Vrouw met iPhone 13 Pro

Zo maak je macrofoto’s met een iPhone voor pro’s

Met deze knop heb je het zelf in de hand
Met de nieuwste Pro iPhones kun je macrofoto's maken. Hoe werkt het maken van foto's met extreme close-up? We leggen het uit in deze tip! Ook lees je hoe je zelf van lens wisselt als je graag meer controle hebt.

Macrofoto’s maken op de iPhone

Veel mensen vinden het leuk om macrofoto’s te maken. Door een insect, plant of waterdruppel van heel dichtbij te fotograferen kun je spectaculaire effecten krijgen. De macro-modus gebruikt de ultragroothoekcamera en het autofocussysteem op deze toestellen. Daarmee kun je tot op 2 centimeter afstand fotograferen.

Welke toestellen voor macrofoto’s?

Het maken van macrofoto’s is alleen mogelijk op deze toestellen:

Er is helaas geen omweg om deze specifieke functie te gebruiken op andere iPhones, maar je kunt wel een externe iPhone lens kopen. Hiermee kun je het effect nabootsen met een opzetstukje.

Bekijk ook

Externe iPhone-lenzen: wat heb je eraan?

Al jaren zijn er verschillende externe lenzen te koop voor je iPhone. Maar heb je die nog wel nodig, nu de ingebouwde camera's van de iPhone steeds beter worden? Voegen de externe lenzen nog wel iets toe? In deze gids leggen we het aan je uit.

Zo maak je een macrofoto

Het schieten van een macrofoto gaat eigenlijk automatisch. Je hoeft niets in te schakelen of in de instellingen te wijzigen. Als je de normale camerafunctie van de iPhone gebruikt (dus met 1x zoom), dan breng je de camera iets dichterbij. Vanaf ongeveer 10 cm schakelt de camera automatisch over naar de macro-modus. Je krijgt dezelfde 1x uitsnede van de groothoeklens, maar dan extreem ingezoomd. Het werkt het beste als het object goed verlicht is.

Macro is ook beschikbaar voor video, slow motion en timelapses.

Als je het automatisch overschakelen naar de macromodus onhandig vindt, kun je dit uitschakelen. Je moet daarvoor wel eerst deze optie inschakelen:

  1. Ga naar Instellingen > Camera.
  2. Scrol helemaal naar onderen en zet de knop bij Macroregelaar aan.

Macroschakelaar in iOS 15.2: macro foto's maken op de iPhone.

Kom je nu dichtbij een te fotograferen object, dan wisselt de camera automatisch naar de juiste macrolens en verschijnt er rechtsonder een gele knop met een bloem. Tik hierop om de macrofunctie uit te zetten. Deze instelling wordt onthouden, waardoor de camera de volgende keer niet meer automatisch wisselt naar de macrolens. Wel verschijnt het bloemetje weer in beeld, mocht je op dat moment wél een macrofoto willen maken.

Voorbeelden van macrofoto’s

Hieronder die je een aantal voorbeelden die Apple beschikbaar heeft gesteld. Om te laten zien dat ook jij dergelijke foto’s kunt maken hebben we hieronder nog wat meer voorbeelden.

Apple iPhone 13 Pro Macrofoto

Apple iPhone 13 Pro Macrofoto

iPhone 13 Pro macrofoto

Deze foto is gemaakt door iCulture-lezer Joost (@js_gallerynl) en met toestemming opgenomen in dit artikel:

Macrofoto Joost

Deze hebben we zelf gemaakt:

Macrofoto plant

Ook kun je leuk spelen met waterdruppels:

Macrofoto blad met waterdruppels

Of je speelt met een leuk dynamisch effect:

iPhone 13 Pro macrofoto van paddenstoel in bos.

Heb je zelf leuke macrofoto’s gemaakt? Tag ons (@iCulture.NL) op Instagram of op Twitter (@iCulture) en we zullen af en toe de mooiste in een story opnemen of retweeten!

Actuele iPhone 13 Pro deals