicht op het object zit, zonder dat het onscherp is. Je ziet daardoor heel nauwkeurig de details en de structuur van het object. Je kan met de camera van de iPhone 13 Pro tot heel dicht op een object een scherpe foto maken. Hiervoor is de diafragma in de telelens verkleind. Dit laat minder licht binnen, maar geeft scherpere resultaten bij macrofoto’s.

#6 Fotografische stijlen zijn de nieuwe filters
Een interessante en onverwachte functie in zowel de iPhone 13 (mini) als de iPhone 13 Pro (Max) heet ‘Fotografische stijlen’. Dit zijn een soort slimme filters die je tijdens het fotograferen al kunt activeren. Een belangrijk verschil met een regulier filter is echter dat de fotografische stijlen slim zijn. Er wordt dus niet zomaar een kleurpallet overheen gegooid, maar de iPhone kijkt echt naar de setting.

Heb je bijvoorbeeld een persoon op de foto staan, dan wil je wel dat ze goed worden gekleurd. Tegelijkertijd wil je misschien dat de achtergrond een warmere tint krijgt. Fotografische stijlen houden rekening met personen en andere objecten op de voorgrond. De sterkte is tijdens het fotograferen ook aan te passen.

Conclusie: welke iPhone camera moet je hebben?

Laten we vooropstellen dat alle varianten van de iPhone 13 mooie plaatjes zullen schieten voor alle gewone gebruikers. Wil je echt mooi creatief werk leveren, dan is de iPhone 13 Pro met een telelens en de Filmmodus misschien meer geschikt voor jou. Je kunt immers optisch inzoomen en je hebt toegang tot macrofotografie. Daarnaast heb je meer technische vrijheid dankzij Filmmodus en ProRes.

Vrouw met iPhone 13 Pro

Wil je alledaagse plaatjes schieten en geef je niet heel veel om allerlei geavanceerde opties, kies dan een iPhone 13 (mini). Het scheelt op de aankoopprijs en de camera is meer dan prima. Sterker nog: de lenzen komen overeen met het Pro-model van vorig jaar. Apple was er destijds lyrisch over, dus het kan niet mis zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 20 augustus: Bijgewerkt na de nieuwste geruchten over de camera.

Actuele iPhone 13 deals

iPhone 13

De iPhone 13 werd in het najaar van 2021 uitgebracht. De iPhone 13 heeft hetzelfde design als de iPhone 12, maar met een snellere chip, verbeterde camera, grotere batterij en een kleinere notch. Wil je de iPhone 13 los kopen of kies je voor een iPhone 13 met abonnement? Dan vind je hier alle info. Dit toestel is opgevolgd door de iPhone 14.

iPhone 13

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.