Apple Watch-complicaties op je wijzerplaat.

Complicaties op de Apple Watch, zo werkt het

Apple Watch complicaties zijn kleine widgets op de wijzerplaat van de Apple Watch. In deze gids lees je hoe ze werken, wat je ermee kunt en hoe je ze instelt.

In de horloge-industrie is een complicatie (zie Wikipedia) een speciale functie op de wijzerplaat van een horloge. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om datumaanduiding, maanstand of een stopwatch. Ook op de Apple Watch vind je complicaties en in deze gids lees je er alles over. Welke complicaties zijn er, hoe stel je ze in en hoe werken ze?

Apple Watch-complicaties op je wijzerplaat.
Tip: Er is vaak verwarring over het begrip complicaties, omdat het in verband wordt gebracht met medische moeilijkheden tijdens een operatie. De term complicaties wordt echter óók gebruikt door horlogekenners om de info op de wijzerplaat aan te duiden.

Complicaties op gewone horloges

Bij ‘complicaties’ denken mensen vaak aan moeilijkheden die optreden tijdens een chirurgische ingreep. Maar de term ‘complicaties’ kan ook op een andere manier worden gebruikt: als extra informatie op een wijzerplaat van een horloge.

Op een analoog horloge kun je vaak niet alleen de tijd aflezen. Op veel horloges zie je ook de datum, plus een aantal andere functies. Onderstaande Rolex Daytona heeft bijvoorbeeld drie extra ‘klokjes’ op de wijzerplaat en heeft een roterende rand, waarmee je snelheden kunt berekenen.

rolex-daytona-mechanismeDeze functies vereisen een ingewikkeld mechanisch binnenwerk, zoals je op de foto hiernaast kunt zien. Op de Apple Watch gaat dat allemaal iets eenvoudiger, omdat er een chip in zit waarmee je allerlei informatie op het scherm kunt afbeelden. Dit maakt het mogelijk om in theorie een oneindige hoeveelheid informatie te laten zien, zoals de maanstand, tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang, tijdstip van de volgende afspraak, actuele tijd in een andere stad, batterijduur, voortgang van de Activiteit-app en dergelijke. Je kunt deze informatie in één oogopslag zien als je de klokfunctie van de Apple Watch bekijkt.

Complicaties op de Apple Watch

Op de Apple Watch kun je allerlei complicaties instellen. Dit doe je door de wijzerplaat in te drukken. Tik daarna op de knop ‘Pas aan’ om items op de wijzerplaat aan te passen. De groen omkaderde informatie verandert als je aan de digitale kroon draait. Kies de informatie die jij meteen wilt zien, als je op het scherm van de Apple Watch kijkt. Ben je agrariër, dan kan de tijd van zonsopkomst nuttig voor je zijn, terwijl mensen met een kantoorbaan misschien liever de eerstvolgende afspraak zien.

Apple Watch Complicaties instellen

In onderstaande video leggen we haarfijn uit, hoe je complicaties op de Apple Watch instelt en gebruikt:

Complicaties van externe ontwikkelaars

Aanvankelijk kon je op de Apple Watch alleen complicaties van Apple zelf instellen. Sinds WatchOS 2 beschikbaar krijgen ook apps van derden toegang tot je wijzerplaat. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld vluchtinformatie, sportuitslagen, de accustatus van je elektrische auto en andere nuttige zaken op je wijzerplaat te zetten. Het instellen van deze complicaties gaat hetzelfde als degene van Apple, maar via de Apple Watch-app op je iPhone kun je ze ook uitschakelen.

Zo schakel je Apple Watch complicaties van derden uit:

  • Open de Apple Watch-app op je iPhone
  • In het tabblad Mijn Watch tik je de optie Complicaties aan (achter het groene icoontje)
  • Je krijgt nu een lijst te zien met alle apps die complicaties ondersteunen. Deze kun je uitschakelen door eerst op Wijzigen en vervolgens op het rode minnetje te tikken.

Complicaties ontwikkelaars instellen

Als je ervoor kiest om een complicatie uit te schakelen, dan verschijnt hij niet meer in de lijst met complicaties op je Apple Watch. Dit komt goed van pas als meer en meer apps complicaties ondersteunen, en er zo ene enorme lijst ontstaat om doorheen te scrollen op je Watch.

Ben je op zoek naar wat apps van derden die complicaties ondersteunen? Dit zijn enkele apps die ze ondersteunen:

Of lees onze lijst met de 10 beste complicaties voor de Apple Watch:

Tijdreizen

Sommige complicaties ondersteunen ook de Tijdreizen-optie van de Apple Watch. Je kunt hiermee door aan de digitale kroon draaien om toekomstige informatie van complicaties te zien. Je krijgt bijvoorbeeld te zien welke toekomstige vliegreizen je gaat maken en hoe het weer later op de dag wordt.

Ontwikkelaars moeten voor het maken van eigen complicaties het ClockKit-framework gebruiken. De complicaties zijn eigenlijk kleine widgets, die ontwikkelaars kunnen vullen met informatie. Dat kan bijvoorbeeld het aantal ongelezen e-mailberichten of het aantal dagen tot je verjaardag zijn.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Devices
Onderwerp apple watch
Device Apple Watch
Software watchOS